Valikko
Ruoka

Eero Vottonen valmistaa kokkien MM-kisoissa ruokaa kalasta, josta hän ei vielä vuosi sitten ollut kuullutkaan

Suomen Bocuse d’Or -edustaja aikoo voittaa kokkikisat riskillä ja runsailla mauilla.

Työtasolla mötköttää tummanpuhuva kala. Kala on nimeltään sterletti, ja se on tullut kevään aikana tutuksi keittiömestari Eero Vottoselle. Vottonen valmistautuu 10.–11. toukokuuta Budapestissa käytävään kokkien maailmanmestaruuskilpailun Bocuse d’Orin Euroopan-karsintaan.

Sammensukuinen sterletti ja sen kaviaari ovat kokkikisan pakollisia raaka-aineita. Ne tulevat Vottosen kala-annokseen.

”En ollut kuullutkaan koko kalasta, mulla ei ollut mitään hajua, mikä se on. Nyt alan olla pikkuhiljaa sinut sen kanssa.”

Varsinaiset kisa-annokset Vottonen haluaa pitää salassa Budapestiin asti, mutta paljastaa sen verran, että aikoo suolata sterletin ja savustaa sen kevyesti katajalla.

”Tosi hennosti, niin ettei sitä oikeastaan huomaa.”

Lisäksi Vottosen kala-annokseen tulee muun muassa tilliä, fenkolia ja kuningasrapua.

Toinen kilpailun pakollisista raaka-aineista on saksanhirven vasan takaneljännes. Kilvan liharuoka kootaan näyttävästi vadille.

”Vadin pitää olla tosi tyylikäs. Vadilla kannetaan ruoka tuomareiden eteen.”

Lihavadin on suunnitellut muotoilija Pekka Paikkari, ja se on valmistettu puusta ja kivestä. Kahdeksankiloinen vati on valkoinen, koska Vottosen mukaan ruoka erottuu paremmin valkoista taustaa vasten.

Vottonen aikoo asetella vadille sienien ja katajan kanssa kypsennetyn saksanhirven paistin, jonka mausteeksi on lisätty palvattua hirvensydäntä. Lisäksi lihavadilla on saksanhirven fileetä poron luuytimen ja tryffelin kanssa.

”Luulen, että liha on hyvin toisenlainen kuin aiemmat Bocuse-annokset. Lihassa näkee makumaailmani, joka on runsas ja vahva. Kastikkeet ovat kisassa tosi tärkeät, ja lihakastike on ihan pommi, sen pitäisi toimia tosi hyvin.”

Kisan työnjako on selvä Vottosen ja tämän 20-vuotiaan assistentin Miikka Mannisen välillä: Vottonen vastaa pääraaka-aineista, lihasta ja kalasta sekä kastikkeista. Manninen hoitaa kasvikset.

Vihannespuoli on kokeille tosin vielä arvoitus. Kisassa käytettävät kasvikset haetaan paikan päälle rakennetulta ”vihannestorilta”, jonka valikoimaa kokit eivät tiedä etukäteen.

”Kun puhutaan toukokuun alusta ja Keski-Euroopasta, niin ehkä siellä on purjoa ja todennäköisesti valkoista parsaa, jonka valtavan iso tuottajamaa Unkari on. Ehkä myös kevätkaalia tai fenkolia.”

Kaksikko onkin panostanut nimenomaan kaaliin. Vottonen suunnittelee polttavansa kisoissa kokonaisen kaalin. Palanut osa kuoritaan pois, jolloin alta paljastuu sopivaksi kypsynyt kaali.

”Kaalia tullaan käyttämään monella eri tapaa, varmaan eri tavalla kuin Bocusessa on koskaan nähty. Lähdemme kokeilemaan vähän robustimpaa ja raaempaa tapaa tehdä yksi lisuke ja katsotaan, mitä tuomarit on mieltä. Se on vähän riskaabelia, mutta pakko aina kokeilla jotain.”

Lisäksi kaalia on luvassa ainakin lihavadin elementtinä toimivassa kaalinipussa.

Suomi on toistaiseksi ainoa Pohjoismaa, joka ei ole sijoittunut Bocuse d’Or -finaalissa mitalisijoille. Norjalla on kisoista viisi kultaa, Tanskalla ja Ruotsilla yksi. Islanti sijoittui kisassa pronssisijalle vuonna 2001.

Jos Vottonen sijoittuu Budapestissa 11 parhaan joukkoon, hän pääsee mukaan kisan finaaliin, joka järjestetään Ranskan Lyonissa tammikuun lopussa 2017. Kaikkiaan Euroopan-osakilpailussa on mukana 20 maata.

Vottonen uskoo, että pahimmat kilpailijat löytyvät naapurimaista.

”Norja ja Tanska ovat kaksi kovinta kilpailijaa.”

Kovia vastuksia ovat Vottosen mukaan myös Ruotsi sekä isäntämaa Unkari.

”Unkarilaiset panostavat paljon tähän ja tämä on heidän kotikilpailunsa.”

Tamperelaislähtöinen Vottonen on 32-vuotias keittiömestari, jonka työhistoriassa tuikkivat Michelin-tähdet: Chez Dominique, G. W. Sundmans, Luomo ja Olo. Muun muassa.

Tähtikeittiöiden ohella Vottosen valtti on aiempi kisakokemus. Hän toimi viime kisoissa Suomea edustaneen Matti Jämsénin valmentajana, ja kirittikin Jämsénin kisojen finaalissa neljänneksi. Sijoitus oli Suomen kaikkien aikojen paras.

”Luulen, että valmentajan roolista on paljon hyötyä. Kellotin aika monta kymmentä kertaa Matin treenit. Mulla on tietynlainen sapluuna valmiina: mitä pystyy tekemään missä ajassa.”

Näissä Bocuse-kisoissa roolit ovat kääntyneet: Jämsén toimii Vottosen valmentajana.

”Luulen, että tämä on ensimmäinen kerta, kun valmentaja vaihtaa kandidaatiksi ja kandidaatti valmentajaksi. Katsotaan, miten se menee.”

Selvää on kuitenkin se, että Vottonen ja Manninen ovat lähdössä voittamaan kisat.

”Emme mene nöyristelemään vaan näyttämään, mitä osaamme. Aiomme tsempata itsemme hyvään fiilikseen ja nauttia siitä viidestä tunnista ja kolmestakymmenestäviidestä minuutista. Haluan, että kun kisa on ohi, ei jää jossiteltavaa, vaan voimme heittää vitoset, juoda kylmät huurteiset ja sanoa, että meni tosi hyvin.”

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • bocuse d'or

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

    2. 2

      Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

    3. 3

      Suomen poliittinen järjestelmä on rakennettu suosimaan miehiä, väittää politiikan sukupuolittumista tutkinut Salla Turunen

    4. 4

      Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

    5. 5

      Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

    6. 6

      Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

    7. 7

      Tuore haastattelu paljastaa: prinssi Harry halusi jättää kuningasperheen

    8. 8

      HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

    9. 9

      Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

    10. 10

      Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

    2. 2

      Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

    3. 3

      Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

    4. 4

      Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

    5. 5

      Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

    6. 6

      Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

    7. 7

      Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

    8. 8

      Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

    9. 9

      Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

    10. 10

      Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

    2. 2

      Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

    3. 3

      Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

    4. 4

      Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

    5. 5

      Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

    6. 6

      Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

    7. 7

      Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

    8. 8

      Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

    9. 9

      Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

    10. 10

      Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

    11. Näytä lisää