Valikko
Ruoka

Eero Vottonen valmistaa kokkien MM-kisoissa ruokaa kalasta, josta hän ei vielä vuosi sitten ollut kuullutkaan

Suomen Bocuse d’Or -edustaja aikoo voittaa kokkikisat riskillä ja runsailla mauilla.

Työtasolla mötköttää tummanpuhuva kala. Kala on nimeltään sterletti, ja se on tullut kevään aikana tutuksi keittiömestari Eero Vottoselle. Vottonen valmistautuu 10.–11. toukokuuta Budapestissa käytävään kokkien maailmanmestaruuskilpailun Bocuse d’Orin Euroopan-karsintaan.

Sammensukuinen sterletti ja sen kaviaari ovat kokkikisan pakollisia raaka-aineita. Ne tulevat Vottosen kala-annokseen.

”En ollut kuullutkaan koko kalasta, mulla ei ollut mitään hajua, mikä se on. Nyt alan olla pikkuhiljaa sinut sen kanssa.”

Varsinaiset kisa-annokset Vottonen haluaa pitää salassa Budapestiin asti, mutta paljastaa sen verran, että aikoo suolata sterletin ja savustaa sen kevyesti katajalla.

”Tosi hennosti, niin ettei sitä oikeastaan huomaa.”

Lisäksi Vottosen kala-annokseen tulee muun muassa tilliä, fenkolia ja kuningasrapua.

Toinen kilpailun pakollisista raaka-aineista on saksanhirven vasan takaneljännes. Kilvan liharuoka kootaan näyttävästi vadille.

”Vadin pitää olla tosi tyylikäs. Vadilla kannetaan ruoka tuomareiden eteen.”

Lihavadin on suunnitellut muotoilija Pekka Paikkari, ja se on valmistettu puusta ja kivestä. Kahdeksankiloinen vati on valkoinen, koska Vottosen mukaan ruoka erottuu paremmin valkoista taustaa vasten.

Vottonen aikoo asetella vadille sienien ja katajan kanssa kypsennetyn saksanhirven paistin, jonka mausteeksi on lisätty palvattua hirvensydäntä. Lisäksi lihavadilla on saksanhirven fileetä poron luuytimen ja tryffelin kanssa.

”Luulen, että liha on hyvin toisenlainen kuin aiemmat Bocuse-annokset. Lihassa näkee makumaailmani, joka on runsas ja vahva. Kastikkeet ovat kisassa tosi tärkeät, ja lihakastike on ihan pommi, sen pitäisi toimia tosi hyvin.”

Kisan työnjako on selvä Vottosen ja tämän 20-vuotiaan assistentin Miikka Mannisen välillä: Vottonen vastaa pääraaka-aineista, lihasta ja kalasta sekä kastikkeista. Manninen hoitaa kasvikset.

Vihannespuoli on kokeille tosin vielä arvoitus. Kisassa käytettävät kasvikset haetaan paikan päälle rakennetulta ”vihannestorilta”, jonka valikoimaa kokit eivät tiedä etukäteen.

”Kun puhutaan toukokuun alusta ja Keski-Euroopasta, niin ehkä siellä on purjoa ja todennäköisesti valkoista parsaa, jonka valtavan iso tuottajamaa Unkari on. Ehkä myös kevätkaalia tai fenkolia.”

Kaksikko onkin panostanut nimenomaan kaaliin. Vottonen suunnittelee polttavansa kisoissa kokonaisen kaalin. Palanut osa kuoritaan pois, jolloin alta paljastuu sopivaksi kypsynyt kaali.

”Kaalia tullaan käyttämään monella eri tapaa, varmaan eri tavalla kuin Bocusessa on koskaan nähty. Lähdemme kokeilemaan vähän robustimpaa ja raaempaa tapaa tehdä yksi lisuke ja katsotaan, mitä tuomarit on mieltä. Se on vähän riskaabelia, mutta pakko aina kokeilla jotain.”

Lisäksi kaalia on luvassa ainakin lihavadin elementtinä toimivassa kaalinipussa.

Suomi on toistaiseksi ainoa Pohjoismaa, joka ei ole sijoittunut Bocuse d’Or -finaalissa mitalisijoille. Norjalla on kisoista viisi kultaa, Tanskalla ja Ruotsilla yksi. Islanti sijoittui kisassa pronssisijalle vuonna 2001.

Jos Vottonen sijoittuu Budapestissa 11 parhaan joukkoon, hän pääsee mukaan kisan finaaliin, joka järjestetään Ranskan Lyonissa tammikuun lopussa 2017. Kaikkiaan Euroopan-osakilpailussa on mukana 20 maata.

Vottonen uskoo, että pahimmat kilpailijat löytyvät naapurimaista.

”Norja ja Tanska ovat kaksi kovinta kilpailijaa.”

Kovia vastuksia ovat Vottosen mukaan myös Ruotsi sekä isäntämaa Unkari.

”Unkarilaiset panostavat paljon tähän ja tämä on heidän kotikilpailunsa.”

Tamperelaislähtöinen Vottonen on 32-vuotias keittiömestari, jonka työhistoriassa tuikkivat Michelin-tähdet: Chez Dominique, G. W. Sundmans, Luomo ja Olo. Muun muassa.

Tähtikeittiöiden ohella Vottosen valtti on aiempi kisakokemus. Hän toimi viime kisoissa Suomea edustaneen Matti Jämsénin valmentajana, ja kirittikin Jämsénin kisojen finaalissa neljänneksi. Sijoitus oli Suomen kaikkien aikojen paras.

”Luulen, että valmentajan roolista on paljon hyötyä. Kellotin aika monta kymmentä kertaa Matin treenit. Mulla on tietynlainen sapluuna valmiina: mitä pystyy tekemään missä ajassa.”

Näissä Bocuse-kisoissa roolit ovat kääntyneet: Jämsén toimii Vottosen valmentajana.

”Luulen, että tämä on ensimmäinen kerta, kun valmentaja vaihtaa kandidaatiksi ja kandidaatti valmentajaksi. Katsotaan, miten se menee.”

Selvää on kuitenkin se, että Vottonen ja Manninen ovat lähdössä voittamaan kisat.

”Emme mene nöyristelemään vaan näyttämään, mitä osaamme. Aiomme tsempata itsemme hyvään fiilikseen ja nauttia siitä viidestä tunnista ja kolmestakymmenestäviidestä minuutista. Haluan, että kun kisa on ohi, ei jää jossiteltavaa, vaan voimme heittää vitoset, juoda kylmät huurteiset ja sanoa, että meni tosi hyvin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • bocuse d'or

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

  4. 4

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  5. 5

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  6. 6

   Kuolemaa Lapin taivaalla uhmannut Casey Neistat muokkaa suomalaisteinien mielipiteitä enemmän kuin ehkä kukaan muu – ja tienaa samalla miljoonia

  7. 7

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  8. 8

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  9. 9

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  10. 10

   Lyökö Tuntematon katsojaluvuissa Bondin? Kotimaisella elokuvalla on ollut kehno vuosi, Tuntemattomasta odotetaan suurta pelastajaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  5. 5

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  8. 8

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  9. 9

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  10. 10

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  4. 4

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää