Valikko
Ruoka

”Kotimainen tunnettu nimi myy paremmin kuin käännöskirja”

Keittokirjabuumi on nostanut kotimaiset ruokakirjailijat myydyimmiksi. Hyvä keittokirja sisältää muutakin kuin ruokaohjeita.

Samalla kun televisio tulvii kokkiohjelmia, ruoka- ja kokkausbuumi on saanut aikaan varsinaisen keittokirjojen vyöryn.

Esimerkiksi Vappu Pimiän Vapun reseptikirjat kustantaneen Cozy publishingin Heli Thoren kertoo, että Vapun reseptikirjan myynti on 10 000 kappaleen tienoilla, mikä on poikkeuksellisen paljon. Normaalisti keittokirjoista tehdään 1 000–2 000 kappaleen painoksia, ja hyvin menestynyt kirja myy tuon 2 000 kappaletta.

”Keittokirjoja kirjoitetaan paljon, ja ne myyvät hyvin. Kehitys on ollut nousujohteinen jo vuosia. Selvästi näkyy nyt tämä kulinaristisen kokkaamisen halu ihmisillä”, vahvistaa Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

Keittokirjoja tehdään moneen makuun, selviää kirjakauppojen myyntitilastoista.

Terveellistä, mutta hyvää tuntuu olevan tämän hetken trendi.

”Vegekirjat myyvät tällä hetkellä hyvin”, kertoo Akateemisen kirjakaupan osastopäällikkö Christel Björkman.

Lähi-idän ja Espanjan alkuruokalajitelmia, meze- ja tapasohjeita sisältävät keittokirjat ovat Björkmanin mukaan myös suosittuja.

”Kesällä sitten julkkiskokkien grillauskirjat myyvät.”

Kirjoittajat myydyimpien kirjojen takana ovat useimmiten tunnettuja ammatti- tai kotikokkeja, joko Suomesta tai ulkomailta. Miten kotimaiset pärjäävät vertailussa ulkomaisiin käännöskirjoihin?

”Kotimainen tunnettu nimi myy paremmin kuin käännöskirja. Esimerkiksi Ella Kannisen ja Vappu Pimiän kirjat menivät heti ilmestyttyään myyntilastojen kärkeen”, Björkman sanoo.

”Käännöskirjallisuutta, itämaisia ja tiettyihin trendeihin painottuvia, on silti määrällisesti enemmän.”

Kun tarjonta on näin yltäkylläinen, mikä erottaa hyvän keittokirjan?

”Itselle on tärkeintä, että visuaalisuus on loppuun asti mietitty, että on kauniita kuvia”, kertoo Kinuskikissa-blogistaan tunnettu Sini Visa.

”Kirjan kautta pystyy luomaan kokonaiskuvan verrattuna blogiin, jossa reseptit hukkuvat massaan.”

Samoilla linjoilla on Savoyn keittiöpäällikkö, Kaappaus keittiössä - ja Katastrofikokki -ohjelmista tuttu Kari Aihinen.

”Totuus on se, että hyvät kuvat. Eihän kukaan lue pelkkää reseptiikkaa. Ihmiset katsovat kuvia: tätä reseptiä kokeilen, kun tämä näyttää niin hyvältä.”

Aihisen mukaan keittokirjalle on etuna, jos se kulkee eteenpäin ikään kuin tarinana. ”Kirjan pitää olla helposti lähestyttävä ja luettava. Joku tarina pääraaka-aineen takaa pitää löytyä.”

Samaa mieltä on Ellan Toscana -kirjan kirjoittanut Ella Kanninen. Kanninen kirjoittaa kirjassaan toscanalaisista ystävistään, joille ruoka on tärkeä, mutta tavallinen osa elämää. Siitä hän sai idean pyytää jokaista kirjan päähenkilöä jakamaan lukijoiden kanssa jonkin oman suosikkireseptinsä.

”Mielestäni hyvässä keittokirjassa täytyy siis olla reseptien lisäksi myös tarinaa siitä, miksi tämä tai tuo annos on sen tekijälle tärkeä”, Kanninen kertoo.

”Jos jaetaan kymmeniä vuosia vanhoja, suvussa kulkeneita ruokaohjeita, on selvää, että niillä on historia kuten tekijöillänsäkin.”

Myös Kannisen mielestä hyvät kuvat ovat tärkeässä osassa, kun keittokirjoja tehdään.

”Hyvän ruokakirjan tekijän täytyy myös olla uskottava. Intohimon on välityttävä. Jos olisin jättänyt kertomatta totuuden omasta ruoanlaittotaidostani tai kaunistellut sitä, en olisi ollut uskottava. Minun kirjassani reseptejään jakavat italialaiset arjen kokkaajat sekä yksi ammattilainen”, Kanninen toteaa.

Samalla kun keittokirjoja ilmestyy kuin sieniä sateella, uusia ruokatrendejä syntyy niin Suomessa kuin ympäri maailmaakin. Miten tämä huomioidaan keittokirjoissa?

”Itse pyrin aina tarjoamaan jotain uutta. Pitää löytää uusia tekniikoita, vaikka onkin tuttuja makuja. Kehitän klassikkoleivonnaisista jotain uutta, ettei aina olisi sitä samaa. Uusien juttujen kehitteleminen inspiroi, ja se kiinnostaa ihmisiä”, Sini Visa kertoo.

Ella Kanninen puolestaan liputtaa terveellisyyden ja eettisyyden puolesta. ”Lihan ja kalan pitää olla tuoretta ja eettisesti kasvatettua, tuotanto-olosuhteiden päivänvalon kestäviä. Puhdas ruoka on tulevaisuuden trendi, ja meillä Suomessa on loistavat mahdollisuudet tämän trendin kärkimaaksi”, Kanninen sanoo.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Keittokirjat
  • Reseptit
  • Ruoka

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

    2. 2

      Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

    3. 3

      Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

    4. 4

      Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

    5. 5

      Poliisi tutkii ”haukimafian” toimia Norjassa – petokaloja laskettu luvatta lukuisiin järviin

    6. 6

      Ruotsin puolustusvoimien salaista tietoa vuotanut ulkomaille – tietoturvaskandaali paisuu

    7. 7

      Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

    8. 8

      Ulkomailla opiskelu saattaa viedä valtion harjoittelupaikan – Lontoossa opiskeleva Ville olisi tehnyt töitä vaikka ilmaiseksi

    9. 9

      Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

    10. 10

      Härkäpapua viljellään jo yhtä paljon kuin perunaa, mutta kesä on vähentänyt Härkiksen ja Nyhtökauran menekkiä – nyt niitä voi löytää jo kaupan alelaareistakin

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

    2. 2

      Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

    3. 3

      Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

    4. 4

      Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

    5. 5

      Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

    6. 6

      Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

    7. 7

      Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

    8. 8

      Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

    9. 9

      Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

    10. 10

      Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

    2. 2

      Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

    3. 3

      Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

    4. 4

      Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

    5. 5

      11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

    6. 6

      Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

    7. 7

      Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

    8. 8

      Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

    9. 9

      Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

    10. 10

      Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

    11. Näytä lisää