Valikko
Ruoka    |   Hurmioitunut

Kun vauva haluaa syödä itse, äiti keksii reseptejä päivälevolla – vinkit lasten sormiruokailuun

Marjut Ollilan uunissa paistuvat viikoittain pötköt ja pyörykät. Iris-tyttären ikätoverit voivat maistella herkkuja Ravintolapäivän sormiruokaravintolassa.

Marjut Ollila, 34, sai esikoisensa kuutisen vuotta sitten. Ruokailu oli tuputtamista, lasta sai houkutella syömään. Ollila ravasi neuvolassa, koska halusi olla varma, että lapsi kasvaa normaalisti.

”Minua ahdisti ajatus siitä, että olen vastuussa ruuan määrästä, jonka lapsi syö.”

Kun kuopus reilu vuosi sitten syntyi, Ollila on ollut paljon rennompi. Tämä ei johdu vain karttuneesta kokemuksesta, vaan siitä, että Iris ei ole veljensä tapaan syönyt soseita, vaan sormiruokaillut.

Perinteisesti vauvanruoka tarkoittaa sosetta. Monen vauvan käteen on aina annettu myös pala leipää tai porkkanaa, mutta seitsemisen vuotta sitten suomalaisissa blogeissa alettiin puhua sormiruokailusta, joka tarkoittaa sitä, että lapsi syö kokonaan itse. Vuonna 2012 aiheesta ilmestyi ensimmäinen suomalainen kirja Minä syön itse.

Trendin sisällä on erilaisia suuntauksia. Tiukimmat kattavat lapsen eteen valikoiman erilaisia ruokia, joista jälkikasvu itse valitsee mitä ja kuinka paljon syö. Moni kuitenkin mieluummin yhdistelee. Lapselle annetaan vaikkapa lusikalla puuro, mutta muu ruoka syödään sormin.

Puurolusikka heilui aluksi Ollilankin keittiössä. Mutta sitten tyttö päätti kieltäytyä syöttämisestä. Alkoi vaihtoehtojen etsiminen. Ollila löysi blogeista banaanilätyt ja ”apinaevään”, joka on kaurainen keksipötkö.

”Lättyjen paistamisen koin aikaa vievänä ja apinaeväs on taas aika kuivakka. Siksi aloin miettiä, että keksisinkö jonkin oman reseptin.”

Syntyi munakaspannukakku. Se sisältää munaa, banaania, kaurahiutaleita sekä öljyä.

Nyt Ollilan sormiruokakeit­tiössä syntyy koko ajan uusia ruokia. Esikoinen arvioi ne nostamalla peukun ylös tai alas. Yleensä se osoittaa ylöspäin.

Ideat resepteihin tulevat usein päivälevolla, unen ja valveen rajamailla.

”Silloin saatan muistaa, että jääkaapissa on vanhaksi menevää ricottaa. Kokeilenpa laittaa siitä pinaattipyöryköihin.”

Hyvä vauvan sormiruoka on sellainen, josta lapsi saa otteen. Ollilan bravuuri ovat kanapötköt, joihin tulee kanajauhelihaa, raastettua omenaa ja porkkanaa sekä mausteita. Usein hän kokkaa myös vaaleasta kalasta patukoita sekä kasviksista kaikenlaisia pihvejä ja pyöryköitä.

Ollila on innostunut sormiruokailusta kotikokkailua enemmän. Hänellä on Simppeli sormiruokakeittiö -blogi, jossa on tällä hetkellä 50 erilaista sormiruokareseptiä. Blogin ohella hän ylläpitää Facebook-ryhmää, johon on liittynyt jo melkein 5 000 jäsentä.

”Halusin luoda sormiruokailun ympärille ryhmän, jossa ei olisi äitien välistä kilpailua. Ettei vertailtaisi, kenellä on luomua, erikoisimmat raaka-aineet tai eniten jotakin. Haluaisin, että sormiruokailu pelkästään helpottaisi arkea.”

Ryhmässä jaetaan reseptejä ja jaetaan vinkkejä niin aloitusruuista kuin ruokailua helpottavista välineistäkin: silikonivuoista, alustoista ja syöttötuoleista.

Tarjolla on paljon myös vertaistukea hämmentyneiden isovanhempien käsittelyyn. Ryhmässä on pohdittu esimerkiksi mitä sanoa mummolassa, jossa on ilmoitettu, ettei lapsi saa tulla sinne sotkemaan ruualla, siis sormiruokailemaan.

Moni sormiruokailua miettivä stressaa sitä, voiko lapsi saada ruuasta liian ison palan ja tukehtua siihen. Tätä Ollilakin sanoo alussa miettineensä.

Kun vauva syö itse, muutama perusasia pitää tietää. Lapsi on valmis syömään itse noin puolen vuoden ikäisenä. Kakominen alussa on tavallista. Refleksi on kuitenkin vauvalla jo kielen keskiosassa, kun aikuisella se on lähempänä kurkkua. Siksi kakominen ei tarkoita, että vauva olisi tukehtumassa, vaan sitä, että hän yskii ruokaa kauemmas hengitysteistä. Alkuun palojen pitää olla niin isoja, että ne tulevat ulos vauvan nyrkistä. Tällaista ruokaa vauva osaa käsitellä. Pitää myös muistaa, että ruokailuasennon pitää olla turvallinen. Lapsen täytyy osata istua itse tai ainakin kevyesti tuettuna. Ruokailua pitää myös aina valvoa.

Ryhmän keskusteluja seuratessa Ollila on huomannut vanhempien tiedonjanon. Monelle neuvoloiden jakama kieltolista ruuista tai tieto siitä, että ruuan tulee olla suolatonta, ei riitä.

”Itse varon neuvomista. Ha­luan, että ryhmässä liikkuva tieto on mahdollisimman oikeaa”, hän sanoo.

Niinpä hän otti yhteyttä ravitsemusterapeutti Kaisa Kähköseen, joka tutkii tekeillä olevassa väitöskirjassaan lasten ruokakasvatusta. Nyt ryhmässä on järjestetty kahdesti ilta, jolloin Kähköseltä on voinut kysyä mieltä askarruttavista asioista.

Tulevan lauantain Ravintolapäivässä Ollila avaa parin helsinkiläisen ryhmäläisen kanssa sormiruokaravintola Näppituntuman, jossa vauvoille ja taaperoille katetaan buffetpöytä. Tarjolla on ainakin puuromuffineja, ­uunijuureksia ja luumukeksejä.

Aika hyvin naiselta, joka ei lapsuudenkodistaan lähtiessä osannut vielä perunoita keittää.

Ravintola Näppituntuma, Punavuoren asukastalo Betania, Perämiehenkatu 13, on auki Ravintolapäivänä klo 13–18.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • vauva
 • taapero

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  2. 2

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  3. 3

   Voiko Rinkebyn mellakointi toistua Helsingissä? Tuskin, mutta pulassa ollaan, kun kouluttamattomille ja kielitaidottomille ei enää löydy töitä

  4. 4

   Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

  5. 5

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  6. 6

   Trump Reutersille: Yhdysvaltojen vahvistettava ydinaseistustaan

  7. 7

   Ulkoilija löysi pahoinpidellyn Pihlajamäessä

  8. 8

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  9. 9

   Oscarit jaetaan sunnuntaina, tiedä ainakin nämä asiat: La La Land jyrää, seksuaalinen häirintä puhuttaa – ja lopussa Ruotsi saattaa voittaa

  10. 10

   Kiista korvauksista kärjistyy: Joukko ilmaisia tv-kanavia uhkaa pimetä kaapelitalouksissa lähipäivinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  2. 2

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  3. 3

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  4. 4

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  5. 5

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  6. 6

   Arviossa näyttelijä Ville Haapasalon ravintola, jonka lihavartaat loistivat, mutta ei kaikki suinkaan auvoista ollut

  7. 7

   ”Miksei Suomikin eroaisi EU:sta?” – Britannian pettynyt työväenluokka saattaa tarjota torstain äänestyksessä uuden yllätyksen

  8. 8

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  9. 9

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  10. 10

   Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  11. Näytä lisää