Valikko
Ruoka    |   Hurmioitunut

Kun vauva haluaa syödä itse, äiti keksii reseptejä päivälevolla – vinkit lasten sormiruokailuun

Marjut Ollilan uunissa paistuvat viikoittain pötköt ja pyörykät. Iris-tyttären ikätoverit voivat maistella herkkuja Ravintolapäivän sormiruokaravintolassa.

Marjut Ollila, 34, sai esikoisensa kuutisen vuotta sitten. Ruokailu oli tuputtamista, lasta sai houkutella syömään. Ollila ravasi neuvolassa, koska halusi olla varma, että lapsi kasvaa normaalisti.

”Minua ahdisti ajatus siitä, että olen vastuussa ruuan määrästä, jonka lapsi syö.”

Kun kuopus reilu vuosi sitten syntyi, Ollila on ollut paljon rennompi. Tämä ei johdu vain karttuneesta kokemuksesta, vaan siitä, että Iris ei ole veljensä tapaan syönyt soseita, vaan sormiruokaillut.

Perinteisesti vauvanruoka tarkoittaa sosetta. Monen vauvan käteen on aina annettu myös pala leipää tai porkkanaa, mutta seitsemisen vuotta sitten suomalaisissa blogeissa alettiin puhua sormiruokailusta, joka tarkoittaa sitä, että lapsi syö kokonaan itse. Vuonna 2012 aiheesta ilmestyi ensimmäinen suomalainen kirja Minä syön itse.

Trendin sisällä on erilaisia suuntauksia. Tiukimmat kattavat lapsen eteen valikoiman erilaisia ruokia, joista jälkikasvu itse valitsee mitä ja kuinka paljon syö. Moni kuitenkin mieluummin yhdistelee. Lapselle annetaan vaikkapa lusikalla puuro, mutta muu ruoka syödään sormin.

Puurolusikka heilui aluksi Ollilankin keittiössä. Mutta sitten tyttö päätti kieltäytyä syöttämisestä. Alkoi vaihtoehtojen etsiminen. Ollila löysi blogeista banaanilätyt ja ”apinaevään”, joka on kaurainen keksipötkö.

”Lättyjen paistamisen koin aikaa vievänä ja apinaeväs on taas aika kuivakka. Siksi aloin miettiä, että keksisinkö jonkin oman reseptin.”

Syntyi munakaspannukakku. Se sisältää munaa, banaania, kaurahiutaleita sekä öljyä.

Nyt Ollilan sormiruokakeit­tiössä syntyy koko ajan uusia ruokia. Esikoinen arvioi ne nostamalla peukun ylös tai alas. Yleensä se osoittaa ylöspäin.

Ideat resepteihin tulevat usein päivälevolla, unen ja valveen rajamailla.

”Silloin saatan muistaa, että jääkaapissa on vanhaksi menevää ricottaa. Kokeilenpa laittaa siitä pinaattipyöryköihin.”

Hyvä vauvan sormiruoka on sellainen, josta lapsi saa otteen. Ollilan bravuuri ovat kanapötköt, joihin tulee kanajauhelihaa, raastettua omenaa ja porkkanaa sekä mausteita. Usein hän kokkaa myös vaaleasta kalasta patukoita sekä kasviksista kaikenlaisia pihvejä ja pyöryköitä.

Ollila on innostunut sormiruokailusta kotikokkailua enemmän. Hänellä on Simppeli sormiruokakeittiö -blogi, jossa on tällä hetkellä 50 erilaista sormiruokareseptiä. Blogin ohella hän ylläpitää Facebook-ryhmää, johon on liittynyt jo melkein 5 000 jäsentä.

”Halusin luoda sormiruokailun ympärille ryhmän, jossa ei olisi äitien välistä kilpailua. Ettei vertailtaisi, kenellä on luomua, erikoisimmat raaka-aineet tai eniten jotakin. Haluaisin, että sormiruokailu pelkästään helpottaisi arkea.”

Ryhmässä jaetaan reseptejä ja jaetaan vinkkejä niin aloitusruuista kuin ruokailua helpottavista välineistäkin: silikonivuoista, alustoista ja syöttötuoleista.

Tarjolla on paljon myös vertaistukea hämmentyneiden isovanhempien käsittelyyn. Ryhmässä on pohdittu esimerkiksi mitä sanoa mummolassa, jossa on ilmoitettu, ettei lapsi saa tulla sinne sotkemaan ruualla, siis sormiruokailemaan.

Moni sormiruokailua miettivä stressaa sitä, voiko lapsi saada ruuasta liian ison palan ja tukehtua siihen. Tätä Ollilakin sanoo alussa miettineensä.

Kun vauva syö itse, muutama perusasia pitää tietää. Lapsi on valmis syömään itse noin puolen vuoden ikäisenä. Kakominen alussa on tavallista. Refleksi on kuitenkin vauvalla jo kielen keskiosassa, kun aikuisella se on lähempänä kurkkua. Siksi kakominen ei tarkoita, että vauva olisi tukehtumassa, vaan sitä, että hän yskii ruokaa kauemmas hengitysteistä. Alkuun palojen pitää olla niin isoja, että ne tulevat ulos vauvan nyrkistä. Tällaista ruokaa vauva osaa käsitellä. Pitää myös muistaa, että ruokailuasennon pitää olla turvallinen. Lapsen täytyy osata istua itse tai ainakin kevyesti tuettuna. Ruokailua pitää myös aina valvoa.

Ryhmän keskusteluja seuratessa Ollila on huomannut vanhempien tiedonjanon. Monelle neuvoloiden jakama kieltolista ruuista tai tieto siitä, että ruuan tulee olla suolatonta, ei riitä.

”Itse varon neuvomista. Ha­luan, että ryhmässä liikkuva tieto on mahdollisimman oikeaa”, hän sanoo.

Niinpä hän otti yhteyttä ravitsemusterapeutti Kaisa Kähköseen, joka tutkii tekeillä olevassa väitöskirjassaan lasten ruokakasvatusta. Nyt ryhmässä on järjestetty kahdesti ilta, jolloin Kähköseltä on voinut kysyä mieltä askarruttavista asioista.

Tulevan lauantain Ravintolapäivässä Ollila avaa parin helsinkiläisen ryhmäläisen kanssa sormiruokaravintola Näppituntuman, jossa vauvoille ja taaperoille katetaan buffetpöytä. Tarjolla on ainakin puuromuffineja, ­uunijuureksia ja luumukeksejä.

Aika hyvin naiselta, joka ei lapsuudenkodistaan lähtiessä osannut vielä perunoita keittää.

Ravintola Näppituntuma, Punavuoren asukastalo Betania, Perämiehenkatu 13, on auki Ravintolapäivänä klo 13–18.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • vauva
 • taapero

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan

  4. 4

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  5. 5

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  6. 6

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  7. 7

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  8. 8

   Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

  9. 9

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  10. 10

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  6. 6

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  7. 7

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  10. 10

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää