Valikko
Ruoka

Kotimainen panimoalan startup haluaa tarjota tilat ja laitteet pienimuotoiselle oluttehtailulle

Lohjalainen UG Brewery suunnittelee vuokraavansa tilat ja laitteistot sellaisille panimoille, joilla ei ole omia panimovälineitä.

Kotimaisen pienpanimobuumin myötä olutbisnekseen syntyy uudenlaisia yrityksiä. Sellainen on alkuvuodesta 2016 perustettu United Gypsies eli UG Brewery Oy, joka vuokraa panimokapasiteettia kiertolaispanimoille eli sellaisille panimoille, joilla ei ole omaa oluentekolaitteistoa.

Oluenpanolaitteita on tähänkin asti voinut vuokrata jopa kotiinsa, mutta UG Breweryn bisnesmallissa asiakas tekee tai teettää käsityöläisoluensa UG Breweryn panimotiloissa Lohjalla.

”Kuka tahansa, joka haluaa tehdä oluen vaikka häihinsä, voi varata netistä ajan ja tulla tekemään oluensa”, sanoo UG Breweryn perustajajäsen Juhani Palttala.

Panimo lupaa tarjota myös apua ja asiantuntemusta sopivan olutreseptin löytämiseen.

Toistaiseksi UG Breweryssa on Palttalan lisäksi mukana viisi muuta perustajajäsentä, joiden taustat ovat oluen lisäksi yritys- ja it-puolelta. UG Breweryn toimitusjohtaja on Tommi Ignatius.

Palttalan mukaan UG Breweryssa voi panna olutta myös kaupallisiin tarkoituksiin.

”Meillä voi tehdä kaupallisia eriä ihan myyntiinkin. Heti ei tarvitse olla perustamassa omaa panimoa, vaan ensin voi kerätä tuotteilleen nimeä, jolloin rahoituksen saaminen on helpompaa”, Palttala sanoo.

Palttalan mukaan UG Brewery on ensimmäinen yritys, joka tarjoaa Suomessa tiloja ja laitteita kiertolaispanimoille. Euroopassa toimii muutamia vastaavia panimoita, mutta niihin voi olla kuukausien jonotusaika, Palttala kertoo.

UG Breweryn avulla olutta voi tehdä 50, 200 tai 500 litran eriä. Palttalan mukaan 500 litraa perusolutta maksaisi UG Breweryssä tehtynä noin 1 500–2 000 euroa ilman veroja. Lisäksi päälle tulisi alkoholivero, pakkausvero ja yksityishenkilöille myös arvonlisävero.

UG Brewery on tällä hetkellä käynnistämässä rahoituskierrosta. Yrityksellä on omasta takaa noin 25 000 euroa ja tarkoitus olisi saada kerättyä vielä 75 000 euroa. Rahat aiotaan käyttää panimolaitteiston hankintaan, tilausjärjestelmän rakentamiseen ja toiminnan käynnistämiseen.

Toimintansa panimo voisi Palttalan mukaan aloittaa loppusyksystä 2016, jos lupaprosessi sujuu mutkattomasti.

”Riippuu, miten kiireisiä viranomaistahot ovat.”

Panimoliiton arvion mukaan Suomessa toimii 60–65 pienpanimoa. Niiden osuus kokonaismarkkinasta on noin neljä prosenttia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pienpanimot
 • Olut
 • Ruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  4. 4

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  5. 5

   Valkoisen talon vaikutusvaltaisena neuvonantajana toimiva Trumpin vävy joutui FBI:n Venäjä-tutkinnan kohteeksi

  6. 6

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  7. 7

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  8. 8

   Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  3. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  4. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  5. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  6. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  7. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  8. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  9. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  10. Pommi-iskua tutkiva Manchesterin poliisi teki jälleen uusia pidätyksiä
  11. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  12. Näytä lisää