Valikko
Ruoka

Viikonlopun Maailma kylässä aloittaa kesän ruokafestivaalikauden – HS listaa kesän 21 parasta ruokatapahtumaa

Maailman makuja, neitsytperunaa ja chilin poltetta. Lisäksi kesän ruoka- ja juomatapahtumissa maistellaan muun muassa valkosipulia, mansikoita ja pienpanimo-oluita. HS kokosi yhteen kesän parhaat tapahtumat ruuan ystäville.

Katuruokaa ja kansainvälisiä makuja, joita ei muualta saa

Poikkitaiteellinen Maailma kylässä -kulttuurifestivaali hellii myös ruokaharrastajia. Tänä vuonna tapahtumassa on mukana 69 ruokakojua.

”Ruoka on ollut alusta asti mukana, mutta tarjonta on monipuolistunut paljon esimerkiksi pari vuotta sitten mukaan tulleiden ruokarekkojen takia”, sanoo festivaalia järjestävän Kepan viestintäpäällikkö Johanna Eurakoski.

Yksi syy laajaan tarjontaan löytyy järjestöistä. Moni Maailma kylässä -festivaalin ruokakojuista toimii nimittäin järjestövoimin. Tänä vuonna mukana ovat muun muassa samosa-piiraita tarjoava Suomen Somalia -verkosto ja Ghana Union, joka tarjoilee kasviksista, pavuista ja riisistä valmistettua waakye-ruokaa.

”Järjestöjen ruokamyyjiä meillä on ollut paljon, koska järjestöt kokevat festivaalin hyvänä varainhankinnan kannalta ja myös hyvänä tapana esitellä kulttuuriaan.”

Järjestötaustalta ponnistaa myös festivaaleille osallistuva African Pots -ravintola. Helsingin Mäkelänkadulla viime vuonna aloittanut African Pots osallistui useana vuotena Maailma kylässä -festivaaleille Afaes ry:n pyörittämänä ja voittikin festivaaliyleisön suosikkiravintolan tunnustuksen vuonna 2014.

Afrikkalainen ruoka on hyvin edustettuna myös tämän vuoden Maailma kylässä -festivaaleilla, samoin aasialaiset ja Lähi-idän maut. Eurakosken mukaan juuri aasialainen ja afrikkalainen ruoka onkin kiinnostanut festivaalivieraita aiempina vuosina.

”Meidän festivaaleilta löytyy keittiöitä, jollaisia Helsingistä ei muualta löydy. Helsingistä löytyy aika paljon esimerkiksi aasialaista ruokaa, mutta afrikkalaista ruokatarjontaa ei pohjoisafrikkalaisen ruuan lisäksi juuri ole kaupungissa tarjolla”, sanoo Eurakoski.

Eikä Maailma kylässä -festivaalin ruokatarjonta rajoitu pelkkiin kojuihin. Sunnuntaina Taiga-lavalla järjestetään nimittäin paneelikeskustelu aiheesta Tarvitaanko globaali ruokavallankumous? Aiheesta keskustelevat SOK:n vähittäiskaupan kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu, kirjailija Laura Gustafsson ja maanviljelijä Jukka Lassila.

Maailma kylässä -festivaali Helsingin Kaisaniemessä ja Rautatientorilla 28.–29.5. Vapaa pääsy.

maailmakylassa.fi

Timo, Siikli ja Jussi ovat perunafestivaalin vieraslistalla

Onni on potut ja voi. Ainakin jos kyseessä on vastanostettu neitsytperuna tai kansankielisemmin varhaisperuna.

”Termin taustalla on sama analogia kuin neitsytoliiviöljyllä. Se tarkoittaa, että tuote on varhaista satoa”, kertoo elintarvike- ja makututkija Mari Sandell.

Sandell tietää mistä puhuu, sillä hän toimii ruokakulttuuriin erikoistuneen Kaffeli ry:n puheenjohtajana. Sandell on myös yksi perunoille omistetun tapahtuman järjestäjistä.

Tosiaan. Vaikka jokaiselle suomalaiselle peruna on tuttu näky alkukesän ruokapöydässä, turkulaiset ovat menneet vielä pidemmälle: he juhlivat neitsytperunaa vuosittain kaksipäiväisellä festivaalilla.

”Kun miettii ruokaa, Turkua ja sen saaristoa, kyllä ne ovat perunat, jotka tulevat ensimmäisenä mieleen.”

Tapahtuma sai alkunsa vuonna 2011, kun Turku oli Suomen kulttuuripääkaupunkina. Tarkoituksena oli juhlistaa kesän alkua ja esitellä kulttuurivieraille jotain varsinaissuomalaista.

Neitsytperunoita juhlistavan festivaalin keskiössä ovat tietenkin perunat, mutta tapahtumassa on paljon muutakin ohjelmaa. Panimoravintola Koulun pihalla pääsee esimerkiksi nautiskelemaan kokkien valmistamista annoksista.

”Peruna sopii toki moneen. Oma suosikkini neitsytperunan kaveriksi on voikastike, joka vie minut lapsuuden kesiin. Myös kuha, siika ja silli toimivat mainiosti. Yksinkertainen vihersalaatti tuo lautaselle väriä.”

Sandellin mukaan perunalajikkeista ei voi valita vain yhtä kuningasta, sillä siinä missä perinteisellä Siiklillä on vankat fanijoukkonsa myös Timo-peruna ja Annabella maistuvat monelle. Hiljattain maisteluun on tullut myös suomalaislajike Jussi, josta on kovaa vauhtia tulossa uusi haastaja tutummille lajikkeille.

”Minusta kaikki varhaisperunat ovat maukkaita, kunhan ne valmistetaan oikein. Tärkein juttu on se, että perunat keitetään vastanostettuina suolavedessä. Pari viikkoa kaapissa ollut peruna ei ole enää yhtä maukas.”

Neitsytperunafestivaali Panimoravintola Koulun pihalla Turussa 17.–18.6. Vapaa pääsy. Ruokaliput 6 e / kpl, 3 ruokalippua 15 e. Yhdellä lipulla saa yhden annoksen.

neitsytperunafestivaali.fi

Kuuma potku kutkuttelee makuhermoja

Chilinsyöntivideot ovat suosittuja Youtubessa, mutta chili kiinnostaa ihmisiä myös netin ulkopuolella. Yksi merkki chilin suosiosta on tänä vuonna kuudetta kertaa Tampereella järjestettävä Chilifest Finland, joka kokoaa viikonlopuksi yhteen ison joukon tulisten makujen ystäviä.

”Chilifest piti viime kesänä välivuotta, mutta vuoden 2014 tapahtumassa kävi noin 30 000 ihmistä. Tuntuu siltä, että chili on nouseva trendi”, sanoo Chilifestin vastaava tuottaja Heini Naskali.

Naskali arvioi, että suomalainen ruokakulttuuri ja ihmisten makumaailma on laajentunut 2000-luvulla.

”Ihmiset ovat aiempaa avoimempia uusille mauille. Chili ei ole enää pienen porukan erikoisjuttu, vaan siitä on tullut ruuanlaitossa tavallista”, Naskali sanoo.

Ruoka on pääosassa myös elokuun puolivälissä järjestettävässä Chilifestissä. Festivaaleilla on runsaasti erilaisia ruokakojuja, lisäksi myynnissä on tuoretta chiliä, kastikkeita ja muita chilituotteita sekä chilinkasvatustarvikkeita. Chilifestin näytöskeittiössä puolestaan kerrotaan vinkkejä chilin kasvatuksesta ja käytöstä. Lisäksi Chilifestin yhteydessä järjestetään pienpanimotapahtuma Pakkahuoneella.

”Tänä vuonna ohjelma on tosi laaja. Mukana ei ole pelkästään chiliä vaan myös paljon grillaukseen liittyviä juttuja”, Naskali sanoo.

Ja totta kai Chilifestissä kisataan myös chilinsyömisessä, tarkemmin sanoen naga morich -chililajikkeen syömisessä.

”Naga morich on yksi maailman tulisimpia chilejä. Kun Chilifest perustattiin 2010, se oli vielä maailman tulisin chili. Jalostuksen takia saatavilla on nykyään tulisempiakin lajikkeita, mutta naga jäi meidän festivaalimme nimikkochiliksi”, sanoo Naskali.

Chilinsyöntikilpailun voittaja on se, joka syö puolen tunnin aikana eniten naga morich -chiliä grammoissa mitattuna. Kisaan pitää ilmoittautua ennakkoon, ja Naskalin mukaan vapaita paikkoja on vielä pari jäljellä. Vastassa on tosin kovatasoisia kisaajia.

”Mukana on kisaajia, jotka ovat osallistuneet useana vuotena. Myös hallitseva mestari on ilmoittautunut mukaan”, sanoo Naskali.

Chilifest Finland Tampereen Tullinaukiolla ja Pakkahuoneella 12.–14.8. Vapaa pääsy.

chilifest.fi

Muista myös nämä kesän ruoka- ja juomatapahtumat

Suuret oluet – Pienet panimot

Pienpanimotuotteita esittelevä juomafestivaali kiertää tänä kesänä neljällä paikkakunnalla. Juomien lisäksi ohjelmassa on ruokaa ja musiikkia.

Suuret oluet – Pienet panimot järjestetään Tampereella 26.–28.5., Lahdessa 30.6.–2.7., Helsingissä 27.7.–30.7. ja Jyväskylässä 25.8.–27.8.

Vapaa pääsy ennen klo 18. Iltaliput klo 18 jälkeen alkaen 10 e.

suuretoluet.fi

10.–12.6. Tapasfestivaali, Helsinki

Toista kertaa järjestettävä tapasfestivaali keskittyy pikkupurtaviin ja pientuottajien viineihin. Lisäksi ohjelmassa on tanssiesityksiä ja musiikkia.

Vapaa pääsy.

tapasfestivaali.fi

16.–18.6. BBQ Fest, Helsinki

Uusi ilmaisfestivaali haluaa julistaa grillauksen ilosanomaa. Tapahtumassa on esillä erilaisia grillejä ja muita laitteita, grillauksen oheistuotteita kuten mausteita, musiikkia ja grillausnäytöksiä ja -kilpailuita.

Vapaa pääsy.

bbqfest.fi

16.–19.6. Taste of Helsinki, Helsinki

Suositussa ruokafestivaalissa kykyjään esittelee maisteluannosten muodossa yhdeksän suomalaista ja yksi virolainen ravintola. Oheisohjelmassa on viinin ja oluen lisäksi muun muassa kahvia, näytteilleasettajia ja kokkausnäytöksiä.

Liput alkaen 12 ja 17 euroa.

tasteofhelsinki.fi

17.–18.6. Satoa goes wild, Kuopio

Kuopio tanssii ja soi -tapahtuman yhteydessä ensi kertaa järjestettävä ruokafestivaali esittelee kuopiolaisia ravintoloita ja kahviloita, villiruokaa ja taidetta. Lipun hinnalla saa 10 maisteluannosta festivaalikartan määrittelemissä paikoissa.

Liput 30 e.

satoa.fi

30.6.–2.7. Craft Beer Helsinki, Helsinki

Uusi olutfestivaali keskittyy käsityöläisoluisiin, joita esittelee seitsemän kotimaista ja seitsemän ulkomaista pienpanimoa. Lisäksi tarjolla on katuruokaa.

Lasimaksu 3 e.

craftbeerhelsinki.fi

1.–2.7. Beer Camp, Fiskars

Pienimuotoinen olutfestivaali esittelee paikallisia panimoita ja niiden tuotteita. Tapahtuma järjestetään Fiskarsin Ruukissa, ja mukana ovat ainakin Rekolan Panimo, Mathidedalin Kyläpanimo, Kuura Cider ja Rousal Bryghus sekä Fiskarsin juustola.

Vapaa pääsy.

facebook.com/beercampfinland

1.–9.7. Kuopio Wine Festival, Kuopio

20-vuotisjuhliaan viettävä festivaali yhdistää viinin, ruuan ja musiikin. Maisteltavana on viinejä yli kymmenestä maasta, ja artistivieraina nähdään muun muassa Jari Sillanpää, Cheek ja Kaija Koo.

Liput 24–30 e.

kuopiowinefestival.fi

8.–9.7. Oluset, Iisalmi

Festivaaleilla on tarjolla oluita, siidereitä, lonkeroita ja viinejä. Lisäksi luvassa on esimerkiksi löylyn tarkkuusheiton MM-finaali ja musiikkiesityksiä muun muassa Maija Vilkkumaalta, Neljältä Ruusulta, Antti Tuiskulta ja Olavi Uusivirralta.

Liput 22–52 e.

oluset.fi

8.–10.7. Ruisrock, Turku

Bändien ja artistien lisäksi Ruissalossa on kattava ruokatarjonta, jossa painotetaan luomu- ja lähituotantoa. Ravintolakojujen lisäksi luvassa on muun muassa ruokarekkoja, nyhtökauraburgereita ja etnisiä makuja.

Liput alkaen 85 e.

ruisrock.fi

8.–10.7. Suonenjoen mansikkakarnevaalit, Suonenjoki

Marjafestivaaleilla kisataan mansikansyömisessä, kruunataan mansikkatyttö ja palkitaan ansioitunut mansikkaisäntä. Ohjelmassa on myös karnevaalitunnelmaa, tivoli, laulukilpailu ja musiikkia muun muassa Anna Puulta, Jorma Kääriäiseltä ja Stigiltä.

Vapaa pääsy.

mansikkakarnevaalit.fi

6.8. Juusto- ja viinijuhlat, Lapinlahti

Lapinlahden juustonystävät ry kattaa Lapinlahden jäähalliin 20-metrisen juustopöydän. Tapahtumassa esiintyvät muun muassa Heidi Kyrö Rock Group, Arttu Wiskari ja dj Nite.

Illalliskortti 40 e.

lapinlahti.fi/Juustonystavat

12.–13.8. Kymijoki Beer Festival, Kouvola

Kallioniemen tanssilavalla Kouvolassa on luvassa pienpanimo-oluita Suomesta ja ulkomailta sekä ruokaa oluen seuraksi. Myös musiikki kuuluu festivaalin ohjelmaan.

Liput alkaen 15 e.

beerfestival.fi

12.–14.8. Flow, Helsinki

Flow-festivaalia pidetään suomalaisen festariruuan edelläkävijänä, tänä vuonna mukana on noin 40 ravintolaa, kahvia ja baaria, joista puolet osallistuu tapahtumaan ensi kertaa. Festivaali kannustaa ruokakojuja tarjoamaan kasvisvaihtoehtoja ja käyttämään lähi- ja luomuraaka-aineita.

Liput alkaen 92 e.

flowfestival.com

18.–20.8. Herkkujen Suomi ja Syystober, Helsinki

Lähi- ja luomuruokatuottajat ja -yrittäjät kokoava Herkkujen Suomi järjestetään nyt kuudetta kertaa. Samaan aikaan paikalla on myös kotimaisia oluita esittelevä Syystober-tapahtuma.

Vapaa pääsy.

mtk.fi/herkkujen_suomi

18.–27.8. Art Goes Kapakka, Helsinki

Helsinkiläinen kaupunkifestivaali levittäytyy kymmeniin kapakoihin, baareihin, kahviloihin ja ravintoloihin. Luvassa on taide-elämyksiä ja kulinaarisia nautintoja. Tarkka ohjelma julkaistaan elokuun alussa.

Vapaa pääsy.

artgoeskapakka.fi

20.8. Valkosipulifestivaalit, Kerava

Perinteikäs valkosipulifestivaali on järjestetty jo 30 kertaa. Tapahtumassa myönnetään kunnianosoituksia ansioituneille valkosipulinystäville ja nautitaan tietty reilusti kynsilaukkaa.

Vapaa pääsy.

valkosipuliyhdistys.com

7.–10.9. Supper Fest, Helsinki

Uusi fine dining -festivaali tuo Suomeen neljä huipputason keittiömestaria, jotka luovat illallisen yhdessä suomalaistaiteilijoiden kanssa. Luvassa on sekä kulinaarisia elämyksiä että taidenautintoja.

Liput 335 e.

supperfest.com

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Festivaalit
 • Ruoka
 • Kesä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä

  4. 4

   Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

  5. 5

   Munkkivuoren puukottaja tuomittiin taposta – oikeus ei pitänyt tarinaa jäätelön leikkaamisesta uskottavana

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  8. 8

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  9. 9

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  10. 10

   Kaikki hiestä ja hikoilusta: Helteiden pitäisi viimein tulla – miksi toiset hikoilevat enemmän, miksi kaikkien hiki ei haise, voiko deodoranttien kemikaaleista olla haittaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  4. 4

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  7. 7

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  9. 9

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää