Valikko
Ruoka

Varhaiskaali käy hyvin kaupaksi ja kelpaa huippuravintoloiden listoille

Asiantuntijoiden mukaan suomalaiset ovat innostuneet kaalista 2010-luvulla.

Kaalista on tullut trendikästä ruokaa. Kaalia on jo muutaman vuoden ajan näkynyt huippuravintoloidenkin ruokalistoilla, ja parin viime kesän aikana etenkin varhaiskaalilohkoista on tullut myös trendikästä grillattavaa.

”Varhaiskaali on kasvava artikkeli. Arvioisin sen myynnin kasvavan 15–20 prosenttia vuodessa”, sanoo toimitusjohtaja Henri Isohätälä oululaisesta Kasvishovista.

Isohätälän mukaan varhaiskaalin ja muidenkin kaalien kysyntä on lisääntynyt 2010-luvulla.

”Kaali on tietyllä tavalla trendituote. Kaalista puhutaan mediassa, ja sitä käytetään erilaisissa dieettiruokavalioissa, niin se vaikuttaa heti tuotteen kysyntään. Lisäksi kaalista on tarjolla runsaasti reseptiikkaa”, Isohätälä sanoo.

Ostopäällikkö Liisa Eerola Ruokakeskosta kertoo, että varhaiskaalin myynnissä tapahtui selkeä piikki vuonna 2014. Tuolloin Kesko myi ulkomaista varhaiskaalia 14 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Eerolan mukaan varhaiskaalin myynti kasvoi myös vuonna 2015, joskin maltillisemmin.

”Uskon, että trendi jatkuu ennallaan”, Eerola sanoo.

Unkarilainen varhaiskaali on käynyt hyvin kaupaksi myös S-ryhmässä. Tämän vuoden ensimmäiset unkarilaiset kaalit tulivat S-ryhmän kauppoihin maaliskuun lopussa, ja niitä on myyty 189 000 kiloa, mikä on 42 prosenttia edellisvuoden vastaavaa aikaa enemmän. Myynnin kasvua selittää osin se, että unkarilainen varhaiskaali on ollut S-kaupoissa toukokuun satokausituote.

Perinteisesti kaali on ollut Suomessa keittojen, patojen ja laatikoiden raaka-aine. Ruokakeskon Eerola arvioi, että katuruokatrendin ansiosta suomalaiset ovat innostuneet viime vuosina käyttämään kaalia amerikkalaistyyppisissä coleslaw-kaalisalaateissa tai vaikka grillattuina lohkoina.

”Varhaiskaali on saanut uusia käyttötapoja ja -kohteita”, sanoo Eerola.

Viime vuosina varhaiskaalista on tullut myös huippuravintolatason raaka-aine. Esimerkiksi helsinkiläinen Finnjävel tarjoaa kesäkaalia maakuopasta ja yhden Michelin-tähden Chef & Sommelier kaalia ja härkäpapua.

”Kaali on tullut suomalaisten ravintoloiden listoille viiden viime vuoden aikana kasvisinspiraation myötä”, sanoo keittiömestari Sasu Laukkonen Chef & Sommelierista.

Laukkonen arvelee, että nykyään entistä useampi kokki haluaa tehdä kasvisruokaa. Kaali on monipuolinen kasvis, joten kokkien on helppo tarttua siihen.

”Kaalille voi tehdä mitä vain. Sen voi paahtaa, hauduttaa pitkään tai tarjota raakana”, Laukkonen sanoo.

Chef & Sommelierin kaalia ja härkäpapua -annoksessa on lisäksi piparjuurta, kääpiösamettikukkaa ja sitruunaverbenaa.

Laukkosen mielestä tärkeintä varhaiskaalin kypsennyksessä on se, että kaalin rakenne pysyy napakkana.

Laukkonen suosittelee paahtamaan lohkoiksi leikatun varhaiskaalin leikkauspinnat valurautapannulla rapeiksi ja panemaan kaalilohkot sitten uuniin pariksi minuutiksi. Öljyä tarvitaan vain pieni tilkka, mausteeksi riittää suola.

”Paahdettu varhaiskaali on tajuttoman hyvää”, Laukkonen kehuu.

Tällä hetkellä kaupoissa on tarjolla unkarilaista varhaiskaalia. Kasvishovin Henri Isohätälän mukaan eteläsuomalaista varhaiskaalia olisi tulossa kauppoihin puolentoista tai kahden viikon kuluttua. Pohjoissuomalainen varhaiskaali tulee Isohätälän arvion mukaan myyntiin kesäkuun viimeisellä viikolla.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

    2. 2

      Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

    3. 3

      Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

    4. 4

      ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

    5. 5

      Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

    6. 6

      Cheekin ja Elastisen mahtipontinen areenashow potki räntävapun unholaan

    7. 7

      Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

    8. 8

      Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

    9. 9

      Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

    10. 10

      Sisäfileetä, isoja kukkakimppuja ja firman bileitä – HS soitti 15 yritykseen ja selvitti, miten nousukausi niissä näkyy

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

    2. 2

      Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

    3. 3

      Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

    4. 4

      Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

    5. 5

      Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

    6. 6

      Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

    7. 7

      Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

    8. 8

      Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

    9. 9

      Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

    10. 10

      Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

    2. 2

      Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

    3. 3

      Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

    4. 4

      ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

    5. 5

      Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

    6. 6

      Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

    7. 7

      Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

    8. 8

      Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

    9. 9

      ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

    10. 10

      Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

    11. Näytä lisää