Valikko
Ruoka

Hyvän marinadin kaava rakentuu muutamasta peruselementistä – näin maustat lihan ja kasvikset grilliin

Yksinkertaisessa marinadikaavassa on viisi kohtaa, joiden avulla onnistut aina.

Marinadi on yksi grillaamisen kulmakivistä. Sen valmistamista itse ei tarvitse pelätä, vaan onnistuneen marinadin valmistaa nopeasti yksinkertaisistakin aineksista.

Haaga-Perhon ravintolakoulun koulutuspäällikön ja keittiömestarin Juha Turtiaisen mukaan marinadin valmistuksessa voi käyttää apuna muutamaa peruselementtiä. Samaa marinadipohjaa voi käyttää kaikkiin lihoihin vain mausteita muuttamalla.

”Marinadi rakentuu makeasta, suolaisesta, rasvaisesta mausteisesta ja happamasta ainesosasta. Tilanteesta ja käytettävistä ainesosista riippuen happamat ja suolaiset ainesosat voi jättää myös pois”, Turtiainen kertoo.

Grilliä ei tarvitse täyttää vain lihalla, vaan monet kasvikset valmistuvat vaivattomasti myös grillissä. Ruokatuotannon lehtorin ja keittiömestarin Tatu Lehtovaaran mukaan samat ainesosat pätevät myös kasvisten marinoinnissa.

”Voidaan sanoa, että kasvisten marinoinnissa voi noudattaa tiettyä kaavaa ja onnistua. Hyvä marinadi koostuu haposta, makeudesta, suolasta, yrteistä ja rasvasta. Kun nämä elementit ovat tasapainossa, tulevat kasvisten maut hyvin esille.”

Hapon avulla saadaan poistettua usein kasvisten karvas maku. Lihamarinadeissa happamia ainesosia ei tarvitse välttämättä käyttää. Happoina marinadissa voi käyttää esimerkiksi etikkaa, sitrushedelmien mehua tai vaikka omenamehua. Hapolla voi vaikuttaa myös koko marinadin makumaailmaan.

Makeutta saadaan helposti sokerista. Vaaleaa sokeria voi käyttää, mutta myös fariinisokeri ja ruokosokeri toimivat erittäin hyvin. Sokerin voi korvata muun muassa hunajalla, siirapilla tai makeilla maustekastikkeilla.

Suola on Lehtovaaran mukaan oleellinen osa marinadia. Vaikka kaikki muut maut olisivat kohdillaan, mutta suola puuttuu, lopullisen ruuan maku ei ole paras mahdollinen. Suolaa tulisikin olla prosentti maustettavasta ruuan määrästä. Turtiainen muistuttaa, että suolaa ei tarvitse aina lisätä, sillä monet muut käytettävät ainekset voivat sisältää jo paljonkin suolaa.

Tuoreet yrtit tuovat marinadiin raikkautta. Ne kannattaa lisätä vasta lopuksi tai hetki ennen tarjoilua marinadin joukkoon. Monet yrtit sisältävät happoa, mikä kannattaa ottaa huomioon muita happamia aineita käyttäessä. Lehtovaara suosittelee kokeilemaan trendikkäitä villiyrttejä maustamiseen. Klassisia yrttejä ovat esimerkiksi timjami ja rosmariini.

Rasva tuo ruuan rasvaliukoiset aromit ja maut esille. Rasvana voi käyttää erilaisia öljyjä, kuten oliivi-, rypsi-, rapsi-, kookos-, tai vaikka seesamöljyä. Huonolaatuisia rasvoja ei Lehtovaaran mukaan kannata käyttää, sillä ne maistuvat helposti marinadista läpi. Turtiainen taas korostaa, että öljyä ei tarvitse käyttää tolkuttomasti, vaan jo pieni määrä riittää.

Haaga-Perhon koulutuspäällikön Turtiaisen mukaan liha kannattaa marinoida jo hyvissä ajoin ennen grillaamista. Aikaan vaikuttaa lihapalan koko ja ruhon osa. Ennen paistamista tulee marinadi pyyhkiä pois lihan pinnalta. Näin myös grilli pysyy siistinä, eikä marinadi pala lihan pinnalle.

Esimerkiksi härän sisä- ja ulkofileetä Turtiainen ei marinoi ollenkaan, vaan paistaa sellaisenaan suolalla ja pippurilla maustettuna.

Vaikka monet marinoivat kasvikset ja lihan ennen grillaamista, ruokatuotannon lehtori Lehtovaara ei itse marinoi lihaa tai kasviksia etukäteen.

”Kun marinoinnin tekee vasta grillaamisen jälkeen, kasviksiin tulee intensiivisempi ja raikkaampi maku. Myös ruuan ulkonäkö on usein tällä tavalla parempi”, Lehtovaara kertoo.

Lehtovaara suosittelee lisäämään marinointikastikkeen vasta paistamisen jälkeen tai aivan paistamisen loppuvaiheessa. Helpoin tapa on sivellä kastiketta paistettavan kasviksen tai lihan pintaan.

Lihan rakenne on kiinteä, joten marinadi maustaa Lehtovaaran mukaan harvoin koko lihan. Esimerkiksi suola imeytyy lihaan vain sentin viikossa. Marinadi liuottaa lihasta valkuaisaineita ja muita nesteitä. Tämä saa lihan näyttämään paistaessa epämiellyttävältä.

Monet kasvikset kannattaa myös esikypsentää ennen grillaamista, jotta ne paistuvat mahdollisimman tasaisesti. Kasvikset kestävät Lehtovaaran mukaan rajumpaakin maustamista, joten niitä grillatessa voi kokeilla rohkeasti erilaisia makumaailmoja.

Hapon mureuttavaa vaikutusta lihaan Lehtovaara pitää urbaanina legendana.

”Usein puhutaan hapon lisäämisestä lihaan mureuttavista syistä. Hapot eivät mureuta kuitenkaan lihaa kuin pinnalta. Jos lihaa haluaisi mureuttaa kokonaisvaltaisesti, happo pitäisi ruiskuttaa lihan sisään.”

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Grilliruoka
  • Ruoka

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

    2. 2

      Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa

    3. 3

      Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

    4. 4

      Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

    5. 5

      Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

    6. 6

      Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

    7. 7

      Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

    8. 8

      Perheet kertovat pakkolääkittyjen ihmisoikeusjuristien kidutuksesta Kiinassa – rotat näykkivät nenää ja korvia

    9. 9

      Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

    10. 10

      Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

    2. 2

      Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

    3. 3

      Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

    4. 4

      Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

    5. 5

      Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

    6. 6

      Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

    7. 7

      Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

    8. 8

      Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

    9. 9

      Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

    10. 10

      Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

    2. 2

      Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

    3. 3

      Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

    4. 4

      ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

    5. 5

      Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

    6. 6

      Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

    7. 7

      Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

    8. 8

      Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

    9. 9

      Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

    10. 10

      Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

    11. Näytä lisää