Valikko
Ruoka

Hyvän marinadin kaava rakentuu muutamasta peruselementistä – näin maustat lihan ja kasvikset grilliin

Yksinkertaisessa marinadikaavassa on viisi kohtaa, joiden avulla onnistut aina.

Marinadi on yksi grillaamisen kulmakivistä. Sen valmistamista itse ei tarvitse pelätä, vaan onnistuneen marinadin valmistaa nopeasti yksinkertaisistakin aineksista.

Haaga-Perhon ravintolakoulun koulutuspäällikön ja keittiömestarin Juha Turtiaisen mukaan marinadin valmistuksessa voi käyttää apuna muutamaa peruselementtiä. Samaa marinadipohjaa voi käyttää kaikkiin lihoihin vain mausteita muuttamalla.

”Marinadi rakentuu makeasta, suolaisesta, rasvaisesta mausteisesta ja happamasta ainesosasta. Tilanteesta ja käytettävistä ainesosista riippuen happamat ja suolaiset ainesosat voi jättää myös pois”, Turtiainen kertoo.

Grilliä ei tarvitse täyttää vain lihalla, vaan monet kasvikset valmistuvat vaivattomasti myös grillissä. Ruokatuotannon lehtorin ja keittiömestarin Tatu Lehtovaaran mukaan samat ainesosat pätevät myös kasvisten marinoinnissa.

”Voidaan sanoa, että kasvisten marinoinnissa voi noudattaa tiettyä kaavaa ja onnistua. Hyvä marinadi koostuu haposta, makeudesta, suolasta, yrteistä ja rasvasta. Kun nämä elementit ovat tasapainossa, tulevat kasvisten maut hyvin esille.”

Hapon avulla saadaan poistettua usein kasvisten karvas maku. Lihamarinadeissa happamia ainesosia ei tarvitse välttämättä käyttää. Happoina marinadissa voi käyttää esimerkiksi etikkaa, sitrushedelmien mehua tai vaikka omenamehua. Hapolla voi vaikuttaa myös koko marinadin makumaailmaan.

Makeutta saadaan helposti sokerista. Vaaleaa sokeria voi käyttää, mutta myös fariinisokeri ja ruokosokeri toimivat erittäin hyvin. Sokerin voi korvata muun muassa hunajalla, siirapilla tai makeilla maustekastikkeilla.

Suola on Lehtovaaran mukaan oleellinen osa marinadia. Vaikka kaikki muut maut olisivat kohdillaan, mutta suola puuttuu, lopullisen ruuan maku ei ole paras mahdollinen. Suolaa tulisikin olla prosentti maustettavasta ruuan määrästä. Turtiainen muistuttaa, että suolaa ei tarvitse aina lisätä, sillä monet muut käytettävät ainekset voivat sisältää jo paljonkin suolaa.

Tuoreet yrtit tuovat marinadiin raikkautta. Ne kannattaa lisätä vasta lopuksi tai hetki ennen tarjoilua marinadin joukkoon. Monet yrtit sisältävät happoa, mikä kannattaa ottaa huomioon muita happamia aineita käyttäessä. Lehtovaara suosittelee kokeilemaan trendikkäitä villiyrttejä maustamiseen. Klassisia yrttejä ovat esimerkiksi timjami ja rosmariini.

Rasva tuo ruuan rasvaliukoiset aromit ja maut esille. Rasvana voi käyttää erilaisia öljyjä, kuten oliivi-, rypsi-, rapsi-, kookos-, tai vaikka seesamöljyä. Huonolaatuisia rasvoja ei Lehtovaaran mukaan kannata käyttää, sillä ne maistuvat helposti marinadista läpi. Turtiainen taas korostaa, että öljyä ei tarvitse käyttää tolkuttomasti, vaan jo pieni määrä riittää.

Haaga-Perhon koulutuspäällikön Turtiaisen mukaan liha kannattaa marinoida jo hyvissä ajoin ennen grillaamista. Aikaan vaikuttaa lihapalan koko ja ruhon osa. Ennen paistamista tulee marinadi pyyhkiä pois lihan pinnalta. Näin myös grilli pysyy siistinä, eikä marinadi pala lihan pinnalle.

Esimerkiksi härän sisä- ja ulkofileetä Turtiainen ei marinoi ollenkaan, vaan paistaa sellaisenaan suolalla ja pippurilla maustettuna.

Vaikka monet marinoivat kasvikset ja lihan ennen grillaamista, ruokatuotannon lehtori Lehtovaara ei itse marinoi lihaa tai kasviksia etukäteen.

”Kun marinoinnin tekee vasta grillaamisen jälkeen, kasviksiin tulee intensiivisempi ja raikkaampi maku. Myös ruuan ulkonäkö on usein tällä tavalla parempi”, Lehtovaara kertoo.

Lehtovaara suosittelee lisäämään marinointikastikkeen vasta paistamisen jälkeen tai aivan paistamisen loppuvaiheessa. Helpoin tapa on sivellä kastiketta paistettavan kasviksen tai lihan pintaan.

Lihan rakenne on kiinteä, joten marinadi maustaa Lehtovaaran mukaan harvoin koko lihan. Esimerkiksi suola imeytyy lihaan vain sentin viikossa. Marinadi liuottaa lihasta valkuaisaineita ja muita nesteitä. Tämä saa lihan näyttämään paistaessa epämiellyttävältä.

Monet kasvikset kannattaa myös esikypsentää ennen grillaamista, jotta ne paistuvat mahdollisimman tasaisesti. Kasvikset kestävät Lehtovaaran mukaan rajumpaakin maustamista, joten niitä grillatessa voi kokeilla rohkeasti erilaisia makumaailmoja.

Hapon mureuttavaa vaikutusta lihaan Lehtovaara pitää urbaanina legendana.

”Usein puhutaan hapon lisäämisestä lihaan mureuttavista syistä. Hapot eivät mureuta kuitenkaan lihaa kuin pinnalta. Jos lihaa haluaisi mureuttaa kokonaisvaltaisesti, happo pitäisi ruiskuttaa lihan sisään.”

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Grilliruoka
  • Ruoka

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

    2. 2

      ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

    3. 3

      Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

    4. 4

      Suunnitteletko budjettimatkaa? Hintavertailu kertoo, missä on nyt edullista lomailla

    5. 5

      ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

    6. 6

      Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

    7. 7

      Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

    8. 8

      Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

    9. 9

      Willehardt Gröhn, 18, rakentaa näyttäviä pyöriä, koska haluaa jotain, mitä muilla ei ole – pyöräbuumin villitsemissä kaupungeissa pyörä on muotiasuste

    10. 10

      Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

    2. 2

      Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

    3. 3

      Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

    4. 4

      Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

    5. 5

      Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

    6. 6

      Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

    7. 7

      Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

    8. 8

      Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

    9. 9

      Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

    10. 10

      Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

    2. 2

      Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

    3. 3

      Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

    4. 4

      Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

    5. 5

      Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

    6. 6

      Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

    7. 7

      Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

    8. 8

      Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

    9. 9

      Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

    10. 10

      Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

    11. Näytä lisää