Valikko
Ruoka

Saunakokkaajan kiukaalla saattaa kypsyä kokonainen illallinen

Kirjailija Katariina Vuori valmistaa saunassa juhla-aterioita mutta innostuu yhä myös kiuasmakkarasta.

Kunnon löylyt, kylmä olut ja kuuma kiuasmakkara. Suomalaisen saunasyömisen pyhä kolminaisuus lienee tuttu monelle.

Kirjailija Katariina Vuori sen sijaan harrastaa haastavampaa saunakokkausta. Löylyjen lomassa Vuoren saunassa saattaa kypsyä vaikkapa parsaa tai täytettyä patonkia.

Saunakokkaus tuli Vuorelle tutuksi jo lapsuusvuosina.

”Kesämökillämme laitettiin aina saunamakkaraa. Lisäksi mummolla oli tapana savustaa lahnaa saunan pesässä. Hän kääri kalan voipaperiin, märkään sanomalehteen ja kuivaan sanomalehteen. Märkä sanomalehti alkoi savuta hiilloksessa ja toi kalaan savun maun.”

Lapsuuden jälkeen Vuori kouluttautui fysioterapeutiksi ja lähti vuosiksi maailmalle.

”Asuin ulkomailla pitkään. Tein fysioterapeutin töitä Espanjassa ja Lähi-idässä.”

Kokkauksesta Vuori innostui ollessaan purjehtimassa silloisen australialaisen avopuolisonsa kanssa 1997–2002. Merimaileja kertyi noin 60 000.

”Söimme Aasiassa ja Afrikassa paljon katuruokaa. Menin keittiöihin opettelemaan, miten annokset valmistetaan.”

Purjeveneessä Vuori luki polynesialaista keittokirjaa, jossa laitettiin ruokaa maakuopassa. Lisäksi pariskunta vieraili Azoreilla, jossa kokattiin vulkaanisessa maaperässä.

Ruuanlaittomenetelmät herättivät Vuoren saunakokkausmuistot. Hän muistaa miettineensä, miksei suomalaista saunakokkausta ole käsitelty enempää.

Varsinainen saunakokkaaja Katariina Vuoresta tuli kesällä 2010.

”Olin lasten kanssa kesämökillämme Evijärvellä pitkiä aikoja. Se oli kuuma kesä, aurinko paistoi koko ajan.”

Vuoren kesämökki sijaitsee noin 50 metrin päässä rantasaunasta. Lapset viihtyivät järvessä, eikä Vuori voinut päästää heitä silmistään kokatakseen mökissä. Niinpä hän päätti kokeilla ruuanlaittoa rantasaunassa, samalla kun lämmitti saunan kylpemistä varten.

Vuoren saunakokkaus alkoi kiuasmakkaralla, kuinkas muutenkaan. Pian hän kuitenkin huomasi kokkaavansa saunassa myös makaronilaatikkoa, patoja, sämpylöitä ja piirakoita.

”Makkaraa ei viitsinyt syödä monta viikkoa, joten repertuaari alkoi laajeta.”

Lopulta reseptejä kertyi niin paljon, että Vuori julkaisi Saunakeittokirjan yhdessä Janne Pekkalan ja Vesa Rannan kanssa. Kirjassa on reseptit muun muassa palvatulle lihalle, kiukaalla höyrytetyille ravuille ja valkosuklaa-raparperijuustokakulle.

Vuoren mukaan saunassa voi kokata lähes mitä tahansa. Poikkeus ovat sellaiset ruuat, jotka vaativat tasaisen ja tarkan lämpötilan. Kohokasta ei siis kannata yrittää paistaa saunassa, mutta makkarat ja pataruuat sopivat myös aloitteleville kokeille.

”Saunakokkaus saa olla rentoa, helppoa ja mukavaa. Sauna on kuin pallogrilli, tarkkaa lämpötilaa ei saa säädettyä. Saunassa kokataan näppituntumalta.”

Saunakokkauksen perusidea on, että kiuaskivet toimivat kuin hella, kun taas saunan tulipesää voi käyttää uunin tapaan. Kokkaus onnistuu myös sähkösaunan kiuaskivillä, kunhan vuoka tai muu kokkausastia ei osu lämpövastuksiin. Kivet pitää asetella ennen kokkausta niin, että pata asettuu tukevasti niiden päälle. Ruokaa on myös syytä sekoitella usein, ettei se pala pohjaan.

”Lisäksi padassa pitää olla kiehumavaraa, etteivät nesteet kiehu kiukaalle. Teen kiukaalla yleensä paljon pienempiä annoksia kuin kotiuunissa, koska pieniä määriä on helpompi hallita ja ne kypsyvät nopeasti.”

Myös saunakokkauksessa käytettävät astiat on valittava huolellisesti. Puiset, muoviset tai lasiset osat eivät sovi kiuaskokkaukseen. Lisäksi vuoan tai padan pitää kestää kuumuutta, etenkin jos ruoka valmistetaan saunan tulipesässä.

”Suosittelen valurautaa. Keraamisissakin astioissa on tulenkestävyysmerkintöjä, mutta koska kiukaan kivet voivat olla yli 300-asteisia, ne ovat vähän arveluttavia.”

Ennen kuin padan ujuttaa kiukaan tulipesään, kannattaa varmistaa, että pata mahtuu sinne ja että sen saa helposti tulipesästä myös ulos. Kunnolliset, paksut ja pitkät patakintaat ovatkin saunakokkaajan paras kaveri.

Saunassa kypsyvä ruoka tuoksuu toki ruuanlaiton ajan, mutta hajusta ei Vuoren mukaan tarvitse olla huolissaan.

”Jos sauna on oikein ilmastoitu, ruuan tuoksu häipyy nopeasti. Huonosti ilmastoidussa saunassa tuoksu pysyy pitempään, niin ruuan kuin muunkin.”

Vuori ei tiedä tarkalleen, paljonko Suomessa on saunakokkaajia. Saamansa palautteen perusteella hän kuitenkin tietää, että juuri kiuasmakkara on monelle tuttu.

”Suurin osa sanoo, että meilläkin on laitettu ainakin makkaraa. Sitten ovat ne, jotka eivät sano mitään ja joista tämä on typerää. Kun Saunakeittokirja tuli, oletin, että siitä nousee isompikin keskustelu, saako saunassa tehdä ruokaa.”

Yleensä ihmiset kummastelevat, miksi Vuori kokkaa saunassa, kun hellakin on olemassa.

”Eihän kiuasta lämmitetä ruuanlaittoa varten vaan saunomista varten. Jos kiuas on joka tapauksessa lämmin, miksi siinä ei voisi kokata?”

Vuoren mukaan ruuanlaitto saunassa oli varsin tavallista menneinä vuosikymmeninä. Hänen mielestään löylyjen jälkilämmössä kokkaaminen edustaa suoranaista maalaisjärkeä.

”Sitä paitsi monilla kesämökeillä kiuas on teknisesti paras laite ruuanlaittoon.”

Vaikka Vuori on kokannut saunassa salmiakkiribsejä ja chorizo-munakasta, valmistaa hän yhä mielellään kiuasmakkaraa.

”Onhan se aivan mahtava saunaruoka, helppo ja hyvänmakuinen klassikko.”

Vuori käärii saunamakkaransa yleensä folioon tai asettelee ne vuokaan. Makkarapusseja hän ei ole kokeillut.

”Grillimakkaraa en mausta, mutta siniseen lenkkiin saatan tehdä viiltoja ja panna niihin juustoa tai tomaattia. Grillimakkaran päälle ruutaan koko matkalle sinappia. Ei ketsuppia, se alkaa helposti valua.”

Tulipesässä paahdettu patonki persilja-oliiviöljytäytteellä

4 annosta

valmistusaika 1 h

  • 4–5 valkosipulin kynttä
  • 1 patonki
  • nippu persiljaa
  • 1–2 dl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria
  • voipaperia
  • foliota

 Kääri valkosipulinkynnet folioon ja laita kiukaan kiville sytyttäessäsi tulen pesään. Anna kynsien kypsyä kivillä, kunnes löylylämpö on saavutettu.

 Hienonna persilja, ja sekoita siihen oliiviöljy, suola ja pippuri. Halkaise patongit.

 Kuori kivillä kypsyneet valkosipulinkynnet. Hienonna ne ja sivele patongeille. Levitä patongeille persilja-öljyseos ja laita puoliskot vastakkain. Kääri patongit ensin voipaperiin ja sitten folioon. Paahda saunanlämmityksen jälkilämmössä kiukaan tulipesässä viitisen minuuttia.

Resepti: Katariina Vuori

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Sauna

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

    2. 2

      Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

    3. 3

      Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

    4. 4

      Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

    5. 5

      Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki tuplasi vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

    6. 6

      Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

    7. 7

      Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

    8. 8

      Yhdysvaltojen republikaanit yrittävät taas kaataa Obamacarea – aivosyöpään sairastunut senaattori John McCain lentää apuun

    9. 9

      Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

    10. 10

      Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

    2. 2

      Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

    3. 3

      Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

    4. 4

      Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

    5. 5

      Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

    6. 6

      ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

    7. 7

      Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

    8. 8

      Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

    9. 9

      Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

    10. 10

      Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

    2. 2

      Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

    3. 3

      Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

    4. 4

      Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

    5. 5

      Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

    6. 6

      Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

    7. 7

      ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

    8. 8

      Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

    9. 9

      Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

    10. 10

      Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

    11. Näytä lisää