Valikko
Ruoka

Saunakokkaajan kiukaalla saattaa kypsyä kokonainen illallinen

Kirjailija Katariina Vuori valmistaa saunassa juhla-aterioita mutta innostuu yhä myös kiuasmakkarasta.

Kunnon löylyt, kylmä olut ja kuuma kiuasmakkara. Suomalaisen saunasyömisen pyhä kolminaisuus lienee tuttu monelle.

Kirjailija Katariina Vuori sen sijaan harrastaa haastavampaa saunakokkausta. Löylyjen lomassa Vuoren saunassa saattaa kypsyä vaikkapa parsaa tai täytettyä patonkia.

Saunakokkaus tuli Vuorelle tutuksi jo lapsuusvuosina.

”Kesämökillämme laitettiin aina saunamakkaraa. Lisäksi mummolla oli tapana savustaa lahnaa saunan pesässä. Hän kääri kalan voipaperiin, märkään sanomalehteen ja kuivaan sanomalehteen. Märkä sanomalehti alkoi savuta hiilloksessa ja toi kalaan savun maun.”

Lapsuuden jälkeen Vuori kouluttautui fysioterapeutiksi ja lähti vuosiksi maailmalle.

”Asuin ulkomailla pitkään. Tein fysioterapeutin töitä Espanjassa ja Lähi-idässä.”

Kokkauksesta Vuori innostui ollessaan purjehtimassa silloisen australialaisen avopuolisonsa kanssa 1997–2002. Merimaileja kertyi noin 60 000.

”Söimme Aasiassa ja Afrikassa paljon katuruokaa. Menin keittiöihin opettelemaan, miten annokset valmistetaan.”

Purjeveneessä Vuori luki polynesialaista keittokirjaa, jossa laitettiin ruokaa maakuopassa. Lisäksi pariskunta vieraili Azoreilla, jossa kokattiin vulkaanisessa maaperässä.

Ruuanlaittomenetelmät herättivät Vuoren saunakokkausmuistot. Hän muistaa miettineensä, miksei suomalaista saunakokkausta ole käsitelty enempää.

Varsinainen saunakokkaaja Katariina Vuoresta tuli kesällä 2010.

”Olin lasten kanssa kesämökillämme Evijärvellä pitkiä aikoja. Se oli kuuma kesä, aurinko paistoi koko ajan.”

Vuoren kesämökki sijaitsee noin 50 metrin päässä rantasaunasta. Lapset viihtyivät järvessä, eikä Vuori voinut päästää heitä silmistään kokatakseen mökissä. Niinpä hän päätti kokeilla ruuanlaittoa rantasaunassa, samalla kun lämmitti saunan kylpemistä varten.

Vuoren saunakokkaus alkoi kiuasmakkaralla, kuinkas muutenkaan. Pian hän kuitenkin huomasi kokkaavansa saunassa myös makaronilaatikkoa, patoja, sämpylöitä ja piirakoita.

”Makkaraa ei viitsinyt syödä monta viikkoa, joten repertuaari alkoi laajeta.”

Lopulta reseptejä kertyi niin paljon, että Vuori julkaisi Saunakeittokirjan yhdessä Janne Pekkalan ja Vesa Rannan kanssa. Kirjassa on reseptit muun muassa palvatulle lihalle, kiukaalla höyrytetyille ravuille ja valkosuklaa-raparperijuustokakulle.

Vuoren mukaan saunassa voi kokata lähes mitä tahansa. Poikkeus ovat sellaiset ruuat, jotka vaativat tasaisen ja tarkan lämpötilan. Kohokasta ei siis kannata yrittää paistaa saunassa, mutta makkarat ja pataruuat sopivat myös aloitteleville kokeille.

”Saunakokkaus saa olla rentoa, helppoa ja mukavaa. Sauna on kuin pallogrilli, tarkkaa lämpötilaa ei saa säädettyä. Saunassa kokataan näppituntumalta.”

Saunakokkauksen perusidea on, että kiuaskivet toimivat kuin hella, kun taas saunan tulipesää voi käyttää uunin tapaan. Kokkaus onnistuu myös sähkösaunan kiuaskivillä, kunhan vuoka tai muu kokkausastia ei osu lämpövastuksiin. Kivet pitää asetella ennen kokkausta niin, että pata asettuu tukevasti niiden päälle. Ruokaa on myös syytä sekoitella usein, ettei se pala pohjaan.

”Lisäksi padassa pitää olla kiehumavaraa, etteivät nesteet kiehu kiukaalle. Teen kiukaalla yleensä paljon pienempiä annoksia kuin kotiuunissa, koska pieniä määriä on helpompi hallita ja ne kypsyvät nopeasti.”

Myös saunakokkauksessa käytettävät astiat on valittava huolellisesti. Puiset, muoviset tai lasiset osat eivät sovi kiuaskokkaukseen. Lisäksi vuoan tai padan pitää kestää kuumuutta, etenkin jos ruoka valmistetaan saunan tulipesässä.

”Suosittelen valurautaa. Keraamisissakin astioissa on tulenkestävyysmerkintöjä, mutta koska kiukaan kivet voivat olla yli 300-asteisia, ne ovat vähän arveluttavia.”

Ennen kuin padan ujuttaa kiukaan tulipesään, kannattaa varmistaa, että pata mahtuu sinne ja että sen saa helposti tulipesästä myös ulos. Kunnolliset, paksut ja pitkät patakintaat ovatkin saunakokkaajan paras kaveri.

Saunassa kypsyvä ruoka tuoksuu toki ruuanlaiton ajan, mutta hajusta ei Vuoren mukaan tarvitse olla huolissaan.

”Jos sauna on oikein ilmastoitu, ruuan tuoksu häipyy nopeasti. Huonosti ilmastoidussa saunassa tuoksu pysyy pitempään, niin ruuan kuin muunkin.”

Vuori ei tiedä tarkalleen, paljonko Suomessa on saunakokkaajia. Saamansa palautteen perusteella hän kuitenkin tietää, että juuri kiuasmakkara on monelle tuttu.

”Suurin osa sanoo, että meilläkin on laitettu ainakin makkaraa. Sitten ovat ne, jotka eivät sano mitään ja joista tämä on typerää. Kun Saunakeittokirja tuli, oletin, että siitä nousee isompikin keskustelu, saako saunassa tehdä ruokaa.”

Yleensä ihmiset kummastelevat, miksi Vuori kokkaa saunassa, kun hellakin on olemassa.

”Eihän kiuasta lämmitetä ruuanlaittoa varten vaan saunomista varten. Jos kiuas on joka tapauksessa lämmin, miksi siinä ei voisi kokata?”

Vuoren mukaan ruuanlaitto saunassa oli varsin tavallista menneinä vuosikymmeninä. Hänen mielestään löylyjen jälkilämmössä kokkaaminen edustaa suoranaista maalaisjärkeä.

”Sitä paitsi monilla kesämökeillä kiuas on teknisesti paras laite ruuanlaittoon.”

Vaikka Vuori on kokannut saunassa salmiakkiribsejä ja chorizo-munakasta, valmistaa hän yhä mielellään kiuasmakkaraa.

”Onhan se aivan mahtava saunaruoka, helppo ja hyvänmakuinen klassikko.”

Vuori käärii saunamakkaransa yleensä folioon tai asettelee ne vuokaan. Makkarapusseja hän ei ole kokeillut.

”Grillimakkaraa en mausta, mutta siniseen lenkkiin saatan tehdä viiltoja ja panna niihin juustoa tai tomaattia. Grillimakkaran päälle ruutaan koko matkalle sinappia. Ei ketsuppia, se alkaa helposti valua.”

Tulipesässä paahdettu patonki persilja-oliiviöljytäytteellä

4 annosta

valmistusaika 1 h

  • 4–5 valkosipulin kynttä
  • 1 patonki
  • nippu persiljaa
  • 1–2 dl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria
  • voipaperia
  • foliota

 Kääri valkosipulinkynnet folioon ja laita kiukaan kiville sytyttäessäsi tulen pesään. Anna kynsien kypsyä kivillä, kunnes löylylämpö on saavutettu.

 Hienonna persilja, ja sekoita siihen oliiviöljy, suola ja pippuri. Halkaise patongit.

 Kuori kivillä kypsyneet valkosipulinkynnet. Hienonna ne ja sivele patongeille. Levitä patongeille persilja-öljyseos ja laita puoliskot vastakkain. Kääri patongit ensin voipaperiin ja sitten folioon. Paahda saunanlämmityksen jälkilämmössä kiukaan tulipesässä viitisen minuuttia.

Resepti: Katariina Vuori

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Sauna

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

    2. 2

      Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

    3. 3

      Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

    4. 4

      Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa? Lihavuuden syy voi olla aivoissa

    5. 5

      Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

    6. 6

      Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

    7. 7

      Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

    8. 8

      Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

    9. 9

      Kokoomuksen ja vihreiden kamppailu Helsingin suurimman tittelistä on erittäin tasainen: ”Todella pieniähän nuo erot ovat”

    10. 10

      Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

    2. 2

      Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

    3. 3

      Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

    4. 4

      Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

    5. 5

      Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

    6. 6

      Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

    7. 7

      Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

    8. 8

      Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

    9. 9

      Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

    10. 10

      Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

    2. 2

      Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

    3. 3

      Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

    4. 4

      Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

    5. 5

      En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

    6. 6

      Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

    7. 7

      Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

    8. 8

      ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

    9. 9

      Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

    10. 10

      Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

    11. Näytä lisää