Valikko
Ruoka

Saunakokkaajan kiukaalla saattaa kypsyä kokonainen illallinen

Kirjailija Katariina Vuori valmistaa saunassa juhla-aterioita mutta innostuu yhä myös kiuasmakkarasta.

Kunnon löylyt, kylmä olut ja kuuma kiuasmakkara. Suomalaisen saunasyömisen pyhä kolminaisuus lienee tuttu monelle.

Kirjailija Katariina Vuori sen sijaan harrastaa haastavampaa saunakokkausta. Löylyjen lomassa Vuoren saunassa saattaa kypsyä vaikkapa parsaa tai täytettyä patonkia.

Saunakokkaus tuli Vuorelle tutuksi jo lapsuusvuosina.

”Kesämökillämme laitettiin aina saunamakkaraa. Lisäksi mummolla oli tapana savustaa lahnaa saunan pesässä. Hän kääri kalan voipaperiin, märkään sanomalehteen ja kuivaan sanomalehteen. Märkä sanomalehti alkoi savuta hiilloksessa ja toi kalaan savun maun.”

Lapsuuden jälkeen Vuori kouluttautui fysioterapeutiksi ja lähti vuosiksi maailmalle.

”Asuin ulkomailla pitkään. Tein fysioterapeutin töitä Espanjassa ja Lähi-idässä.”

Kokkauksesta Vuori innostui ollessaan purjehtimassa silloisen australialaisen avopuolisonsa kanssa 1997–2002. Merimaileja kertyi noin 60 000.

”Söimme Aasiassa ja Afrikassa paljon katuruokaa. Menin keittiöihin opettelemaan, miten annokset valmistetaan.”

Purjeveneessä Vuori luki polynesialaista keittokirjaa, jossa laitettiin ruokaa maakuopassa. Lisäksi pariskunta vieraili Azoreilla, jossa kokattiin vulkaanisessa maaperässä.

Ruuanlaittomenetelmät herättivät Vuoren saunakokkausmuistot. Hän muistaa miettineensä, miksei suomalaista saunakokkausta ole käsitelty enempää.

Varsinainen saunakokkaaja Katariina Vuoresta tuli kesällä 2010.

”Olin lasten kanssa kesämökillämme Evijärvellä pitkiä aikoja. Se oli kuuma kesä, aurinko paistoi koko ajan.”

Vuoren kesämökki sijaitsee noin 50 metrin päässä rantasaunasta. Lapset viihtyivät järvessä, eikä Vuori voinut päästää heitä silmistään kokatakseen mökissä. Niinpä hän päätti kokeilla ruuanlaittoa rantasaunassa, samalla kun lämmitti saunan kylpemistä varten.

Vuoren saunakokkaus alkoi kiuasmakkaralla, kuinkas muutenkaan. Pian hän kuitenkin huomasi kokkaavansa saunassa myös makaronilaatikkoa, patoja, sämpylöitä ja piirakoita.

”Makkaraa ei viitsinyt syödä monta viikkoa, joten repertuaari alkoi laajeta.”

Lopulta reseptejä kertyi niin paljon, että Vuori julkaisi Saunakeittokirjan yhdessä Janne Pekkalan ja Vesa Rannan kanssa. Kirjassa on reseptit muun muassa palvatulle lihalle, kiukaalla höyrytetyille ravuille ja valkosuklaa-raparperijuustokakulle.

Vuoren mukaan saunassa voi kokata lähes mitä tahansa. Poikkeus ovat sellaiset ruuat, jotka vaativat tasaisen ja tarkan lämpötilan. Kohokasta ei siis kannata yrittää paistaa saunassa, mutta makkarat ja pataruuat sopivat myös aloitteleville kokeille.

”Saunakokkaus saa olla rentoa, helppoa ja mukavaa. Sauna on kuin pallogrilli, tarkkaa lämpötilaa ei saa säädettyä. Saunassa kokataan näppituntumalta.”

Saunakokkauksen perusidea on, että kiuaskivet toimivat kuin hella, kun taas saunan tulipesää voi käyttää uunin tapaan. Kokkaus onnistuu myös sähkösaunan kiuaskivillä, kunhan vuoka tai muu kokkausastia ei osu lämpövastuksiin. Kivet pitää asetella ennen kokkausta niin, että pata asettuu tukevasti niiden päälle. Ruokaa on myös syytä sekoitella usein, ettei se pala pohjaan.

”Lisäksi padassa pitää olla kiehumavaraa, etteivät nesteet kiehu kiukaalle. Teen kiukaalla yleensä paljon pienempiä annoksia kuin kotiuunissa, koska pieniä määriä on helpompi hallita ja ne kypsyvät nopeasti.”

Myös saunakokkauksessa käytettävät astiat on valittava huolellisesti. Puiset, muoviset tai lasiset osat eivät sovi kiuaskokkaukseen. Lisäksi vuoan tai padan pitää kestää kuumuutta, etenkin jos ruoka valmistetaan saunan tulipesässä.

”Suosittelen valurautaa. Keraamisissakin astioissa on tulenkestävyysmerkintöjä, mutta koska kiukaan kivet voivat olla yli 300-asteisia, ne ovat vähän arveluttavia.”

Ennen kuin padan ujuttaa kiukaan tulipesään, kannattaa varmistaa, että pata mahtuu sinne ja että sen saa helposti tulipesästä myös ulos. Kunnolliset, paksut ja pitkät patakintaat ovatkin saunakokkaajan paras kaveri.

Saunassa kypsyvä ruoka tuoksuu toki ruuanlaiton ajan, mutta hajusta ei Vuoren mukaan tarvitse olla huolissaan.

”Jos sauna on oikein ilmastoitu, ruuan tuoksu häipyy nopeasti. Huonosti ilmastoidussa saunassa tuoksu pysyy pitempään, niin ruuan kuin muunkin.”

Vuori ei tiedä tarkalleen, paljonko Suomessa on saunakokkaajia. Saamansa palautteen perusteella hän kuitenkin tietää, että juuri kiuasmakkara on monelle tuttu.

”Suurin osa sanoo, että meilläkin on laitettu ainakin makkaraa. Sitten ovat ne, jotka eivät sano mitään ja joista tämä on typerää. Kun Saunakeittokirja tuli, oletin, että siitä nousee isompikin keskustelu, saako saunassa tehdä ruokaa.”

Yleensä ihmiset kummastelevat, miksi Vuori kokkaa saunassa, kun hellakin on olemassa.

”Eihän kiuasta lämmitetä ruuanlaittoa varten vaan saunomista varten. Jos kiuas on joka tapauksessa lämmin, miksi siinä ei voisi kokata?”

Vuoren mukaan ruuanlaitto saunassa oli varsin tavallista menneinä vuosikymmeninä. Hänen mielestään löylyjen jälkilämmössä kokkaaminen edustaa suoranaista maalaisjärkeä.

”Sitä paitsi monilla kesämökeillä kiuas on teknisesti paras laite ruuanlaittoon.”

Vaikka Vuori on kokannut saunassa salmiakkiribsejä ja chorizo-munakasta, valmistaa hän yhä mielellään kiuasmakkaraa.

”Onhan se aivan mahtava saunaruoka, helppo ja hyvänmakuinen klassikko.”

Vuori käärii saunamakkaransa yleensä folioon tai asettelee ne vuokaan. Makkarapusseja hän ei ole kokeillut.

”Grillimakkaraa en mausta, mutta siniseen lenkkiin saatan tehdä viiltoja ja panna niihin juustoa tai tomaattia. Grillimakkaran päälle ruutaan koko matkalle sinappia. Ei ketsuppia, se alkaa helposti valua.”

Tulipesässä paahdettu patonki persilja-oliiviöljytäytteellä

4 annosta

valmistusaika 1 h

  • 4–5 valkosipulin kynttä
  • 1 patonki
  • nippu persiljaa
  • 1–2 dl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria
  • voipaperia
  • foliota

 Kääri valkosipulinkynnet folioon ja laita kiukaan kiville sytyttäessäsi tulen pesään. Anna kynsien kypsyä kivillä, kunnes löylylämpö on saavutettu.

 Hienonna persilja, ja sekoita siihen oliiviöljy, suola ja pippuri. Halkaise patongit.

 Kuori kivillä kypsyneet valkosipulinkynnet. Hienonna ne ja sivele patongeille. Levitä patongeille persilja-öljyseos ja laita puoliskot vastakkain. Kääri patongit ensin voipaperiin ja sitten folioon. Paahda saunanlämmityksen jälkilämmössä kiukaan tulipesässä viitisen minuuttia.

Resepti: Katariina Vuori

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Sauna

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää

    Luetuimmat

    1. 1

      Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

    2. 2

      Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

    3. 3

      Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

    4. 4

      ”En enää itke hautajaisissa” – 22 kaveria kuoli, Malmön rikollispiireistä päässyt Sandro näkee kaduilla yhä nuorempia uhreja ja ampujia

    5. 5

      Voiko Rinkebyn mellakointi toistua Helsingissä? Tuskin, mutta pulassa ollaan, kun kouluttamattomille ja kielitaidottomille ei enää löydy töitä

    6. 6

      Venäjän median ja Suomen välinen suojasää jäi lyhyeksi – ”Suomen tiedusteluviranomaiset ovat julistaneet sodan Venäjän passin haltijoille”

    7. 7

      Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

    8. 8

      Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

    9. 9

      Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

    10. 10

      Kiista korvauksista kärjistyy: Joukko ilmaisia tv-kanavia uhkaa pimetä kaapelitalouksissa lähipäivinä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

    2. 2

      Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

    3. 3

      Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

    4. 4

      Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

    5. 5

      Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

    6. 6

      Arviossa näyttelijä Ville Haapasalon ravintola, jonka lihavartaat loistivat, mutta ei kaikki suinkaan auvoista ollut

    7. 7

      ”Miksei Suomikin eroaisi EU:sta?” – Britannian pettynyt työväenluokka saattaa tarjota torstain äänestyksessä uuden yllätyksen

    8. 8

      Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

    9. 9

      Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

    10. 10

      Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

    2. 2

      Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

    3. 3

      Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

    4. 4

      Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

    5. 5

      Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

    6. 6

      Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

    7. 7

      USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

    8. 8

      Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

    9. 9

      Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

    10. 10

      Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

    11. Näytä lisää