Valikko
Ruoka

Saunakokkaajan kiukaalla saattaa kypsyä kokonainen illallinen

Kirjailija Katariina Vuori valmistaa saunassa juhla-aterioita mutta innostuu yhä myös kiuasmakkarasta.

Kunnon löylyt, kylmä olut ja kuuma kiuasmakkara. Suomalaisen saunasyömisen pyhä kolminaisuus lienee tuttu monelle.

Kirjailija Katariina Vuori sen sijaan harrastaa haastavampaa saunakokkausta. Löylyjen lomassa Vuoren saunassa saattaa kypsyä vaikkapa parsaa tai täytettyä patonkia.

Saunakokkaus tuli Vuorelle tutuksi jo lapsuusvuosina.

”Kesämökillämme laitettiin aina saunamakkaraa. Lisäksi mummolla oli tapana savustaa lahnaa saunan pesässä. Hän kääri kalan voipaperiin, märkään sanomalehteen ja kuivaan sanomalehteen. Märkä sanomalehti alkoi savuta hiilloksessa ja toi kalaan savun maun.”

Lapsuuden jälkeen Vuori kouluttautui fysioterapeutiksi ja lähti vuosiksi maailmalle.

”Asuin ulkomailla pitkään. Tein fysioterapeutin töitä Espanjassa ja Lähi-idässä.”

Kokkauksesta Vuori innostui ollessaan purjehtimassa silloisen australialaisen avopuolisonsa kanssa 1997–2002. Merimaileja kertyi noin 60 000.

”Söimme Aasiassa ja Afrikassa paljon katuruokaa. Menin keittiöihin opettelemaan, miten annokset valmistetaan.”

Purjeveneessä Vuori luki polynesialaista keittokirjaa, jossa laitettiin ruokaa maakuopassa. Lisäksi pariskunta vieraili Azoreilla, jossa kokattiin vulkaanisessa maaperässä.

Ruuanlaittomenetelmät herättivät Vuoren saunakokkausmuistot. Hän muistaa miettineensä, miksei suomalaista saunakokkausta ole käsitelty enempää.

Varsinainen saunakokkaaja Katariina Vuoresta tuli kesällä 2010.

”Olin lasten kanssa kesämökillämme Evijärvellä pitkiä aikoja. Se oli kuuma kesä, aurinko paistoi koko ajan.”

Vuoren kesämökki sijaitsee noin 50 metrin päässä rantasaunasta. Lapset viihtyivät järvessä, eikä Vuori voinut päästää heitä silmistään kokatakseen mökissä. Niinpä hän päätti kokeilla ruuanlaittoa rantasaunassa, samalla kun lämmitti saunan kylpemistä varten.

Vuoren saunakokkaus alkoi kiuasmakkaralla, kuinkas muutenkaan. Pian hän kuitenkin huomasi kokkaavansa saunassa myös makaronilaatikkoa, patoja, sämpylöitä ja piirakoita.

”Makkaraa ei viitsinyt syödä monta viikkoa, joten repertuaari alkoi laajeta.”

Lopulta reseptejä kertyi niin paljon, että Vuori julkaisi Saunakeittokirjan yhdessä Janne Pekkalan ja Vesa Rannan kanssa. Kirjassa on reseptit muun muassa palvatulle lihalle, kiukaalla höyrytetyille ravuille ja valkosuklaa-raparperijuustokakulle.

Vuoren mukaan saunassa voi kokata lähes mitä tahansa. Poikkeus ovat sellaiset ruuat, jotka vaativat tasaisen ja tarkan lämpötilan. Kohokasta ei siis kannata yrittää paistaa saunassa, mutta makkarat ja pataruuat sopivat myös aloitteleville kokeille.

”Saunakokkaus saa olla rentoa, helppoa ja mukavaa. Sauna on kuin pallogrilli, tarkkaa lämpötilaa ei saa säädettyä. Saunassa kokataan näppituntumalta.”

Saunakokkauksen perusidea on, että kiuaskivet toimivat kuin hella, kun taas saunan tulipesää voi käyttää uunin tapaan. Kokkaus onnistuu myös sähkösaunan kiuaskivillä, kunhan vuoka tai muu kokkausastia ei osu lämpövastuksiin. Kivet pitää asetella ennen kokkausta niin, että pata asettuu tukevasti niiden päälle. Ruokaa on myös syytä sekoitella usein, ettei se pala pohjaan.

”Lisäksi padassa pitää olla kiehumavaraa, etteivät nesteet kiehu kiukaalle. Teen kiukaalla yleensä paljon pienempiä annoksia kuin kotiuunissa, koska pieniä määriä on helpompi hallita ja ne kypsyvät nopeasti.”

Myös saunakokkauksessa käytettävät astiat on valittava huolellisesti. Puiset, muoviset tai lasiset osat eivät sovi kiuaskokkaukseen. Lisäksi vuoan tai padan pitää kestää kuumuutta, etenkin jos ruoka valmistetaan saunan tulipesässä.

”Suosittelen valurautaa. Keraamisissakin astioissa on tulenkestävyysmerkintöjä, mutta koska kiukaan kivet voivat olla yli 300-asteisia, ne ovat vähän arveluttavia.”

Ennen kuin padan ujuttaa kiukaan tulipesään, kannattaa varmistaa, että pata mahtuu sinne ja että sen saa helposti tulipesästä myös ulos. Kunnolliset, paksut ja pitkät patakintaat ovatkin saunakokkaajan paras kaveri.

Saunassa kypsyvä ruoka tuoksuu toki ruuanlaiton ajan, mutta hajusta ei Vuoren mukaan tarvitse olla huolissaan.

”Jos sauna on oikein ilmastoitu, ruuan tuoksu häipyy nopeasti. Huonosti ilmastoidussa saunassa tuoksu pysyy pitempään, niin ruuan kuin muunkin.”

Vuori ei tiedä tarkalleen, paljonko Suomessa on saunakokkaajia. Saamansa palautteen perusteella hän kuitenkin tietää, että juuri kiuasmakkara on monelle tuttu.

”Suurin osa sanoo, että meilläkin on laitettu ainakin makkaraa. Sitten ovat ne, jotka eivät sano mitään ja joista tämä on typerää. Kun Saunakeittokirja tuli, oletin, että siitä nousee isompikin keskustelu, saako saunassa tehdä ruokaa.”

Yleensä ihmiset kummastelevat, miksi Vuori kokkaa saunassa, kun hellakin on olemassa.

”Eihän kiuasta lämmitetä ruuanlaittoa varten vaan saunomista varten. Jos kiuas on joka tapauksessa lämmin, miksi siinä ei voisi kokata?”

Vuoren mukaan ruuanlaitto saunassa oli varsin tavallista menneinä vuosikymmeninä. Hänen mielestään löylyjen jälkilämmössä kokkaaminen edustaa suoranaista maalaisjärkeä.

”Sitä paitsi monilla kesämökeillä kiuas on teknisesti paras laite ruuanlaittoon.”

Vaikka Vuori on kokannut saunassa salmiakkiribsejä ja chorizo-munakasta, valmistaa hän yhä mielellään kiuasmakkaraa.

”Onhan se aivan mahtava saunaruoka, helppo ja hyvänmakuinen klassikko.”

Vuori käärii saunamakkaransa yleensä folioon tai asettelee ne vuokaan. Makkarapusseja hän ei ole kokeillut.

”Grillimakkaraa en mausta, mutta siniseen lenkkiin saatan tehdä viiltoja ja panna niihin juustoa tai tomaattia. Grillimakkaran päälle ruutaan koko matkalle sinappia. Ei ketsuppia, se alkaa helposti valua.”

Tulipesässä paahdettu patonki persilja-oliiviöljytäytteellä

4 annosta

valmistusaika 1 h

  • 4–5 valkosipulin kynttä
  • 1 patonki
  • nippu persiljaa
  • 1–2 dl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria
  • voipaperia
  • foliota

 Kääri valkosipulinkynnet folioon ja laita kiukaan kiville sytyttäessäsi tulen pesään. Anna kynsien kypsyä kivillä, kunnes löylylämpö on saavutettu.

 Hienonna persilja, ja sekoita siihen oliiviöljy, suola ja pippuri. Halkaise patongit.

 Kuori kivillä kypsyneet valkosipulinkynnet. Hienonna ne ja sivele patongeille. Levitä patongeille persilja-öljyseos ja laita puoliskot vastakkain. Kääri patongit ensin voipaperiin ja sitten folioon. Paahda saunanlämmityksen jälkilämmössä kiukaan tulipesässä viitisen minuuttia.

Resepti: Katariina Vuori

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Sauna

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Työttömänä ollut Kaisa Heikkilä suuttui, kun ystävä käski ryhtymään siivoojaksi – Korkeasti koulutettujen patistaminen mihin tahansa työhön on heidän väheksymistään, hän sanoo

    2. 2

      Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

    3. 3

      Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

    4. 4

      Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

    5. 5

      Johtaja otti lastenkodin rahoja omiin taskuihinsa: teetti itselleen huonekaluja, osti elektroniikkaa ja hankki lohkolämmittimen

    6. 6

      Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

    7. 7

      Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

    8. 8

      Saunaremontin yhteydessä paljastui vanha vesivahinko – laajasta kotivakuutuksesta ei ollut mitään apua

    9. 9

      Sadan vuoden kuluttua Marsissa voi olla asutusta – planeetta kiinnostaa ihmiskuntaa ainakin kymmenestä syystä

    10. 10

      Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

    2. 2

      Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

    3. 3

      Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

    4. 4

      Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

    5. 5

      Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

    6. 6

      Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

    7. 7

      Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

    8. 8

      Asumistukileikkuri rankaisee pääkaupunki­seudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

    9. 9

      Helsingin rikkaimmilla alueilla on usein surkeat palvelut – HS:n laskuri näyttää: idän lähiöt lyövät monet eliitti­kaupunginosat mennen tullen

    10. 10

      Välipohjissa mikrobikasvua, ullakolla linnunraatoja – Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden kuluessa laajojen homevaurioiden takia

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

    2. 2

      ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

    3. 3

      Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

    4. 4

      Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

    5. 5

      Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

    6. 6

      Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

    7. 7

      Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

    8. 8

      Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

    9. 9

      Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

    10. 10

      Liike-elämässä mokaillaan hartaasti, ja yksi suomalaistuote pääsi epäonnistumisia esittelevään museoon – muistatko tämän vempaimen?

    11. Näytä lisää