Valikko
Ruoka

Suomalainen haluaa sinappinsa mietona ja suomalaisena

Makeiden ja väkevien sinappien suosio kasvaa pikkuhiljaa.

Grillimakkara ilman sinappia on monelle täysi mahdottomuus. Siksi sinappi on myös jatkuva keskustelunaihe, mikä ei ole ihme: onhan se oleellinen osa suomalaista ruokakulttuuria.

Suomessa syödään vuodessa 2,8 miljoonaa kiloa sinappia, mikä tarkoittaa puolta kiloa jokaista suomalaista kohti. Sinapin kulutus keskittyy kesään – toinen kulutuspiikki on jouluna.

Suomalainen sinappimaku on omaa laatuaan. Turun Sinappia valmistavan Maustajan toimitusjohtajan Arto Töllin mukaan yksi sinappityyppi on ylitse muiden.

”Suomalaiseen makuun sopii parhaiten perinteinen mieto sinappi, sillä sen pehmeä maku sopii monen suuhun. Suosioon voi vaikuttaa myös se, että sinappia käytetään kerralla kohtuullisen paljon, jolloin miedompi maku on hyvä vaihtoehto”, Tölli kertoo.

Suomessa sinapin kulutus keskittyy Töllin mukaan pääsääntöisesti kesälle. Toinen merkittävä kulutuspiikki on joulun aikaan.

”Suomessa syödään vuodessa noin 2,8 miljoonaa kiloa sinappia. Tämä tarkoittaa, että suomalainen kuluttaa noin puoli kiloa sinappia vuodessa”, Tölli kertoo.

Myös Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton ruokakulttuuriasiamiehen Anni-Mari Syväniemen mukaan miedon sinapin suosio on ylivoimainen. Tätä selittää suomalaisen ruokakulttuurin historia.

”Olemme siihen ajan saatossa tottuneet. Eiväthän suomalaiset ruoat ole olleet kovin maustettuja koskaan. Nyt vasta, kun ruokakulttuuri on kansainvälistynyt, olemme parin viime vuosikymmenen aikana tottuneet myös vahvempaan makumaailmaan.”

Sinappi on hänen mukaansa osa suomalaisten kansallista ruokasielua. ”Sinapin tulee olla mietoa, hellän makuista ja rakenteeltaan tasaista. Jos ajatellaan, millaisia sinappeja nakkikioskeilla tai suurissa tapahtumissa on tarjolla, ne ovat juuri mietoja perussinappeja”, Syväniemi jatkaa.

Monissa muissa maissa sinappia käytetään mausteen tavoin ruoanlaitossa. Käyttöyhteys vaikuttaakin Maustajan Töllin mukaan paljon Suomessa muodostuneeseen sinappimieltymykseen.

”Maistelimme taannoin ranskalaisten kollegoideni kanssa ranskalaista ja suomalaista sinappia. Puhuimme samalla sinapin käyttöyhteyksistä. Ranskassa sinappia käytetään ruoanlaitossa esimerkiksi kastikkeisiin. Ruoanlaittoon tarvittava sinappi on hyvin erilaista kuin mitä me Suomessa laitamme esimerkiksi makkaran päälle.”

Vaikka mietoa sinappia käyteään paljon, myös makeat ja väkevät sinapit ovat nostaneet Töllin mukaan suosiotaan. Monet hakevatkin nykyään makkaralleen hieman väkevämpää sinappia.

Lähinaapureihin verrattuna suomalaisten suosima sinappi on omaa laatuaan.

”Jos suomalaista sinappia verrataan ruotsalaiseen, on ruotsalainen makeampaa. Venäjällä taas sinappi on usein väkevämpää”, Tölli kertoo.

Suomessa sinapin tekemiseen käytetään paljon keltaista sinapinsiementä, kun muualla Euroopassa suositaan ruskeita siemeniä. Keskieurooppalaisissa sinapeissa sinapinsiemenet jätetään usein rouheammaksi tai niitä käytetään jopa kokonaisena.

Sinappi on Syväniemen mielestä todella tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria.

”Mehän olemme tällainen makkarakulttuurikansa, joten sinappi on hyvin tärkeässä osassa. Jos ajattelen omaa jääkaappiani, kyllä siellä aina on ketsuppia ja sinappia. Täytyy myöntää, että olisi katastrofi, jos niitä ei siellä olisi”, Syväniemi naurahtaa.

Myös Tölli myöntää sinapin suuren merkityksen suomalaisille.

”Minut on yllättänyt se, kuinka tärkeää sinappi on suomalaisille. Turun Sinapin valmistuksen siirryttyä takaisin Suomeen, voimakas keskustelu sinapista ja sen mausta yllätti minut täysin. Ihmiset haluavat ottaa kantaa sinapin valmistukseen – se on suomalaisille tärkeä asia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • suomalainen ruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Oudoilla havainne­kuvilla yritetään vaikuttaa – Helsinkiläis­mies turhautui ja kokeili, miltä Pasilan tornitalot näyttäisivät todellisuudessa

  2. 2

   Autovakuutuksen uudistus voi tuoda satojen eurojen säästöt – HS vertaili pakollisen liikenne­vakuutuksen ehtoja ja hintoja

  3. 3

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  4. 4

   Pyöräteiden rakentamisessa on menty liiallisuuksiin Helsingissä – Miksi pyöräilyväylä tarvitsee moottoritien verran tilaa?

  5. 5

   Kauppojen vapaat aukiolot ovat kaataneet yrityksiä ja lisänneet silpputyötä – kohta Helsingissä on Prisma, joka ei sulkeudu ikinä

  6. 6

   Kela-korvausten leikkaus ohjaa suomalaisia julkiseen hoitoon – Lääkäri arvioi: Osa jättänyt hoidot kokonaan väliin

  7. 7

   Aira Samulin täyttää tänään 90 vuotta ja kannustaa välttämään vanhainkotia: ”Meillä on suuret ikäluokat tulossa, ei siitä edes tule mitään”

  8. 8

   Ex-presidentti George W. Bush näpäytti Trumpia: ”Tarvitsemme riippumatonta mediaa”

  9. 9

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  10. 10

   Onko Trump saanut mitään hyvää aikaan? Pysyykö hän vallassa koko kautensa? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin presidentin alkukaudesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  3. 3

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  4. 4

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  5. 5

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  6. 6

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  7. 7

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  8. 8

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  9. 9

   Uusi tiedonmuru Herttoniemestä kadonneen Harry Karjalaisen etsinnöissä – nähty Sipoonkorven liepeillä

  10. 10

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  8. 8

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  9. 9

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  10. 10

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  11. Näytä lisää