Valikko
Ruoka

Suomalainen haluaa sinappinsa mietona ja suomalaisena

Makeiden ja väkevien sinappien suosio kasvaa pikkuhiljaa.

Grillimakkara ilman sinappia on monelle täysi mahdottomuus. Siksi sinappi on myös jatkuva keskustelunaihe, mikä ei ole ihme: onhan se oleellinen osa suomalaista ruokakulttuuria.

Suomessa syödään vuodessa 2,8 miljoonaa kiloa sinappia, mikä tarkoittaa puolta kiloa jokaista suomalaista kohti. Sinapin kulutus keskittyy kesään – toinen kulutuspiikki on jouluna.

Suomalainen sinappimaku on omaa laatuaan. Turun Sinappia valmistavan Maustajan toimitusjohtajan Arto Töllin mukaan yksi sinappityyppi on ylitse muiden.

”Suomalaiseen makuun sopii parhaiten perinteinen mieto sinappi, sillä sen pehmeä maku sopii monen suuhun. Suosioon voi vaikuttaa myös se, että sinappia käytetään kerralla kohtuullisen paljon, jolloin miedompi maku on hyvä vaihtoehto”, Tölli kertoo.

Suomessa sinapin kulutus keskittyy Töllin mukaan pääsääntöisesti kesälle. Toinen merkittävä kulutuspiikki on joulun aikaan.

”Suomessa syödään vuodessa noin 2,8 miljoonaa kiloa sinappia. Tämä tarkoittaa, että suomalainen kuluttaa noin puoli kiloa sinappia vuodessa”, Tölli kertoo.

Myös Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton ruokakulttuuriasiamiehen Anni-Mari Syväniemen mukaan miedon sinapin suosio on ylivoimainen. Tätä selittää suomalaisen ruokakulttuurin historia.

”Olemme siihen ajan saatossa tottuneet. Eiväthän suomalaiset ruoat ole olleet kovin maustettuja koskaan. Nyt vasta, kun ruokakulttuuri on kansainvälistynyt, olemme parin viime vuosikymmenen aikana tottuneet myös vahvempaan makumaailmaan.”

Sinappi on hänen mukaansa osa suomalaisten kansallista ruokasielua. ”Sinapin tulee olla mietoa, hellän makuista ja rakenteeltaan tasaista. Jos ajatellaan, millaisia sinappeja nakkikioskeilla tai suurissa tapahtumissa on tarjolla, ne ovat juuri mietoja perussinappeja”, Syväniemi jatkaa.

Monissa muissa maissa sinappia käytetään mausteen tavoin ruoanlaitossa. Käyttöyhteys vaikuttaakin Maustajan Töllin mukaan paljon Suomessa muodostuneeseen sinappimieltymykseen.

”Maistelimme taannoin ranskalaisten kollegoideni kanssa ranskalaista ja suomalaista sinappia. Puhuimme samalla sinapin käyttöyhteyksistä. Ranskassa sinappia käytetään ruoanlaitossa esimerkiksi kastikkeisiin. Ruoanlaittoon tarvittava sinappi on hyvin erilaista kuin mitä me Suomessa laitamme esimerkiksi makkaran päälle.”

Vaikka mietoa sinappia käyteään paljon, myös makeat ja väkevät sinapit ovat nostaneet Töllin mukaan suosiotaan. Monet hakevatkin nykyään makkaralleen hieman väkevämpää sinappia.

Lähinaapureihin verrattuna suomalaisten suosima sinappi on omaa laatuaan.

”Jos suomalaista sinappia verrataan ruotsalaiseen, on ruotsalainen makeampaa. Venäjällä taas sinappi on usein väkevämpää”, Tölli kertoo.

Suomessa sinapin tekemiseen käytetään paljon keltaista sinapinsiementä, kun muualla Euroopassa suositaan ruskeita siemeniä. Keskieurooppalaisissa sinapeissa sinapinsiemenet jätetään usein rouheammaksi tai niitä käytetään jopa kokonaisena.

Sinappi on Syväniemen mielestä todella tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria.

”Mehän olemme tällainen makkarakulttuurikansa, joten sinappi on hyvin tärkeässä osassa. Jos ajattelen omaa jääkaappiani, kyllä siellä aina on ketsuppia ja sinappia. Täytyy myöntää, että olisi katastrofi, jos niitä ei siellä olisi”, Syväniemi naurahtaa.

Myös Tölli myöntää sinapin suuren merkityksen suomalaisille.

”Minut on yllättänyt se, kuinka tärkeää sinappi on suomalaisille. Turun Sinapin valmistuksen siirryttyä takaisin Suomeen, voimakas keskustelu sinapista ja sen mausta yllätti minut täysin. Ihmiset haluavat ottaa kantaa sinapin valmistukseen – se on suomalaisille tärkeä asia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • suomalainen ruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  2. 2

   Mitä asunnonvälittäjät ajattelevat oikeasti asiakkaistaan? Järjettömiä hintapyyntöjä, harhaisia omakotiunelmia ja olemattomia miljoonaperintöjä

  3. 3

   Ei vanhoja kuvia, ei paidattomia saliselfieitä: Tämä nainen korjaa työkseen miesten kehnoja Tinder-profiileja ja jakaa nyt vinkkinsä

  4. 4

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  5. 5

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  6. 6

   Mensan jäsenten tapaaminen lähti lapasesta Ruotsissa, hotellissa örvellettiin kuin viimeistä päivää ja vasta poliisi sai tilanteen rauhoitettua

  7. 7

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  8. 8

   ”Neitsyys on paras lahja, jonka nainen voi aviomiehelleen antaa”, luennoitsija opetti – ja Kiinassa roihahti someraivo

  9. 9

   Baltialaiset huolestuivat: Maailmaa valloittanut koominen venäläisanimaatio Maša ja karhu saattaakin olla osa Venäjän hybridi­sodan­käyntiä

  10. 10

   Suomen ja viron samankaltaisuus huvittaa – nykyään virolaisetkin nauravat ”vilkuttamiselle” ja ”ratsastajapatsaalle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  2. 2

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  3. 3

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  4. 4

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  5. 5

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  6. 6

   Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

  7. 7

   Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

  8. 8

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  9. 9

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  10. 10

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää