Ruoka

Tarjoilija, keitossani on matoja! – Hyönteisten syöminen ja kotikasvatus yleistyy Suomessakin

Hyönteiset ovat loistava proteiinin lähde. Tosin laki ei vielä salli niiden myymistä ruuaksi. Söimme kolmen lajin hyönteismenun.

Keittokulhossa komeilee jauhomatoja. Helsinkiläisravintola Ruplan asiakkaat kurkkivat kulhoon uteliaasti. Joku maistaa varovaisesti lusikalla.

Kukaan ei sano ”Hyi!”

Yli kaksi miljardia ihmistä maailmassa käyttää hyönteisiä ravintona. YK:n maatalousjärjestö FAO:n vuonna 2013 julkaisema raportti Edible insects: Future prospects for food and feed security kertoo, että eri puolilla maailmaa ihmiset syövät yli 1 900:aa eri hyönteislajia.

Nyt ravintola Ruplassa on maisteltavana lajeista kolmea: jauhomatoja, kotisirkkoja ja kuhnuritoukkia.

Tosin Suomessa hyönteisiä ei voi toistaiseksi myydä ravintona. Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan hyönteisiä ei saa maahantuoda, myydä, markkinoida tai kasvattaa elintarvikkeeksi, kunnes lajin käyttöhistoria EU:ssa on osoitettu tai sille on myönnetty uuselintarvikelupa.

Siksi illallista isännöivät hyönteiskokki Topi Kairenius ja muotoilija Samuli Helavuo eivät myy hyönteisiä, vaan niitä saa maistella menun lisäkkeenä.

Ensimmäisenä Helavuo heittää pannulle jauhomadot, jotka tarjoillaan kylmän varsiselleri-tomaattikeiton kanssa. Jauhomadoissa on mieto maku, ja tuntuma on puraistessa aavistuksen rapsakka, sisältä hivenen pehmeä. Madot toimivat lempeän makuisen keiton kanssa erinomaisesti.

Hyönteisten taival suomalaisiinkin ruokapöytiin etenee. Marraskuussa 2015 annettu uusi uuselintarvikeasetus voi nopeuttaa EU:n ulkopuolella perinteisesti käytettyjen hyönteisten hyväksymistä EU-markkinoille. Näitä ovat muun muassa erilaiset kuoriaiset, toukat, mehiläiset, muurahaiset ja sirkat.

Toistaiseksi Helavuo kasvattaa hyönteisensä itse keittiönsä kaapeissa. Kaappien hämärässä, Helavuon itse suunnittelemissa posliinirasioissa, lymyilee muun muassa jauhomatoja ja niistä kehittyviä jauhopukkeja sekä sirkkoja. Helavuo suunnitteli posliiniset, puukantiset rasiat osaksi Lahden muotoiluinstituutin lopputyötään. Helavuon valitsema teema oli hyönteiset ihmisravintona.

”Halusin muotoilun keinoin edistää tietoisuutta ruokahyönteisistä. Ne ovat vaihtoehtoinen proteiiniresurssi maailmassa”, Helavuo sanoo.

Syyt Helavuon pienelle hyönteisfarmille ovat samat, joita YK:kin painottaa: hyönteiset ovat ravinteikkaita ja terveellisiä. Ne sisältävät hyviä rasvahappoja, proteiinia, vitamiineja, kuitua ja mineraaleja.

Lisäksi hyönteistuotannon hiilijalanjälki on lihakarjaa moninkertaisesti pienempi. Yhden naudanlihakilon tuottamiseen tarvitaan yli yhdeksän kiloa rehua, kun yksi sirkkakilo saadaan tuotettua yhdellä kilolla rehua. Naudasta saadaan hyödynnettyä keskimäärin 40 prosenttia, sirkasta 80 prosenttia. Hyötysuhde on selvä.

Ötökkäillallinen jatkuu. Pääruokana maistuvat kotisirkat kukkakaalipyreen ja porkkana–lanttupyreen kanssa. Rapeaksi paistetuille pikkusirkoille riittää mausteeksi pelkkä suola.

Kairenius sanoo Suomen luonnon olevan pullollaan syötäväksi kelpaavia hyönteisiä. Luonnosta voi poimia muun muassa pistiäisiä, jääriä, kovakuoriaisten ja yöperhosten toukkia, muurahaisia, heinäsirkkoja ja hepokatteja. Hyönteisiä kerätessä pätevät Kaireniuksen mukaan samat lainalaisuudet kuin sienestäessä.

”Täytyy tuntea hyönteisiä ja niiden ominaisuuksia, eikä poimia rauhoitettuja tai myrkyllisiä lajeja. Suomessa myrkyllisiä lajeja ei tosin juuri ole”, Kairenius sanoo.

Kairenius kertoo kokkaavansa mieluiten hyönteisjauheella.

”Se ikään kuin piilottaa hyönteisen sinne. Teen lihapullia, leivon sämpylöitä, teen pizzataikinaa ja laitan sitä puuroon tai smoothieen. Jos haluaa hifistellä voi kokonaisia hyönteisiä, kuten jauhomatoja tai sirkkoja, käyttää pannulla ja rikastaa niillä muuta ruokaa tai laittaa pataruoan sekaan.”

Helavuo puolestaan paistaa kokonaisia hyönteisiä nopeasti pannulla ja ripottelee ne salaattiin tai esimerkiksi pastan päälle.

Ötökkänoviiseille Kairenius suosittelee kotisirkkoja.

”Rakenteen saa helposti rapsakaksi, ja niissä on miellyttävä suutuntuma. Myös pikkujauhomadot toimivat naposteltavana hyvin.”

Jahka sekä EU-tason että Suomen lainsäädäntö sallii hyönteisten myymisen, avaavat hyönteiset ovet aivan uudenlaiseen ruokamaailmaan. Siihen saakka ötökät pitää kasvattaa tai poimia itse.

Ötököitä ja illallinen -maisteluja seuraavan kerran 21.7. ja 21.9. klo 18.30 Ruplassa (Helsinginkatu 16). Lippuja voi tiedustella info@rupla.fi.

Hyönteislainsäädäntö poikkeaa eri EU-maissa

EU-komission mukaan hyönteisten katsotaan olevan uuselintarvikkeita, koska toistaiseksi yksikään jäsenvaltio ei ole voinut vahvistaa minkään hyönteisen tai hyönteisestä valmistetun elintarvikkeen elintarvikekäyttöhistoriaa EU-alueella ennen vuotta 1997.

Uuselintarvikeasetus on voimassa koko EU:n alueella.

EU:n ulkopuolella, erityisesti Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan maissa, on pitkät perinteet hyönteisten syönnille. Uusi uuselintarvikeasetus voi helpottaa näissä maissa perinteisesti käytettyjen hyönteisten hyväksymistä EU-alueelle.

Kokonaisten hyönteisten myyntiä ihmisravinnoksi säätelevät maakohtaiset lait.

Belgia hyväksyi ensimmäisenä EU-maana kymmenen hyönteislajin myymisen ravinnoksi vuonna 2013. Hollanti höllensi lainsäädäntöään vuonna 2014, ja suuri supermarketketju Jumbo Store alkoi myydä erilaisia hyönteistuotteita.

Britanniassa on useita yrityksiä, jotka myyvät hyönteisiä kokonaisina tai niistä valmistetusta jauhosta, esimerkiksi Eat Grub, Crunchy Critters ja Bug Grub.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  7. 7

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  8. 8

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  9. 9

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  10. 10

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää