Valikko
Ruoka

Oluen arvostus ruokajuomana kasvaa Suomessakin – tuore olutsommelier kertoo parhaat makuparit

Olutsommelier Olli Majanen kiittelee nuoria ravintolayrittäjiä, jotka ovat nostaneet oluen salonkikelpoiseksi ruokajuomaksi viinin rinnalle.

Oluiden arvostus on muuttunut Suomessa täysin muutaman viime vuosikymmenen aikana, sanoo tuore olutsommelier Olli Majanen, jolla on takanaan 26 vuotta olutravintolabisneksessä.

”Alkuun olut oli yksinkertaisesti joko iso tai pieni. Aloittaessani vuonna 1990 ei ollut vielä edes lajittelua kolmos- ja nelosoluisiin. Muutos näistä ajoista on huikea. Ravintoloiden, kauppojen ja Alkon valikoima on monipuolistunut mielettömästi. Viimeisen neljännesvuosisadan aikana potti on ikään kuin räjähtänyt käsiin – hyvässä mielessä”, Majanen kertoo.

Matkailu ja internet ovat Majasen mukaan vaikuttaneet paljon oluttuntemuksen kasvamiseen Suomessa. Utelias kuluttajakunta on matkoillaan päässyt kokeilemaan uusia makuja ja tuonut toiveensa suomalaisten ravintoloitsijoiden tietoon. Tätä kautta oluet taas päätyvät Alkon ostajien hankintalistalle.

”Myös blogikirjoittelun yleistyminen on avannut oluen ystäville helpon tien päästä kertomaan kokemuksistaan”, Majanen kertoo.

Lontoon Beer Academyssa opiskellut Majanen on Suomen toinen olutsommelier. Majanen on osoittanut oluttuntemuksensa näyttökokeessa. Sommelierin on osattava tunnistaa sokkomaistelussa oluiden alkuperä ja tyyli sekä antaa niille sopivat ruokasuositukset. Myös mahdolliset makuvirheet on kyettävä tunnistamaan. Vuodesta 2011 olutsommeliereja kouluttanut Beer Academy on tähän mennessä myöntänyt tittelin noin 120 henkilölle.

Olutsommelier-koulutusohjelma sisältää kolme lähiopetusjaksoa Britanniassa. Jaksojen aikana käydään läpi oluen historia, valmistusprosessi sekä raaka-aineet, eri oluttyyppien erot, ominaispiirteet ja tyypillisimmät makuvirheet. Tulevat sommelierit opettelevat myös arvioimaan olutta oikeaoppisesti sekä yhdistämään olutta ja ruokaa. Näiden osakoulutusten läpäisy antaa mahdollisuuden jatkaa olutsommelierin loppukokeeseen.

Opiskelu The Beer Academyssä on maksullista ja sen voi suorittaa kuka tahansa. Opetuskieli on englanti.

Vaikka oluen arvostus onkin Suomessa nousussa, monet ravintoloitsijoista ovat Majasen mukaan edelleen samassa pisteessä kuin 25 vuotta sitten ja myyvät olutta pelkästään bulkkina.

”Olut saavuttaa kaipaamaansa arvostusta pienin askelin ja näkemykselliset ravintoloitsijat osaavat nostaa oluen jo viinin rinnalle ruokajuomana”, Majanen sanoo.

Tällä hetkellä Bryggeri Helsinki -olutravintolassa ravintolapäällikkönä työskentelevä Majanen kiittelee suomalaisen olutkulttuurin edistämisestä etenkin nuoria ravintolayrittäjiä.

”Erityiskiitos olutkulttuurin kehittymisestä kuuluu myös nuorille ravintolayrittäjille, jotka ovat perehtyneet ruoan ja oluiden uuteen aaltoon. He ovat ottaneet oluen täysin salonkikelpoisena ja hyväksyttävänä ruokajuomana viinin rinnalle.”

Vaikka ihmiset osaavat arvostaa Majasen mukaan nykyisin yhä enemmän erilaisia oluita, on vaalea lager suosituinta.

”Vaalea ja kevyen makuinen lagerolut olut on ehdottomasti suosituin oluttyyppi kaikkialla maailmassa. Sen suosion takana on sen tasalaatuisuus ja helppo makukokonaisuus. Sen valmistus on suhteellisen edullista suurissa määrissä”, Majanen toteaa.

Suomalainen peruslager on Majasen mukaan parasta kesäisenä janojuomana, mutta sitä yhdistää myös ruoan kanssa.

Kokeile vaaleaa lageria näiden ruokien kanssa

Kana

Jos kaipaa uudenlaista seuralaista tutun ja turvallisen perusoluen seuraksi, kannattaa kokeilla vaikka kokonaisena paistettua broileria tuoreiden yrttien, salottisipuleiden ja pancetta-kinkun kanssa.

Lohi- ja jälkiruoat

Rapean makuinen lager toimii hyvin myös grillattujen lohitacojen ja avokadosalsan kyytipoikana. Neutraali vaalea olut on toimiva yhdistelmä sitruunaisten jälkiruokien kanssa.

Hapankaali ja makkara

Makkaroiden seurana tarjoiltava hapankaali nousee oluthaudutuksella lähes gourmet-tasolle.

Muurinpohjaletut

Muurinpohjalettujen taikinaan lisättävä vaalea olut tekee letuista kuohkeita ja maistuvia.

Makuparit kokeilunhaluiselle oluen ystävälle

Belgiasta kotoisin oleva, hedelmäinen ja mausteinen Saison-olut

Grillattu äyriäis-chorizopaella.

Hedelmäinen ja voimakashumalainen White IPA

Thai-kanakeitto.

Maltainen, tumma Münchener

Kanaenchiladat vihreällä chilillä.

Aromaattinen ja hedelmäinen Farmhouse Ale

Sokerikakkua haudutetuilla persikoilla ja vanhan ajan vaniljajäätelöllä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Olut

Tilaa Ruokatorstain uutiskirje

Ruokatorstain uutiskirje tarjoaa viikonvaihdetta varten parhaat reseptit sekä ruokamaailman puheenaiheet ilmaiseksi.

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

    2. 2

      Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

    3. 3

      Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

    4. 4

      HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

    5. 5

      Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

    6. 6

      Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

    7. 7

      Erdoğan, Le Pen ja Trump ovat oire, eivät ongelma – on helpompaa syyllistää muutama ihminen kuin miettiä, miksi heitä kannatetaan

    8. 8

      Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

    9. 9

      Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

    10. 10

      Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

    2. 2

      Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

    3. 3

      Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

    4. 4

      Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

    5. 5

      Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

    6. 6

      Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

    7. 7

      HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

    8. 8

      Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

    9. 9

      Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

    10. 10

      Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

    2. 2

      Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

    3. 3

      Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

    4. 4

      Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

    5. 5

      ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

    6. 6

      Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

    7. 7

      Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

    8. 8

      Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

    9. 9

      Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

    10. 10

      Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

    11. Näytä lisää