Valikko
Ruoka

Oluen arvostus ruokajuomana kasvaa Suomessakin – tuore olutsommelier kertoo parhaat makuparit

Olutsommelier Olli Majanen kiittelee nuoria ravintolayrittäjiä, jotka ovat nostaneet oluen salonkikelpoiseksi ruokajuomaksi viinin rinnalle.

Oluiden arvostus on muuttunut Suomessa täysin muutaman viime vuosikymmenen aikana, sanoo tuore olutsommelier Olli Majanen, jolla on takanaan 26 vuotta olutravintolabisneksessä.

”Alkuun olut oli yksinkertaisesti joko iso tai pieni. Aloittaessani vuonna 1990 ei ollut vielä edes lajittelua kolmos- ja nelosoluisiin. Muutos näistä ajoista on huikea. Ravintoloiden, kauppojen ja Alkon valikoima on monipuolistunut mielettömästi. Viimeisen neljännesvuosisadan aikana potti on ikään kuin räjähtänyt käsiin – hyvässä mielessä”, Majanen kertoo.

Matkailu ja internet ovat Majasen mukaan vaikuttaneet paljon oluttuntemuksen kasvamiseen Suomessa. Utelias kuluttajakunta on matkoillaan päässyt kokeilemaan uusia makuja ja tuonut toiveensa suomalaisten ravintoloitsijoiden tietoon. Tätä kautta oluet taas päätyvät Alkon ostajien hankintalistalle.

”Myös blogikirjoittelun yleistyminen on avannut oluen ystäville helpon tien päästä kertomaan kokemuksistaan”, Majanen kertoo.

Lontoon Beer Academyssa opiskellut Majanen on Suomen toinen olutsommelier. Majanen on osoittanut oluttuntemuksensa näyttökokeessa. Sommelierin on osattava tunnistaa sokkomaistelussa oluiden alkuperä ja tyyli sekä antaa niille sopivat ruokasuositukset. Myös mahdolliset makuvirheet on kyettävä tunnistamaan. Vuodesta 2011 olutsommeliereja kouluttanut Beer Academy on tähän mennessä myöntänyt tittelin noin 120 henkilölle.

Olutsommelier-koulutusohjelma sisältää kolme lähiopetusjaksoa Britanniassa. Jaksojen aikana käydään läpi oluen historia, valmistusprosessi sekä raaka-aineet, eri oluttyyppien erot, ominaispiirteet ja tyypillisimmät makuvirheet. Tulevat sommelierit opettelevat myös arvioimaan olutta oikeaoppisesti sekä yhdistämään olutta ja ruokaa. Näiden osakoulutusten läpäisy antaa mahdollisuuden jatkaa olutsommelierin loppukokeeseen.

Opiskelu The Beer Academyssä on maksullista ja sen voi suorittaa kuka tahansa. Opetuskieli on englanti.

Vaikka oluen arvostus onkin Suomessa nousussa, monet ravintoloitsijoista ovat Majasen mukaan edelleen samassa pisteessä kuin 25 vuotta sitten ja myyvät olutta pelkästään bulkkina.

”Olut saavuttaa kaipaamaansa arvostusta pienin askelin ja näkemykselliset ravintoloitsijat osaavat nostaa oluen jo viinin rinnalle ruokajuomana”, Majanen sanoo.

Tällä hetkellä Bryggeri Helsinki -olutravintolassa ravintolapäällikkönä työskentelevä Majanen kiittelee suomalaisen olutkulttuurin edistämisestä etenkin nuoria ravintolayrittäjiä.

”Erityiskiitos olutkulttuurin kehittymisestä kuuluu myös nuorille ravintolayrittäjille, jotka ovat perehtyneet ruoan ja oluiden uuteen aaltoon. He ovat ottaneet oluen täysin salonkikelpoisena ja hyväksyttävänä ruokajuomana viinin rinnalle.”

Vaikka ihmiset osaavat arvostaa Majasen mukaan nykyisin yhä enemmän erilaisia oluita, on vaalea lager suosituinta.

”Vaalea ja kevyen makuinen lagerolut olut on ehdottomasti suosituin oluttyyppi kaikkialla maailmassa. Sen suosion takana on sen tasalaatuisuus ja helppo makukokonaisuus. Sen valmistus on suhteellisen edullista suurissa määrissä”, Majanen toteaa.

Suomalainen peruslager on Majasen mukaan parasta kesäisenä janojuomana, mutta sitä yhdistää myös ruoan kanssa.

Kokeile vaaleaa lageria näiden ruokien kanssa

Kana

Jos kaipaa uudenlaista seuralaista tutun ja turvallisen perusoluen seuraksi, kannattaa kokeilla vaikka kokonaisena paistettua broileria tuoreiden yrttien, salottisipuleiden ja pancetta-kinkun kanssa.

Lohi- ja jälkiruoat

Rapean makuinen lager toimii hyvin myös grillattujen lohitacojen ja avokadosalsan kyytipoikana. Neutraali vaalea olut on toimiva yhdistelmä sitruunaisten jälkiruokien kanssa.

Hapankaali ja makkara

Makkaroiden seurana tarjoiltava hapankaali nousee oluthaudutuksella lähes gourmet-tasolle.

Muurinpohjaletut

Muurinpohjalettujen taikinaan lisättävä vaalea olut tekee letuista kuohkeita ja maistuvia.

Makuparit kokeilunhaluiselle oluen ystävälle

Belgiasta kotoisin oleva, hedelmäinen ja mausteinen Saison-olut

Grillattu äyriäis-chorizopaella.

Hedelmäinen ja voimakashumalainen White IPA

Thai-kanakeitto.

Maltainen, tumma Münchener

Kanaenchiladat vihreällä chilillä.

Aromaattinen ja hedelmäinen Farmhouse Ale

Sokerikakkua haudutetuilla persikoilla ja vanhan ajan vaniljajäätelöllä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Olut

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Paljastuiko katutaiteilija Banksyn henkilöllisyys? Ystävä lipsautti nimen

    2. 2

      Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

    3. 3

      7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

    4. 4

      Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

    5. 5

      Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

    6. 6

      Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

    7. 7

      ”Mä olen niin kikseissä” – Pikku G:n paluukeikka sai yleisön sekaisin onnesta Himoksella

    8. 8

      Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

    9. 9

      Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

    10. 10

      Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

    2. 2

      Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

    3. 3

      Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

    4. 4

      Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

    5. 5

      Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

    6. 6

      Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

    7. 7

      Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

    8. 8

      Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

    9. 9

      7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

    10. 10

      En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

    2. 2

      Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

    3. 3

      Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

    4. 4

      Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

    5. 5

      Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

    6. 6

      Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

    7. 7

      Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

    8. 8

      Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

    9. 9

      Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

    10. 10

      Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

    11. Näytä lisää