Valikko
Ruoka    |   Hurmioitunut

Tämän naisen kesä kului kalastaen

Vappu Soppela osaa nylkeä mateen, purkittaa särjet ja tutkii ulkomaillakin kalatiskit.

Kun ala-asteella ensimmäisen kerran tarjottiin kalasoppaa, Vappu Soppela mietti: miksi siinä on kuutioita? Hänen kotonaan kalakeitossa oli hötöä, koska liemi tehtiin ruodoista.

Kotona opitulla tavalla Soppela, 32, edelleen valmistaa yhden lempiruuistaan.

Tv-tuotantoyhtiössä työskentelevä Soppela istuu pienen punaiseksi maalatun mökkinsä pihalla, saaressa Helsingin edustalla ja juo kahvia. Kauempaa mereltä kuuluu laivojen sumutorvien ääni.

Hän on saanut tänään jo kalaa: kasan ahvenia, pari lahnaa ja muutaman silakan. Ne köllöttelivät aamulla verkoissa.

Näin alkavat yleensä hänen loma-aamunsa. Keväällä hän pyytää taimenta ja siikaa, kesällä kuhaa, ahventa ja kampelaa. Syksyllä lohensukuiset kalat tekevät taas paluun.

”En kalasta pyydystämisen ilosta, vaan syödäkseni”, Soppela tarkentaa.

Kun Vappu Soppela oli pieni, hänen isänsä piti lapsilleen heittoharjoituksia. Kemijärvellä mummolassa mentiin virveleiden kanssa pellolle. Isä kiinnitti mutterin vieheen paikalle. Sitten harjoiteltiin heittämistä. Vapulta harjoitukset sujuivat hyvin.

”Vain kerran olen saanut saaliiksi veneessä yhden hatun, kun kela jäi lukkoon.”

Soppela on perheensä paras perkaaja. Siitä on kiittäminen opiskeluaikojen työpaikkaa, Stockmannin kalatiskiä. Siellä hän oppi vähän erikoisempiakin kalankäsittelyniksejä. Konkarityöntekijä näytti, kuinka made nyljetään. Mutta ei hän sitä montaa kertaa päässyt vuodessa tekemään: eniten asiakkaille paketoitiin norjalaista tarjouslohta.

Ulkomaalaiset asiakkaat ostivat kokonaisia kaloja, roskakalaa ja perkeitä. He arvostivat niiden edullisuutta ja osasivat käyttää koko kalan. Sen sijaan suomalaiset tuntuivat vähän pelkäävän kokonaisia kaloja. Se on hassua: suomalaisten luulisi tottuneen kaloihin, sillä edes toisinaan kalastamassa käy joka kolmas suomalainen.

”Ehkei kala ole viime vuosina ollut niin trendikästä, että ihmiset haluaisivat opetella tekemään ruokaa siitä. Trendien myötähän opetellaan uusia, vaikeitakin asioita.”

”Kalankäsittely ei ole enää vankka kansalaistaito.”

Sitä, että kalaruokia vierastetaan ruotojen takia, hän ei ymmärrä.

”Joutuuhan monia muitakin ruokia syömään varovasti. Harvemmin kukaan pelkää tukehtuvansa broilerinkoipeen tai omenankotaan.”

Soppela toivoo, että suomalaiset oppisivat käyttämään kalaa ­ruuanlaitossa taas monipuolisemmin.

”Järviä on valtavasti. Monia kalalajeja on valtavasti. Ja samalla mietitään lihateollisuuden ”pahuutta” ja väkerretään korvaavia kasviproteiineja. Vaikka kalaa on.”

Hän itse hyödyntää keittiössä myös sellaiset kalat, jotka eivät kaikille kelpaa. Kuten särjet.

”Särkikalojen syöminen on ekoteko, koska se ehkäisee vesistöjen rehevöitymistä.”

Soppela innostui, kun hän huomasi, että tänä keväänä Vuoden elintarvikekilpailun voitosta kisasi särjistä tehty purkkikalavalmiste, Järki särki. Hän toivoo, että roskakalojen syömisestä tulisi laajempi ruokatrendi.

Soppelalla on itselläänkin tapana purkittaa saamansa särjet.

Vappu Soppela raottaa mökillään jääkaapin ovea ja ottaa sieltä näytille lautasen, joka on kukkurallaan ahvenfileitä. Ne hän valmistaa ruuaksi huomenna.

Aamun saaliista silakat on jo syöty lounaaksi. Ne hän paistoi pannulla, ruissipseihin kieriteltyinä, koska ruisjauhot olivat päässeet loppumaan. Loput saaliista hän aikoo savustaa pihalla pöntössä.

Pihapiirissä on muutakin hyödyllistä, pieni pottumaa ja vielä pienempi yrttitilkku, jossa kasvaa tilliä. Pihalla on myös multapenkki, josta Soppela saa osan tarvitsemistaan onkimadoista.

Ennen savustusta on vielä päivän toinen kalastusreissu: Soppela aikoo pilkkiä. Pilkkivapaa voi käyttää myös kesällä veneestä käsin ahventen narraamiseen.

Ahven onkin Soppelan lempiruokaa.

”Isot ahvenet ihan vain pannulle voin kanssa. Pienistä valmistuu taas esimerkiksi oiva patakukko.”

Hänestä kala kannattaa kokata yksinkertaisesti.

”Varma tapa valmistaa vaalea kala on paistaa se nätin väriseksi ja laittaa päälle suolaa, pippuria ja vähän sitruunaa. Peruna on ihan hyvä lisuke kalalle. Mutta muitakin mausteita on kuin tilli”, hän sanoo.

Hyvää tulee, kun kokonaisen kalan sisään laittaa puuvartisia yrttejä, kuten timjamia.

Kesälomat Soppela viettää mielellään Suomessa ja kalastaa. Talven ulkomaanmatkoilla yksi nähtävyys on aina ehdoton: kauppahallin kalatiskit. Vaikutuksen häneen ovat tehneet myös Kaakkois-Aasian rannikon iltatorit, joihin kalastajat ovat keränneet päivän saaliin näytille. Ne Soppela tutkii tarkasti.

”Muualla tuorekalatiskit ovat visuaalisempia, koska niissä on esillä enemmän kokonaista kalaa. Ja enemmän äyriäisiä ja simpukoita. Suomessa tiskissä on oranssi ja valkoinen fileesektori.”

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kalastus
  • Ruoka

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

    2. 2

      Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

    3. 3

      Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

    4. 4

      Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

    5. 5

      Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

    6. 6

      Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

    7. 7

      7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

    8. 8

      Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

    9. 9

      Paljastuiko katutaiteilija Banksyn henkilöllisyys? Ystävä lipsautti nimen

    10. 10

      Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

    2. 2

      Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

    3. 3

      Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

    4. 4

      Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

    5. 5

      Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

    6. 6

      Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

    7. 7

      7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

    8. 8

      Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

    9. 9

      Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

    10. 10

      En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

    2. 2

      Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

    3. 3

      Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

    4. 4

      Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

    5. 5

      Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

    6. 6

      Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

    7. 7

      Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

    8. 8

      Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

    9. 9

      Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

    10. 10

      Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

    11. Näytä lisää