Valikko
Ruoka    |   Hurmioitunut

Tämän naisen kesä kului kalastaen

Vappu Soppela osaa nylkeä mateen, purkittaa särjet ja tutkii ulkomaillakin kalatiskit.

Kun ala-asteella ensimmäisen kerran tarjottiin kalasoppaa, Vappu Soppela mietti: miksi siinä on kuutioita? Hänen kotonaan kalakeitossa oli hötöä, koska liemi tehtiin ruodoista.

Kotona opitulla tavalla Soppela, 32, edelleen valmistaa yhden lempiruuistaan.

Tv-tuotantoyhtiössä työskentelevä Soppela istuu pienen punaiseksi maalatun mökkinsä pihalla, saaressa Helsingin edustalla ja juo kahvia. Kauempaa mereltä kuuluu laivojen sumutorvien ääni.

Hän on saanut tänään jo kalaa: kasan ahvenia, pari lahnaa ja muutaman silakan. Ne köllöttelivät aamulla verkoissa.

Näin alkavat yleensä hänen loma-aamunsa. Keväällä hän pyytää taimenta ja siikaa, kesällä kuhaa, ahventa ja kampelaa. Syksyllä lohensukuiset kalat tekevät taas paluun.

”En kalasta pyydystämisen ilosta, vaan syödäkseni”, Soppela tarkentaa.

Kun Vappu Soppela oli pieni, hänen isänsä piti lapsilleen heittoharjoituksia. Kemijärvellä mummolassa mentiin virveleiden kanssa pellolle. Isä kiinnitti mutterin vieheen paikalle. Sitten harjoiteltiin heittämistä. Vapulta harjoitukset sujuivat hyvin.

”Vain kerran olen saanut saaliiksi veneessä yhden hatun, kun kela jäi lukkoon.”

Soppela on perheensä paras perkaaja. Siitä on kiittäminen opiskeluaikojen työpaikkaa, Stockmannin kalatiskiä. Siellä hän oppi vähän erikoisempiakin kalankäsittelyniksejä. Konkarityöntekijä näytti, kuinka made nyljetään. Mutta ei hän sitä montaa kertaa päässyt vuodessa tekemään: eniten asiakkaille paketoitiin norjalaista tarjouslohta.

Ulkomaalaiset asiakkaat ostivat kokonaisia kaloja, roskakalaa ja perkeitä. He arvostivat niiden edullisuutta ja osasivat käyttää koko kalan. Sen sijaan suomalaiset tuntuivat vähän pelkäävän kokonaisia kaloja. Se on hassua: suomalaisten luulisi tottuneen kaloihin, sillä edes toisinaan kalastamassa käy joka kolmas suomalainen.

”Ehkei kala ole viime vuosina ollut niin trendikästä, että ihmiset haluaisivat opetella tekemään ruokaa siitä. Trendien myötähän opetellaan uusia, vaikeitakin asioita.”

”Kalankäsittely ei ole enää vankka kansalaistaito.”

Sitä, että kalaruokia vierastetaan ruotojen takia, hän ei ymmärrä.

”Joutuuhan monia muitakin ruokia syömään varovasti. Harvemmin kukaan pelkää tukehtuvansa broilerinkoipeen tai omenankotaan.”

Soppela toivoo, että suomalaiset oppisivat käyttämään kalaa ­ruuanlaitossa taas monipuolisemmin.

”Järviä on valtavasti. Monia kalalajeja on valtavasti. Ja samalla mietitään lihateollisuuden ”pahuutta” ja väkerretään korvaavia kasviproteiineja. Vaikka kalaa on.”

Hän itse hyödyntää keittiössä myös sellaiset kalat, jotka eivät kaikille kelpaa. Kuten särjet.

”Särkikalojen syöminen on ekoteko, koska se ehkäisee vesistöjen rehevöitymistä.”

Soppela innostui, kun hän huomasi, että tänä keväänä Vuoden elintarvikekilpailun voitosta kisasi särjistä tehty purkkikalavalmiste, Järki särki. Hän toivoo, että roskakalojen syömisestä tulisi laajempi ruokatrendi.

Soppelalla on itselläänkin tapana purkittaa saamansa särjet.

Vappu Soppela raottaa mökillään jääkaapin ovea ja ottaa sieltä näytille lautasen, joka on kukkurallaan ahvenfileitä. Ne hän valmistaa ruuaksi huomenna.

Aamun saaliista silakat on jo syöty lounaaksi. Ne hän paistoi pannulla, ruissipseihin kieriteltyinä, koska ruisjauhot olivat päässeet loppumaan. Loput saaliista hän aikoo savustaa pihalla pöntössä.

Pihapiirissä on muutakin hyödyllistä, pieni pottumaa ja vielä pienempi yrttitilkku, jossa kasvaa tilliä. Pihalla on myös multapenkki, josta Soppela saa osan tarvitsemistaan onkimadoista.

Ennen savustusta on vielä päivän toinen kalastusreissu: Soppela aikoo pilkkiä. Pilkkivapaa voi käyttää myös kesällä veneestä käsin ahventen narraamiseen.

Ahven onkin Soppelan lempiruokaa.

”Isot ahvenet ihan vain pannulle voin kanssa. Pienistä valmistuu taas esimerkiksi oiva patakukko.”

Hänestä kala kannattaa kokata yksinkertaisesti.

”Varma tapa valmistaa vaalea kala on paistaa se nätin väriseksi ja laittaa päälle suolaa, pippuria ja vähän sitruunaa. Peruna on ihan hyvä lisuke kalalle. Mutta muitakin mausteita on kuin tilli”, hän sanoo.

Hyvää tulee, kun kokonaisen kalan sisään laittaa puuvartisia yrttejä, kuten timjamia.

Kesälomat Soppela viettää mielellään Suomessa ja kalastaa. Talven ulkomaanmatkoilla yksi nähtävyys on aina ehdoton: kauppahallin kalatiskit. Vaikutuksen häneen ovat tehneet myös Kaakkois-Aasian rannikon iltatorit, joihin kalastajat ovat keränneet päivän saaliin näytille. Ne Soppela tutkii tarkasti.

”Muualla tuorekalatiskit ovat visuaalisempia, koska niissä on esillä enemmän kokonaista kalaa. Ja enemmän äyriäisiä ja simpukoita. Suomessa tiskissä on oranssi ja valkoinen fileesektori.”

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kalastus
  • Ruoka

Tilaa Ruokatorstain uutiskirje

Ruokatorstain uutiskirje tarjoaa viikonvaihdetta varten parhaat reseptit sekä ruokamaailman puheenaiheet ilmaiseksi.

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

    2. 2

      Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

    3. 3

      Kulosaaressa tammikuussa kadonnut mies löytyi kuolleena

    4. 4

      ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

    5. 5

      Onko Emmanuel Macron Ranskan tuleva presidentti? 39-vuotias vaalien outolintu on naimisissa lukioaikaisen ranskanopettajansa kanssa ja kertoo hyviä asioita Euroopasta

    6. 6

      Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

    7. 7

      Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

    8. 8

      Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

    9. 9

      Valtteri Ihalainen, 38, katosi jäljettömiin Kulosaaren ostarilta: lähti ilmeisesti kohti Herttoniemeä

    10. 10

      Teemu Rannikon katsomisesta maksaisi pääsylipun, vaikka hän jäähdyttelisi ikämiehissä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

    2. 2

      Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

    3. 3

      Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

    4. 4

      Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

    5. 5

      Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

    6. 6

      Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

    7. 7

      Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

    8. 8

      Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

    9. 9

      Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

    10. 10

      Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

    2. 2

      Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

    3. 3

      Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

    4. 4

      16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

    5. 5

      Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

    6. 6

      Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

    7. 7

      Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

    8. 8

      Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

    9. 9

      Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

    10. 10

      ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

    11. Näytä lisää