Valikko
Ruoka    |   Hurmioitunut

Tämän naisen kesä kului kalastaen

Vappu Soppela osaa nylkeä mateen, purkittaa särjet ja tutkii ulkomaillakin kalatiskit.

Kun ala-asteella ensimmäisen kerran tarjottiin kalasoppaa, Vappu Soppela mietti: miksi siinä on kuutioita? Hänen kotonaan kalakeitossa oli hötöä, koska liemi tehtiin ruodoista.

Kotona opitulla tavalla Soppela, 32, edelleen valmistaa yhden lempiruuistaan.

Tv-tuotantoyhtiössä työskentelevä Soppela istuu pienen punaiseksi maalatun mökkinsä pihalla, saaressa Helsingin edustalla ja juo kahvia. Kauempaa mereltä kuuluu laivojen sumutorvien ääni.

Hän on saanut tänään jo kalaa: kasan ahvenia, pari lahnaa ja muutaman silakan. Ne köllöttelivät aamulla verkoissa.

Näin alkavat yleensä hänen loma-aamunsa. Keväällä hän pyytää taimenta ja siikaa, kesällä kuhaa, ahventa ja kampelaa. Syksyllä lohensukuiset kalat tekevät taas paluun.

”En kalasta pyydystämisen ilosta, vaan syödäkseni”, Soppela tarkentaa.

Kun Vappu Soppela oli pieni, hänen isänsä piti lapsilleen heittoharjoituksia. Kemijärvellä mummolassa mentiin virveleiden kanssa pellolle. Isä kiinnitti mutterin vieheen paikalle. Sitten harjoiteltiin heittämistä. Vapulta harjoitukset sujuivat hyvin.

”Vain kerran olen saanut saaliiksi veneessä yhden hatun, kun kela jäi lukkoon.”

Soppela on perheensä paras perkaaja. Siitä on kiittäminen opiskeluaikojen työpaikkaa, Stockmannin kalatiskiä. Siellä hän oppi vähän erikoisempiakin kalankäsittelyniksejä. Konkarityöntekijä näytti, kuinka made nyljetään. Mutta ei hän sitä montaa kertaa päässyt vuodessa tekemään: eniten asiakkaille paketoitiin norjalaista tarjouslohta.

Ulkomaalaiset asiakkaat ostivat kokonaisia kaloja, roskakalaa ja perkeitä. He arvostivat niiden edullisuutta ja osasivat käyttää koko kalan. Sen sijaan suomalaiset tuntuivat vähän pelkäävän kokonaisia kaloja. Se on hassua: suomalaisten luulisi tottuneen kaloihin, sillä edes toisinaan kalastamassa käy joka kolmas suomalainen.

”Ehkei kala ole viime vuosina ollut niin trendikästä, että ihmiset haluaisivat opetella tekemään ruokaa siitä. Trendien myötähän opetellaan uusia, vaikeitakin asioita.”

”Kalankäsittely ei ole enää vankka kansalaistaito.”

Sitä, että kalaruokia vierastetaan ruotojen takia, hän ei ymmärrä.

”Joutuuhan monia muitakin ruokia syömään varovasti. Harvemmin kukaan pelkää tukehtuvansa broilerinkoipeen tai omenankotaan.”

Soppela toivoo, että suomalaiset oppisivat käyttämään kalaa ­ruuanlaitossa taas monipuolisemmin.

”Järviä on valtavasti. Monia kalalajeja on valtavasti. Ja samalla mietitään lihateollisuuden ”pahuutta” ja väkerretään korvaavia kasviproteiineja. Vaikka kalaa on.”

Hän itse hyödyntää keittiössä myös sellaiset kalat, jotka eivät kaikille kelpaa. Kuten särjet.

”Särkikalojen syöminen on ekoteko, koska se ehkäisee vesistöjen rehevöitymistä.”

Soppela innostui, kun hän huomasi, että tänä keväänä Vuoden elintarvikekilpailun voitosta kisasi särjistä tehty purkkikalavalmiste, Järki särki. Hän toivoo, että roskakalojen syömisestä tulisi laajempi ruokatrendi.

Soppelalla on itselläänkin tapana purkittaa saamansa särjet.

Vappu Soppela raottaa mökillään jääkaapin ovea ja ottaa sieltä näytille lautasen, joka on kukkurallaan ahvenfileitä. Ne hän valmistaa ruuaksi huomenna.

Aamun saaliista silakat on jo syöty lounaaksi. Ne hän paistoi pannulla, ruissipseihin kieriteltyinä, koska ruisjauhot olivat päässeet loppumaan. Loput saaliista hän aikoo savustaa pihalla pöntössä.

Pihapiirissä on muutakin hyödyllistä, pieni pottumaa ja vielä pienempi yrttitilkku, jossa kasvaa tilliä. Pihalla on myös multapenkki, josta Soppela saa osan tarvitsemistaan onkimadoista.

Ennen savustusta on vielä päivän toinen kalastusreissu: Soppela aikoo pilkkiä. Pilkkivapaa voi käyttää myös kesällä veneestä käsin ahventen narraamiseen.

Ahven onkin Soppelan lempiruokaa.

”Isot ahvenet ihan vain pannulle voin kanssa. Pienistä valmistuu taas esimerkiksi oiva patakukko.”

Hänestä kala kannattaa kokata yksinkertaisesti.

”Varma tapa valmistaa vaalea kala on paistaa se nätin väriseksi ja laittaa päälle suolaa, pippuria ja vähän sitruunaa. Peruna on ihan hyvä lisuke kalalle. Mutta muitakin mausteita on kuin tilli”, hän sanoo.

Hyvää tulee, kun kokonaisen kalan sisään laittaa puuvartisia yrttejä, kuten timjamia.

Kesälomat Soppela viettää mielellään Suomessa ja kalastaa. Talven ulkomaanmatkoilla yksi nähtävyys on aina ehdoton: kauppahallin kalatiskit. Vaikutuksen häneen ovat tehneet myös Kaakkois-Aasian rannikon iltatorit, joihin kalastajat ovat keränneet päivän saaliin näytille. Ne Soppela tutkii tarkasti.

”Muualla tuorekalatiskit ovat visuaalisempia, koska niissä on esillä enemmän kokonaista kalaa. Ja enemmän äyriäisiä ja simpukoita. Suomessa tiskissä on oranssi ja valkoinen fileesektori.”

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kalastus
  • Ruoka

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

    2. 2

      Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

    3. 3

      Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

    4. 4

      Poliisi nimesi Lontoon terrori-iskun tekijän – Khalid Masoodilla, 52, oli pitkä rikosrekisteri muttei terrorismituomioita

    5. 5

      Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

    6. 6

      Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

    7. 7

      Kuusi naista perusti vertaiskoulutusverkoston, jonka suosio räjähti – ”Miehillä on pörssiklubit ja muut. Tämä on meidän juttu”

    8. 8

      En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

    9. 9

      Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

    10. 10

      Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

    2. 2

      Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

    3. 3

      Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

    4. 4

      Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

    5. 5

      Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

    6. 6

      En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

    7. 7

      Neljä kuoli ja 40 loukkaantui terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

    8. 8

      Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

    9. 9

      Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

    10. 10

      Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

    2. 2

      Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

    3. 3

      Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

    4. 4

      Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

    5. 5

      Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

    6. 6

      En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

    7. 7

      Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

    8. 8

      Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

    9. 9

      Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

    10. 10

      Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

    11. Näytä lisää