Valikko
Ruoka    |   Hurmioitunut

Tämän naisen kesä kului kalastaen

Vappu Soppela osaa nylkeä mateen, purkittaa särjet ja tutkii ulkomaillakin kalatiskit.

Kun ala-asteella ensimmäisen kerran tarjottiin kalasoppaa, Vappu Soppela mietti: miksi siinä on kuutioita? Hänen kotonaan kalakeitossa oli hötöä, koska liemi tehtiin ruodoista.

Kotona opitulla tavalla Soppela, 32, edelleen valmistaa yhden lempiruuistaan.

Tv-tuotantoyhtiössä työskentelevä Soppela istuu pienen punaiseksi maalatun mökkinsä pihalla, saaressa Helsingin edustalla ja juo kahvia. Kauempaa mereltä kuuluu laivojen sumutorvien ääni.

Hän on saanut tänään jo kalaa: kasan ahvenia, pari lahnaa ja muutaman silakan. Ne köllöttelivät aamulla verkoissa.

Näin alkavat yleensä hänen loma-aamunsa. Keväällä hän pyytää taimenta ja siikaa, kesällä kuhaa, ahventa ja kampelaa. Syksyllä lohensukuiset kalat tekevät taas paluun.

”En kalasta pyydystämisen ilosta, vaan syödäkseni”, Soppela tarkentaa.

Kun Vappu Soppela oli pieni, hänen isänsä piti lapsilleen heittoharjoituksia. Kemijärvellä mummolassa mentiin virveleiden kanssa pellolle. Isä kiinnitti mutterin vieheen paikalle. Sitten harjoiteltiin heittämistä. Vapulta harjoitukset sujuivat hyvin.

”Vain kerran olen saanut saaliiksi veneessä yhden hatun, kun kela jäi lukkoon.”

Soppela on perheensä paras perkaaja. Siitä on kiittäminen opiskeluaikojen työpaikkaa, Stockmannin kalatiskiä. Siellä hän oppi vähän erikoisempiakin kalankäsittelyniksejä. Konkarityöntekijä näytti, kuinka made nyljetään. Mutta ei hän sitä montaa kertaa päässyt vuodessa tekemään: eniten asiakkaille paketoitiin norjalaista tarjouslohta.

Ulkomaalaiset asiakkaat ostivat kokonaisia kaloja, roskakalaa ja perkeitä. He arvostivat niiden edullisuutta ja osasivat käyttää koko kalan. Sen sijaan suomalaiset tuntuivat vähän pelkäävän kokonaisia kaloja. Se on hassua: suomalaisten luulisi tottuneen kaloihin, sillä edes toisinaan kalastamassa käy joka kolmas suomalainen.

”Ehkei kala ole viime vuosina ollut niin trendikästä, että ihmiset haluaisivat opetella tekemään ruokaa siitä. Trendien myötähän opetellaan uusia, vaikeitakin asioita.”

”Kalankäsittely ei ole enää vankka kansalaistaito.”

Sitä, että kalaruokia vierastetaan ruotojen takia, hän ei ymmärrä.

”Joutuuhan monia muitakin ruokia syömään varovasti. Harvemmin kukaan pelkää tukehtuvansa broilerinkoipeen tai omenankotaan.”

Soppela toivoo, että suomalaiset oppisivat käyttämään kalaa ­ruuanlaitossa taas monipuolisemmin.

”Järviä on valtavasti. Monia kalalajeja on valtavasti. Ja samalla mietitään lihateollisuuden ”pahuutta” ja väkerretään korvaavia kasviproteiineja. Vaikka kalaa on.”

Hän itse hyödyntää keittiössä myös sellaiset kalat, jotka eivät kaikille kelpaa. Kuten särjet.

”Särkikalojen syöminen on ekoteko, koska se ehkäisee vesistöjen rehevöitymistä.”

Soppela innostui, kun hän huomasi, että tänä keväänä Vuoden elintarvikekilpailun voitosta kisasi särjistä tehty purkkikalavalmiste, Järki särki. Hän toivoo, että roskakalojen syömisestä tulisi laajempi ruokatrendi.

Soppelalla on itselläänkin tapana purkittaa saamansa särjet.

Vappu Soppela raottaa mökillään jääkaapin ovea ja ottaa sieltä näytille lautasen, joka on kukkurallaan ahvenfileitä. Ne hän valmistaa ruuaksi huomenna.

Aamun saaliista silakat on jo syöty lounaaksi. Ne hän paistoi pannulla, ruissipseihin kieriteltyinä, koska ruisjauhot olivat päässeet loppumaan. Loput saaliista hän aikoo savustaa pihalla pöntössä.

Pihapiirissä on muutakin hyödyllistä, pieni pottumaa ja vielä pienempi yrttitilkku, jossa kasvaa tilliä. Pihalla on myös multapenkki, josta Soppela saa osan tarvitsemistaan onkimadoista.

Ennen savustusta on vielä päivän toinen kalastusreissu: Soppela aikoo pilkkiä. Pilkkivapaa voi käyttää myös kesällä veneestä käsin ahventen narraamiseen.

Ahven onkin Soppelan lempiruokaa.

”Isot ahvenet ihan vain pannulle voin kanssa. Pienistä valmistuu taas esimerkiksi oiva patakukko.”

Hänestä kala kannattaa kokata yksinkertaisesti.

”Varma tapa valmistaa vaalea kala on paistaa se nätin väriseksi ja laittaa päälle suolaa, pippuria ja vähän sitruunaa. Peruna on ihan hyvä lisuke kalalle. Mutta muitakin mausteita on kuin tilli”, hän sanoo.

Hyvää tulee, kun kokonaisen kalan sisään laittaa puuvartisia yrttejä, kuten timjamia.

Kesälomat Soppela viettää mielellään Suomessa ja kalastaa. Talven ulkomaanmatkoilla yksi nähtävyys on aina ehdoton: kauppahallin kalatiskit. Vaikutuksen häneen ovat tehneet myös Kaakkois-Aasian rannikon iltatorit, joihin kalastajat ovat keränneet päivän saaliin näytille. Ne Soppela tutkii tarkasti.

”Muualla tuorekalatiskit ovat visuaalisempia, koska niissä on esillä enemmän kokonaista kalaa. Ja enemmän äyriäisiä ja simpukoita. Suomessa tiskissä on oranssi ja valkoinen fileesektori.”

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kalastus
  • Ruoka

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

    2. 2

      Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

    3. 3

      Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

    4. 4

      Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

    5. 5

      Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

    6. 6

      Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

    7. 7

      Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

    8. 8

      Poliisi nimesi Salman Abedin Manchesterin iskun epäillyksi tekijäksi – tämä hänestä tiedetään

    9. 9

      Työn epävarmuus lykkää lapsen hankintaa – ”Karkeasti sanottuna työtön ja pienituloinen mies ei houkuta naisia”

    10. 10

      Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

    2. 2

      Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

    3. 3

      Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

    4. 4

      Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

    5. 5

      Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

    6. 6

      Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

    7. 7

      Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

    8. 8

      Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

    9. 9

      Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

    10. 10

      Pahantekijät tietävät, miten kauhun ruuvia väännetään yhä kireämmälle

    11. Näytä lisää
    1. 1

      200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

    2. 2

      Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

    3. 3

      Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

    4. 4

      Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

    5. 5

      Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

    6. 6

      Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

    7. 7

      Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

    8. 8

      Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

    9. 9

      Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

    10. 10

      Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

    11. Näytä lisää