Valikko
Ruoka

Etniset kalaruuat kiinnostavat ravintoloissa, mutta kotona kala valmistetaan perinteiseen tapaan

Etnoruokatrendi on tuonut ravintoloiden listoille uusia kalaruokia. Kotona suomalaiset valmistavat kuitenkin kalansa perinteiseen tapaan. Testaa, tunnistatko kalalajit.

Viime vuosien etnoruokabuumi on tuonut ravintoloiden listoille uusia kalaherkkuja perinteisten paistetun kalan ja kalakeiton ohelle.

Sushi alkaa olla jo monille tuttua, mutta trendiravintolat tarjoavat nyt myös meksikolaisia kalatacoja, perulaista sitrusmehun hapolla kypsytettyä cevicheä tai havaijilaisia poke-kulhoja.

Poket ovat tuorein kalaruokatulokas kotimaisella ravintolakentällä. Ne ovat ilmestyneet ruokalistoille tämän ja viime vuoden aikana. Alkujaan havaijilaisessa ruuassa on raakaa kalaa kasvisten, mausteiden ja usein riisin kanssa.

”Poket ovat olleet supersuosittuja annoksia, sillä sellaisia ei ole aiemmin ollut tarjolla”, sanoo ravintoloitsija Ville Relander. Relanderin vastuulla ovat helsinkiläiset The Cock- ja Holiday Bar -ravintolat.

Relander arvioi poke-kulhojen suosion syyksi sen, että ne muistuttavat periaatteessa sushia mutta ovat täyttävämpiä ja helpommin lähestyttäviä.

”Ihmiset haluavat syödä kevyempää, raikkaampaa ja tuoreempaa ruokaa. Pokeen ei kyllästy helposti, ja monet palaavatkin syömään saman annoksen.”

Relanderin mukaan myös esimerkiksi friteeraus ja grillaus ovat tällä hetkellä suosittuja kalanvalmistustapoja ravintolakeittiöissä.

”Raaka kala ja äyriäiset toimivat myös hyvin, kunhan mausteita on tarpeeksi. Raaka kala ei saa olla liian erikoista. Lohi ja siika toimivat hyvin, mutta tulevaisuudessa tarjolla voisi olla esimerkiksi raakaa mustekalaa. Kalaruuat pitää valmistaa maku edellä ja niiden pitää olla helposti lähestyttäviä”, Relander sanoo.

Vaikka sushit, poket, tacot ja cevichet vetävät asiakkaita ravintoloihin, kotona suomalaiset nauttivat kalansa perinteisesti valmistettuna.

Toiminnanjohtaja Katriina Partanen Pro Kala -yhdistyksestä toteaa, että esimerkiksi ravintoloissa tarjotut tai ruokalehdissä esitellyt ”trendikkäät” kalaruuat ovat hyvin erilaisia kuin ne kalaruuat, mitä ihmiset todella kotonaan valmistavat.

”Mielestäni kala on ylipäätään trendikästä. Lahna- ja särkituotteista kuten lahnapullista ja säilykesärjestä puhutaan nyt paljon, mutta niitä kuitenkin kulutetaan huomattavasti vähemmän kuin vaikkapa kirjolohta, siikaa tai kasvatettua lohta”, sanoo Partanen.

Mitä kalaruokia suomalaisissa kotikeittiöissä sitten valmistetaan?

Tutkimuspäällikkö Pasi Saarnivaara TNS Gallupilta kertoo, että paistettu kala oli suomalaisten suosikkiruokalistauksessa toisella sijalla vuonna 2015. Sen edelle ylsi vain jauhelihakastike.

Vuonna 2015 suosikkiruokalistauksen kymmenennelle sijalle pääsi myös uunikala, joka ei ole aiemmin mahtunut kärkikymmenikköön.

”Kala on noussut isosti suosituimmissa ruokalajeissa broilerin ohella”, Saarnivaara sanoo.

Paistettu kala ja uunikala ovat varsin perinteisiä ruokia, eivätkä trendit juuri heilauttele suosikkiruokalistausta. Edes sushi, joka on ollut trendiruokaa jo useita vuosia, ei mahdu suomalaisten lempiruokalistalle.

”Sushi ei nouse listalle, koska sitä ei tehdä kotona viikoittain. Listaus kertoo, kuinka usein kyseistä ruokaa valmistetaan. Viimeiset neljä vuotta sushi on kuitenkin näkynyt kyselyn avoimissa vastauksissa”, Saarnivaara sanoo.

Pro Kala -yhdistyksen Katriina Partasen mukaan etenkin lapsiperheet suosivat tuttuja makuja kuten kalakeittoa tai paistettua kalaa, vaikka lapset ovat usein varsin ennakkoluulottomia ruokien suhteen.

”Toisinaan kuulee vanhempien sanovan lapselle, että älä maista, et kuitenkaan tykkää”, sanoo Partanen.

TNS Gallupin Saarnivaaran mukaan suomalaisilla on vahva käsitys siitä, että kalaa pitäisi syödä enemmän, mutta kalan valmistukselle on hankala löytää aikaa arjessa.

Katriina Partasen mukaan keskivertosuomalainen syö vuodessa kalaa 15 kiloa, josta neljä kiloa on kotimaista. Eniten suomalaiset syövät norjalaista lohta ja kotimaista kirjolohta.

”Luonnonkaloilla on omat sesonkinsa eikä niitä ole saatavilla niin paljon kuin niitä menisi, joten kulutus painottuu tuontikalaan ja kasvatettuun kalaan.”

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Kalat
  • Ravintolat

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

    2. 2

      Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

    3. 3

      Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä

    4. 4

      Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

    5. 5

      Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

    6. 6

      ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

    7. 7

      Munkkivuoren puukottaja tuomittiin taposta – oikeus ei pitänyt tarinaa jäätelön leikkaamisesta uskottavana

    8. 8

      200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

    9. 9

      Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

    10. 10

      Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

    2. 2

      Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

    3. 3

      Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

    4. 4

      Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

    5. 5

      Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

    6. 6

      Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

    7. 7

      Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

    8. 8

      200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

    9. 9

      Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

    10. 10

      Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

    2. 2

      Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

    3. 3

      Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

    4. 4

      Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

    5. 5

      Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

    6. 6

      ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

    7. 7

      Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

    8. 8

      Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

    9. 9

      Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

    10. 10

      Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

    11. Näytä lisää