Valikko
Ruoka

Etniset kalaruuat kiinnostavat ravintoloissa, mutta kotona kala valmistetaan perinteiseen tapaan

Etnoruokatrendi on tuonut ravintoloiden listoille uusia kalaruokia. Kotona suomalaiset valmistavat kuitenkin kalansa perinteiseen tapaan. Testaa, tunnistatko kalalajit.

Viime vuosien etnoruokabuumi on tuonut ravintoloiden listoille uusia kalaherkkuja perinteisten paistetun kalan ja kalakeiton ohelle.

Sushi alkaa olla jo monille tuttua, mutta trendiravintolat tarjoavat nyt myös meksikolaisia kalatacoja, perulaista sitrusmehun hapolla kypsytettyä cevicheä tai havaijilaisia poke-kulhoja.

Poket ovat tuorein kalaruokatulokas kotimaisella ravintolakentällä. Ne ovat ilmestyneet ruokalistoille tämän ja viime vuoden aikana. Alkujaan havaijilaisessa ruuassa on raakaa kalaa kasvisten, mausteiden ja usein riisin kanssa.

”Poket ovat olleet supersuosittuja annoksia, sillä sellaisia ei ole aiemmin ollut tarjolla”, sanoo ravintoloitsija Ville Relander. Relanderin vastuulla ovat helsinkiläiset The Cock- ja Holiday Bar -ravintolat.

Relander arvioi poke-kulhojen suosion syyksi sen, että ne muistuttavat periaatteessa sushia mutta ovat täyttävämpiä ja helpommin lähestyttäviä.

”Ihmiset haluavat syödä kevyempää, raikkaampaa ja tuoreempaa ruokaa. Pokeen ei kyllästy helposti, ja monet palaavatkin syömään saman annoksen.”

Relanderin mukaan myös esimerkiksi friteeraus ja grillaus ovat tällä hetkellä suosittuja kalanvalmistustapoja ravintolakeittiöissä.

”Raaka kala ja äyriäiset toimivat myös hyvin, kunhan mausteita on tarpeeksi. Raaka kala ei saa olla liian erikoista. Lohi ja siika toimivat hyvin, mutta tulevaisuudessa tarjolla voisi olla esimerkiksi raakaa mustekalaa. Kalaruuat pitää valmistaa maku edellä ja niiden pitää olla helposti lähestyttäviä”, Relander sanoo.

Vaikka sushit, poket, tacot ja cevichet vetävät asiakkaita ravintoloihin, kotona suomalaiset nauttivat kalansa perinteisesti valmistettuna.

Toiminnanjohtaja Katriina Partanen Pro Kala -yhdistyksestä toteaa, että esimerkiksi ravintoloissa tarjotut tai ruokalehdissä esitellyt ”trendikkäät” kalaruuat ovat hyvin erilaisia kuin ne kalaruuat, mitä ihmiset todella kotonaan valmistavat.

”Mielestäni kala on ylipäätään trendikästä. Lahna- ja särkituotteista kuten lahnapullista ja säilykesärjestä puhutaan nyt paljon, mutta niitä kuitenkin kulutetaan huomattavasti vähemmän kuin vaikkapa kirjolohta, siikaa tai kasvatettua lohta”, sanoo Partanen.

Mitä kalaruokia suomalaisissa kotikeittiöissä sitten valmistetaan?

Tutkimuspäällikkö Pasi Saarnivaara TNS Gallupilta kertoo, että paistettu kala oli suomalaisten suosikkiruokalistauksessa toisella sijalla vuonna 2015. Sen edelle ylsi vain jauhelihakastike.

Vuonna 2015 suosikkiruokalistauksen kymmenennelle sijalle pääsi myös uunikala, joka ei ole aiemmin mahtunut kärkikymmenikköön.

”Kala on noussut isosti suosituimmissa ruokalajeissa broilerin ohella”, Saarnivaara sanoo.

Paistettu kala ja uunikala ovat varsin perinteisiä ruokia, eivätkä trendit juuri heilauttele suosikkiruokalistausta. Edes sushi, joka on ollut trendiruokaa jo useita vuosia, ei mahdu suomalaisten lempiruokalistalle.

”Sushi ei nouse listalle, koska sitä ei tehdä kotona viikoittain. Listaus kertoo, kuinka usein kyseistä ruokaa valmistetaan. Viimeiset neljä vuotta sushi on kuitenkin näkynyt kyselyn avoimissa vastauksissa”, Saarnivaara sanoo.

Pro Kala -yhdistyksen Katriina Partasen mukaan etenkin lapsiperheet suosivat tuttuja makuja kuten kalakeittoa tai paistettua kalaa, vaikka lapset ovat usein varsin ennakkoluulottomia ruokien suhteen.

”Toisinaan kuulee vanhempien sanovan lapselle, että älä maista, et kuitenkaan tykkää”, sanoo Partanen.

TNS Gallupin Saarnivaaran mukaan suomalaisilla on vahva käsitys siitä, että kalaa pitäisi syödä enemmän, mutta kalan valmistukselle on hankala löytää aikaa arjessa.

Katriina Partasen mukaan keskivertosuomalainen syö vuodessa kalaa 15 kiloa, josta neljä kiloa on kotimaista. Eniten suomalaiset syövät norjalaista lohta ja kotimaista kirjolohta.

”Luonnonkaloilla on omat sesonkinsa eikä niitä ole saatavilla niin paljon kuin niitä menisi, joten kulutus painottuu tuontikalaan ja kasvatettuun kalaan.”

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Kalaruuat
  • Kalat
  • Ravintolat

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

    2. 2

      Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

    3. 3

      Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

    4. 4

      ”Neitsyys on paras lahja, jonka nainen voi aviomiehelleen antaa”, luennoitsija opetti – ja Kiinassa roihahti someraivo

    5. 5

      Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

    6. 6

      Baltialaiset huolestuivat: Maailmaa valloittanut koominen venäläisanimaatio Maša ja karhu saattaakin olla osa Venäjän hybridi­sodan­käyntiä

    7. 7

      Suomen ja viron samankaltaisuus huvittaa – nykyään virolaisetkin nauravat ”vilkuttamiselle” ja ”ratsastajapatsaalle”

    8. 8

      Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

    9. 9

      Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

    10. 10

      Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

    2. 2

      Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

    3. 3

      Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

    4. 4

      Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

    5. 5

      Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

    6. 6

      Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

    7. 7

      Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

    8. 8

      S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

    9. 9

      ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

    10. 10

      Trump sätti Pohjois-Koreaa ohjuksen ampumisesta: ”Osoittaa suurta epäkunnioitusta Kiinaa kohtaan”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

    2. 2

      Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

    3. 3

      Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

    4. 4

      Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

    5. 5

      Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

    6. 6

      Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

    7. 7

      Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

    8. 8

      Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

    9. 9

      Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

    10. 10

      Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

    11. Näytä lisää