Valikko
Ruoka

Entistä useampi tilaa ravintolassa viinien sijaan olutta tai alkoholittoman juomapaketin

Pienpanimobuumi on lisännyt ravintola-asiakkaiden kiinnostusta etenkin olutpaketteja kohtaan. Myös alkoholittomien juomapakettien kysyntä on hienoisessa kasvussa.

Moni ravintola-asiakas tilaa menun kylkeen valmiin juomapaketin, jonka juomat on sovitettu toimimaan annosten kanssa yhteen mahdollisimman hyvin.

Haaga-Helian lehtori Jouko Mykkänen muistelee, että ravintolamenuun sovitetut viinipaketit alkoivat yleistyä Suomessa 1990-luvun alussa.

”Paketeista tuli merkityksellisempiä 90-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa, kun sommelier-kulttuuri vahvistui.”

Sommelierilla tarkoitetaan juomiin, erityisesti viineihin perehtynyttä ravintola-alan ammattilaista.

Yleisimmin juomapaketit koostuvat erilaisista viineistä, mutta nykyään tarjolla on myös olutpaketteja ja alkoholittomista juomista koottuja paketteja. Mykkäsen mukaan ensimmäisenä ravintoloihin tulivat viinipaketit, sitten alkoholittomat, usein erilaisiin mehuihin keskittyvät juomapaketit ja viimeisimpänä olutpaketit joitakin vuosia sitten.

Mykkäsen mukaan ruokien ja juomien yhdistämisen pääperiaatteet ovat samat riippumatta siitä, kaadetaanko laseihin viiniä, olutta vai alkoholitonta juomaa.

”Viinit ovat alkoholin takia täyteläisempiä. Alkoholittomissa juomissa täyteläisyys tulee sokerista. Oluet taas ovat aina vähän kepeämpiä”, sanoo Mykkänen.

Eräs olutpaketteja tarjoava ravintola on helsinkiläinen Toca, jonka listalla on italialais-skandinaavista ruokaa. Toca on tarjonnut olutpaketteja viinipakettien ohella jo parin vuoden ajan.

”Päätin kokeilla olutpaketteja jo ennen varsinaisen olutbuumin alkamista”, sanoo Tocan omistaja Elina Valoranta.

Valorannan mukaan olutpakettien kysyntä on kasvussa, ja parhaimmillaan niiden osuus Tocan juomapaketeista on 30–40 prosenttia.

”Kesän jälkeen on mennyt enemmän viinejä, mutta keväällä olutmenuja meni tosi paljon”, sanoo Valoranta.

Valoranta uskoo, että käynnissä oleva olutbuumi on lisännyt olutpakettien kysyntää.

”Totta kai se vaikuttaa tosi paljon. Oluen tarjonta on kasvanut, ravintolat panostavat oluisiin ja tarjolla on muutakin kuin perushanatuotteita.”

Tyypillinen olutpaketin tilaaja on Valorannan mukaan noin 30–45-vuotias mies, joskin ikähaarukka ulottuu myös nuorempiin ja vanhempiin.

”On se enemmän miesten juttu.”

Toca tarjoaa kolmen tai viiden ruuan menuja, ja niille sorvatuissa olutpaketeissa on niin ikään kolme tai viisi olutta. Kolmen oluen paketti maksaa Tocassa 25 euroa ja viiden oluen paketti 37 euroa. Halutessaan olutpaketit voi ottaa myös puolikkaina.

”Usein moni ottaa puolikkaan paketin, mutta juokin koko pullon, koska oluet ovat niin hyviä”, Valoranta sanoo.

Paketit koostuvat pääasiassa italialaisista erikoisoluista, mutta mukana on myös kotimaisia oluita.

”Meillä mennään ruoka edellä. Tarjolla pitää olla kevyitä oluita, erikoisempia ja tuhdimpia oluita sekä jälkiruokaolut. Otamme huomioon myös sesongit. Kesällä, kun menun ruuat ovat kevyempiä, myös oluet ovat kevyempiä”, sanoo Valoranta.

Vastaavasti kun syksy tuo ruokalistalle tuhdimpia makuja, myös ruuille paritetut oluet muuttuvat voimakkaammiksi.

Valorannan mukaan olutpaketin koostaminen on jossain määrin haastavampaa kuin viinipaketin kasaaminen.

”Oluet ovat usein voimakkaan makuisia. Juoman pitää kuitenkin tukea ruokaa eikä jyrätä sitä. Jälkiruokaoluen valitseminen on kaikkein haastavinta.”

Tocan jälkiruoka on tällä hetkellä valkosuklaa-vaniljapannacotta, jonka kanssa tarjotaan vadelmia tai mustikoita. Valoranta on yhdistänyt jälkiruualle japanilaisen Iki-oluen, jossa maistuu muun muassa vihreä tee ja sitruuna.

”Pannacotan kanssa voisi tarjota vadelmaolutta, mutta se olisi mielestäni liian varma valinta”, Valoranta sanoo.

Helsinkiläinen yhden Michelin-tähden ravintola Ask on pitänyt alkoholittomia juomapaketteja listallaan avajaisista asti.

”On tosi tärkeää, että henkilöt, jotka eivät juo alkoholia, saavat saman ravintolakokemuksen kuin muutkin”, sanoo toinen Askin perustajista Linda Stenman-Langhoff.

Stenman-Langhoff arvioi, että alkoholittomien juomapakettien kysyntä on pienessä kasvussa. Tällä hetkellä Askin myymistä juomapaketeista noin 15–20 prosenttia on alkoholittomia.

”Ihmiset eivät enää tilaa Coca Colaa, vaan ymmärtävät kokonaisuuden päälle. Aina vesi ei riitä, vaan juoman pitää nostaa ruoka uudelle tasolle ja toisin päin. Yksi plus yksi ei ole kaksi vaan kolme”, sanoo Stenman-Langhoff.

Askin alkoholittomassa juomapaketissa on muun muassa erilaisia mehuja kuten rypäle- tai omenamehua. Lisäksi alkoholittomaan juomapakettiin voi kuulua vaikkapa ranskalaista siideriä ja kylmäuutettua teetä tai kahvia. Alkoholittoman juomapaketin hinta on Askissa 40 euroa.

”Valitsemme juomat samalla tavalla kuin viinit, niiden pitää sopia yhteen ruuan kanssa. Mehuissa pitää olla hapokkuutta kuten viineissä. Pieni makeuskin on hyvä, sillä meillä on paljon pikkelöityjä ruokia. Yhdistelmä on tärkein.”

Esimerkiksi kesällä Ask tarjosi tartarin kanssa maitohorsmasta tehtyä mehua, ja syksyn menun kanssa on luvassa muun muassa mustaherukan lehdistä tehtyä juomaa.

Jotkut mehuista ostetaan valmiina, mutta ravintola tekee osan juomista myös itse.

”Meillä on ollut esimerkiksi sireenistä ja mesiangervon kukista tehtyjä mehuja.”

Stenman-Langhoffin mukaan Ask ei käytä alkoholittomia viinejä. Myöskään alkoholitonta olutta ei toistaiseksi löydy listalta.

”Käytämme vain luomutuotteita, enkä ole löytänyt tarpeeksi laadukasta alkoholitonta olutta.”

Haaga-Helian Jouko Mykkänen arvioi, että sekä olutpakettien että alkoholittomien juomapakettien suosio on kasvanut, vaikka ne ovatkin edelleen marginaalituotteita.

”Molemmat ovat varmasti nouseva trendi. Luulen, että olut on pienpanimobuumin takia vahvempi kuin mehut”, sanoo Mykkänen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Ravintolat
 • Olut
 • Viinit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsinki vuokrasi tilat yksityishenkilölle, uudet lukot rikottiin heti

  2. 2

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  3. 3

   Matkailijat jonottivat automaatille iäisyyden – HSL joutui lähettämään Helsinki-Vantaalle ihmisen junalippuja myymään

  4. 4

   Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Vene upposi kovassa merenkäynnissä Mustasaaressa – matkustajat onnistuivat pelastautumaan lautalla

  7. 7

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  8. 8

   Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

  9. 9

   Valtavat venäläiset sota-alukset saapuivat Suomenlahdelle ja sivuuttivat Helsingin – ”Tämä on pullistelua ja voimannäyttö”, arvioi HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja

  10. 10

   Masennus näkyy aivoissa – tunteille tärkeä valkea aine on masentuneilla heikentynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  2. 2

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  5. 5

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  6. 6

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  7. 7

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  8. 8

   Jalankulkijat kävelevät päin punaisia ja pyöräilijät ajelevat jalkakäytävillä – miksei liikenne­sääntöjen rikkomisesta sakoteta?

  9. 9

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  10. 10

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  3. 3

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  11. Näytä lisää
  Uusimmat