Valikko
Ruoka

Entistä useampi tilaa ravintolassa viinien sijaan olutta tai alkoholittoman juomapaketin

Pienpanimobuumi on lisännyt ravintola-asiakkaiden kiinnostusta etenkin olutpaketteja kohtaan. Myös alkoholittomien juomapakettien kysyntä on hienoisessa kasvussa.

Moni ravintola-asiakas tilaa menun kylkeen valmiin juomapaketin, jonka juomat on sovitettu toimimaan annosten kanssa yhteen mahdollisimman hyvin.

Haaga-Helian lehtori Jouko Mykkänen muistelee, että ravintolamenuun sovitetut viinipaketit alkoivat yleistyä Suomessa 1990-luvun alussa.

”Paketeista tuli merkityksellisempiä 90-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa, kun sommelier-kulttuuri vahvistui.”

Sommelierilla tarkoitetaan juomiin, erityisesti viineihin perehtynyttä ravintola-alan ammattilaista.

Yleisimmin juomapaketit koostuvat erilaisista viineistä, mutta nykyään tarjolla on myös olutpaketteja ja alkoholittomista juomista koottuja paketteja. Mykkäsen mukaan ensimmäisenä ravintoloihin tulivat viinipaketit, sitten alkoholittomat, usein erilaisiin mehuihin keskittyvät juomapaketit ja viimeisimpänä olutpaketit joitakin vuosia sitten.

Mykkäsen mukaan ruokien ja juomien yhdistämisen pääperiaatteet ovat samat riippumatta siitä, kaadetaanko laseihin viiniä, olutta vai alkoholitonta juomaa.

”Viinit ovat alkoholin takia täyteläisempiä. Alkoholittomissa juomissa täyteläisyys tulee sokerista. Oluet taas ovat aina vähän kepeämpiä”, sanoo Mykkänen.

Eräs olutpaketteja tarjoava ravintola on helsinkiläinen Toca, jonka listalla on italialais-skandinaavista ruokaa. Toca on tarjonnut olutpaketteja viinipakettien ohella jo parin vuoden ajan.

”Päätin kokeilla olutpaketteja jo ennen varsinaisen olutbuumin alkamista”, sanoo Tocan omistaja Elina Valoranta.

Valorannan mukaan olutpakettien kysyntä on kasvussa, ja parhaimmillaan niiden osuus Tocan juomapaketeista on 30–40 prosenttia.

”Kesän jälkeen on mennyt enemmän viinejä, mutta keväällä olutmenuja meni tosi paljon”, sanoo Valoranta.

Valoranta uskoo, että käynnissä oleva olutbuumi on lisännyt olutpakettien kysyntää.

”Totta kai se vaikuttaa tosi paljon. Oluen tarjonta on kasvanut, ravintolat panostavat oluisiin ja tarjolla on muutakin kuin perushanatuotteita.”

Tyypillinen olutpaketin tilaaja on Valorannan mukaan noin 30–45-vuotias mies, joskin ikähaarukka ulottuu myös nuorempiin ja vanhempiin.

”On se enemmän miesten juttu.”

Toca tarjoaa kolmen tai viiden ruuan menuja, ja niille sorvatuissa olutpaketeissa on niin ikään kolme tai viisi olutta. Kolmen oluen paketti maksaa Tocassa 25 euroa ja viiden oluen paketti 37 euroa. Halutessaan olutpaketit voi ottaa myös puolikkaina.

”Usein moni ottaa puolikkaan paketin, mutta juokin koko pullon, koska oluet ovat niin hyviä”, Valoranta sanoo.

Paketit koostuvat pääasiassa italialaisista erikoisoluista, mutta mukana on myös kotimaisia oluita.

”Meillä mennään ruoka edellä. Tarjolla pitää olla kevyitä oluita, erikoisempia ja tuhdimpia oluita sekä jälkiruokaolut. Otamme huomioon myös sesongit. Kesällä, kun menun ruuat ovat kevyempiä, myös oluet ovat kevyempiä”, sanoo Valoranta.

Vastaavasti kun syksy tuo ruokalistalle tuhdimpia makuja, myös ruuille paritetut oluet muuttuvat voimakkaammiksi.

Valorannan mukaan olutpaketin koostaminen on jossain määrin haastavampaa kuin viinipaketin kasaaminen.

”Oluet ovat usein voimakkaan makuisia. Juoman pitää kuitenkin tukea ruokaa eikä jyrätä sitä. Jälkiruokaoluen valitseminen on kaikkein haastavinta.”

Tocan jälkiruoka on tällä hetkellä valkosuklaa-vaniljapannacotta, jonka kanssa tarjotaan vadelmia tai mustikoita. Valoranta on yhdistänyt jälkiruualle japanilaisen Iki-oluen, jossa maistuu muun muassa vihreä tee ja sitruuna.

”Pannacotan kanssa voisi tarjota vadelmaolutta, mutta se olisi mielestäni liian varma valinta”, Valoranta sanoo.

Helsinkiläinen yhden Michelin-tähden ravintola Ask on pitänyt alkoholittomia juomapaketteja listallaan avajaisista asti.

”On tosi tärkeää, että henkilöt, jotka eivät juo alkoholia, saavat saman ravintolakokemuksen kuin muutkin”, sanoo toinen Askin perustajista Linda Stenman-Langhoff.

Stenman-Langhoff arvioi, että alkoholittomien juomapakettien kysyntä on pienessä kasvussa. Tällä hetkellä Askin myymistä juomapaketeista noin 15–20 prosenttia on alkoholittomia.

”Ihmiset eivät enää tilaa Coca Colaa, vaan ymmärtävät kokonaisuuden päälle. Aina vesi ei riitä, vaan juoman pitää nostaa ruoka uudelle tasolle ja toisin päin. Yksi plus yksi ei ole kaksi vaan kolme”, sanoo Stenman-Langhoff.

Askin alkoholittomassa juomapaketissa on muun muassa erilaisia mehuja kuten rypäle- tai omenamehua. Lisäksi alkoholittomaan juomapakettiin voi kuulua vaikkapa ranskalaista siideriä ja kylmäuutettua teetä tai kahvia. Alkoholittoman juomapaketin hinta on Askissa 40 euroa.

”Valitsemme juomat samalla tavalla kuin viinit, niiden pitää sopia yhteen ruuan kanssa. Mehuissa pitää olla hapokkuutta kuten viineissä. Pieni makeuskin on hyvä, sillä meillä on paljon pikkelöityjä ruokia. Yhdistelmä on tärkein.”

Esimerkiksi kesällä Ask tarjosi tartarin kanssa maitohorsmasta tehtyä mehua, ja syksyn menun kanssa on luvassa muun muassa mustaherukan lehdistä tehtyä juomaa.

Jotkut mehuista ostetaan valmiina, mutta ravintola tekee osan juomista myös itse.

”Meillä on ollut esimerkiksi sireenistä ja mesiangervon kukista tehtyjä mehuja.”

Stenman-Langhoffin mukaan Ask ei käytä alkoholittomia viinejä. Myöskään alkoholitonta olutta ei toistaiseksi löydy listalta.

”Käytämme vain luomutuotteita, enkä ole löytänyt tarpeeksi laadukasta alkoholitonta olutta.”

Haaga-Helian Jouko Mykkänen arvioi, että sekä olutpakettien että alkoholittomien juomapakettien suosio on kasvanut, vaikka ne ovatkin edelleen marginaalituotteita.

”Molemmat ovat varmasti nouseva trendi. Luulen, että olut on pienpanimobuumin takia vahvempi kuin mehut”, sanoo Mykkänen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Ravintolat
 • Olut
 • Viinit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  3. 3

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  4. 4

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  5. 5

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Putin ja Niinistö tapaavat torstaina jään kaupungissa, jonka tyypillisin kulkuneuvo on vedessä kulkeva moottoripyörä

  8. 8

   Trump ryhtyi kumoamaan Obaman ilmasto­politiikkaa – Mutta mitä on Trumpin mainitsema ”puhdas hiili”?

  9. 9

   Paavo Väyrysen Terve Helsinki -liike irtisanoutui yhteistyöstä kristillis­demokraattien kanssa

  10. 10

   Reutersin kysely: Republikaanit syyttävät kongressia Obamacaren korvaajan romuttamisesta, eivät niinkään Trumpia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  9. 9

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  10. 10

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää