Valikko
Ruoka

Suomi tarjoilee ensi vuonna ulkomaalaisille savun ja tervan makuja – lohi marinoidaan juhlavuonna tervapastilleilla

Suomi viettää satavuotisjuhliaan ensi vuonna. Sen kunniaksi on luotu nimikkomenu, jota tarjotaan juhlavuoden aikana Suomen ulkomaanedustustoissa.

Satavuotias Suomi saa oman juhlamenun, jota tarjoillaan vuoden 2017 aikana Suomen ulkomaanedustustoissa. Edustustojen kokit ovat viettäneet viikon Helsingissä menun valmistusta opetellen.

Satavuotisjuhlamenun on tarkoitus viedä suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria maailmalle. Menun ovat suunnitelleet keittiömestarit Kim Palhus ja Arto Rastas.

Juhlamenussa on neljä osiota: pieniä suupaloja, varsinainen alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka. Ruokalajeissa on huomioitu Suomen luonto ja sen antimet sekä perinteiset suomalaiset valmistusmenetelmät kuten suolaus ja savustus.

”Ainakin osan raaka-aineista piti olla saatavissa ulkomailta tai tuotavissa Suomesta. Ulkoministeriön edustustot voivat tilata raaka-aineita tarkoitusta varten perustetusta verkkokaupasta”, sanoo Kim Palhus.

Menun aloittavassa suupalakattauksessa on riimisuolattua naudanfileetä tyrnihillon kanssa, metsäsienisalaattia ruissipsillä, piparjuurimoussea ja savumuikkua kirjolohenmädin kera sekä puolukkapullaa.

”Muikku on yksi upeimmista kaloista maailmassa. Valitsimme kalan seuraksi piparjuuren, koska se sopii hyvin yhteen muikun kanssa. Lisäksi piparjuuri on eräänlainen pohjolan chili, sen väkevämpää maustetta ei täällä kasva”, Palhus sanoo.

Riimihärkä ja suolasienet puolestaan edustavat Palhusin mukaan perinteisiä suomalaisia valmistusmenetelmiä, joita menussa haluttiin kunnioittaa.

Juhlamenun varsinainen alkuruoka on tervamarinoitu lohi tillikurkkujen ja vihreän perunasalaatin kanssa. Lohen marinadi on keitetty tervapastilleista.

”Haemme eksotiikkaa tulesta, savusta ja tervasta”, sanoo Palhus.

Pääruokana menussa on karitsan ulkofileetä, kauralla täytetty kaalikääryle, lammasmakkaraa ja maustepippurikastiketta.

Palhusin mukaan karitsa valikoitui pääruuan raaka-aineeksi, koska menussa haluttiin ottaa huomioon erilaiset kulttuurit ja uskontokunnat. Menun piti sopia mahdollisimman monelle, joten pääruokana ei tarjota esimerkiksi possua, vaikka sitä syödään Suomessa paljon enemmän kuin karitsaa.

”Halusimme liputtaa kotimaisen karitsan puolesta. Meillä on yhä enemmän lampureita, ja kotimainen karitsa on hyvää ja laadukasta”, sanoo Palhus.

Juhlamenun jälkiruoka on perinteinen Brita-kakku.

”Britan täyte vaihtelee sesongin mukaan. Oletusreseptissä kakku on täytetty raparperilla, mutta nyt täytteessä on kauden metsä- ja pensasmarjoja kuten punaherukkaa ja mustikkaa. Syksyllä kakun voi täyttää omenilla ja talvella hilloilla. Näin vuoden ruokakierto näkyy jälkiruuassa”, Palhus sanoo.

Menun aloittavien suupalojen kanssa on tarkoitus nauttia simaa.

”Halusimme muistaa suomalaista juomakulttuuria. Siman raaka-aineet kuten sitruuna ja fariinisokeri ovat helposti saatavilla ympäri maailmaa. Alkujaanhan sima ei ollut vappujuoma, vaan ’paremman väen’ raikas kesäjuoma”, sanoo Palhus.

Muille annoksille ei ole valittu suositusjuomia, mutta Palhus suunnittelee tarjoavansa omassa Lounais-Hämeen Pirtti -ravintolassaan tervalohen kanssa vehnäolutta tai vaaleaa lageria ja karitsan kanssa sahtia tai kaljaa.

Brita-kakun seuraksi Palhus suosittelee joko simaa tai suomalaisille rakasta kahvia.

”Brita-kakku on loistavaa kahvin kanssa. Tarjoaisin mieluiten tummapaahtoista kahvia, koska se on täyteläisempää kuin vaalea. Vaaleapaahtoinen kahvi jää helposti happamien täytteiden jalkoihin”, Palhus sanoo.

Suomi 100 -juhlamenua tarjotaan ensi vuonna paitsi Suomen ulkomaanedustustoissa mutta tilauksesta myös ainakin Lounais-Hämeen Pirtissä. Ruokalajeista on tehty myös reseptivideot, joiden avulla juhlamenun voi valmistaa kotioloissa.

Palhusin mukaan juhlamenu on helposti muunneltavissa, eikä sitä tarvitse tarjota valmiina menukokonaisuutena.

Menun eri annokset toimivat myös itsenäisesti. Esimerkiksi suupalat voi tarjota juhlavastaanotolla juomien kera sellaisenaan, kun taas alkuruoka-annoksen voi kattaa vaikkapa noutopöytään siten, että perunasalaatti on omassa kulhossaan, lohi vadilla ja punajuuripyree ja tillikurkut omissa astioissaan. Myös karitsa-annos on helppo muuttaa noutopöytäversioksi.

Juhlamenun reseptivideot pääsee katsomaan Youtubesta.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Suomi
  • Suomi 100 vuotta

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

    2. 2

      George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

    3. 3

      Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

    4. 4

      Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

    5. 5

      Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

    6. 6

      Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

    7. 7

      Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

    8. 8

      Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

    9. 9

      Isis heikkenee myös internetissä – propagandakone oli huipussaan pari vuotta sitten, nyt monet ryhmät käyvät informaatiosotaa terroristijärjestöä vastaan

    10. 10

      Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

    2. 2

      George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

    3. 3

      Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

    4. 4

      Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

    5. 5

      Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

    6. 6

      Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

    7. 7

      Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

    8. 8

      Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

    9. 9

      Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

    10. 10

      Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

    2. 2

      Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

    3. 3

      Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

    4. 4

      En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

    5. 5

      Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

    6. 6

      Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

    7. 7

      Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

    8. 8

      Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

    9. 9

      Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

    10. 10

      Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

    11. Näytä lisää