Valikko
Ruoka

Suomi tarjoilee ensi vuonna ulkomaalaisille savun ja tervan makuja – lohi marinoidaan juhlavuonna tervapastilleilla

Suomi viettää satavuotisjuhliaan ensi vuonna. Sen kunniaksi on luotu nimikkomenu, jota tarjotaan juhlavuoden aikana Suomen ulkomaanedustustoissa.

Satavuotias Suomi saa oman juhlamenun, jota tarjoillaan vuoden 2017 aikana Suomen ulkomaanedustustoissa. Edustustojen kokit ovat viettäneet viikon Helsingissä menun valmistusta opetellen.

Satavuotisjuhlamenun on tarkoitus viedä suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria maailmalle. Menun ovat suunnitelleet keittiömestarit Kim Palhus ja Arto Rastas.

Juhlamenussa on neljä osiota: pieniä suupaloja, varsinainen alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka. Ruokalajeissa on huomioitu Suomen luonto ja sen antimet sekä perinteiset suomalaiset valmistusmenetelmät kuten suolaus ja savustus.

”Ainakin osan raaka-aineista piti olla saatavissa ulkomailta tai tuotavissa Suomesta. Ulkoministeriön edustustot voivat tilata raaka-aineita tarkoitusta varten perustetusta verkkokaupasta”, sanoo Kim Palhus.

Menun aloittavassa suupalakattauksessa on riimisuolattua naudanfileetä tyrnihillon kanssa, metsäsienisalaattia ruissipsillä, piparjuurimoussea ja savumuikkua kirjolohenmädin kera sekä puolukkapullaa.

”Muikku on yksi upeimmista kaloista maailmassa. Valitsimme kalan seuraksi piparjuuren, koska se sopii hyvin yhteen muikun kanssa. Lisäksi piparjuuri on eräänlainen pohjolan chili, sen väkevämpää maustetta ei täällä kasva”, Palhus sanoo.

Riimihärkä ja suolasienet puolestaan edustavat Palhusin mukaan perinteisiä suomalaisia valmistusmenetelmiä, joita menussa haluttiin kunnioittaa.

Juhlamenun varsinainen alkuruoka on tervamarinoitu lohi tillikurkkujen ja vihreän perunasalaatin kanssa. Lohen marinadi on keitetty tervapastilleista.

”Haemme eksotiikkaa tulesta, savusta ja tervasta”, sanoo Palhus.

Pääruokana menussa on karitsan ulkofileetä, kauralla täytetty kaalikääryle, lammasmakkaraa ja maustepippurikastiketta.

Palhusin mukaan karitsa valikoitui pääruuan raaka-aineeksi, koska menussa haluttiin ottaa huomioon erilaiset kulttuurit ja uskontokunnat. Menun piti sopia mahdollisimman monelle, joten pääruokana ei tarjota esimerkiksi possua, vaikka sitä syödään Suomessa paljon enemmän kuin karitsaa.

”Halusimme liputtaa kotimaisen karitsan puolesta. Meillä on yhä enemmän lampureita, ja kotimainen karitsa on hyvää ja laadukasta”, sanoo Palhus.

Juhlamenun jälkiruoka on perinteinen Brita-kakku.

”Britan täyte vaihtelee sesongin mukaan. Oletusreseptissä kakku on täytetty raparperilla, mutta nyt täytteessä on kauden metsä- ja pensasmarjoja kuten punaherukkaa ja mustikkaa. Syksyllä kakun voi täyttää omenilla ja talvella hilloilla. Näin vuoden ruokakierto näkyy jälkiruuassa”, Palhus sanoo.

Menun aloittavien suupalojen kanssa on tarkoitus nauttia simaa.

”Halusimme muistaa suomalaista juomakulttuuria. Siman raaka-aineet kuten sitruuna ja fariinisokeri ovat helposti saatavilla ympäri maailmaa. Alkujaanhan sima ei ollut vappujuoma, vaan ’paremman väen’ raikas kesäjuoma”, sanoo Palhus.

Muille annoksille ei ole valittu suositusjuomia, mutta Palhus suunnittelee tarjoavansa omassa Lounais-Hämeen Pirtti -ravintolassaan tervalohen kanssa vehnäolutta tai vaaleaa lageria ja karitsan kanssa sahtia tai kaljaa.

Brita-kakun seuraksi Palhus suosittelee joko simaa tai suomalaisille rakasta kahvia.

”Brita-kakku on loistavaa kahvin kanssa. Tarjoaisin mieluiten tummapaahtoista kahvia, koska se on täyteläisempää kuin vaalea. Vaaleapaahtoinen kahvi jää helposti happamien täytteiden jalkoihin”, Palhus sanoo.

Suomi 100 -juhlamenua tarjotaan ensi vuonna paitsi Suomen ulkomaanedustustoissa mutta tilauksesta myös ainakin Lounais-Hämeen Pirtissä. Ruokalajeista on tehty myös reseptivideot, joiden avulla juhlamenun voi valmistaa kotioloissa.

Palhusin mukaan juhlamenu on helposti muunneltavissa, eikä sitä tarvitse tarjota valmiina menukokonaisuutena.

Menun eri annokset toimivat myös itsenäisesti. Esimerkiksi suupalat voi tarjota juhlavastaanotolla juomien kera sellaisenaan, kun taas alkuruoka-annoksen voi kattaa vaikkapa noutopöytään siten, että perunasalaatti on omassa kulhossaan, lohi vadilla ja punajuuripyree ja tillikurkut omissa astioissaan. Myös karitsa-annos on helppo muuttaa noutopöytäversioksi.

Juhlamenun reseptivideot pääsee katsomaan Youtubesta.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Suomi
  • Suomi 100 vuotta

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

    2. 2

      Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät, paistetut koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun koira on piesty ennen teurastusta

    3. 3

      Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

    4. 4

      Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

    5. 5

      Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

    6. 6

      Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia

    7. 7

      Suomi on täynnä kuntia, joissa ulkomaalais­taustaisia on vain kourallinen – kartta osoittaa, että maahanmuutto keskittyy voimakkaasti suuriin kaupunkeihin

    8. 8

      Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

    9. 9

      Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

    10. 10

      Savonlinnassa on todettu kesällä tuhkarokkoa – on useita syitä, joiden vuoksi siitä pitäisi huolestua

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

    2. 2

      Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

    3. 3

      Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

    4. 4

      Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

    5. 5

      Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

    6. 6

      Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

    7. 7

      16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

    8. 8

      Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

    9. 9

      Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

    10. 10

      Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

    2. 2

      Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

    3. 3

      Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

    4. 4

      Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

    5. 5

      11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

    6. 6

      Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

    7. 7

      Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

    8. 8

      Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

    9. 9

      Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

    10. 10

      Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

    11. Näytä lisää
    Uusimmat
    1. Juuri nyt
    2. Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia
    3. Pikajuoksija Hanna-Maari Latvalan tie huipulle on ollut kova ja kivinen – ”Uuden treenimenetelmän kanssa on vielä opettelua”
    4. Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija
    5. Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät, paistetut koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun koira on piesty ennen teurastusta
    6. Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla
    7. Tunti sitten
    8. Mikä on voimistelua laukkaavan hevosen selässä? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
    9. 2 tuntia sitten
    10. Perjantaina tulee kuurosateita lähes koko maassa – monin paikoin myös ukkostaa
    11. 4 tuntia sitten
    12. Suomi on täynnä kuntia, joissa ulkomaalais­taustaisia on vain kourallinen – kartta osoittaa, että maahanmuutto keskittyy voimakkaasti suuriin kaupunkeihin
    13. Otto Hannikainen tehtailee ipaa helsinkiläisessä kaksiossa – erikoisoluiden kotipaneminen yleistyy hurjaa vauhtia
    14. Savonlinnassa on todettu kesällä tuhkarokkoa – on useita syitä, joiden vuoksi siitä pitäisi huolestua
    15. Näytä lisää