Valikko
Ruoka    |   Hurmioitunut

Joonas Konstig on vanhanaikaisen ruuan puolestapuhuja

Kirjailija kyseenalaistaa ravitsemussuosituksia, mutta jättää vastuun ruokavalinnoista lukijalle.

Kirjailija Joonas Konstigin päivä alkaa usein munakkaalla. Aamiaista seuraa kevyt lounas, joka voi koostua kalasta ja pähkinöistä. Päivällinen on usein runsas ja Konstig valmistaa sitä kotonaan. Päivällinen sisältää kalaa tai lihaa ja lisukkeita.

Konstig vastaa suurimmaksi osaksi Espoon Tapiolassa asuvan perheensä ruuanlaitosta. Kohta on tiedossa munuaisrisottoa.

”Todella vanhanaikaista ruokaa”, Konstig kuvailee.

Vanhanaikainen ruoka on Konstigin mielestä sellaista, jota hänen mumminsakin olisi aikoinaan syönyt. Se on Konstigin valinta ruokavalioiden ja dieettien maailmassa.

Konstigin uusi ruokaa käsittelevä kirja Pyhä ruoka – mitä oikein saa syödä? kysyy miksi terveystutkimukset antavat ristiriitaista tietoa siitä, millainen ruoka on terveellistä.

Kouluttajana työskentelevä Konstig kritisoi kirjassaan akateemista maailmaa, jossa piirit ovat hänen mielestään pienet ja samanhenkiset. Lisäksi hän arvostelee terveysuutisten klikkiotsikoita. Kritiikistä osansa ovat hänen kolumneissaan aikoinaan saaneet myös kasvissyöminen ja rasvat.

Helsingin Sanomien ruokakolumnistinakin toiminut Konstig sanoo, että ruokavalioista on tullut identiteetin rakentamisen väline ja samalla jotain, jonka kautta ihminen voi kokea itsensä muita paremmaksi.

Konstig kertoo olleensa ruokaintoilija 17-vuotiaasta asti. Hän ilmoitti silloin äidilleen alkavansa kasvissyöjäksi.

Konstig söi kasvisruokaa teini-ikäisestä 26-vuotiaaksi kulttuuriantropologian opiskelijaksi. Kymmenen vuotta sitten hän palasi sekasyöjäksi. Konstig harrasti aktiivisesti liikuntaa ja koki, ettei kasvisravinto ollut kyllin täyttävää. Osasyynä oli opiskelijavaihtoon lähteminen: mies ei uskonut saavansa Venäjällä kunnollista kasvisruokaa.

Ehkä painavin syy ruokavaliomuutokseen oli kuitenkin kotiin saatu nettiyhteys. Silloin Konstig pääsi netin kautta käsiksi erilaisiin ruokatutkimuksiin, ja alkoi tankata tietoa.

Konstig saa tietonsa yhä verkosta ja sen julkaisemista ravintotutkimuksista. Hän lukee esimerkiksi The American Journal of Clinical Nutrition -julkaisua.

Hän kertoo evoluutiobiologisen tutkimuksen olevan lähinnä omaa tieteellistä maailmankuvaansa. Konstig ajattelee, että ihmiskunta on todennäköisesti sopeutunut syömään niitä ruokia, joita se on syönyt pitkiä aikakausia kehityshistoriassaan.

Konstigin mielestä ihminen on evoluution tulos. Tämä maailmankuva on pohjana, kun hän lukee tieteellisiä artikkeleita.

Konstig on myös itse saanut kritiikkiä osakseen. Hän on koulutukseltaan kirjallisuustieteistä valmistunut filosofian maisteri. Niin ravintotieteilijät kuin anonyymit nettikommentoijat ovat kysyneet, millä lihaksilla Konstig ravitsemustieteistä oikein kirjoittaa.

Hän myöntää itsekin, ettei evoluutiobiologinen tutkimus ole suoraan ravitsemustieteitä.

Miksi hänen juttunsa aiheuttavat hänen mielestään kritiikkiä?

”Olen ollut eri mieltä kuin kriitikot, ja siksi jotkut kokevat, että olen vaarallinen”, Konstig sanoo. ”En vaikuta riittävästi hörhöltä, jolle voisi nauraa. Ja jos joku vaikuttaa vaaralliselta, häntä kohti täytyy hyökätä.”

Mitä hän haluaa sanoa kirjallaan?

Seuraa jälleen mietintätauko.

”Huh huh.”

”Ihmisillä on paljon sanottavaa toisilleen ruuasta. Jos en sano tähän mitään, vaan ihmiset lukisivat tämän kirjan. He saavat itse keksiä, mikä sanoma kirjassani on. Kävisikö semmoinen vastaus?” Konstig sanoo ja hymyilee varovaisesti.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka

Tilaa Ruokatorstain uutiskirje

Ruokatorstain uutiskirje tarjoaa viikonvaihdetta varten parhaat reseptit sekä ruokamaailman puheenaiheet ilmaiseksi.

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

    2. 2

      HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

    3. 3

      Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

    4. 4

      Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

    5. 5

      Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

    6. 6

      Erdoğan, Le Pen ja Trump ovat oire, eivät ongelma – on helpompaa syyllistää muutama ihminen kuin miettiä, miksi heitä kannatetaan

    7. 7

      Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

    8. 8

      Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

    9. 9

      Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

    10. 10

      Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

    2. 2

      Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

    3. 3

      Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

    4. 4

      Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

    5. 5

      Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

    6. 6

      Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

    7. 7

      HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

    8. 8

      Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

    9. 9

      Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

    10. 10

      Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

    2. 2

      Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

    3. 3

      Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

    4. 4

      Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

    5. 5

      ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

    6. 6

      Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

    7. 7

      Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

    8. 8

      Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

    9. 9

      Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

    10. 10

      Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

    11. Näytä lisää