Valikko
Ruoka

Lihankorvikkeet vyöryvät ruokakauppoihin – mutta miltä ne maistuvat ja miten niitä käytetään?

HS tutustui tänä vuonna kauppoihin tulleiden lihankorvikkeiden ravintosisältöihin ja käyttötapoihin.

Kuluva vuosi on tuonut kauppoihin useita lihankorvikkeita, joista uusimmat ovat Valion kehittämä, maidosta valmistettu Mifu-ruokarae ja suomalaisen Verso Foodin härkäpapuvalmiste Härkis. Verso Food esitteli Härkiksen eilen keskiviikkona, ja Valio lanseerasi Mifun tänään torstaina. Molemmat tuotteet tulevat kauppoihin syyskuun alussa.

Aiemmin tänä vuonna markkinoille tulivat myös kotimainen Gold & Greenin Nyhtökaura ja ruotsalainen soijaproteiinivalmiste Oumph.

Uusia lihankorvikkeita yhdistää se, että ne ovat helppokäyttöisiä. Niitä ei tarvitse välttämättä maustaa, marinoida tai esivalmistella, vaan tuotteet vain lisätään ruuan joukkoon tai lämmitetään.

HS tutustui Valion Mifu-ruokarakeisiin ja Verso Foodin Härkikseen. Makuraadissa oli mukana joukko Helsingin Sanomien toimittajia.

Mifussa huomio kiinnittyi ensin ulkonäköön. Sekä Mifun Original-version pakkaus että itse tuotteen ulkonäkö muistuttivat raejuustoa. Härkis puolestaan näyttää paistetun jauhelihan ja kebablastujen välimuodolta.

Valmistajien mukaan sekä Mifua että Härkistä voi käyttää jauhelihan tapaan esimerkiksi pastakastikkeisiin, joten tuotteet sekoitettiin kaupan valmiiseen tomaattipastakastikkeeseen.

Mifua paistettiin ensin pannulla ohjeen mukaan muutama minuutti, kun taas Härkis sekoitettiin kuumennettuun pastakastikkeeseen aivan lämmityksen loppuvaiheessa, kuten ohjeessa luki.

Miltä uutuustuotteet sitten vaikuttivat?

Raadin mukaan Mifuun olisi helppo tarttua kaupan hyllyllä, sillä Valion brändi on tuttu, ja tuote on raejuustomaisuuden takia helposti lähestyttävä.

Mifun maku ja rakenne sen sijaan eivät miellyttäneet raatia. Mifun koostumus koettiin sitkeähköksi ja kumimaiseksi. Rakenne muistutti jonkin verran halloumijuustoa, ja koska tuote on maidosta valmistettu, raati ihmetteli sitä, miten tuote loppujen lopuksi eroaa juustosta. Maku oli Original-versiossa raejuuston tapaan hyvin mieto. Raati kokeilisi Mifua esimerkiksi wokkiruuissa.

”Vähän kummallinen, jopa kumimainen tuntuma. Tämä vaatii totuttelua”, sanoi eräs HS-raadin jäsenistä.

Mifun ravintosisältö sen sijaan miellytti raatia. Mifussa on energiaa 88 kcal / 100 g, proteiinia 14 g / 100 g ja rasvaa 3 g / 100 g.

”Jos olisin dieetillä, voisin syödä Mifua. siinä on tosi paljon vähemmän energiaa, rasvaa ja hiilihydraatteja kuin Härkiksessä”, kommentoi eräs raadin jäsenistä.

Härkäpavusta valmistettu Härkis puolestaan sai myönteisemmän vastaanoton sekä maun että rakenteen puolesta. Tuote oli molempien osalta lähellä paistettua jauhelihaa.

”Melko lihamainen koostumus, vähän pehmeämpi kuin jauheliha”, kommentoi eräs HS-raatilainen.

Raadin mukaan Härkiksen valtteja ovat maun lisäksi helppokäyttöisyys ja monipuolisuus. Härkis lisätään ruokaan kypsennyksen loppuvaiheessa, eikä esivalmisteluja tarvita. Raati myös koki, että Härkis sopisi useampiin ruokiin kuin Mifu. Mahdollisiksi käyttökohteiksi nousivat pastakastikkeen lisäksi muun muassa pizza ja tortillat.

Raadin mielestä Härkis täytti hyvin palvelulupauksensa jauhelihan korvaamisesta. Se ei kuitenkaan ehkä erotu kilpailijoistaan kuten soijarouheesta kyllin paljon. Raatia myös ihmetytti, miksei pakkauksessa korostettu Härkiksen vegaanisuutta. Lisäksi Härkiksen energia- ja rasvapitoisuus mietityttivät osaa raatilaisista. Tuotteessa on energiaa 212 kcal / 100 g ja rasvaa 9 g / 100 g.

HS maistoi jo aiemmin keväällä Nyhtökauraa. Tuolloin testiryhmän kasvissyöjät olivat sitä mieltä, että nyhtökaura päihittää perinteisistä lihankorvikkeista ainakin tofun ja soijarouheen. Niihin verrattuna nyhtökauran valtit olivat maussa ja rakenteessa. Nyhtökaura imi hyvin kastikkeen maun itseensä, ja sen rakenne muistutti ylikypsää naudan- tai possunlihaa tai kanaa.

Elintarvikevalmistajat tavoittelevat lihankorvikkeiden helppokäyttöisyydellä isompia asiakasryhmiä. Lihankorvikkeet nimittäin kiinnostavat muitakin kuin kasvissyöjiä. Moni sekasyöjäkin haluaa nauttia enemmän kasvisvoittoista ruokaa, ja mitä helpompaa ruoka on valmistaa, sitä varmemmin se päätyy osaksi kotitalouden ruokakiertoa.

HS tutustui uusien lihankorvikkeiden käyttötapoihin ja ravintoarvoihin
Valio Mifu-ruokarae (pakkauskoko 330 g)

Syyskuun alussa kauppoihin tuleva Mifu on maidosta valmistettu ruokarae, jota voi käyttää lämpimissä ruuissa jauhelihan, kinkun tai broilerin tapaan. Tuote on Valion kehittämä. Mifu muistuttaa koostumukseltaan ja ulkonäöltään raejuustoa. Mifu on valmiiksi kypsä tuote.

Mifu-ruokarakeet on pakattu yhteen maustekastikkeen kanssa, ja makuvaihtoehtoja on kolme erilaista: niukasti maustettu Original, Välimeren tomaatti ja Meksikon pippuri. Rakeet pitävät muotonsa kypsennettäessä ja kestävät keittämisenkin, eli ne voi lisätä esimerkiksi uuniruokiin, kastikkeisiin tai keittoihin sellaisenaan. Rakeet voi myös paistaa pannulla ennen ruokaan lisäämistä, jolloin ne saavat väriä ja rakennetta.

Mifu-rakeissa ei ole laktoosia, gluteenia, hiivaa, soijaa eikä kananmunaa. Vegaanisia ruokarakeet eivät kuitenkaan ole, sillä ne valmistetaan maidosta. Mifu on kylmätuote eli se säilytetään jääkaapissa.

Ravintosisältö / 100 g (Original)

Energia: 371 kJ / 88 kcal

Proteiini: 14 g

Hiilihydaatit: 1,3 g

Rasva: 3 g

Suola 1,2 g

Verso Food Härkis (pakkauskoko 250 g)

Verso Foodin Härkis on härkäpapuvalmiste, jota voi käyttää ruuanlaitossa paistetun jauhelihan tapaan. Se muistuttaa ulkonäöltäänkin paistetun jauhelihan ja kebablastujen välimuotoa. Tuote tulee kauppoihin syyskuun alussa.

Valmistajan mukaan Härkis sopii esimerkiksi makaronilaatikon tai pastakastikkeen sekaan. Se on maustettu suolalla. Härkis on kypsä tuote, eli se vaatii vain lämmityksen. Härkis lisätään ruokiin kypsennyksen loppuvaiheessa.

Härkis on soijaton ja laktoositon, eikä siinä ole käytetty eläinperäisiä aineita. Se sopii siis myös vegaaniseen ruokavalioon. Härkis on kylmätuote eli se säilytetään jääkaapissa.

Ravintosisältö / 100 g

Energia: 888 kJ / 212 kcal

Proteiini: 17 g

Hiilihydraatit: 13 g

Rasva: 9 g

Suola: 1,5 g

Oumph! (pakkauskoko 280 g)

Ruotsissa kehitetty Oumph on soijaproteiinitiivisteestä valmistettu kasviproteiini. Suomen-markkinoille se tuli keväällä 2016.

Oumph muistuttaa koostumukseltaan lihaa, ja sitä on saatavilla erimuotoisina paloina ja suikaleina. Tuotteesta on myynnissä maustamattomia ja maustettuja versioita. Oumph on vegaaninen tuote eli se ei sisällä eläinkunnasta peräisin olevia raaka-aineita.

Oumph on valmiiksi kypsää, joten kun tuotteen on sulattanut, sen voi paistaa ja käyttää lihan tapaan esimerkiksi paistoksissa, kastikkeissa tai wokeissa. Oumph on pakastetuote.

Ravintosisältö / 100 g (maustamaton versio)

Energia: 300 kJ / 70 kcal

Proteiini: 17 g

Hiilihydraatit: 0 g

Rasva: 0,5 g

Suola: 0,6 g

Nyhtökaura (pakkauskoko 250 g)

Suomessa kehitetyn nyhtökauran pääraaka-aineet ovat vesi, kaura, herneproteiini ja härkäpapuproteiini. Tuote tuli markkinoille keväällä 2016.

Koostumukseltaan nyhtökaura muistuttaa ylikypsää lihaa kuten nyhtöpossua. Se lisätään ruokaan kypsennyksen loppuvaiheessa joko kuumana tai kylmänä. Nyhtökaura sopii esimerkiksi kastikkeisiin, leipien ja burgereiden täytteeksi, wokkeihin ja paistoksiin. Nyhtökaurasta on kolme eri makuvaihtoehtoa: maustamaton nude, kaffirlime-seesami-inkivääri ja tomaatti-savupaprika-lehtipersilja.

Nyhtökaura on kylmätuote ja se säilytetään jääkaapissa. Nyhtökaura ei sisällä soijaa tai vehnää, ja se on täysin kasviperäinen eli vegaaninen tuote. Nyhtökaurassa ei myöskään ole geenimanipuloituja ainesosia.

Ravintosisältö / 100 g (maustamaton versio)

Energia: 853 kJ / 204 kcal

Proteiini: 31,2 g

Hiilihydaatit: 7,5 g

Rasva: 4,9 g

Suola: 1,3 g

Kaupoissa on jo pitkään ollut myynnissä muitakin lihankorvikkeita. Lue tästä, mitä muita tuotteita on olemassa, miten ne eroavat toisistaan – ja ota talteen käyttövinkit.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • lihankorvikkeet
 • Kasvisruoka
 • vegaanius

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  3. 3

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Trump haukkui Obaman golf-harrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  6. 6

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  7. 7

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  8. 8

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  9. 9

   Nobel-voittaja Bengt Holmström varoitti eduskuntaa sote-uudistuksen hankaluudesta ja moitti yliopistoilta leikkaamisesta

  10. 10

   Mies pyysi kaveriltaan nukkumapaikan ja puukotti tätä yöllä useita kertoja Helsingissä – kahdeksan vuotta vankeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  7. 7

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  8. 8

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  9. 9

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  10. 10

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS Illassa tänään: Naisten asemaa parantavat sukupuolikiintiöt hyödyttävät myös päteviä miehiä – Tutkijat: ”Kiintiöillä on mahdollisuus lopettaa keskinkertaisen eliitin valtakausi”
  3. Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?
  4. Entinen HJK-toppari Ivan Tatomirović on lähellä siirtoa Rovaniemen Palloseuraan – ”Tarvitsemme nuoreen pelaajistoomme kokemusta”
  5. Ilkivalta piinaa taidenähtävyyttä Vantaalla – tuhopoltto, murtoja ja töhrimistä, tekijät kateissa
  6. Naisten asemaa parantavat sukupuolikiintiöt hyödyttävät myös päteviä miehiä – Tutkijat: ”Kiintiöillä on mahdollisuus lopettaa keskinkertaisen eliitin valtakausi”
  7. ”Turha teeskennellä iloista”, ”valtava historiallinen virhe” – EU-päättäjät reagoivat brexitin käynnistymiseen
  8. David Beckhamin kiinalaiset fanit suuttuivat jalkapallotähden some-päivityksestä – editoi päivitystä ja suututti lisää faneja
  9. Nyt alkoi brexit: Britannia jätti historiallisen eroilmoituksensa Euroopan unionille
  10. Ruokatorstai tarjoaa 50 resepti-ideaa entistä parempaan pääsiäiseen
  11. Nobel-voittaja Bengt Holmström varoitti eduskuntaa sote-uudistuksen hankaluudesta ja moitti yliopistoilta leikkaamisesta
  12. Näytä lisää