Valikko
Ruoka

Lihankorvikkeet vyöryvät ruokakauppoihin – mutta miltä ne maistuvat ja miten niitä käytetään?

HS tutustui tänä vuonna kauppoihin tulleiden lihankorvikkeiden ravintosisältöihin ja käyttötapoihin.

Kuluva vuosi on tuonut kauppoihin useita lihankorvikkeita, joista uusimmat ovat Valion kehittämä, maidosta valmistettu Mifu-ruokarae ja suomalaisen Verso Foodin härkäpapuvalmiste Härkis. Verso Food esitteli Härkiksen eilen keskiviikkona, ja Valio lanseerasi Mifun tänään torstaina. Molemmat tuotteet tulevat kauppoihin syyskuun alussa.

Aiemmin tänä vuonna markkinoille tulivat myös kotimainen Gold & Greenin Nyhtökaura ja ruotsalainen soijaproteiinivalmiste Oumph.

Uusia lihankorvikkeita yhdistää se, että ne ovat helppokäyttöisiä. Niitä ei tarvitse välttämättä maustaa, marinoida tai esivalmistella, vaan tuotteet vain lisätään ruuan joukkoon tai lämmitetään.

HS tutustui Valion Mifu-ruokarakeisiin ja Verso Foodin Härkikseen. Makuraadissa oli mukana joukko Helsingin Sanomien toimittajia.

Mifussa huomio kiinnittyi ensin ulkonäköön. Sekä Mifun Original-version pakkaus että itse tuotteen ulkonäkö muistuttivat raejuustoa. Härkis puolestaan näyttää paistetun jauhelihan ja kebablastujen välimuodolta.

Valmistajien mukaan sekä Mifua että Härkistä voi käyttää jauhelihan tapaan esimerkiksi pastakastikkeisiin, joten tuotteet sekoitettiin kaupan valmiiseen tomaattipastakastikkeeseen.

Mifua paistettiin ensin pannulla ohjeen mukaan muutama minuutti, kun taas Härkis sekoitettiin kuumennettuun pastakastikkeeseen aivan lämmityksen loppuvaiheessa, kuten ohjeessa luki.

Miltä uutuustuotteet sitten vaikuttivat?

Raadin mukaan Mifuun olisi helppo tarttua kaupan hyllyllä, sillä Valion brändi on tuttu, ja tuote on raejuustomaisuuden takia helposti lähestyttävä.

Mifun maku ja rakenne sen sijaan eivät miellyttäneet raatia. Mifun koostumus koettiin sitkeähköksi ja kumimaiseksi. Rakenne muistutti jonkin verran halloumijuustoa, ja koska tuote on maidosta valmistettu, raati ihmetteli sitä, miten tuote loppujen lopuksi eroaa juustosta. Maku oli Original-versiossa raejuuston tapaan hyvin mieto. Raati kokeilisi Mifua esimerkiksi wokkiruuissa.

”Vähän kummallinen, jopa kumimainen tuntuma. Tämä vaatii totuttelua”, sanoi eräs HS-raadin jäsenistä.

Mifun ravintosisältö sen sijaan miellytti raatia. Mifussa on energiaa 88 kcal / 100 g, proteiinia 14 g / 100 g ja rasvaa 3 g / 100 g.

”Jos olisin dieetillä, voisin syödä Mifua. siinä on tosi paljon vähemmän energiaa, rasvaa ja hiilihydraatteja kuin Härkiksessä”, kommentoi eräs raadin jäsenistä.

Härkäpavusta valmistettu Härkis puolestaan sai myönteisemmän vastaanoton sekä maun että rakenteen puolesta. Tuote oli molempien osalta lähellä paistettua jauhelihaa.

”Melko lihamainen koostumus, vähän pehmeämpi kuin jauheliha”, kommentoi eräs HS-raatilainen.

Raadin mukaan Härkiksen valtteja ovat maun lisäksi helppokäyttöisyys ja monipuolisuus. Härkis lisätään ruokaan kypsennyksen loppuvaiheessa, eikä esivalmisteluja tarvita. Raati myös koki, että Härkis sopisi useampiin ruokiin kuin Mifu. Mahdollisiksi käyttökohteiksi nousivat pastakastikkeen lisäksi muun muassa pizza ja tortillat.

Raadin mielestä Härkis täytti hyvin palvelulupauksensa jauhelihan korvaamisesta. Se ei kuitenkaan ehkä erotu kilpailijoistaan kuten soijarouheesta kyllin paljon. Raatia myös ihmetytti, miksei pakkauksessa korostettu Härkiksen vegaanisuutta. Lisäksi Härkiksen energia- ja rasvapitoisuus mietityttivät osaa raatilaisista. Tuotteessa on energiaa 212 kcal / 100 g ja rasvaa 9 g / 100 g.

HS maistoi jo aiemmin keväällä Nyhtökauraa. Tuolloin testiryhmän kasvissyöjät olivat sitä mieltä, että nyhtökaura päihittää perinteisistä lihankorvikkeista ainakin tofun ja soijarouheen. Niihin verrattuna nyhtökauran valtit olivat maussa ja rakenteessa. Nyhtökaura imi hyvin kastikkeen maun itseensä, ja sen rakenne muistutti ylikypsää naudan- tai possunlihaa tai kanaa.

Elintarvikevalmistajat tavoittelevat lihankorvikkeiden helppokäyttöisyydellä isompia asiakasryhmiä. Lihankorvikkeet nimittäin kiinnostavat muitakin kuin kasvissyöjiä. Moni sekasyöjäkin haluaa nauttia enemmän kasvisvoittoista ruokaa, ja mitä helpompaa ruoka on valmistaa, sitä varmemmin se päätyy osaksi kotitalouden ruokakiertoa.

HS tutustui uusien lihankorvikkeiden käyttötapoihin ja ravintoarvoihin
Valio Mifu-ruokarae (pakkauskoko 330 g)

Syyskuun alussa kauppoihin tuleva Mifu on maidosta valmistettu ruokarae, jota voi käyttää lämpimissä ruuissa jauhelihan, kinkun tai broilerin tapaan. Tuote on Valion kehittämä. Mifu muistuttaa koostumukseltaan ja ulkonäöltään raejuustoa. Mifu on valmiiksi kypsä tuote.

Mifu-ruokarakeet on pakattu yhteen maustekastikkeen kanssa, ja makuvaihtoehtoja on kolme erilaista: niukasti maustettu Original, Välimeren tomaatti ja Meksikon pippuri. Rakeet pitävät muotonsa kypsennettäessä ja kestävät keittämisenkin, eli ne voi lisätä esimerkiksi uuniruokiin, kastikkeisiin tai keittoihin sellaisenaan. Rakeet voi myös paistaa pannulla ennen ruokaan lisäämistä, jolloin ne saavat väriä ja rakennetta.

Mifu-rakeissa ei ole laktoosia, gluteenia, hiivaa, soijaa eikä kananmunaa. Vegaanisia ruokarakeet eivät kuitenkaan ole, sillä ne valmistetaan maidosta. Mifu on kylmätuote eli se säilytetään jääkaapissa.

Ravintosisältö / 100 g (Original)

Energia: 371 kJ / 88 kcal

Proteiini: 14 g

Hiilihydaatit: 1,3 g

Rasva: 3 g

Suola 1,2 g

Verso Food Härkis (pakkauskoko 250 g)

Verso Foodin Härkis on härkäpapuvalmiste, jota voi käyttää ruuanlaitossa paistetun jauhelihan tapaan. Se muistuttaa ulkonäöltäänkin paistetun jauhelihan ja kebablastujen välimuotoa. Tuote tulee kauppoihin syyskuun alussa.

Valmistajan mukaan Härkis sopii esimerkiksi makaronilaatikon tai pastakastikkeen sekaan. Se on maustettu suolalla. Härkis on kypsä tuote, eli se vaatii vain lämmityksen. Härkis lisätään ruokiin kypsennyksen loppuvaiheessa.

Härkis on soijaton ja laktoositon, eikä siinä ole käytetty eläinperäisiä aineita. Se sopii siis myös vegaaniseen ruokavalioon. Härkis on kylmätuote eli se säilytetään jääkaapissa.

Ravintosisältö / 100 g

Energia: 888 kJ / 212 kcal

Proteiini: 17 g

Hiilihydraatit: 13 g

Rasva: 9 g

Suola: 1,5 g

Oumph! (pakkauskoko 280 g)

Ruotsissa kehitetty Oumph on soijaproteiinitiivisteestä valmistettu kasviproteiini. Suomen-markkinoille se tuli keväällä 2016.

Oumph muistuttaa koostumukseltaan lihaa, ja sitä on saatavilla erimuotoisina paloina ja suikaleina. Tuotteesta on myynnissä maustamattomia ja maustettuja versioita. Oumph on vegaaninen tuote eli se ei sisällä eläinkunnasta peräisin olevia raaka-aineita.

Oumph on valmiiksi kypsää, joten kun tuotteen on sulattanut, sen voi paistaa ja käyttää lihan tapaan esimerkiksi paistoksissa, kastikkeissa tai wokeissa. Oumph on pakastetuote.

Ravintosisältö / 100 g (maustamaton versio)

Energia: 300 kJ / 70 kcal

Proteiini: 17 g

Hiilihydraatit: 0 g

Rasva: 0,5 g

Suola: 0,6 g

Nyhtökaura (pakkauskoko 250 g)

Suomessa kehitetyn nyhtökauran pääraaka-aineet ovat vesi, kaura, herneproteiini ja härkäpapuproteiini. Tuote tuli markkinoille keväällä 2016.

Koostumukseltaan nyhtökaura muistuttaa ylikypsää lihaa kuten nyhtöpossua. Se lisätään ruokaan kypsennyksen loppuvaiheessa joko kuumana tai kylmänä. Nyhtökaura sopii esimerkiksi kastikkeisiin, leipien ja burgereiden täytteeksi, wokkeihin ja paistoksiin. Nyhtökaurasta on kolme eri makuvaihtoehtoa: maustamaton nude, kaffirlime-seesami-inkivääri ja tomaatti-savupaprika-lehtipersilja.

Nyhtökaura on kylmätuote ja se säilytetään jääkaapissa. Nyhtökaura ei sisällä soijaa tai vehnää, ja se on täysin kasviperäinen eli vegaaninen tuote. Nyhtökaurassa ei myöskään ole geenimanipuloituja ainesosia.

Ravintosisältö / 100 g (maustamaton versio)

Energia: 853 kJ / 204 kcal

Proteiini: 31,2 g

Hiilihydaatit: 7,5 g

Rasva: 4,9 g

Suola: 1,3 g

Kaupoissa on jo pitkään ollut myynnissä muitakin lihankorvikkeita. Lue tästä, mitä muita tuotteita on olemassa, miten ne eroavat toisistaan – ja ota talteen käyttövinkit.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • lihankorvikkeet
 • Kasvisruoka
 • vegaanius

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  2. 2

   Mitä asunnonvälittäjät ajattelevat oikeasti asiakkaistaan? Järjettömiä hintapyyntöjä, harhaisia omakotiunelmia ja olemattomia miljoonaperintöjä

  3. 3

   Ei vanhoja kuvia, ei paidattomia saliselfieitä: Tämä nainen korjaa työkseen miesten kehnoja Tinder-profiileja ja jakaa nyt vinkkinsä

  4. 4

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  5. 5

   Mensan jäsenten tapaaminen lähti lapasesta Ruotsissa, hotellissa örvellettiin kuin viimeistä päivää ja vasta poliisi sai tilanteen rauhoitettua

  6. 6

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  7. 7

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  8. 8

   ”Neitsyys on paras lahja, jonka nainen voi aviomiehelleen antaa”, luennoitsija opetti – ja Kiinassa roihahti someraivo

  9. 9

   Baltialaiset huolestuivat: Maailmaa valloittanut koominen venäläisanimaatio Maša ja karhu saattaakin olla osa Venäjän hybridi­sodan­käyntiä

  10. 10

   Suomen ja viron samankaltaisuus huvittaa – nykyään virolaisetkin nauravat ”vilkuttamiselle” ja ”ratsastajapatsaalle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  2. 2

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  3. 3

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  4. 4

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  5. 5

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  6. 6

   Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

  7. 7

   Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

  8. 8

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  9. 9

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  10. 10

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää