Valikko
Ruoka

Ruokahaasteet ovat ihmisten tapa osoittaa arjenhallintaansa – ”Keskiluokka haluaa näyttää, että pienelläkin rahalla voi syödä hyvin”

Halparuokahaaste on eräänlaista flirttailua köyhyyden kanssa, jossa niukkuudesta tehdään ikään kuin taidetta. Professorit kuitenkin muistuttavat, että oikea kokemus köyhyydestä on täysin eri asia.

Syyskuun halparuokalaiset! -haaste saavutti valtavan suosion. Torstaina alkaneen haasteen Facebook-tapahtumaan on jo ilmoittautunut 16 000 osallistujaa, minkä lisäksi haasteesta kiinnostuneita on yli 21 000. Haasteen ideana on kokeilla, voiko 3,50 euron päiväbudjetilla syödä sekä hyvin että terveellisesti koko syyskuun ajan. HS kertoi haasteesta keskiviikkona.

Miksi köyhäilyhaaste kiinnostaa ihmisiä niin kovasti?

Ruuan hinta on suomalaisille tärkeä asia, sanoo kulutuskäyttäytymistä tutkiva sosiologian professori Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta.

”Suomalaiset suhtautuvat ruuan hintaan hyvin tunteenomaisesti. Ruoka on ihmisten mielestä aina liian kallista Suomessa”, sanoo Wilska.

Wilskan mukaan ruoka on yksi perustarpeista, ja etenkin keskituloiset ihmiset haluavat kuluttaa rahansa perustarpeiden sijaan vapaa-aikaan. Näin ollen perustarpeet, kuten asuminen, ruoka ja energia pitäisi saada mahdollisimman halvalla.

”Ihmiset suhtautuvat nihkeästi perustarpeiden kallistumiseen, koska ne lohkaisevat ison osan tuloista. Siksi perustarpeiden hinnasta valitetaan paljon.”

Wilskan mukaan ihmiset ovat myös hyvin hintatietoisia perustarpeisiin kuten ruokaan liittyen. Perustarpeista ruoka on myös tavallaan helppo säästökohde.

”Ihmisiä tuntuu kiinnostavan esimerkiksi lihan, kalan, marjojen, hedelmien ja vihannesten hinta.”

Ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta muistuttaa, että ruuan hinta on myös yhteiskunnallinen kysymys.

”Uskoisin, että ilmiössä on kyse siitä, minkälaisella rahasummalla ihmiset pärjäävät eli mikä on riittävä summa toimeentuloon. Se on iso yhteiskunnallinen kysymys. Lisäksi ruuan terveellisyys on koko ajan läsnä, se kiinnostaa ihmisiä aina”, sanoo Mäkelä.

Terveellisyys on ekologisuuden ohella maailmanlaajuinen ruokaan liittyvä megatrendi. Syyskuun halparuokalaiset -haaste yhdistää nämä kaksi hintatietoisuuteen. Lisäksi sosiaalinen media tarjoaa väylän jakaa kokemuksia ja kysellä vinkkejä edulliseen mutta terveelliseen syömiseen liittyen.

Mäkelän mukaan ”voiko samaan aikaan syödä terveellisesti ja halvalla” -tyyppisiin haasteisiin liittyy vahvasti myös kysymys taidoista. Ihmiset haluavat haasteisiin osallistumalla osoittaa, että he hallitsevat arkensa.

”Tässähän on kyse sellaisista taidoista ja tiedoista, joita kotitalouden oppiaine opettaa. Haasteet ottavat kantaa siihen, millaisia meidän arjenhallinnan taitomme ovat. Niihin kuuluu kokkauksen lisäksi myös kuluttaja- ja taloustaitoja. Näillä taidoilla luodaan hyvinvointia suomalaisissa kotitalouksissa”, Mäkelä sanoo.

Myös Wilska kokee, että ihmiset haluavat halparuokahaasteen kaltaisissa tempauksissa korostaa kykyään selvitä arjesta.

”Arjen kompetenssi on keskiluokkaistunut. Haasteissa osoitetaan omaa kulinaristista tietoutta ja kompetenssia. Se on osa keskiluokan elämäntaitoja, hifistelyä ja ehkä moralisointiakin”, sanoo Wilska.

Julkisessa keskustelussa nousee usein esille, että terveellinen ruoka on kallista, eikä pienituloisilla ole varaa syödä hyvin. Sen sijaan epäterveellistä ruokaa kuten makkaroita tai pakasteranskalaisia pidetään edullisina.

”Keskiluokka haluaa näyttää, että pienelläkin rahalla voi syödä hyvin ja ehkä siten osoittaa ylemmyyttään. Se on vähän kuin extreme-urheilua, että leikitään köyhää, vaikka oikea köyhyys on täysin eri asia”, Wilska sanoo.

Wilska huomauttaa, että oikeassa köyhyydessä resurssit ja energia kuluvat perustarpeiden täyttämiseen. Siis siihen, onko ruokaa ylipäätään pöydässä.

”Köyhyyteen liittyy useammin myös masennusta kuin keskituloisilla. Terveellä ihmisellä on myös henkisiä resursseja miettiä terveellistä ruokaa.”

Wilska ei kuitenkaan kutsuisi syyskuun ruokahaastetta vain keskiluokkaisten tempaukseksi.

”Uskon, että haasteeseen voivat tarttua myös oikeasti pienituloiset.”

Myös Mäkelä muistuttaa, että köyhäilykokemus on täysin erilainen niille, joiden voimavarat ja taloudelliset varat ovat oikeasti niukat. Köyhäily on helppoa keskiluokkaiselle, joka tietää kokeilun kestävän vain vähän aikaa.

”Halparuokahaaste on helppo ottaa vastaan, koska se on eräänlaista flirttailua köyhyyden kanssa. Niukkuudesta tehdään ikään kuin taidetta. Sitten vanhemmat sukupolvet, etenkin iäkkäämmät naiset toteavat, että näinhän me olemme tehneet aina.”

Mäkelä pitää Syyskuun halparuokahaastetta loistavana kampanjana, sillä siihen osallistuvat pyrkivät ottamaan haltuun isomman kokonaisuuden. Hän arvioi, että kuukauden kestävä haaste on jo sen verran pitkä, että sen on käytännössä pakko olla opettavainen.

”Jos haastetta toteuttaa kuukauden ajan, jossain vaiheessa vastaan tulee myös vaikeuksia. Haasteeseen osallistuvat lähtevät ikään kuin retkelle uuteen maailmaan. Olisin hämmästynyt, jos he eivät kuukauden aikana oppisi mitään.”

Mäkelän mukaan kysymys onkin osin tietynlaisesta arjen taitojen jatkumosta. Samankaltaisesta ilmiöstä on kyse niin sanotun vinkki- tai niksijournalismin yleistymisessä. Arkea helpottavat vinkkijutut ovat tällä hetkellä hyvin luettuja sekä kotimaassa että kansainvälisissä medioissa.

Mäkelä on havainnut, että erilaisia ruokahaasteita on nykyisellä sosiaalisen median aikakaudella paljon. Ihmiset lopettavat lihansyönnin lokakuun ajaksi, kokeilevat vegaaniruokavalion noudattamista kuukauden ajan tai luopuvat määräajaksi sokerista.

”Haasteet ottavat aina kiinni ajankohtaiseen keskusteluun ja tarttuvat siihen, mikä on ruokakulttuurissa pinnalla. Ne ovat eräänlaisia arjen laboratorioita, joissa ihmiset testaavat, onko puheenaiheena oleva asia oikeasti mahdollista toteuttaa ja olisiko siitä jopa elämäntavaksi.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Ruuan hinta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  2. 2

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  5. 5

   Poliisi tutkii ”haukimafian” toimia Norjassa – petokaloja laskettu luvatta lukuisiin järviin

  6. 6

   Ruotsin puolustusvoimien salaista tietoa vuotanut ulkomaille – tietoturvaskandaali paisuu

  7. 7

   Ulkomailla opiskelu saattaa viedä valtion harjoittelupaikan – Lontoossa opiskeleva Ville olisi tehnyt töitä vaikka ilmaiseksi

  8. 8

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  9. 9

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  10. 10

   Härkäpapua viljellään jo yhtä paljon kuin perunaa, mutta kesä on vähentänyt Härkiksen ja Nyhtökauran menekkiä – nyt niitä voi löytää jo kaupan alelaareistakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  3. 3

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  7. 7

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  8. 8

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  9. 9

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  10. 10

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää