Valikko
Ruoka

Autonkuljettaja ryhtyi leipuriksi ja kehitti leipomon hittituotteen – gluteenittoman karjalanpiirakan

Outokumpulaisessa Leppäsen leipomossa autonkuljettajana aloittanut Outi Valjus loi gluteenittomat karjalanpiirakat tattarijauhoista.

Outi Valjus on poikkeuksellinen leipuri. Hän on keliaakikko, eikä voi itse syödä esimerkiksi vehnää, ruista tai ohraa.

Leipuri hänestä tuli onnekkaan sattuman kautta.

”Hain Leppäsen leipomolle autokuskiksi 2010. Kun keliakiani tuli työpaikalla julki, kertoi pomoni haaveistaan perustaa gluteeniton leivontaosasto. Keliakiani todettiin 2009, ja olin jo aiemmin kokeillut gluteenitonta leivontaa kotona, kun kaupasta ei löytynyt mieleisiä tuotteita.”

Valjus aloitti outokumpulaisessa Leppäsen leipomossa ja alkoi kehittää leipomon gluteenitonta tarjontaa. Jouluna 2011 leipomon valikoimissa oli jo gluteenittomia karjalanpiirakoita ja pipareita.

Nykyään Valjus työskentelee leipomon tavallisten leivonnaisten osastolla. Se on mahdollista, koska hän ei reagoi gluteeniin niin voimakkaasti kuin pahimmillaan voisi.

”Joillekin herkemmille jo kosketus jauhoon aiheuttaa reaktioita. En itse reagoi niin herkästi, ja keliakiavasta-ainekokeen tulokset olivat kohdallani normaalit.”

Sen verran jauhot kuitenkin pölisevät leipoessa, että Valjus ei tällä hetkellä tee taikinoita, vaan osallistuu leivonnan loppuvaiheisiin. Hän viimeistelee leivonnaisia ja voitelee pullia ja piirakoita.

Leipurina Valjus on seurannut aitiopaikalta gluteenittoman ruuan trendiä. Tuotteiden kysyntä on kasvanut Outokummussakin.

”Gluteenitonta tehdään nykyään joka päivä, kun vielä 2011 niitä leivottiin parina päivänä viikossa. Gluttausbuumi on lisännyt tarjontaa. Asiakkaat seuraavat ahkerasti trendejä ja osaavat vaatia parempia tuotteita. Meidänkin pitää pysyä trendeissä mukana.”

Viidessä vuodessa Leppäsen leipomon gluteeniton tarjonta onkin kasvanut pipareista ja piirakoista. Leipomossa tehdään gluteenittomia versioita muun muassa leivistä, pullista, kääretortuista, kakuista, pasteijoista ja suolaisista piirakoista.

Valjuksen mukaan gluteenittoman leivonnan suurimmat ongelmat liittyvät leivonnaisten rakenteeseen. Gluteeni tuo tavallisiin leivonnaisiin sitkon, joten gluteenittomat leivonnaiset murenevat helposti eivätkä pysy kasassa.

Gluteenittomassa leivonnassa käytetäänkin usein sitkoa lisääviä aineita kuten ratamonsiementen kuorista tehty psylliumia tai hyydykeaine ksantaania, joka valmistetaan sokeriliemestä bakteerikäymisen avulla.

”Psyllium ja ksantaani tekevät leivonnaisista helposti käsiteltäviä ja saavat ne pysymään kasassa.”

Gluteenittomissa leivonnaisissa ei voi käyttää tavanomaisia viljoja kuten vehnää, ruista tai ohraa. Puhdas kaura sen sijaan sopii joillekin keliaakikoille. Valjus vakuuttaa, että kuohkean kakkupohjan pyöräyttää vaikka perunajauhoista, ja leipiin käy esimerkiksi tattarijauho.

”Meillä käytetään paljon maissi-, riisi-, tattari- tai perunajauhosta itse tekemiämme seoksia.”

Erityisesti Valjus kehuu tattarijauhoa.

”Se on tumman makuinen ja verrattavissa ruisjauhoon.”

Tattarijauhoa Valjus käyttää myös gluteenittomiin karjalanpiirakoihin, joiden reseptin hän on kehitellyt. Piirakoiden täytteeksi hän keittää tavallisen riisipuuron, mutta kuoritaikinaan hän panee tattarijauhoa, täysjyväriisijauhoa, vettä, suolaa, voita sekä rakennetta parantavia psylliumia ja ksantaania.

Gluteenittomat karjalanpiirakat ovat Leppäsen leipomon hittituote. Niillä Valjus hurmasi aikoinaan myös puolisonsa, joka on niin ikään keliaakikko.

”Olimme tuttavia ja leivoin hänelle silloin tällöin. Piirakat tekivät heti kauppansa ja hupenevat nykyäänkin hetkessä.”

Valtakunnallista keliakiaviikkoa vietetään 5.–11. syyskuuta. Teemaviikon ohjelma on Keliakialiiton sivuilla.

Mikä keliakia?

 Keliakia on elinikäinen sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine nimeltä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion. Tällöin ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy.

 Keliakian tyypillisiä oireita ovat esilaiset suolistovaivat, kuten vatsakipu, ripuli, turvotus tai ilmavaivat. Myös pahoinvointia, ruokahaluttomuutta, anemiaa ja väsymystä voi esiintyä. Keliakia voi olla myös vähäoireinen tai oireeton.

 Keliakia voi esiintyä myös ihokeliakiana. Se saa aikaan pienirakkulaista, voimakkaasti kutisevaa ihottumaa etenkin polviin, kyynärpäihin, pakaroihin, hiuspohjaan ja hartioihin.

 Keliakiaa hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla. Siinä ruokavaliosta karsitaan kokonaan pois vehnä, ruis, ohra ja näitä viljoja sisältävät elintarvikkeet. Niiden tilalla käytetään gluteenittomia viljoja kuten riisiä, maissia, tattaria, hirssiä, teollisesti puhdistettua vehnätärkkelystä ja gluteenitonta kauraa.

 Keliakia voi alkaa missä iässä tahansa. Suurin osa keliaakikoista diagnosoidaan aikuisiällä.

Lähde: Keliakialiitto

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • gluteeniton ruokavalio
 • Ruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  4. 4

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  5. 5

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti ” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  6. 6

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  7. 7

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  8. 8

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  9. 9

   145 asteen pakkasta sietävä Shefki Kuqi piiskasi puku päällä lumipyryssä joukkuettaan tasapeliin – ”Hänen kroppansa on niin karaistunut”

  10. 10

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  7. 7

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  8. 8

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää