Valikko
Ruoka

Autonkuljettaja ryhtyi leipuriksi ja kehitti leipomon hittituotteen – gluteenittoman karjalanpiirakan

Outokumpulaisessa Leppäsen leipomossa autonkuljettajana aloittanut Outi Valjus loi gluteenittomat karjalanpiirakat tattarijauhoista.

Outi Valjus on poikkeuksellinen leipuri. Hän on keliaakikko, eikä voi itse syödä esimerkiksi vehnää, ruista tai ohraa.

Leipuri hänestä tuli onnekkaan sattuman kautta.

”Hain Leppäsen leipomolle autokuskiksi 2010. Kun keliakiani tuli työpaikalla julki, kertoi pomoni haaveistaan perustaa gluteeniton leivontaosasto. Keliakiani todettiin 2009, ja olin jo aiemmin kokeillut gluteenitonta leivontaa kotona, kun kaupasta ei löytynyt mieleisiä tuotteita.”

Valjus aloitti outokumpulaisessa Leppäsen leipomossa ja alkoi kehittää leipomon gluteenitonta tarjontaa. Jouluna 2011 leipomon valikoimissa oli jo gluteenittomia karjalanpiirakoita ja pipareita.

Nykyään Valjus työskentelee leipomon tavallisten leivonnaisten osastolla. Se on mahdollista, koska hän ei reagoi gluteeniin niin voimakkaasti kuin pahimmillaan voisi.

”Joillekin herkemmille jo kosketus jauhoon aiheuttaa reaktioita. En itse reagoi niin herkästi, ja keliakiavasta-ainekokeen tulokset olivat kohdallani normaalit.”

Sen verran jauhot kuitenkin pölisevät leipoessa, että Valjus ei tällä hetkellä tee taikinoita, vaan osallistuu leivonnan loppuvaiheisiin. Hän viimeistelee leivonnaisia ja voitelee pullia ja piirakoita.

Leipurina Valjus on seurannut aitiopaikalta gluteenittoman ruuan trendiä. Tuotteiden kysyntä on kasvanut Outokummussakin.

”Gluteenitonta tehdään nykyään joka päivä, kun vielä 2011 niitä leivottiin parina päivänä viikossa. Gluttausbuumi on lisännyt tarjontaa. Asiakkaat seuraavat ahkerasti trendejä ja osaavat vaatia parempia tuotteita. Meidänkin pitää pysyä trendeissä mukana.”

Viidessä vuodessa Leppäsen leipomon gluteeniton tarjonta onkin kasvanut pipareista ja piirakoista. Leipomossa tehdään gluteenittomia versioita muun muassa leivistä, pullista, kääretortuista, kakuista, pasteijoista ja suolaisista piirakoista.

Valjuksen mukaan gluteenittoman leivonnan suurimmat ongelmat liittyvät leivonnaisten rakenteeseen. Gluteeni tuo tavallisiin leivonnaisiin sitkon, joten gluteenittomat leivonnaiset murenevat helposti eivätkä pysy kasassa.

Gluteenittomassa leivonnassa käytetäänkin usein sitkoa lisääviä aineita kuten ratamonsiementen kuorista tehty psylliumia tai hyydykeaine ksantaania, joka valmistetaan sokeriliemestä bakteerikäymisen avulla.

”Psyllium ja ksantaani tekevät leivonnaisista helposti käsiteltäviä ja saavat ne pysymään kasassa.”

Gluteenittomissa leivonnaisissa ei voi käyttää tavanomaisia viljoja kuten vehnää, ruista tai ohraa. Puhdas kaura sen sijaan sopii joillekin keliaakikoille. Valjus vakuuttaa, että kuohkean kakkupohjan pyöräyttää vaikka perunajauhoista, ja leipiin käy esimerkiksi tattarijauho.

”Meillä käytetään paljon maissi-, riisi-, tattari- tai perunajauhosta itse tekemiämme seoksia.”

Erityisesti Valjus kehuu tattarijauhoa.

”Se on tumman makuinen ja verrattavissa ruisjauhoon.”

Tattarijauhoa Valjus käyttää myös gluteenittomiin karjalanpiirakoihin, joiden reseptin hän on kehitellyt. Piirakoiden täytteeksi hän keittää tavallisen riisipuuron, mutta kuoritaikinaan hän panee tattarijauhoa, täysjyväriisijauhoa, vettä, suolaa, voita sekä rakennetta parantavia psylliumia ja ksantaania.

Gluteenittomat karjalanpiirakat ovat Leppäsen leipomon hittituote. Niillä Valjus hurmasi aikoinaan myös puolisonsa, joka on niin ikään keliaakikko.

”Olimme tuttavia ja leivoin hänelle silloin tällöin. Piirakat tekivät heti kauppansa ja hupenevat nykyäänkin hetkessä.”

Valtakunnallista keliakiaviikkoa vietetään 5.–11. syyskuuta. Teemaviikon ohjelma on Keliakialiiton sivuilla.

Mikä keliakia?

 Keliakia on elinikäinen sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine nimeltä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion. Tällöin ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy.

 Keliakian tyypillisiä oireita ovat esilaiset suolistovaivat, kuten vatsakipu, ripuli, turvotus tai ilmavaivat. Myös pahoinvointia, ruokahaluttomuutta, anemiaa ja väsymystä voi esiintyä. Keliakia voi olla myös vähäoireinen tai oireeton.

 Keliakia voi esiintyä myös ihokeliakiana. Se saa aikaan pienirakkulaista, voimakkaasti kutisevaa ihottumaa etenkin polviin, kyynärpäihin, pakaroihin, hiuspohjaan ja hartioihin.

 Keliakiaa hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla. Siinä ruokavaliosta karsitaan kokonaan pois vehnä, ruis, ohra ja näitä viljoja sisältävät elintarvikkeet. Niiden tilalla käytetään gluteenittomia viljoja kuten riisiä, maissia, tattaria, hirssiä, teollisesti puhdistettua vehnätärkkelystä ja gluteenitonta kauraa.

 Keliakia voi alkaa missä iässä tahansa. Suurin osa keliaakikoista diagnosoidaan aikuisiällä.

Lähde: Keliakialiitto

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • gluteeniton ruokavalio
 • Ruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  3. 3

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Supikoira levittää loisia, lisääntyy ärhäkästi ja tuhoaa lintuja – tällainen on EU:n mustalle listalle päätynyt Suomen tuhoisin vieraslaji

  8. 8

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  9. 9

   Teknologia­teollisuuden Inkeroinen MT:lle: Vientiliittojen neuvottelut ajoivat taas karille – ”Realismia on todeta, ettei Suomen malli toteudu”

  10. 10

   Kansanedustaja Juha Pylväs piti kahdessa vuodessa kuusi puheenvuoroa: ”En jaksa puhua diipadaapaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää