Valikko
Ruoka

Autonkuljettaja ryhtyi leipuriksi ja kehitti leipomon hittituotteen – gluteenittoman karjalanpiirakan

Outokumpulaisessa Leppäsen leipomossa autonkuljettajana aloittanut Outi Valjus loi gluteenittomat karjalanpiirakat tattarijauhoista.

Outi Valjus on poikkeuksellinen leipuri. Hän on keliaakikko, eikä voi itse syödä esimerkiksi vehnää, ruista tai ohraa.

Leipuri hänestä tuli onnekkaan sattuman kautta.

”Hain Leppäsen leipomolle autokuskiksi 2010. Kun keliakiani tuli työpaikalla julki, kertoi pomoni haaveistaan perustaa gluteeniton leivontaosasto. Keliakiani todettiin 2009, ja olin jo aiemmin kokeillut gluteenitonta leivontaa kotona, kun kaupasta ei löytynyt mieleisiä tuotteita.”

Valjus aloitti outokumpulaisessa Leppäsen leipomossa ja alkoi kehittää leipomon gluteenitonta tarjontaa. Jouluna 2011 leipomon valikoimissa oli jo gluteenittomia karjalanpiirakoita ja pipareita.

Nykyään Valjus työskentelee leipomon tavallisten leivonnaisten osastolla. Se on mahdollista, koska hän ei reagoi gluteeniin niin voimakkaasti kuin pahimmillaan voisi.

”Joillekin herkemmille jo kosketus jauhoon aiheuttaa reaktioita. En itse reagoi niin herkästi, ja keliakiavasta-ainekokeen tulokset olivat kohdallani normaalit.”

Sen verran jauhot kuitenkin pölisevät leipoessa, että Valjus ei tällä hetkellä tee taikinoita, vaan osallistuu leivonnan loppuvaiheisiin. Hän viimeistelee leivonnaisia ja voitelee pullia ja piirakoita.

Leipurina Valjus on seurannut aitiopaikalta gluteenittoman ruuan trendiä. Tuotteiden kysyntä on kasvanut Outokummussakin.

”Gluteenitonta tehdään nykyään joka päivä, kun vielä 2011 niitä leivottiin parina päivänä viikossa. Gluttausbuumi on lisännyt tarjontaa. Asiakkaat seuraavat ahkerasti trendejä ja osaavat vaatia parempia tuotteita. Meidänkin pitää pysyä trendeissä mukana.”

Viidessä vuodessa Leppäsen leipomon gluteeniton tarjonta onkin kasvanut pipareista ja piirakoista. Leipomossa tehdään gluteenittomia versioita muun muassa leivistä, pullista, kääretortuista, kakuista, pasteijoista ja suolaisista piirakoista.

Valjuksen mukaan gluteenittoman leivonnan suurimmat ongelmat liittyvät leivonnaisten rakenteeseen. Gluteeni tuo tavallisiin leivonnaisiin sitkon, joten gluteenittomat leivonnaiset murenevat helposti eivätkä pysy kasassa.

Gluteenittomassa leivonnassa käytetäänkin usein sitkoa lisääviä aineita kuten ratamonsiementen kuorista tehty psylliumia tai hyydykeaine ksantaania, joka valmistetaan sokeriliemestä bakteerikäymisen avulla.

”Psyllium ja ksantaani tekevät leivonnaisista helposti käsiteltäviä ja saavat ne pysymään kasassa.”

Gluteenittomissa leivonnaisissa ei voi käyttää tavanomaisia viljoja kuten vehnää, ruista tai ohraa. Puhdas kaura sen sijaan sopii joillekin keliaakikoille. Valjus vakuuttaa, että kuohkean kakkupohjan pyöräyttää vaikka perunajauhoista, ja leipiin käy esimerkiksi tattarijauho.

”Meillä käytetään paljon maissi-, riisi-, tattari- tai perunajauhosta itse tekemiämme seoksia.”

Erityisesti Valjus kehuu tattarijauhoa.

”Se on tumman makuinen ja verrattavissa ruisjauhoon.”

Tattarijauhoa Valjus käyttää myös gluteenittomiin karjalanpiirakoihin, joiden reseptin hän on kehitellyt. Piirakoiden täytteeksi hän keittää tavallisen riisipuuron, mutta kuoritaikinaan hän panee tattarijauhoa, täysjyväriisijauhoa, vettä, suolaa, voita sekä rakennetta parantavia psylliumia ja ksantaania.

Gluteenittomat karjalanpiirakat ovat Leppäsen leipomon hittituote. Niillä Valjus hurmasi aikoinaan myös puolisonsa, joka on niin ikään keliaakikko.

”Olimme tuttavia ja leivoin hänelle silloin tällöin. Piirakat tekivät heti kauppansa ja hupenevat nykyäänkin hetkessä.”

Valtakunnallista keliakiaviikkoa vietetään 5.–11. syyskuuta. Teemaviikon ohjelma on Keliakialiiton sivuilla.

Mikä keliakia?

 Keliakia on elinikäinen sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine nimeltä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion. Tällöin ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy.

 Keliakian tyypillisiä oireita ovat esilaiset suolistovaivat, kuten vatsakipu, ripuli, turvotus tai ilmavaivat. Myös pahoinvointia, ruokahaluttomuutta, anemiaa ja väsymystä voi esiintyä. Keliakia voi olla myös vähäoireinen tai oireeton.

 Keliakia voi esiintyä myös ihokeliakiana. Se saa aikaan pienirakkulaista, voimakkaasti kutisevaa ihottumaa etenkin polviin, kyynärpäihin, pakaroihin, hiuspohjaan ja hartioihin.

 Keliakiaa hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla. Siinä ruokavaliosta karsitaan kokonaan pois vehnä, ruis, ohra ja näitä viljoja sisältävät elintarvikkeet. Niiden tilalla käytetään gluteenittomia viljoja kuten riisiä, maissia, tattaria, hirssiä, teollisesti puhdistettua vehnätärkkelystä ja gluteenitonta kauraa.

 Keliakia voi alkaa missä iässä tahansa. Suurin osa keliaakikoista diagnosoidaan aikuisiällä.

Lähde: Keliakialiitto

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • gluteeniton ruokavalio
 • Ruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  6. 6

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  7. 7

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  8. 8

   Sebastian Vettel voitti F1-kauden avauksen Australiassa – Bottas kolmas, Räikkönen neljäs

  9. 9

   Gerbiili peräaukossa ja muita syitä, miksi mielipiteet eivät muutu, vaikka faktat muuttuvat

  10. 10

   Rkp:n Anna-Maja Henriksson kiersi Helsingissä kuusi lääkäriä sairaan tyttärensä kanssa: ”Se oli painajainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  2. 2

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  3. 3

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  4. 4

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  5. 5

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  6. 6

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  10. 10

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää