Valikko
Ruoka    |   Kirja

Uudessa pataruokakirjassa suloinen odotus palkitaan huippuhyvällä ruualla

Ruokakirjatestissä Meri-Tuuli Lindströmin Pataruokaa.

Mikä?

Meri-Tuuli Lindströmin uusi Pataruokaa-kirja ilahduttaa erilaisella näkökulmallaan jo esipuheessa: aikana, jolloin hittireseptin tärkein määre on nopeus, tämän kirjan ohjeilla ruuanlaitto on ”suloista odotusta”. Lindström haluaa kirjallaan herätellä verkkaisen ruuanlaiton taitoja ja näyttää, miten upeita kausia syksy ja talvi ovat nautiskelijalle.

Pataruuan valmistaminen vie yleensä monta tuntia, mutta työn hoitaa pääasiassa uuni ja kokilta jää aikaa vaikka päiväuniin. Ja ”ei haittaa, jos päikkärit venyvät, sillä ruoka ei mene miksikään, vaikka sitä hauduttaa tunnin aiottua pidempään”, huomauttaa Lindström.

Kirjan pataruokavalikoima on laaja: klassikoiden lisäksi mukaan on otettu arkisempia patoja, simpukoita ja fonduetakin. Klassikotkin saavat uutta twistiä kirjan lopussa olevista tilpehöörit-osastosta eli erilaisista lisukkeista ja ripotteista, joilla patoja voi viimeistellä.

Kreetta Järvenpään rouheankauniit kuvat sopivat kirjan hämyisään tunnelmaan täydellisesti. Kirjaa on nautinnollista vaikka pelkästään selailla.

Toimiiko?

Tein kirjasta kolme ruokaa. Chili con carnen valmistus piti aloittaa jo aamusta, jotta se ehti viikonlopun aterialle. Aineksia oli paljon, naudanpaistista ja valkoisista pavuista kardemummaan ja tummaan suklaaseen, mutta jo ensi lusikallinen valmiista ruuasta todisti, että jokaisella oli oma tärkeä paikkansa. Padan herkullinen täyteläisyys ei jättänyt toivomisen varaa. Se oli huippuhyvää.

Vegepata, voipapuja ja pecorinoa, oli pohja-aineksiltaan hyvin yksinkertainen: voipapuja, tomaatteja, valkosipulia ja yrttejä. Sen jujuna olivat viimeistelyvaiheessa lisättävät lehtikaali, pecorino sekä herkullinen pannulla rapeaksi paistettu tilpehööri, valkosipulinen leivänmuru. Taas ruoka oli niin herkullista, että leipäpalalla oli kaavittava lautaselta viimeinenkin pisara!

Ainoa pieni pettymys olivat chorizosimpukat. Valkoviinipohjainen keitinliemi oli toki maukasta, mutta kun simpukat lisättiin, vahva chorizo peitti niiden herkkää makua. Chorizoa on ruuassa mielestäni liikaa.

Kenelle?

Pataruokaa-kirja kuuluu jokaisen kulinaristin kirjahyllyyn. Nyt on aika istahtaa odottamaan syksyn ja talven todellista kausiruokaa: täydellistä, tuntikausia muhinutta pataa.

Voipapuja ja pecorinoa

4 annosta

valmistusaika 2–3 h + papujen liotus

  • 5 dl kuivattuja voipapuja
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 1 tl suolaa
  • 7 dl kasvislientä
  • 400 g kirsikkatomaatteja
  • 4 oksaa tuoreita yrttejä, timjamia, oreganoa tai meiramia
  • 2 rkl oliiviöljyä
Viimeistelyyn:
  • 3 lehtikaalin lehteä (n. 60 g)
  • 100 g pecorinojuustoa
  • suolaa
  • rapeaa leivinmurua
Rapeat leivänmurut:
  • 3 palaa vanhaa leipää (tai 3 dl japanilaisia pankojauhoja)
  • ½ tl fenkolinsiemeniä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • ½ dl hienonnettuja yrttejä (esim. persiljaa, oreganoa ja timjamia)
  • suolaa

 Huuhtele pavut ja laita ne likoamaan runsaaseen veteen yön yli. (Ota 3 leipäpalaa pöydälle kuivamaan, jos valmistat rapeat leivinmurut leivistä. Voit kuivattaa leivän myös 120-asteisessa uunissa tai korvata leivänmurut pankojauhoilla.)

 Valuta pavut ja huuhtele runsaassa vedessä. Kuori valkosipulit ja murskaa niitä kevyesti veitsen lappeella.

 Laita pavut pataan, ripottele päälle suola ja lisää kasvislientä (reseptin kokeilijan huomautus: lisää lientä niin, että pavut juuri ja juuri peittyvät. Kun/jos lientä jää, kaada loput pataan myöhemmin). Asettele valkosipulit, tomaatit ja yrtit papujen päälle, valuta viimeiseksi oliiviöljy pataan ja laita uuniin. Paahda 200 asteessa grillivastuksia käyttäen noin 15 minuuttia tai kunnes tomaatit ja valkosipulit ovat ruskistuneet.

 Nosta pata ulos ja laske lämpötila 140 asteeseen. (Reseptin kokeilijan huomautus: lisää loput kasvisliemestä, jos sitä edellisessä vaiheessa jäi.) Paina kevyesti lusikalla tomaatit ja valkosipulinkynnet papujen sekaan ja nosta pata takaisin uuniin. Anna hautua ilman kantta noin 2–3 tuntia tai kunnes pavut ovat pehmeitä. Tarkista välillä, että nestettä on tarpeeksi ja lisää tarvittaessa tilkka vettä.

 Tee sillä välin rapeat leivänmurut. Murenna kuiva leipä tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja jauha karkeaksi muruksi. Jauha fenkolinsiemenet morttelissa.

 Kuori valkosipulinkynsi ja leikkaa se puoliksi pituussuunnassa. Paina murskaksi veitsen lappeella. Laita valkosipulit ja öljy pannuun ja kuumenna keskikuumaksi. Paahda valkosipuleita hetki. Levitä leivänmurut ohueksi kerrokseksi pannulle ja ripottele päälle fenkolinsiemenet. Nosta lämpötilaa ja paahda murut kullanruskeiksi aina välillä ravistellen pannua. Kun leivänmurut ovat kauniin kullankeltaisia, lisää yrtit ja kääntele nopeasti seokseen. Mausta ripauksella suolaa ja kumoa muruseos lautaselle jäähtymään.

 Kun pavut ovat kypsiä, tarkista suolan määrä ja lisää tarvittaessa. Pese lehtikaalit ja revi ne suupaloiksi, heitä lehden kova keskiruoti pois. Kääntele lehtikaalit kuumaan pataan ja nosta vielä 5 minuutiksi uuniin pehmenemään.

 Nosta pata pöytään ja veistele tai raasta päälle pecorinoa. Laita tarjolle rapeat leivänmurut, joilla annokset voi viimeistellä.

Resepti on Meri-Tuuli Lindströmin kirjasta Pataruokaa. WSOY 2016.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kielenvievää
  • kirja
  • ruokakirjat

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

    2. 2

      Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

    3. 3

      Ruotsalaismedia: Näyttelijä Michael Nyqvist on kuollut

    4. 4

      Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

    5. 5

      Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

    6. 6

      Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

    7. 7

      Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys levisi myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

    8. 8

      Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

    9. 9

      Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

    10. 10

      Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

    2. 2

      Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

    3. 3

      Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

    4. 4

      Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

    5. 5

      Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

    6. 6

      Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys levisi myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

    7. 7

      Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

    8. 8

      Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

    9. 9

      Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

    10. 10

      CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

    2. 2

      Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

    3. 3

      Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

    4. 4

      Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

    5. 5

      Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

    6. 6

      Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

    7. 7

      Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

    8. 8

      Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

    9. 9

      HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

    10. 10

      Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

    11. Näytä lisää