Valikko
Ruoka    |   HS-testi

HS testasi alkoholittomat glögit – isot laatuerot yllättivät, vain yksi glögi sai täydet viisi tähteä

Alkoholittomien glögien testissä yksi tuote sai täydet viisi tähteä. Asiantuntijoiden mielestä hyvä glögi on tasapainoinen, ja siinä tuoksuvat jouluiset mausteet.

Hyvässä glögissä tuoksuvat kaneli, neilikka, kardemumma ja appelsiini. Lisäksi hyvä glögi on makumaailmaltaan tasapainoinen, eli siinä on sopivassa suhteessa makeutta ja hapokkuutta.

Näin arvioivat sommelier Samuil Angelov ja ruokatoimittaja Teresa Välimäki, jotka olivat HS-raadin vieraina maistelemassa alkoholittomia punaisia glögejä.

”Glögi saa olla makea, mutta silloin se tarvitsee myös hapokkuutta. Hapokkuutta tulee luonnon omista raaka-aineista kuten musta- tai punaherukasta. Pelkästään makea glögi ei ole hyvä, koska sen maku ei ole tasapainoinen”, Angelov korostaa.

Glögien sokerimäärässä olikin jonkin verran vaihtelua. Eniten sokeria – 22,8 grammaa 100 millilitrassa – oli ruotsalaisessa Saturnus-glögissä, jota myy Stockmann. Se tuli testissä toiselle sijalle. Vähiten sokeria, 9,9 grammaa 100 millilitrassa, oli Vip-glögissä ja Jouluaitta-glögissä. Ne jäivät testin hännille.

Ainoastaan yksi alkoholiton glögi sai raadilta täydet viisi tähteä. Wanhan Porvoon Fabriikin Glögi oli raadin mielestä täyteläinen, hienostunut ja tasapainoinen. Se tuoksui ja maistui aidon mustaherukkaiselta. Lisäksi glögissä oli kanelin, vaniljan, neilikan ja sitruksen aromeja. Glögi on Wanhan Porvoon Fabriikin valmistuttama, ja se on valmistettu Suomessa. Toimitusjohtaja Pekka Jatkola ei kuitenkaan suostunut kertomaan, mikä toimija glögin varsinaisesti valmistaa. Hän vetoaa liikesalaisuuteen.

Angelov keittää talven ensimmäiset glögit, kun ensilumi sataa maahan. Välimäki puolestaan aloittaa glögikautensa jo syys-lokakuun vaihteessa, kun ilmat ovat viilenneet ja illat pimenneet.

”Silloin glögi toimii lämmikkeenä ja hyvän fiiliksen tuojana”, Välimäki sanoo.

Angelovin mielestä glögi on ensisijaisesti talviajan lämmike ja aperitiivi. Glögin valinnassa onkin syytä pohtia, missä tilanteessa sitä aikoo juoda. Jos glögi on lämmike, se voi olla makeampaa sorttia. Jos glögiä taas on tarkoitus nauttia alkujuomana ennen illallista, kannattaa valita hapokkaampi glögi, ettei runsas makeus peitä alleen ruuan makua.

Usein glögin kylkiäisenä on tarjolla mantelilastuja tai rusinoita. Angelov ja Välimäki eivät niitä kaipaa.

”Uunissa paahdetut ja tuoreella rosmariinilla maustetut mantelit ja pähkinät ovat hyvää naposteltavaa glögin kanssa”, Välimäki vinkkaa.

Välimäen ja Angelovin lisäksi raatiin kuuluivat Helsingin Sanomien ruokatoimittajat Katja Bäcksbacka ja Teemu Leminen. Maistelu toteutettiin sokkotestinä, eli raatilaiset eivät tienneet, mitä glögiä missäkin lasissa on. Glögit ostettiin pääkaupunkiseudun kaupoista viikolla 44. Glögien saatavuus ja hinnat saattavat vaihdella.

Glögitestin pisteet

★★★★★ Huippu, ei jätä toivomisen varaa

★★★★ Erinomainen, luonteikas

★★★ Hyvä, laadukas ja tasapainoinen

★★ Tyydyttävä, helppo arkituote

★ Välttävä, laadullisesti vaatimaton

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • glögi
 • HS-testi
 • Alkoholiton
 • Ruoka
 • Datajournalismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaisen postimyynti­yrityksen epäillään jättäneen maksamatta kaksi miljoonaa euroa veroja – ”Asiakkaita ihan valtavasti”

  3. 3

   Helsingin perussuomalaisten sekoilulle lyötiin piste: peräti puolet valtuutetuista katosi muiden puolueiden vaalilistoille

  4. 4

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  5. 5

   Poliisi väijyi kuukauden Itiksen käytävillä – kiinni jääneen huumekoplan jäljiltä löytyi kilokaupalla amfetamiinia ja kokaiinia

  6. 6

   Pilvi Hämäläiselle, 31, sanottiin, ettei hänestä voi tulla näyttelijää – nyt hän on Aina Inkeri Ankeinen, Putouksen uusi tähti

  7. 7

   Venezuelan ihmehiihtäjä lahjoitti tuhdit palkintosekit kahdelle suomalaiselle sprinttihiihtäjälle –”Tämä on ollut unelmien täyttymys”

  8. 8

   Mies vainosi naapuriaan kuukausia: odotti melkein joka yö pimeässä rappukäytävässä töistä palaavaa naista

  9. 9

   Yhdestä Suomen vankilasta karataan useammin kuin muista – ”Jos täältä haluaa lähteä, täältä pystyy lähtemään”

  10. 10

   Lapsen ulkonäköä pitää kehua – ranskalaiset tietävät, että niin kehittyvät sekä itsetunto että tyylitaju

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  3. 3

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  4. 4

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  5. 5

   Suomalaisen postimyynti­yrityksen epäillään jättäneen maksamatta kaksi miljoonaa euroa veroja – ”Asiakkaita ihan valtavasti”

  6. 6

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  7. 7

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  8. 8

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  9. 9

   Pilvi Hämäläiselle, 31, sanottiin, ettei hänestä voi tulla näyttelijää – nyt hän on Aina Inkeri Ankeinen, Putouksen uusi tähti

  10. 10

   Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  8. 8

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  11. Näytä lisää