Valikko
Ruoka

Oliiviöljyn tyyli löytyy maistaen

Pendelin luostarissa Kreikassa testattiin öljyn maistelusanastoa

Tilaajille

Viinin maisteleminen on usealle suomalaiselle tuttua, mutta oliiviöljyn maisteleminen on vielä aika tuntematon harrastus. Suomen leveysasteilla voisi ajatella voin maistelemista, mutta se lienee täysin kehittelemätön laji.

Oliiviöljyn maisteleminen on varsinkin Italiassa pitkälle viety, hienostunut tietämisen muoto, mutta myös Brittein saarilla se on saanut suosiota.

Euroopan unioni on luonut kaupankäyntiä ja kuluttajia varten 30 sanan sanaston, jota käytetään kuvatessa öljyn "tyyliä".

Kovuus kuvaa kokonaisvaikutelmaa, jonka suussa aiheuttavat sellaiset ainesosat kuten tanniinit. Kitkerä maku on luonteenomainen öljyille, jotka on puristettu vihreistä tai juuri väriään vaihtavista oliiveista. Se voi olla miellyttävä maku riippuen sen voimakkuudesta. Hedelmäisyys tuntuu sekä öljyn maussa, että sen tuoksussa, kun oliivit on poimittu juuri oikealla kypsyyden hetkellä. Kypsän hedelmäinen maku tulee oliiveista, jotka ovat edellistä kypsempiä ja yleensä maku on silloin makeahko ja tuoksu on latteampi. Makea on miellyttävä maku, mutta ei sokerinen. Se löytyy öljyistä, joissa eivät vallitse kitkerät, kovat tai pistävät maut.

Oliiviöljyn maistelusanastoon kuuluu virallisten lisäksi paljon muita kuvaavia sanoja, joita jokainen maistaja luo myös itse.

Vihreä usein korvaa sanaa kitkerä. Pippurinen tai mausteinen kertoo chilimäisestä terävyydestä, joka tuntuu kurkussa. Pähkinäinen, omenainen, heinäinen, sitruunainen, suklaan kitkerä ovat sanoja, joilla maistelijat kuvaavat oliiviöljyjen makuja.

Joku jopa luonnehtii öljyn makua salamimaiseksi. Maistaja ehkä silloin ajattelee jo seuraavaa ateriaansa.

"Kun maistaa viiniä tai oliiviöljyä, pitää ajatella ja luonnehtia mielessään makuja ja niin vähitellen alkaa muodostua muisti erilaisista aromeista. On kerättävä makumuisti, jotta voi olla asiantuntija", EU:n oliiviöljyasiantuntija Judy Ridgway johdatteli maistelijoita Pendelin luostarissa Ateenan lähellä.

Tilaisuus kuului sarjaan tapahtumia, joiden kautta EU haluaa nostaa oliiviöljyn käyttöä jäsenmaissaan ja tehdä tunnetuksi sen kiistattomat terveystekijät. Judy Ridgway kertoi Pendelin luostarin salissa, että oliiviöljyn väri ei kerro mitään itse öljystä. Niinpä maistelukilpailuissa öljy pannaan sinisiin aromilaseihin ja kulhoihin, jotta väri ei vaikuttaisi maistamiseen.

Sen sijaan hajuaisti on tärkeä, ja niinpä öljyä ensin pitääkin haistaa. Siitä pitäisi löytyä oliivin Siitä pitäisi löytyä oliivin oma aromi ja sen lisäksi lisäaromeja, joita voi kuvailla hedelmien, vihannesten ja pähkinöiden aromeilla.

Haistamisen jälkeen öljyä maistetaan joko kastamalla siihen leipäpala, tai vain lusikalla.

Jälkimmäisessä tapauksessa öljyn mukana vedetään hieman ilmaa suuhun eli ryystetään öljyä, jotta maut vapautuisivat Samalla pitää tarkkailla öljyn tekstuuria ja maiskutella sitä, jotta pippuriset maut löytyisivät.

Sitten tulee arvioida öljy sanoilla; mikä on öljyn "tyyli", onko se makeaa ja pehmeää, keskiaromikasta vai pistävää. Kuinka pippurista tai hedelmäistä se on, ja luovatko kaikki osatekijät harmonisen loppuvaikutelman.

Harmonia on Judy Ridgwayn mielestä avainsana. Hän myös muistuttaa, että toisin kuin viiniä oliiviöljyä ei ikä paranna. Öljy on parhaimmillaan tuoreena.

Pendelin tilaisuudessa maistajilla oli mahdollisuus tutustua 19 kreikkalaiseen extra virgin -oliiviöljyyn. Ne oli jaettu neljään ryhmään: tavallisin menetelmin kasvatetut, luonnonmukaiset, erityisöljyt ja luostariöljyt.

Erityisöljyt oli puristettu vihreistä raaoista oliiveista, jotka oli käsin poimittu tietyllä oikealla hetkellä, jotta saavutettaisiin kitkerä, mutta hedelmäinen maku. Näitä korkeatasoisia gourmet-öljyjä kutsutaan kreikkalaisilla nimillä agourelaio ja athermiasto, tarkoittaen vihreää oliiviöljyä ja epäkypsää satoa.

Luostariöljyt tulivat mm. Kreetalta ja Athos-vuorelta. Yksi niistä oli Pendelin oma öljy.

Kreikan luostareissa on yleensä ainakin muutamia oliivipuita, koska oliivi ja sen öljy ovat läheisesti yhteydessä ortodoksiseen uskontoon, jossa oliivipuu symboloi uskon puhtautta.

Oliivi on ollut yksi itäisen Välimeren alueen neljästä luksustuotteesta viinirypäleen, viikunan ja hunajan ohella.

Nykyisinkin oliiviöljy on voimakas taloudellinen tekijä Välimeren alueella. Kreikka on kolmanneksi suurin tuottaja maailmassa Espanjan ja Italian jälkeen. Öljyn kulutus on Kreikassa maailman suurin, 17-20 kiloa vuodessa henkeä kohden.

Michael Callaghan , eteläafrikkalainen oliiviasiantuntija ja taloushistorioitsija on asunut Kreikassa lähes viisi vuotta. Hänen mukaansa kreikkalaisen oliiviöljyn korkealaatuisuuden takeena on kasvattajan henkilökohtainen suhde omistamiinsa puihin. Hän tuntee puiden historian ja niiden yksilölliset erot perimätietona.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää