Valikko
Ruoka    |   KUOHUJEN MAAILMA

Humala on tshekkioluen valtti

Tilaajille

Kunnon sotamies Švejkin kotimaassa Tshekissä osataan panna reheviä mallasjuomia. Niitä tuodaan Suomeen enemmän kuin minkään muun maan oluita.

Maahantuojat ovat haalineet listoilleen lähes kaikki mahdolliset tshekkimerkit, eivätkä aina ole edes tarkistaneet löytöjensä kuntoa.

Hyvin humaloidussa tshekkiläisessä vaaleassa lagerissa on juuri sitä, mitä John Steinbeck tarkoitti todetessaan, ettei mikään voita oluen ensipuraisua. Tummat lagerit uppoavat puolestaan makeannälkäisiin.

Humala on tshekkioluen valttikortti. Monet suomalaisoluetkin maustetaan maailman parhaimmaksi väitetyllä böömiläisellä Saazer-humalalla. Sinebrychoff pitää sitä jopa tuotekuvansa yhtenä kulmakivenä.

Tshekkoslovakian tie oli monella tapaa myös Suomen olutpolitiikan tie.

Kansandemokratian aikana tshekkipanimoiden työnjako oli sellainen, että länteen saatiin viedä Pilsner Urquellia ja Budvaria ja sosialistileirin maihin kymmenkuntaa muuta merkkiä. Loppujen panimoiden täytyi tyytyä oman alueensa janon sammuttamiseen.

Suomessa oli vielä ankarampaa. Olutta ei 1960-luvun puoliväliin asti viety eikä tuotu, eivätkä panimot saaneet myydä tuotteitaan oman lääninsä ulkopuolelle. Suunnitelmatalouden oppien mukaan Alko päätti valmistusmonopolinsa perusteella oluttyypeistä, prosenteista, etiketeistä ja hinnoista ja maksoi panimoille niiden keskimääräisten tuotantokulujen perusteella. Vain omistussuhteisiin Alko ei puuttunut.

Alkon ja VTT:n panimolaboratorion laadunvalvonnan ansiosta oluiden maut puhdistuivat ja säilyvyys parani. Panimomestareiden lievällä kauhulla muistelema pistejärjestelmä johti myös oluiden samankaltaistumiseen.

"Testit olivat tätimaistelua, jossa lasiin kaadettiin puoli desiä olutta, nuuhkittiin sitä ja etsittiin virheitä. Runsaanmakuiset oluet karsiutuivat sitä kautta", vanha panimomestari toteaa.

Tshekkoslovakiassa valtio omisti panimot, eikä juuri uudistanut niitä.

Maan kuuluisin panimo Pilsner Urquell pysyi 1990-luvun alkuun saakka uskollisena edellisen vuosisadan tuotantomenetelmille. Oluen hidas kypsytys tammitynnyreissä antoi oluelle sympaattisen leimansa.

Markkinatalous on merkinnyt tshekkipanimoille samaa kuin Suomessa: keskittymistä, ulkomaalaisomistusta, nopeampia tuotantoaikoja ja vähempiä raaka-aineita. Parhaat oluet ovat kuitenkin yhä maineensa veroisia.

Pilsenissä 1842 syntynyt vaalea pilsner eli pils löysi tiensä nopeasti Suomeenkiin. Pilsneristä tuli kieltolain aikana ykkösoluen synonyymi, vaikka oikeaoppisesti se on vähintään keskioluen vahvuista. Pilsner-sanan vääntyminen tällaiseen käyttöön on suomalainen omituisuus. Vanhemmalla sukupolvella voi ulkomailla olut mennä väärään kurkkuun, kun pilsneriä tilattaessa pöytään kannetaan ehtaa ainetta.

UNTO TIKKANEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  5. 5

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää