Valikko
Ruoka    |   OLUEN MONET MAUT 4/8

Stout ja osterit ovat klassinen yhdistelmä

Portterien maailmanklassikoista yksi on suomalainen

Tilaajille

Charles Dickensin tarinat tunteva tietää, että 1800-luvun alussa Lontoon työtätekevän luokan edullista ruokaa olivat osterit, jotka huuhdeltiin kurkusta alas tummalla oluella, portterilla.

Osterit eivät enää ole yhtä halpoja, ja portterikin oli välillä painua oluttyylinä unhoon. Jo klassiseksi muuttunut makujen yhdistelmä on silti yhä voimissaan: Tummat brittityyliset pintahiivaoluet, portterit ja stoutit, ovat erinomaista seuraa ostereille, hummereille ja ravuille.

Portteri on Lontoossa syntynyt tumma oluttyyli. Sen alkujuuret ovat 1600-luvun lopulla, jolloin brittien käymät sodat imivät varoja ja veronkeruuta tehostettiin. Panimoalaa kuristi raaka- ja polttoaineiden sekä oluen verotuksen kiristäminen, joten olutmestarit alkoivat pohtia edullisempia reseptejä ja menetelmiä.

Teollistuminen pyörähti samaan aikaan vauhtiin ja Lontoosta kasvoi suurkaupunki. Panimomiesten kehittelyn tuloksena syntynyt tumma, hapahko, vahva ja humaloitu olut saavutti suuren suosion työtätekevän luokan piirissä. Erityisesti kantajat, porterit, suosivat tätä olutta ja pian sitä kutsuttiin yleisesti porter-nimellä.

Viime vuosikymmeninä elpynyt portterityyli ei ole yhtä vahva ja hapan kuin esi-isänsä. Alkoholipitoisuus perusportterissa voi olla 3,5-5,5 prosenttia, joten sen ei tarvitse olla suuta täyttävän täyteläinen. Siinä pitäisi kuitenkin havaita paahtuneisuutta ja humalan katkeroita.

Juuri ja juuri aistittava happamuus muistuttamassa 1700-luvun tyylistä ei ole pahasta.

Portteri vaikutti varsinaisen panimoteollisuuden syntyyn. Vanhastaan Britanniassa valmistettiin olutta pienissä paikallisissa panimoissa. Näin oli Lontoossakin. Portterin kasvava suosio muutti tilannetta: suuret oluttehtaat pystyivät pieniä paremmin vastaamaan markkinoiden tarpeisiin.

Ennen pitkää alalla jylläsivätkin isot yritykset, ykkösenä Samuel Whitbreadin valtava panimo Chiswell Streetillä Lontoon keskustassa.

Menestystuotetta myytiin ympäri saarivaltakuntaa, ja portteripanimoita syntyi pian myös muualle maahan.

Irlannissa

Arthur Guinness -niminen mies oli vuonna 1756 ostanut pienen panimon maaseudulta ja liiketoimien menestyessä muuttanut toimintansa Dubliniin.

Kasvavassa kaupungissa yritys laajeni ja Guinness päätti keskittyä suositun uuden tumman tyylin panoon. Hän myös liitti portterinsa nimeen sanan stout, joka siihen aikaan tarkoitti vahvaa olutta.

Tätä tummaa - ei aina välttämättä vahvaa - irlantilaista oluttyyliä kutsutaan nimikkeellä dry stout erotukseksi sweet stouteista. "Makeita" ovat muun muassa kaura-, hunaja- ja suklaastoutit sekä milk stout, joka saa makeutta sellaisista vierteeseen lisätyistä sokereista, joita hiiva ei käytä.

Kermaisena vaahtoava dry stout maistuu paahtuneen maltaiselta, mutta maku on humaloinnin ansiosta kuiva. Se on parhaimmillaan kellarinviileänä, vaikka se usein tarjoillaankin jääkylmänä.

Suomalainen

Sinebrychoff Porter on maailmanklassikko vahvimpien porttereiden sarjassa, joka on saanut anglosaksisissa maissa nimen imperial stout. "Keisarillisia" oluita vietiin aikoinaan Englannista Venäjälle. Tyylin huikeimmat edustajat tulevat nykyisin Suomen lisäksi yhdysvaltalaisista pienpanimoista.

Imperial stoutin monikerroksista makua sävyttävät tiivis hedelmäisyys ja paahtunut, jopa palanut mallas. Suklaiset jälkiruoat sulavat näiden oluitten seurassa. Itävaltalainen olutkirjoittaja Conrad Seidl onkin julistanut Koffin Portterin parhaaksi juomaksi aidon sacherkakun kanssa.

Pintahiivalla käytettävästä imperial-portterityylistä on kehittynyt Itämeren maissa oma pohjahiivamuunnoksensa.

Klassikoita ovat olleet puolalaiset versiot, jotka ovat jäämässä maan panimoteollisuuden kansainvälistymisen jalkoihin. Baltian maissa perinne elää vahvana, ja A. Le Coqin, Sakun sekä Aldarisin portterit ovat tunnettuja Suomessakin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää