Valikko
Ruoka    |   Hämmentäjä

Varjoon juomaan

Tilaajille

Kun kamat oli hilattu hotellihuoneeseen Ranskan-lomalla, lähdimme etsimään lähintä vedenostopistettä. Vesi ei saisi loppua helteessä. Pelkäsin nääntyväni. Pullovettä piti olla käden ulottuvilla kuin juopolla viinaa. Join Ranskassa niin paljon vettä, etten muista, maistoinko lasillistakaan viiniä. Hyvä on, muutaman kerran sentään.

Vesissä on eroja. Evian on yliarvostettu. Se maistuu saippualta. Raikas jälkimaku puuttuu. Badoitissa sitä jo on. Volvic on täydellistä vuoripuron solinaa. Ikävä kyllä, ravintolassa miestarjoilija kantoi eteen lähes poikkeuksetta iänikuista Eviania. Vaikutti siltä kuin tällä maailmanmerkillä olisi ollut monopoliasema. Rivieran mafian metkuja.

Ravintoloissa pitäisi olla vesilista siinä kuin viinilistakin. Kuplalliset ja kuplattomat omissa sarakkeissaan. Siitä sitten asiakas voisi valita hinta- ja laatusuhteen mukaan mieleisensä. Vesihän on paras virvoke. Ihminen ei ole kameli.

Rivieralla kilotti. Nähtyäni rannalla lauman kilpikonnannahkaisia naisia uskalsin ottaa auringolta vain muiskuja. Hakeuduin varjokaistaleisiin ja kadehdin japanilaisturistinaisen päivänvarjoa.

Punoittaen ja hikoillen istahdin hyvilläni ilmastoituun ravintolasaliin ja raahasin vesipulloa. Opettelin tilaamaan ranskaksi ison pullon lähdevettä. Usein jouduin tyytymään kahteen pieneen.

Retkeilimme julkisilla putelit repuissa St. Paulin ja Villefranche-sur-Merin kyliin. Bussimatka viidenkymmenen kilometrin päähän maksoi euron, junalla vähän enemmän. Ruoka oli arvokasta, mutta hyvää.

Onhan Nizzallakin tumppiset takapihansa, maisemattomat hotellihuoneensa, ravintoloiden sisäänheittäjänsä, pohjaan palaneet omenapiiraansa, kerjäläisensä ja lompakkovarkaansa. Sosiaaliset ongelmat on kääritty asuurin häikäisyyn.

Mantelitorttu hohti valkoisena kuin morsio. Arvonsa tunteva miestarjoilija oli kantanut eteeni kelpo lounaan päätteeksi jälkiruokavalikoiman.

Sainttropezilainen sokerikuorrutettu kermavaahtosisuksinen viileä leivonnainen oli koristeltu raesokerilla ja mantelilastuilla. Se valitsi minut. Maku oli satua. Nyt St. Tropez merkitsee muutakin kuin auringon suutelemia, yrttiöljyssä lilluvia tomaatteja, Brigitte Bardot'ta ja hylkeiden suojelua.

Palasimme Helsinkiin. Pääsin vihdoin kotikraanani äärelle. Väänsin sen auki ja siemailin tuopillisen Päijännettä. Kotona pulloveden kittaaminen on turhaa.

Maalla odotti naapurin isännän luonnonlähde, kesän juomamenyyn ehdoton gourmethuippu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää