Ruoka

Näin ruokaihmiset tuunaavat valmisruuista juhlavia joulupöytään – 10 vinkkiä, joilla säästät aikaa mutta et tingi mausta

Kokki, ruokabloggaaja ja keittiömestari paljastavat parhaat vinkkinsä jouluisten valmisruokien virittelyyn. Esimerkiksi graavikalasta saa helpolla kuivamausteseoksella trendikkään.

Kaupan valmiit jouluruuat helpottavat kummasti juhlavalmisteluja, ja pienillä kikoilla niistä saa vielä parempia.

Kysyimme kokki ja juontaja Pipsa Hurmerinnalta, Tiskivuoren emäntä -ruokablogia pitävältä Heidi Kjellmanilta ja keittiömestari Risto Mikkolalta, kuinka he tuunaavat valmisruuat joulupöytään.

1. Valmis riisipuuro kaipaa sekaansa vain nokareen voita ja tilkan kermaa. Lämmitä puuro kattilassa tarjoilukuntoon. Valmis riisipuuro muuttuu helposti myös jouluiseksi jälkiruuaksi, kun sekoitat siihen kermavaahtoa ja luumukiisseliä, vinkkaa Pipsa Hurmerinta, joka on yksi ensi vuonna uudestaan alkavan Kokkisota-ohjelman vakiokokeista.

”Kun riisipuuron ostaa valmiina, säästää monta työvaihetta ja aikaa”, sanoo Hurmerinta.

2. Joululaatikot on helppo muuntaa entistä paremmiksi. Klassinen kikka on lisätä valmislaatikoihin voita ja kermaa ennen lämmitystä.

Hurmerinnan mukaan myös jauhettu tai raastettu muskottipähkinä sopii hyvin laatikoiden maustamiseen, mutta sen annostelussa kannattaa käyttää varovaisuutta, koska muskottipähkinän maku muuttuu helposti hallitsevaksi.

Risto Mikkola ostaa silloin tällöin joulupöytään valmista lanttulaatikkoa ja tuunaa sen uusiksi sekoittamalla joukkoon siirappia, raastettua inkivääriä ja maustamatonta tuorejuustoa.

”Siirappi tuo makeutta, ja inkivääri korostaa lantun mausteista makua. Juusto taas tuo pehmeyttä ja poistaa lantun kitkeryyttä”, Mikkola vinkkaa.

3. Valmis glögijuoma tuunataan usein lorauksella alkoholia tai jouluisella maustekimaralla. Mikkola suosittelee lisäämään glögiin lämmitysvaiheessa appelsiinimehua ja raastettua appelsiininkuorta, tähtianista, kanelia, kardemummaa ja ruokosokeria.

”Terästän glögin aina ginillä, se tuo raikkautta ja metsäisen aromin.”

4. Kalapöytä on kätevä kasata valmiiksi käsitellyistä kaloista, joita voi maustaa tai koristella itse. Tiskivuoren emäntä -ruokablogia pitävälle Heidi Kjellmanille kalat ovat tärkein osa joulupöytää, joten niitä on tarjolla useita erilaisia.

”Vieraita on toistakymmentä, joten ostamme ison osan kaloista valmiina. Näin niitä saa tarpeeksi pienen määrän, eikä hävikkiä pääse syntymään”, sanoo Kjellman.

Kjellmanin mukaan ruokablogeissa ja -lehdissä on tänä vuonna innostuttu valmiin graavikalan maustamisesta rubilla eli kuivamausteseoksella. Se lienee useimmille tuttu grillilihojen mausteena.

Simppeli kuivamausteseos graavikalalle syntyy jauhamalla morttelissa kuivaa tilliä, roseepippuria ja sitruunan kuorta. Seos hierotaan kalan pintaan ja annetaan maustua muutaman tunnin viileässä. Kalaan voi hieroa hieman konjakkia, giniä tai muuta alkoholia ennen mausteseoksen lisäämistä.

5. Marinoidut silakkapihvit onnistuvat hyvin valmiista pihveistä, Kjellman vinkkaa.

”Silakoiden käsittely on todella työlästä, joten meillä kotona on aina käytetty valmiita silakkapihvejä”, sanoo Kjellman.

Kjellman neuvoo peittämään silakkapihvit mausteliemellä, joka tehdään kiehauttamalla 2½ dl vettä, 4 rkl väkiviinaetikkaa ja 3 rkl sokeria. Jäähtyneeseen liemeen lisätään 1 punasipuli renkaina, laakerinlehti ja 10 maustepippuria. Pihvit saavat muhia liemessä parin tunnin ajan, ja ne maistuvat hyvältä sellaisenaan, perunan kanssa tai leivän päällä.


6. Matjessillifilee muuttuu helpoksi sillikaviaariksi, vinkkaa Risto Mikkola. Hän pilkkoo sillin pieniksi kuutioksi, ja yhdistää ne tuoreen tillin, pieneksi hakatun keitetyn kananmunan ja salottisipulisilpun kanssa. Mikkolan sillikaviaarin juju on saaristolaisleipäkuutioissa, jotka hän paahtaa pannulla ennen kaviaariin lisäämistä. Koko komeus sidotaan yhteen smetanalla, jota tosin käytetään vain pari lusikallista, jotta seos pysyy koossa.

7. Lämminsavulohi on joulupöydässä usein tarjolla kokonaisena fileenä, mutta Mikkola tekee siitä mielellään yksinkertaisen kalatahnan. Hän rikkoo lohen rakenteen kevyesti haarukalla. Kalapalat saavat kuitenkin jäädä kohtuullisen isoiksi.

Sitten hän lisää kalan joukkoon raastettua sitruunankuorta ja sitruunamehua, hienonnettua ruohosipulia ja pari lusikallista ranskankermaa. Lämminsavulohitahnan hän viimeistelee kapriksilla, jotka voi lisätä tahnan päälle sellaisenaan tai friteerattuna.

8. Myös kylmäsavuporo muuttuu Mikkolan joulupöydässä tahnaksi. Hän lisää porokuutioiden joukkoon pieneksi pilkottua päärynää, raastettua piparjuurta, majoneesia ja lehtipersiljaa.

”Joulun aikaan on tosi hyviä päärynöitä. Niiden makeus sopii poron suolaisuuteen. Tahna on parasta joululimpun tai hyvän ruisleivän kanssa.”

9. Pateet kuuluvat monilla joulun alkuruokiin kalapöydän lisäksi. Risto Mikkola vinkkaa tekemään valmiin maksapateen päälle helpon portviinihyytelön. Se keitetään portviinistä, sokerista, sitruunamehusta ja liivatelehdistä.

”Kun seos alkaa hyytelöityä, sitä levitetään pateen pinnalle noin kolmen millin kerros. Lopuksi rouhin päälle vielä pistaasipähkinöitä. Monet kotimaiset maksapateet ovat rakenteeltaan sileitä, joten pistaasirouhe antaa niille hyvää purutuntumaa”, Mikkola sanoo.


Pipsa Hurmerinta kertoo aiemmin tehneensä jouluisin maksapateeta yhdessä äitinsä kanssa, mutta nykyään pöytään päätyy valmispateita. Kaupan pateiden seuraksi Hurmerinta kertoo hankkivansa pikkupurkeissa myytäviä hilloja, joita nautitaan usein juuston kanssa.

”Pienistä purkeista hilloa ei jää yli, ja niitä voi ostaa parikin erilaista.”

Hurmerinnan mukaan valmiiden pateiden kanssa sopivat mainiosti myös pienet ranskalaiset säilykekurkut eli cornichonit ja pikkelöidyt sinapinsiemenet. Ne hän valmistaa itse keittämällä sinapinsiemeniä puolisen tuntia veden, etikan, suolan ja sokerin seoksessa.

10. Valmis italiansalaatti piristyy juhlakuntoon sulatetuilla pakasteherneillä ja pikkelöidyillä porkkanakuutioilla.

”Herneet ja porkkanat raikastavat valmista salaattia ja tekevät siitä kauniimman ja itse tehdyn näköisen”, sanoo Risto Mikkola.

Hän ryöppää kuutioidut porkkanat ja panee ne maustumaan etikkaliemeen, jossa on yksi osa etikkaa, kaksi osaa sokeria, kaksi osaa vettä ja ripaus suolaa.

Kaupan sienisalaattiin Mikkola lisää ryöpättyjä suolasieniä, kuten haapasieniä. Näin salaattiin tulee enemmän sieniä ja kastikkeen osuus pienenee. Tuunatun sienisalaatin Mikkola viimeistelee persiljasilpulla.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Jouluruuat
  • Ruoka
  • valmisruoka

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi oli saanut vihjeen radikalisoitumisesta

    2. 2

      Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

    3. 3

      Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

    4. 4

      Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

    5. 5

      Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

    6. 6

      Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

    7. 7

      Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

    8. 8

      Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

    9. 9

      Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

    10. 10

      Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

    2. 2

      21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

    3. 3

      Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

    4. 4

      Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

    5. 5

      Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

    6. 6

      Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

    7. 7

      Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

    8. 8

      Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

    9. 9

      Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

    10. 10

      Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

    2. 2

      Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

    3. 3

      Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

    4. 4

      Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

    5. 5

      Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

    6. 6

      Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

    7. 7

      Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

    8. 8

      Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

    9. 9

      Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

    10. 10

      Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

    11. Näytä lisää