Ruoka

Porkkala-hittireseptin tehneet tubettajat pohtivat, mikä veganismissa ärsyttää – ”Älä tee liharuokaa kasvisversiona”, he vinkkaavat

Paju Purovuo ja Minni Väärä näyttivät, että porkkana kelpaa hyvin myös kalapöytään. Seuraavaksi he aikovat tehdä PS Olen vegaani -brändistään bisneksen.

Herkuttelitko tänä jouluna vegaanisella kylmäsavulohella eli porkkalalla?

Jos vastasit kyllä, se oli todennäköisesti Paju Purovuon, 27, ja Minni Väärän, 34, ansiota. He julkaisivat porkkalan reseptin PS Olen vegaani -Youtube-kanavallaan marraskuun alussa.

Porkkala on uunissa suolakuoressa kypsennettyä porkkanaa, joka on marinoitu öljyllä, viinietikalla ja nestesavulla. Lopputulos muistuttaa kylmäsavulohta, mutta on vegaaninen, koska mukana ei ole eläinperäisiä raaka-aineita.

Ohjeesta tuli suosittu muun muassa Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmässä, ja myös ruokablogit ja -lehdet kirjoittivat uudesta joulupöytätulokkaasta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Porkkalan suosio oli yllätys Purovuolle ja Väärälle. Erityisesti sen takia, että ohje levisi nopeasti vegaanipiirien ulkopuolelle myös sekasyöjien suosioon.

”Oli hienoa, että monet, jotka kattoivat perusjoulupöydän, kokeilivat myös porkkalaa. Ohje on hauska, yllättävä ja maistuu vielä hyvältä”, sanoo Väärä.

Porkkala kirvoitti myös kriittisiä kommentteja. Niissä arvosteltiin porkkalan kutsumista ”vegaaniseksi kylmäsavuloheksi”, sillä käytännössähän ruualla ei ole mitään tekemistä lohen kanssa.

Eikä porkkala ole ainoa nurinan aihe. Jotkut sekasyöjät ihmettelevät erityisesti niin sanottuja imitaatioruokia ja kummastelevat, miksi vegaani haluaa kutsua kasvisnakkiaan nakiksi tai vaikkapa seitanista tehtyä joulukinkkuaan kinkuksi.

”Porkkalan myötä tuli esiin, että ihmisiä ärsyttää, kun vegaanit yrittävät tehdä kasviksista jotain muuta kuin mitä ne ovat. Meidän pitäisi syödä kasvikset kasviksina eikä imitoida lihaa. Samalla liharuoka kuitenkin saa olla prosessoitua”, ihmettelee Purovuo.

Hän korostaa, että kaikki vegaanit eivät inhoa lihaa tai pidä sen makua vastenmielisenä. Vegaaniksi voi ryhtyä vaikkapa tehotuotannon vastustamisen, terveyssyiden tai ympäristöarvojen takia. Näin ollen vegenakkeja voi syödä ilman sen kummempia tunnontuskia.

Lihankorvikkeet ja imitaatioruuat eivät myöskään ole ruokavalion perusta monellekaan vegaanille, Purovuo ja Väärä epäilevät. Sen sijaan ne toimivat hyvin eräänlaisina välivaiheen ruokina aloittelevalle kasvissyöjälle.

”Olemme ajatelleet imitaatioruokien tarjoamista porttiteoriana: sekasyöjille tarjotaan jotain tilalle, koska luopuminen on aina vaikeaa. Näin kaikkea ei tarvitse aloittaa alusta, vaan voit säilyttää saman lautasmallin kuin aiemminkin. Ei tunnu siltä, että joutuu luopumaan kaikesta”, sanoo Väärä.

Purovuo ja Väärä ovat melko tuoreita vegaaneita. He luopuivat eläinperäisistä tuotteista vuosi sitten. Kumpikin tosin oli aiemmin noudattanut kasvisvoittoista ruokavaliota, joka sisälsi toisinaan myös kalaa ja maitotuotteita. Sekä Purovuon että Väärän siskot olivat vegaaneita ennen heitä.

”Suhtauduin aluksi ajatukseen torjuvasti. En halunnut, että siskoni tuputtaa minulle ajatuksiaan”, Väärä sanoo.

Moni sekasyöjä kokee samoin – ainakin netin kommenttipalstojen perusteella. Stereotypian mukaan vegaani jaksaa jatkuvasti muistuttaa ruokavaliostaan ja yrittää käännyttää muita veganismin pariin.

Purovuon mukaan mielikuvassa on mukana myös totuutta.

”Kyllähän näistä asioista pitää puhua. Emme me olisi vegaaneja, jos siskomme eivät vähän olisi ohjanneet meitä siihen suuntaan. Sitten aloimme ottaa asioista itse selvää”, Purovuo sanoo.

”Vegaanit joutuvat perustelemaan ruokavaliotaan paljon enemmän kuin sekasyöjät, vaikka lihansyöntikin on valinta. Uskon, että tulevaisuudessa ihmisten arvot muuttuvat, kun he saavat tarpeeksi tietoa asioista”, Purovuo sanoo.

PS Olen vegaani -kanavan Purovuo ja Väärä perustivat syyskuussa.

”Olemme tavanneet toisemme somessa ja halusimme tehdä jotain someen liittyvää kahdestaan. Video vei mukanaan”, sanoo Väärä.

”Näimme myös eräänlaisen markkinaraon, johon päätimme iskeä. Suomalaisia vegaanitubettajia ei ole kovin paljon”, sanoo Purovuo.

PS Olen vegaani -kanavan videoita yhdistää rento ja hauska ote, jossa myös naureskellaan vegaanistereotypioille. Esimerkiksi Kuka tänään käännytettäisiin? -videosarjassa Purovuo ja Väärä maistattavat vegaaniruokaa sekasyöjille.

”Teemme videoita huumoripohjalla, mutta totta kai haluamme, että entistä useampi söisi vegaaniruokaa”, sanoo Väärä.

”Haluamme tutustuttaa ihmisiä hyvään ruokaan”, Purovuo lisää.

Katso videolta vinkit vegaanin kauppareissulle. Juttu jatkuu videon jälkeen.Nyt tammikuussa Suomessa eletään jälleen eräänlaista vegaanibuumia, sillä vuotuinen Vegaanihaaste järjestetään neljättä kertaa. Haasteen ideana on kokeilla vegaaniruokavaliota kuukauden ajan yhdessä muiden haasteeseen osallistuvien kanssa. Julkisuuden henkilöistä haasteeseen ovat tarttuneet muun muassa yrittäjä Jari Sarasvuo sekä muusikot Maija Vilkkumaa ja Vilma Alina. Lisäksi tammikuun lopussa järjestetään Suomen ensimmäiset vegaanimessut.

Mitä vinkkejä vegaanitubettajat antavat niille, jotka kokeilevat vegaaniruokaa ensi kertaa?

”Kaikkea ei ole pakko aloittaa täysillä, vaan voi kokeilla pikkuhiljaa. Vaihda maito kasvimaitoon ja kerma kaurakermaan”, sanoo Purovuo.

”Äläkä koeta tehdä liharuokaa kasvisversiona, vaan etsi joku hyvä vegaaninen resepti ja valmista se. Myöskään kauppareissulle ei kannata asennoitua niin, että en voi ostaa sitä tai tätä, vaan kauppareissut kannattaa ottaa seikkailuna”, sanoo Väärä.

Muutaman viime vuoden aikana vegaanituotteiden ja etenkin vegaanisten valmisruokien määrä kaupoissa on lisääntynyt. Purovuo ja Väärä ovat sitä mieltä, että myös niiden laatu on kohentunut.

Tärkeä apuväline kauppareissuille on vegaanituotteet.net-sivusto, jonne kerätään vegaaniset vaihtoehdot kauppojen valikoimista. Joukkoon mahtuu yllätyksiä. Esimerkiksi kanan- tai possunmakuiset Mama-nuudelit sekä Fazerin Vihreät kuulat ja Wienernougat ovatkin vegaanisia.

Tulevaisuudessa Purovuo ja Väärä aikovat elättää itsensä PS Olen vegaani -brändin avulla. Kaksikon suunnitelmissa on saada ensimmäinen vegaaninen kokkiohjelma Suomen televisioon ja tehdä erilaisia yhteistyöhankkeita elintarvikevalmistajien ja ravintoloiden kanssa.

Ensimmäinen yhteistyön tulos on jo maistettavissa, sillä Purovuo ja Väärä kehittelivät Akseli Herlevin Naughty BRGR -ravintoloille vegaanisen PS Olen tuhma -hampurilaisen, joka tuli myyntiin loppiaisena. Siinä on tietenkin porkkalaa ja proteiininsaannin turvaamiseksi vielä kaura-härkäpapupihvi.

Vegemessut järjestetään 28.1.2017 klo 10–18 Helsingin Suvilahden Kattilahallissa. Liput 5 e, alle 12-vuotiaille vapaa pääsy.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kasvisruoka
 • YouTube
 • vegaanius

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  2. 2

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  3. 3

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  4. 4

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  5. 5

   Tässä on Suomen vaarallisin kortteli – koko maan riskialtteimmista risteyksistä kolme ympäröi pientä aluetta Taka-Töölössä

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Masennuslääke mahdollisti minulle koulutuksen ja ammatin – aamuisin otan pienen tabletin ja elän hyvää elämää

  8. 8

   Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

  9. 9

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää