Ruoka

Vegaanista ”parmesaania” voi valmistaa itse – tätä pähkinäjuustoa kannattaa kokeilla

Toimittaja osallistui vegaanijuustokurssille ja innostui uutuuksista. Sitten iski laiskuus.

Istun tyypillisen brittiläisen townhouse-talon keittiössä yhdessä neljän muun naisen kanssa. Meillä on sama missio: oppia tekemään vegaanista juustoa.

Bed & breakfast -yritys ja kokkikoulu Our Lizzy on järjestänyt jo vuosia vegaanisia ruuanlaittokursseja keskisessä Englannissa Worcesterin lähellä.

Tänään opettajaksi on saapunut Andrea Wolstenholme, joka kiertää Britteinsaarten vegaanitapahtumissa myymässä omia juustojaan.

Ja juustoissa riittää: päivän aikana teemme esimerkiksi vegaanista cheddaria, mozzarellaa, brietä, gorgonzolaa, fetaa ja parmesaania.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Oppikirjana käytämme Skye Michael Conroyn The Non-Dairy Evolution Cookbookia.

Maistelen juustoja ihastuneena. Ne maistuvat erehdyttävän paljon maitopohjaisilta esikuviltaan.

Lounaaksi syömme itse tekemäämme pizzaa, jonka pinnalle vegaaninen juusto on sulanut ja ruskistunut kauniisti.

Päivän aikana ajaudun vegaanijuustohurmokseen. Pidän itsestään selvänä, että tästä lähtien korvaan ainakin osan maitojuustoista vegaanisilla vaihtoehdoilla.

Kurssista on nyt yli puoli vuotta. En ole tehnyt juustoja kertaakaan. Syitä on monia.

Ensimmäinen syistä on laiskuus. Useimpien vegaanijuustojen valmistus vaatii tarkkuutta ja kärsivällisyyttä. Juustomassaa täytyy sekoittaa hellalla jatkuvasti ja varoa samalla sekä liian korkeaa että matalaa lämpötilaa. Optimaalinen lämpötila, johon tähdätään, on 79 astetta.

Toisekseen osa raaka-aineista on vaikeasti saatavia, etenkin Suomessa. Moneen juustoon tulee happamuudensäätöaine maitohappoa (E270) ja emulgointiaine karrageenia (E407). Niitä en ole Suomen vähittäiskaupoissa nähnyt. Amazon-verkkokauppa toimittaisi niitä kyllä Suomeenkin.

Muita erikoisempia raaka-aineita kuten tapiokajauhoja, puhdistettua hajutonta kookosöljyä ja ravintohiivahiutaleita saa kyllä Suomestakin, ainakin ekokaupoista.

Kolmas syy on maku. Kun maistelin kurssin jälkeen vegaanisia juustoja rinta rinnan tavallisten kanssa, tavalliset valitettavasti voittivat. Samanlaista suussa sulavan rasvaista ja umamisen täyteläistä makua on vaikea jäljitellä.

Uuden vuoden kunniaksi päätän ryhdistäytyä. Kaivan kirjasta yhden helpoimmista (ja parhaimmista) ohjeista: vegaanisen, cashewpähkinäpohjaisen parmesaanin. Sen tekoon tarvitaan vain tehosekoitin tai tehokas monitoimikone. Raaka-aineet löydän yhtä lukuun ottamatta ekokaupasta.

Ainoastaan maitohappoa en löydä edes apteekista. Korvaan sen kirjan ohjeiden mukaisesti askorbiinihapolla (E300) eli C-vitamiinilla. Sitä saa jauheena apteekista.

Surautan ainekset sekaisin monitoimikoneessa ja painelen massan pieneen astiaan jähmettymään. Seuraavana päivänä juusto hurmaa kaikki.

Maku on tasapainoinen, juustoinen, parmesaanihtava. Hieman aitoa vastinettaan kirpeämpi. Juusto on jääkaapista otettuna todella kiinteää. Sitä pystyy jopa raastamaan. Paksujen lastujenkin teko onnistuu, kun juustoa pitää hetken pakastimessa ennen höyläämistä.

Pastan päällä vegaaninen parmesaani (sanoisiko sitä sitten varmesaaniksi?) tuo juuri oikeanlaista makua. Annostusta tavalliseen parmesaanin nähden on tosin syytä lisätä.

Varmesaanin makuun jää himo. Huomaan napsivani sitä iltapäivällä välipalana. Ja sellaiseksi se sopisikin hyvin. Monet välipalapatukat ovat makuuni liian makeita, tämä olisi täydellistä. Tosin suolan jättäisin siinä tapauksessa lisäämättä.

Nyt maku on kovin suolainen kuten parmesaanille toki sopiikin.

Vegaaninen parmesaani eli varmesaani

225 g (noin 3½ dl) cashewpähkinöitä

2 rkl puhdistettua, hajutonta kookosöljyä

1 rkl ravintohiivahiutaleita

1 rkl vaaleaa misotahnaa

1 tl omenaviinietikkaa

vajaa 1 tl maitohappoa / askorbiinihappoa / sitruunahappoa

½ tl suolaa

½ tl sipulijauhetta

¼ tl valkosipulijauhetta

Vuoraa noin puolen litran kokoinen astia muovikelmulla, jätä kelmun reunat roikkumaan ulkopuolelle.

Sulata kookosöljy juoksevaksi esimerkiksi mikrossa.

Jauha cashewpähkinät karkeaksi jauhoksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa.

Lisää loput ainekset ja anna koneen käydä noin minuutin ajan tai kunnes seos on rakeista. Jos seos pakkautuu astian seinille, sekoita välillä käsin.

Kaada seos muovikelmulla vuorattuun astiaan. Painele massa tiiviiksi lusikan kuperalla puolella. Peitä muovikelmulla ja anna kovettua jääkaapissa vähintään 8 tuntia.

Irrota juusto muotistaan muovikelmun avulla. Jos juusto on tiukassa, voit varovasti työntää veitsen kärkeä kelmun ja astian väliin. Jos juuston pinta on öljyinen, taputtele pinta kuivaksi talouspaperilla.

Resepti on kirjasta Skye Michael Conroy: The Non-Dairy Evolution Cookbook (omakustanne, 2014)

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Vegaaninen

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

    2. 2

      Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

    3. 3

      Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

    4. 4

      ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

    5. 5

      Theresa May tekee vihdoin tarjouksensa: Britannia aikoo selvitä jo sovituista 60 miljardin EU-maksuista 20 miljardilla

    6. 6

      Suomi sallii hyönteisten kasvattamisen ja myymisen ruoaksi

    7. 7

      Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

    8. 8

      NHL-fanit irvailivat Jesse Puljujärven kielitaidolle – suomalaistoimittajan napakka puolustupuhe huomioitiin Ruotsissa: ”Lapsellista koulukiusaamista”

    9. 9

      Kiina ei enää halua opettaa pohjoiskorealaisille mitään, mistä saattaisi olla apua ydinpommin rakentamisessa –Yliopistojen fysiikan opiskelijat erityistarkkailussa

    10. 10

      Kallion seudun suosituille pussikaljakallioille sovitellaan 30 neliön koppia – ”Pömpeli on ongelma”, sanovat kaupunginosa-aktiivit

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

    2. 2

      Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

    3. 3

      Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

    4. 4

      Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

    5. 5

      Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

    6. 6

      ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

    7. 7

      Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

    8. 8

      ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

    9. 9

      24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

    10. 10

      Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

    2. 2

      Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

    3. 3

      ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

    4. 4

      Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

    5. 5

      Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

    6. 6

      Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

    7. 7

      Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

    8. 8

      ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

    9. 9

      Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

    10. 10

      ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

    11. Näytä lisää
    Uusimmat