Valikko
Ruoka

Näin pääset eroon lounaan jälkeisestä uupumuksesta – liian nopea ja suuri verensokerin nousu voi väsyttää, vinkkaa asiantuntija

Jos työnteko takkuilee iltapäivällä, saatat syödä lounaalla liikaa. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen muistuttaa, että kaikki alkaa aamiaisesta.

Tilanne on monelle tuttu. Olet syönyt tukevan lounaan, ja kun yrität jatkaa töitä, väsyttää niin paljon, ettei hommista tunnu tulevan mitään.

Niin sanottu ”lounaskooma” on todellinen ilmiö, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen. Hän on kirjoittanut aiheeseen liittyvän Toimistotyöläisen ruokapäivä -kirjan yhdessä Henna Rannikon kanssa.

Laatikainen sanoo, että lounaan jälkeinen väsymys johtuu usein äkillisestä verensokerin noususta. Kun verensokeri nousee, myös elimistön insuliinipitoisuus kohoaa, mikä puolestaan lisää monimutkaisen aineenvaihduntaprosessin kautta serotoniinin määrää aivoissa. Tämä voi aiheuttaa väsymystä.

”Mitä korkeammalle verensokeri nousee, sitä enemmän ruokailun jälkeen väsyttää”, Laatikainen sanoo.

Laatikaisen mukaan vanha uskomus siitä, että väsymys johtuisi aina liian matalasta verensokerista, ei pidä paikkaansa. Myös liian nopeasti korkealle noussut verensokeri voi aiheuttaa väsymystä.

Lounaskooman voi kuitenkin välttää yksinkertaisilla konsteilla, neuvoo Laatikainen.

Aivan ensimmäiseksi on syytä tarkistaa annoskoko. Etenkin noutopöytälounailla tulee helposti syötyä koko rahan edestä, jolloin annoskoko voi kasvaa tarpeettoman isoksi.

”Jotkut suomalaiset saattavat syödä lounaalla jopa 50 prosenttia liian isoja annoksia, joiden energiamäärä voi nousta yli 1000 kalorin.”

Etenkin runsas hiilihydraattiannos pahentaa lounasväsymystä. Hiilihydraateissa kannattaa suosia täysjyvätuotteita, koska ne nostavat verensokeria hitaammin. Näin insuliinitaso ei pääse pyrähtämään nopeasti ylös ja pahenna väsymystä.

Myös runsaan rasvan on tutkimuksissa havaittu aiheuttavan syömisen jälkeistä väsymystä, sanoo Laatikainen. Proteiinilla sen sijaan ei ole huomattu olevan väsyttävää vaikutusta. Päinvastoin proteiini voi Laatikaisen mukaan estää väsymystä.

Laatikaisen mukaan yksinkertainen kaava lounaslautasen kokoamiseen on seuraava: kasaa lautaselle oman kämmenen (ilman sormia) kokoinen annos proteiinia kuten broileria, kalaa, lihaa tai vaikkapa tofua ja lisäksi 1–1½ desilitran verran hiilihydraatteja kuten perunaa, pastaa tai riisiä.

Jos lounaalla on tarjolla kinkkukiusauksen tai makaronilaatikon tapaisia hyvin hiilihydraattipitoisia ruokia, niitä voi ottaa lautaselle hieman ja valita jälkiruuaksi esimerkiksi proteiinia sisältävän rahkan. Muuten jälkiruuaksi riittää hedelmä.

Lautasmallin mukaisesti puolet lautasesta tai enemmänkin täytetään tuoreilla tai kypsennetyillä kasviksilla, palkokasveilla ja mielellään pähkinöillä ja siemenillä. Kasvisten päälle kannattaa lirauttaa vielä tilkka öljyä.

”Syö kasvikset ja pieni määrä öljyä ja pähkinöitä ennen muuta ruokaa, sillä se hidastaa verensokerin nousua ja estää siten väsymystä.”

Laatikaisen mukaan tällä kaavalla saa koostettua ravitsemuksellisesti monipuolisen lounaan. Lisäksi annoskoko pysyy sellaisena, että se riittää tavalliselle ihmiselle, joka ei harrasta erityisen paljon liikuntaa. Ahkerasti urheilevat voivat tarvita isompia annoksia.

Vireystason kannalta myös ateriavälillä on merkitystä. Laatikainen suosittelee varaamaan työpaikalle pienen välipalan, jonka voimin pärjää kotiin asti ja iltaruuan ääreen. Välipala voi olla vaikkapa pieni annos pähkinöitä, luonnonjogurttia tai rahkaa. Lisäksi voi syödä hedelmän kuten omenan, kiivin tai appelsiinin.

Eikä aamiaisesta kannata tinkiä. Tutkimusten mukaan ne, jotka eivät syö aamupalaa, voivat syödä lounaalla 10–20 prosenttia isompia annoksia kuin muut.

”Jos aamiaisen jättää väliin, lounaalla tulee helposti syötyä enemmän.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravitsemus
 • Ruoka
 • Lounas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  2. 2

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  3. 3

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  4. 4

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  5. 5

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  6. 6

   Tutkijat paikansivat 40 geeniä, jotka säätelevät älykkyyttä – niistä löytyi myös yllättävän vahva yhteys autismiin

  7. 7

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Poliisi nimesi Salman Abedin Manchesterin iskun epäillyksi tekijäksi – tämä hänestä tiedetään

  10. 10

   Auto kaatui kyljelleen ja pysäytti liikenteen Helsingin keskustassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  6. 6

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  7. 7

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  8. 8

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  9. 9

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  9. 9

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää