Valikko
Ruoka

Näin pääset eroon lounaan jälkeisestä uupumuksesta – liian nopea ja suuri verensokerin nousu voi väsyttää, vinkkaa asiantuntija

Jos työnteko takkuilee iltapäivällä, saatat syödä lounaalla liikaa. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen muistuttaa, että kaikki alkaa aamiaisesta.

Tilanne on monelle tuttu. Olet syönyt tukevan lounaan, ja kun yrität jatkaa töitä, väsyttää niin paljon, ettei hommista tunnu tulevan mitään.

Niin sanottu ”lounaskooma” on todellinen ilmiö, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen. Hän on kirjoittanut aiheeseen liittyvän Toimistotyöläisen ruokapäivä -kirjan yhdessä Henna Rannikon kanssa.

Laatikainen sanoo, että lounaan jälkeinen väsymys johtuu usein äkillisestä verensokerin noususta. Kun verensokeri nousee, myös elimistön insuliinipitoisuus kohoaa, mikä puolestaan lisää monimutkaisen aineenvaihduntaprosessin kautta serotoniinin määrää aivoissa. Tämä voi aiheuttaa väsymystä.

”Mitä korkeammalle verensokeri nousee, sitä enemmän ruokailun jälkeen väsyttää”, Laatikainen sanoo.

Laatikaisen mukaan vanha uskomus siitä, että väsymys johtuisi aina liian matalasta verensokerista, ei pidä paikkaansa. Myös liian nopeasti korkealle noussut verensokeri voi aiheuttaa väsymystä.

Lounaskooman voi kuitenkin välttää yksinkertaisilla konsteilla, neuvoo Laatikainen.

Aivan ensimmäiseksi on syytä tarkistaa annoskoko. Etenkin noutopöytälounailla tulee helposti syötyä koko rahan edestä, jolloin annoskoko voi kasvaa tarpeettoman isoksi.

”Jotkut suomalaiset saattavat syödä lounaalla jopa 50 prosenttia liian isoja annoksia, joiden energiamäärä voi nousta yli 1000 kalorin.”

Etenkin runsas hiilihydraattiannos pahentaa lounasväsymystä. Hiilihydraateissa kannattaa suosia täysjyvätuotteita, koska ne nostavat verensokeria hitaammin. Näin insuliinitaso ei pääse pyrähtämään nopeasti ylös ja pahenna väsymystä.

Myös runsaan rasvan on tutkimuksissa havaittu aiheuttavan syömisen jälkeistä väsymystä, sanoo Laatikainen. Proteiinilla sen sijaan ei ole huomattu olevan väsyttävää vaikutusta. Päinvastoin proteiini voi Laatikaisen mukaan estää väsymystä.

Laatikaisen mukaan yksinkertainen kaava lounaslautasen kokoamiseen on seuraava: kasaa lautaselle oman kämmenen (ilman sormia) kokoinen annos proteiinia kuten broileria, kalaa, lihaa tai vaikkapa tofua ja lisäksi 1–1½ desilitran verran hiilihydraatteja kuten perunaa, pastaa tai riisiä.

Jos lounaalla on tarjolla kinkkukiusauksen tai makaronilaatikon tapaisia hyvin hiilihydraattipitoisia ruokia, niitä voi ottaa lautaselle hieman ja valita jälkiruuaksi esimerkiksi proteiinia sisältävän rahkan. Muuten jälkiruuaksi riittää hedelmä.

Lautasmallin mukaisesti puolet lautasesta tai enemmänkin täytetään tuoreilla tai kypsennetyillä kasviksilla, palkokasveilla ja mielellään pähkinöillä ja siemenillä. Kasvisten päälle kannattaa lirauttaa vielä tilkka öljyä.

”Syö kasvikset ja pieni määrä öljyä ja pähkinöitä ennen muuta ruokaa, sillä se hidastaa verensokerin nousua ja estää siten väsymystä.”

Laatikaisen mukaan tällä kaavalla saa koostettua ravitsemuksellisesti monipuolisen lounaan. Lisäksi annoskoko pysyy sellaisena, että se riittää tavalliselle ihmiselle, joka ei harrasta erityisen paljon liikuntaa. Ahkerasti urheilevat voivat tarvita isompia annoksia.

Vireystason kannalta myös ateriavälillä on merkitystä. Laatikainen suosittelee varaamaan työpaikalle pienen välipalan, jonka voimin pärjää kotiin asti ja iltaruuan ääreen. Välipala voi olla vaikkapa pieni annos pähkinöitä, luonnonjogurttia tai rahkaa. Lisäksi voi syödä hedelmän kuten omenan, kiivin tai appelsiinin.

Eikä aamiaisesta kannata tinkiä. Tutkimusten mukaan ne, jotka eivät syö aamupalaa, voivat syödä lounaalla 10–20 prosenttia isompia annoksia kuin muut.

”Jos aamiaisen jättää väliin, lounaalla tulee helposti syötyä enemmän.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravitsemus
 • Ruoka
 • Lounas

Tilaa Ruokatorstain uutiskirje

Ruokatorstain uutiskirje tarjoaa viikonvaihdetta varten parhaat reseptit sekä ruokamaailman puheenaiheet ilmaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  2. 2

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  3. 3

   Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Trump: Pohjois-Korean ”ongelma” ratkaistava viimeinkin

  6. 6

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  7. 7

   Jopa 50 raskaasti aseistettua pankkirosvoa teki Paraguayssa ”vuosisadan ryöstön” – Epäiltynä Brasilian rikollisjengit

  8. 8

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  9. 9

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  10. 10

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  6. 6

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  7. 7

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  10. 10

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää