Valikko
Ruoka

Näin pääset eroon lounaan jälkeisestä uupumuksesta – liian nopea ja suuri verensokerin nousu voi väsyttää, vinkkaa asiantuntija

Jos työnteko takkuilee iltapäivällä, saatat syödä lounaalla liikaa. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen muistuttaa, että kaikki alkaa aamiaisesta.

Tilanne on monelle tuttu. Olet syönyt tukevan lounaan, ja kun yrität jatkaa töitä, väsyttää niin paljon, ettei hommista tunnu tulevan mitään.

Niin sanottu ”lounaskooma” on todellinen ilmiö, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen. Hän on kirjoittanut aiheeseen liittyvän Toimistotyöläisen ruokapäivä -kirjan yhdessä Henna Rannikon kanssa.

Laatikainen sanoo, että lounaan jälkeinen väsymys johtuu usein äkillisestä verensokerin noususta. Kun verensokeri nousee, myös elimistön insuliinipitoisuus kohoaa, mikä puolestaan lisää monimutkaisen aineenvaihduntaprosessin kautta serotoniinin määrää aivoissa. Tämä voi aiheuttaa väsymystä.

”Mitä korkeammalle verensokeri nousee, sitä enemmän ruokailun jälkeen väsyttää”, Laatikainen sanoo.

Laatikaisen mukaan vanha uskomus siitä, että väsymys johtuisi aina liian matalasta verensokerista, ei pidä paikkaansa. Myös liian nopeasti korkealle noussut verensokeri voi aiheuttaa väsymystä.

Lounaskooman voi kuitenkin välttää yksinkertaisilla konsteilla, neuvoo Laatikainen.

Aivan ensimmäiseksi on syytä tarkistaa annoskoko. Etenkin noutopöytälounailla tulee helposti syötyä koko rahan edestä, jolloin annoskoko voi kasvaa tarpeettoman isoksi.

”Jotkut suomalaiset saattavat syödä lounaalla jopa 50 prosenttia liian isoja annoksia, joiden energiamäärä voi nousta yli 1000 kalorin.”

Etenkin runsas hiilihydraattiannos pahentaa lounasväsymystä. Hiilihydraateissa kannattaa suosia täysjyvätuotteita, koska ne nostavat verensokeria hitaammin. Näin insuliinitaso ei pääse pyrähtämään nopeasti ylös ja pahenna väsymystä.

Myös runsaan rasvan on tutkimuksissa havaittu aiheuttavan syömisen jälkeistä väsymystä, sanoo Laatikainen. Proteiinilla sen sijaan ei ole huomattu olevan väsyttävää vaikutusta. Päinvastoin proteiini voi Laatikaisen mukaan estää väsymystä.

Laatikaisen mukaan yksinkertainen kaava lounaslautasen kokoamiseen on seuraava: kasaa lautaselle oman kämmenen (ilman sormia) kokoinen annos proteiinia kuten broileria, kalaa, lihaa tai vaikkapa tofua ja lisäksi 1–1½ desilitran verran hiilihydraatteja kuten perunaa, pastaa tai riisiä.

Jos lounaalla on tarjolla kinkkukiusauksen tai makaronilaatikon tapaisia hyvin hiilihydraattipitoisia ruokia, niitä voi ottaa lautaselle hieman ja valita jälkiruuaksi esimerkiksi proteiinia sisältävän rahkan. Muuten jälkiruuaksi riittää hedelmä.

Lautasmallin mukaisesti puolet lautasesta tai enemmänkin täytetään tuoreilla tai kypsennetyillä kasviksilla, palkokasveilla ja mielellään pähkinöillä ja siemenillä. Kasvisten päälle kannattaa lirauttaa vielä tilkka öljyä.

”Syö kasvikset ja pieni määrä öljyä ja pähkinöitä ennen muuta ruokaa, sillä se hidastaa verensokerin nousua ja estää siten väsymystä.”

Laatikaisen mukaan tällä kaavalla saa koostettua ravitsemuksellisesti monipuolisen lounaan. Lisäksi annoskoko pysyy sellaisena, että se riittää tavalliselle ihmiselle, joka ei harrasta erityisen paljon liikuntaa. Ahkerasti urheilevat voivat tarvita isompia annoksia.

Vireystason kannalta myös ateriavälillä on merkitystä. Laatikainen suosittelee varaamaan työpaikalle pienen välipalan, jonka voimin pärjää kotiin asti ja iltaruuan ääreen. Välipala voi olla vaikkapa pieni annos pähkinöitä, luonnonjogurttia tai rahkaa. Lisäksi voi syödä hedelmän kuten omenan, kiivin tai appelsiinin.

Eikä aamiaisesta kannata tinkiä. Tutkimusten mukaan ne, jotka eivät syö aamupalaa, voivat syödä lounaalla 10–20 prosenttia isompia annoksia kuin muut.

”Jos aamiaisen jättää väliin, lounaalla tulee helposti syötyä enemmän.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravitsemus
 • Ruoka
 • Lounas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  2. 2

   Itä-Suomen yliopisto lähetti vahingossa hyväksymisilmoituksia kymmenille hakijoille, joita ei ollut hyväksytty – ”Tuli tosi huijattu olo”

  3. 3

   Vuosaaressa surmatun naisen Facebook-profiilia päivitettiin vielä tapahtumayönä – kuvaksi vaihdettiin hääkuva

  4. 4

   Eduskunnan perustuslakivaliokunta: maakuntien sotepalveluiden yhtiöittämisestä luovuttava

  5. 5

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  6. 6

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  7. 7

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  8. 8

   Vuosaaren surmatalossa asuva naapuri suree perheen kolmen lapsen kohtaloa: ”Lapsia käy sääliksi”

  9. 9

   Lumi peittää vielä Lapin suosittua vaellusreittiä – ”Jos näyttää vaaralliselta, pitää kääntyä takaisin”

  10. 10

   Eduskunnan tarkastusvaliokunta ehti lausua ensimmäisenä: epäilee syvästi sotesta luvattuja säästöjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  4. 4

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  5. 5

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  6. 6

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  9. 9

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää