Valikko
Ruoka

Onko hunaja oikeasti terveellistä? Entä pähkinät? Ravitsemuksen asiantuntijat arvioivat kuusi tuttua ruoka-ainetta

Saako pähkinöitä syödä huoletta, vaikka niissä on paljon rasvaa?

Onko hunaja terveellistä, vaikka se on käytännössä lähes pelkkää sokeria? Entä voiko terveydestään kiinnostunut syödä huoletta pähkinöitä, vaikka niissä on rutkasti rasvaa ja energiaa?

HS kysyi asiantuntijoilta kuuden tutun ruoka-aineen terveellisyydestä. Ruokien terveellisyyttä arvioivat ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta ja erityisasiantuntija Heli Reinivuo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Asiantuntijat muistuttavat, että terveellinen ruokavalio on kokonaisuus.

”Jos jotain ruoka-ainetta käyttää harvoin, se on mahdotonta luokitella terveelliseksi tai epäterveelliseksi”, sanoo Fogelholm.

Hunaja

Hunaja on varsin sokeri- ja energiapitoinen luonnontuote. 100 grammassa hunajaa on 330 kilokaloria ja 81 grammaa sokeria. Siinä on hieman vitamiineja ja antioksidantteja, mutta määrät ovat niin pieniä, ettei hunajaa voi sanoa vitamiinien tai antioksidanttien lähteeksi.

Hunaja on käytännössä puhdasta sokeria, joten siihen pitäisi suhtautua samalla tavalla kuin lisättyyn sokeriin. Jos hunaja on ruokavalion ainoa sokerinlähde, sitä voi käyttää kohtuullisissa määrin esimerkiksi juomien, kuten teen, makeuttamiseen.

”Hunaja on kuitenkin sokeria makeampaa eli sitä tarvitsee käyttää vähemmän”, sanoo Reinivuo.

Hunajasta saattaa olla apua myös lyhytaikaisen yskän hoitoon. Tämä on mainittu esimerkiksi alahengitystieinfektioiden Käypä hoito -suosituksissa.

Allergikkojen kannattaa suhtautua hunajaan varauksella, koska esimerkiksi siitepölyallergikko voi saada hunajasta oireita. Hunaja ei sovi myöskään alle yksivuotiaille lapsille botulismiriskin takia.

Kookosöljy

”Tieteelliset tutkimukset eivät ole löytäneet kookoksesta mitään erityisen hyvää”, sanoo Fogelholm.

Kookosöljyssä ei ole juuri lainkaan hyviä tyydyttymättömiä rasvoja. Vaikka kookosöljyn rasvasta suurin osa on tyydyttynyttä, sen rasvahappoketjut ovat kohtuullisen lyhyitä.

”Vaikka rasvahappokoostumuksen suhde on huono, näillä rasvahapoilla ei ole vaikutuksia sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen”, sanoo Fogelholm.

Ruuanlaitossa tulisi asiantuntijoiden mukaan suosia sellaisia kasviöljyjä, joissa on pääosin tyydyttymättömiä rasvoja. Rypsiöljyä ei siis kannata vaihtaa kookosöljyyn.

Kokkausharrastuksissa kookosöljyä voi kuitenkin käyttää silloin tällöin, sillä se tuo ruokiin makua ja kestää kohtuullisen korkeita lämpötiloja.

”Kookosöljyn kohtuullinen käyttö esimerkiksi thairuuassa on OK, jos perusteena on maku. Terveysperusteinen valinta se ei ole”, sanoo Fogelholm.

Kuivatut hedelmät

Kuivatuissa hedelmissä on sokeria ja energiaa, mutta myös esimerkiksi kuitua. Kuivattujen hedelmien ravintoarvo on yleensä jonkin verran huonompi kuin tuoreiden, mutta niissä on yhä pieniä määriä vitamiineja ja muita ravintoaineita. Tuoreissa hedelmissä on Fogelholmin mukaan myös enemmän vettä ja sitä kautta ”volyymia”, joka tuo paremmin kylläisyyden tunteen.

Kun pohditaan kuivattujen hedelmien terveellisyyttä, Fogelholmin mielestä olennaista on se, mitä niillä korvataan. Siis tulevatko kuivatut hedelmät ruokavalioon jonkin terveellisemmän ruuan kustannuksella.

”Jos kuivattuja hedelmiä käyttää myslin makeuttamiseen tai makeisten tilalla, ne ovat hyvä vaihtoehto”, sanoo Fogelholm.

Reinivuo muistuttaa, että osassa kuivatuista hedelmistä voi olla lisäaineena rikkiyhdisteitä. Ne on kuitenkin merkitty pakkaukseen vähintään E-koodilla.

”Jos kärsii esimerkiksi astmasta, rikkiyhdisteistä voi tulla oireita”, sanoo Reinivuo.

Pähkinät

Pähkinöiden runsas käyttö on terveyden kannalta hyvä asia. Pähkinöissä on hyvää rasvaa, kuitua, jonkin verran kasviproteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita.

”Proteiinit pitävät yllä kylläisyyden tunnetta, ja myös pähkinöiden sisältämä energia pitää hyvin nälkää poissa”, sanoo Fogelholm.

Pähkinöissä on paljon rasvaa ja energiaa. Esimerkiksi 100 grammaa saksanpähkinöitä sisältää 664 kilokaloria, 65 grammaa rasvaa 15 grammaa proteiinia ja 3 grammaa hiilihydraatteja. Pähkinöiden rasvahappokoostumus on kuitenkin hyvä, sillä suurin osa niiden rasvasta on hyvää rasvaa.

Isosta rasva- ja energiapitoisuudesta huolimatta asiantuntijat suosittelevat pähkinöiden syömistä, kunhan annos pysyy kohtuullisena. Pähkinöitä voi syödä huoletta noin 30 grammaa päivässä.

Ihan kaikille pähkinät eivät sovi, sillä pähkinäallergiat voivat olla varsin ärhäköitä, ja pahimmillaan hengenvaarallisia.

Ja se kannattaa muistaa, että pähkinöiden hyödyt koskevat maustamattomia pähkinöitä. Suola- tai chilipähkinät eivät ole terveellisiä.

Tumma suklaa

Tutkimusten mukaan tummalla suklaalla saattaa olla verenpainetta alentava vaikutus. Syynä tähän ovat tumman suklaan antioksidanttiyhdisteet eli polyfenolit.

Nyrkkisääntö on, että mitä enemmän suklaassa on kaakaota, sitä enemmän sillä on terveysvaikutuksia. Kaakaopitoisuuden pitäisi olla ainakin 70 prosenttia.

Tumman suklaan kanssa kannattaa kuitenkin muistaa kohtuu, sillä 100 grammaa sisältää energiaa 570 kilokalorin verran ja rasvaakin 41 grammaa.

Suklaan terveyshyödyt saa irti varsin pienillä annosmäärillä.

”Pari palaa tummaa suklaata päivässä riittää”, sanoo Reinivuo.

Banaani

Banaani on hedelmistä hiilihydraattipitoisin, ja osa ihmisistä välttelee hiilihydraatteja. 100 grammaa banaania sisältää 87 kilokaloria energiaa, 18 grammaa hiilihydraatteja, 0,4 grammaa rasvaa ja 1 gramman verran proteiinia.

Banaani on kuitenkin myös hyvä kuidun lähde. Lisäksi banaanissa on kaliumia, magnesiumia ja jonkin verran C- ja B-vitamiineja.

Fogelholm ja Reinivuo suosittelevatkin banaania välipalaksi esimerkiksi kuntoilijoille. Lihakset käyttävät suorituksen aikana hiilihydraatteja, joten banaani sopii hyvin treenin jälkeiseksi palauttavaksi välipalaksi vaikkapa maitolasillisen kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravitsemus
 • Ruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  2. 2

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – Edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  3. 3

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  4. 4

   Jalankulkijat kävelevät päin punaisia ja pyöräilijät ajelevat jalkakäytävillä – miksei liikenne­sääntöjen rikkomisesta sakoteta?

  5. 5

   Viileä kesä on oikeasti luksusta

  6. 6

   Unitohtori auttaa Oskari Möröä ja useita muita huippu-urheilijoita kohti parempaa nukkumista – ”Uni on luonnon omaa dopingia”

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  9. 9

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  10. 10

   Kun Sakari Paakkisen leski-isä kuoli kesken työpäivän, poika meni heti iltalypsylle ja otti sukutilan hoitaakseen – näin poikamiehen elämä mullistui 30 vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  4. 4

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  5. 5

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  6. 6

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  7. 7

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  8. 8

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  9. 9

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  10. 10

   Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  3. 3

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää