Valikko
Ruoka

Onko hunaja oikeasti terveellistä? Entä pähkinät? Ravitsemuksen asiantuntijat arvioivat kuusi tuttua ruoka-ainetta

Saako pähkinöitä syödä huoletta, vaikka niissä on paljon rasvaa?

Onko hunaja terveellistä, vaikka se on käytännössä lähes pelkkää sokeria? Entä voiko terveydestään kiinnostunut syödä huoletta pähkinöitä, vaikka niissä on rutkasti rasvaa ja energiaa?

HS kysyi asiantuntijoilta kuuden tutun ruoka-aineen terveellisyydestä. Ruokien terveellisyyttä arvioivat ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta ja erityisasiantuntija Heli Reinivuo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Asiantuntijat muistuttavat, että terveellinen ruokavalio on kokonaisuus.

”Jos jotain ruoka-ainetta käyttää harvoin, se on mahdotonta luokitella terveelliseksi tai epäterveelliseksi”, sanoo Fogelholm.

Hunaja

Hunaja on varsin sokeri- ja energiapitoinen luonnontuote. 100 grammassa hunajaa on 330 kilokaloria ja 81 grammaa sokeria. Siinä on hieman vitamiineja ja antioksidantteja, mutta määrät ovat niin pieniä, ettei hunajaa voi sanoa vitamiinien tai antioksidanttien lähteeksi.

Hunaja on käytännössä puhdasta sokeria, joten siihen pitäisi suhtautua samalla tavalla kuin lisättyyn sokeriin. Jos hunaja on ruokavalion ainoa sokerinlähde, sitä voi käyttää kohtuullisissa määrin esimerkiksi juomien, kuten teen, makeuttamiseen.

”Hunaja on kuitenkin sokeria makeampaa eli sitä tarvitsee käyttää vähemmän”, sanoo Reinivuo.

Hunajasta saattaa olla apua myös lyhytaikaisen yskän hoitoon. Tämä on mainittu esimerkiksi alahengitystieinfektioiden Käypä hoito -suosituksissa.

Allergikkojen kannattaa suhtautua hunajaan varauksella, koska esimerkiksi siitepölyallergikko voi saada hunajasta oireita. Hunaja ei sovi myöskään alle yksivuotiaille lapsille botulismiriskin takia.

Kookosöljy

”Tieteelliset tutkimukset eivät ole löytäneet kookoksesta mitään erityisen hyvää”, sanoo Fogelholm.

Kookosöljyssä ei ole juuri lainkaan hyviä tyydyttymättömiä rasvoja. Vaikka kookosöljyn rasvasta suurin osa on tyydyttynyttä, sen rasvahappoketjut ovat kohtuullisen lyhyitä.

”Vaikka rasvahappokoostumuksen suhde on huono, näillä rasvahapoilla ei ole vaikutuksia sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen”, sanoo Fogelholm.

Ruuanlaitossa tulisi asiantuntijoiden mukaan suosia sellaisia kasviöljyjä, joissa on pääosin tyydyttymättömiä rasvoja. Rypsiöljyä ei siis kannata vaihtaa kookosöljyyn.

Kokkausharrastuksissa kookosöljyä voi kuitenkin käyttää silloin tällöin, sillä se tuo ruokiin makua ja kestää kohtuullisen korkeita lämpötiloja.

”Kookosöljyn kohtuullinen käyttö esimerkiksi thairuuassa on OK, jos perusteena on maku. Terveysperusteinen valinta se ei ole”, sanoo Fogelholm.

Kuivatut hedelmät

Kuivatuissa hedelmissä on sokeria ja energiaa, mutta myös esimerkiksi kuitua. Kuivattujen hedelmien ravintoarvo on yleensä jonkin verran huonompi kuin tuoreiden, mutta niissä on yhä pieniä määriä vitamiineja ja muita ravintoaineita. Tuoreissa hedelmissä on Fogelholmin mukaan myös enemmän vettä ja sitä kautta ”volyymia”, joka tuo paremmin kylläisyyden tunteen.

Kun pohditaan kuivattujen hedelmien terveellisyyttä, Fogelholmin mielestä olennaista on se, mitä niillä korvataan. Siis tulevatko kuivatut hedelmät ruokavalioon jonkin terveellisemmän ruuan kustannuksella.

”Jos kuivattuja hedelmiä käyttää myslin makeuttamiseen tai makeisten tilalla, ne ovat hyvä vaihtoehto”, sanoo Fogelholm.

Reinivuo muistuttaa, että osassa kuivatuista hedelmistä voi olla lisäaineena rikkiyhdisteitä. Ne on kuitenkin merkitty pakkaukseen vähintään E-koodilla.

”Jos kärsii esimerkiksi astmasta, rikkiyhdisteistä voi tulla oireita”, sanoo Reinivuo.

Pähkinät

Pähkinöiden runsas käyttö on terveyden kannalta hyvä asia. Pähkinöissä on hyvää rasvaa, kuitua, jonkin verran kasviproteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita.

”Proteiinit pitävät yllä kylläisyyden tunnetta, ja myös pähkinöiden sisältämä energia pitää hyvin nälkää poissa”, sanoo Fogelholm.

Pähkinöissä on paljon rasvaa ja energiaa. Esimerkiksi 100 grammaa saksanpähkinöitä sisältää 664 kilokaloria, 65 grammaa rasvaa 15 grammaa proteiinia ja 3 grammaa hiilihydraatteja. Pähkinöiden rasvahappokoostumus on kuitenkin hyvä, sillä suurin osa niiden rasvasta on hyvää rasvaa.

Isosta rasva- ja energiapitoisuudesta huolimatta asiantuntijat suosittelevat pähkinöiden syömistä, kunhan annos pysyy kohtuullisena. Pähkinöitä voi syödä huoletta noin 30 grammaa päivässä.

Ihan kaikille pähkinät eivät sovi, sillä pähkinäallergiat voivat olla varsin ärhäköitä, ja pahimmillaan hengenvaarallisia.

Ja se kannattaa muistaa, että pähkinöiden hyödyt koskevat maustamattomia pähkinöitä. Suola- tai chilipähkinät eivät ole terveellisiä.

Tumma suklaa

Tutkimusten mukaan tummalla suklaalla saattaa olla verenpainetta alentava vaikutus. Syynä tähän ovat tumman suklaan antioksidanttiyhdisteet eli polyfenolit.

Nyrkkisääntö on, että mitä enemmän suklaassa on kaakaota, sitä enemmän sillä on terveysvaikutuksia. Kaakaopitoisuuden pitäisi olla ainakin 70 prosenttia.

Tumman suklaan kanssa kannattaa kuitenkin muistaa kohtuu, sillä 100 grammaa sisältää energiaa 570 kilokalorin verran ja rasvaakin 41 grammaa.

Suklaan terveyshyödyt saa irti varsin pienillä annosmäärillä.

”Pari palaa tummaa suklaata päivässä riittää”, sanoo Reinivuo.

Banaani

Banaani on hedelmistä hiilihydraattipitoisin, ja osa ihmisistä välttelee hiilihydraatteja. 100 grammaa banaania sisältää 87 kilokaloria energiaa, 18 grammaa hiilihydraatteja, 0,4 grammaa rasvaa ja 1 gramman verran proteiinia.

Banaani on kuitenkin myös hyvä kuidun lähde. Lisäksi banaanissa on kaliumia, magnesiumia ja jonkin verran C- ja B-vitamiineja.

Fogelholm ja Reinivuo suosittelevatkin banaania välipalaksi esimerkiksi kuntoilijoille. Lihakset käyttävät suorituksen aikana hiilihydraatteja, joten banaani sopii hyvin treenin jälkeiseksi palauttavaksi välipalaksi vaikkapa maitolasillisen kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravitsemus
 • Ruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa

  3. 3

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  4. 4

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  5. 5

   Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

  6. 6

   Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

  7. 7

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  8. 8

   Perheet kertovat pakkolääkittyjen ihmisoikeusjuristien kidutuksesta Kiinassa – rotat näykkivät nenää ja korvia

  9. 9

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  10. 10

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  5. 5

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  8. 8

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  9. 9

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  10. 10

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää