Valikko
Ruoka

Max Grönholm, 26, kyllästyi kalatiskien antimiin ja perusti kalakaupan: ”Jos kalan ja kalsarit saa samasta kaupasta, toisen laatu kärsii”

Kalakauppias Max Grönholm on ilahtunut siitä, miten monipuolisesti erilaiset kalat maistuvat asiakkaille.

Tiesitkö, että kalatiskien ”tuoreena myytävä” kala voi olla todellisuudessa pyydetty jopa 10 päivää sitten?

Espoolainen Max Grönholm, 26, tietää. Ja juuri tästä syystä hän päätti perustaa oman kalapuodin. Pieni, myymäläpinta-alaltaan isoa olohuonetta vastaava Maxin Kala avasi Espoon Kauklahdessa marraskuun puolivälissä.

”Olin kuluttajana pettynyt kalakauppojen tarjontaan. Suomessa kaloille myönnetään kohtuuttoman pitkiä myyntiaikoja. Jos tiskiini tulee eilen pyydetty kuha, saisin myydä sitä 9–12 päivää. Se ei kuitenkaan ole se tapa, jolla haluan kalakauppaa tehdä.”

Ennen oman puodin avaamista Grönholm ehti työskennellä kahdeksan vuoden ajan kolmella eri kalatiskillä pääkaupunkiseudulla. Koulutukseltaan hän on opinnäytetyötä vaille valmis ravintola-alan liikkeenjohdon restonomi ammattikorkeakoulusta. Grönholm on myös innokas vapaa-ajankalastaja.

Espoolaiset ottivat kalakaup­piaan vastaan ilolla. Jo avajaisviikonloppuna liikkeen ulkopuolella oli jono, ja Grönholmin mukaan jonon purkaminen jatkuu edelleen.

”Kun lauantaisin avaan, jonoa on ulos asti niin kauan, että tavara loppuu.”

Tuoreus ja nopea kierto ovatkin pääperiaatteet Grönholmin kaupanteossa. Hän myy asiakkaille sitä, mitä tarjolla on. Maxin Kala on auki vain keskiviikosta lauantaihin, jotta kalat olisivat varmasti tuoreita. Maanantait ja tiistait kuluvat paperitöiden parissa.

”Kalakauppa on sesonkiluonteista toimintaa. Jos kuha on loppu, se on loppu. Asiakkaat ovat ymmärtäneet sen hyvin.”

Grönholm kuvaa kauppiastapaansa eurooppalaiseksi. Se tarkoittaa sitä, että kun kala on tiskissä varmasti tuoretta, sen voi hakea viikonloppukokkausta varten jo torstaina.

”Yksikään kotimaisista tuotteistani ei ole ollut tiskissä kolmea päivää pidempään. Norjan lohi ja ruotsalainen nieriä liikkuvat asiakkaille viimeistään neljä päivää pyynnistä. Se on ehdoton takarajani. Tavoitteenani on, että edellispäivänä pyydetty kala olisi myyty seuraavan päivän iltaan mennessä.”

Myös Maxin Kalan Facebook-sivulla käy kova kuhina, kun kauppias kertoo siellä päivän tarjonnasta. Grönholm haluaa olla lähellä asiakkaitaan ja jakaa mieluusti kalankäsittelyvinkkejä ja -reseptejä asiakkaille. Tulevaisuudessa hän aikookin tarjota enemmän reseptejä sekä puodissaan että sosiaalisessa mediassa.

”Tarkoitus on olla oikeasti palveleva kalakauppa, ja reseptit ovat iso osa tätä suunnitelmaa.”

Pääkaupunkiseudulla on toistakymmentä yksityistä kalakauppaa, joista iso osa toimii kauppahalleissa. Espoossa kalaa myy Grönholmin lisäksi esimerkiksi Kalabaari Heikintorin ostoskeskuksessa Tapiolassa.

Pääasiassa kalakauppa käy markettien palvelutiskeillä. Grönholm kuitenkin uskoo, että myös pieniin erikoisliikkeisiin saattaisi riittää tulevaisuudessa asiakkaita.

”Olen aina ollut sitä mieltä, että jos kalan ja kalsarit saa samasta kaupasta, toisen laatu kärsii.”

Varsinainen rahasampo kalakaupan pitäminen ei ole, mutta Grönholm sanoo, että pystyy elättämään perheensä kalakaupalla. Myös Grönholmin puoliso on nykyään kokoaikaisesti perheen kalakaupassa töissä.

Ennen oman puodin avaamista Grönholm uskoi, että asiakkaat ostaisivat lähinnä norjalaista lohta. Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan oletuksessa onkin perää. Vuonna 2015 suomalaiset söivät kymmenisen kiloa tuontikalaa henkeä kohti. Tästä yli neljä kiloa oli ulkomaista lohta. Kotimaista kalaa suomalaiset söivät reilu neljä kiloa henkeä kohti fileepainoksi laskettuna.

Lohi käy kaupaksi myös Maxin Kalassa, mutta Grönholm on ilahtunut siitä, miten monipuolisesti erilaiset kalat maistuvat asiakkaille.

”Meillä on paljon asiakkaita, jotka ovat lisänneet omaa kalansyöntiään. He kertovat syöneensä aiemmin kerran viikossa kalaa, mutta saattavat nykyään käydä kolmena päivänä viikossa ja ostavat joka päivä eri kalaa.”

”Eniten on yllättänyt kokonaisen, perkaamattoman silakan menekki. Olen myynyt sitä viiden euron kilohintaan. Asiakkaita tulee sen perässä kauempaakin.”

Grönholm on huomannut, että suomalaiset suosivat varsin perinteisiä kalanvalmistusmenetelmiä. Siika ja kuha paistetaan, ja uunikala on suosittua ruokaa vuodesta toiseen. Matkailun lisääntyminen näkyy kiinnostuksena äyriäisiä ja erikoisempia kalaruokia kohtaan.

”Raa’an kalan syöminen on lisääntynyt paljon. Sashimiasiakkaita käy varsinkin viikonlopun tienoilla kymmenen per päivä.”

Grönholm toivoo, että suomalaiset innostuisivat tänä vuonna kalan grillaamisesta, sillä grillaus tuo kalaan oman makunsa ja kesäisen tunnelman.

Näin helmikuun alussa kalatiskeillä käy kaupaksi made. Grönholm uskoo, että ehdoton enemmistö hänen asiakkaistaan valmistaa mateesta perinteisiä herkkuja kuten keittoa tai muhennosta. Ne maistuvat myös Grönholmille, joskin kokkauksen saa hoitaa hänen äitinsä, joka on mestari valmistamaan mademuhennosta.

Grönholm puolestaan valmisti mateesta fish & chipsiä. Hän leikkasi mateen ruodottomiksi fileiksi, maustoi suolalla ja pippurilla sekä leivitti kalapalat kaurajauhoilla, kananmunalla ja ruiskorppujauhoilla. Lopuksi Grönholm paistoi mateet pannulla voin ja öljyn seoksessa.

”Made on kiinteälihainen kala, joten paistaminen oli helppoa. Siitä tehty fish & chips oli ihan tajuttoman hyvää.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • kalaruoat
 • Kauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Oudoilla havainne­kuvilla yritetään vaikuttaa – Helsinkiläis­mies turhautui ja kokeili, miltä Pasilan tornitalot näyttäisivät todellisuudessa

  2. 2

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  3. 3

   Koulutytöt murtautuivat kauppakeskukseen Lappeenrannassa – anastivat tupakkaa ja virtsasivat eteiseen

  4. 4

   Johannes Majamäki, 16, sijoittaa kotitöistä saamiaan rahoja osakkeisiin – HS selvitti, miten pankit suhtautuvat alaikäisten osakekauppoihin

  5. 5

   Pyöräteiden rakentamisessa on menty liiallisuuksiin Helsingissä – Miksi pyöräilyväylä tarvitsee moottoritien verran tilaa?

  6. 6

   Uutiskanava Fox myöntää virheen ”Ruotsi-asiantuntija” Nils Bildtin haastattelussa – Bildt syytti Foxia harhaanjohtavasta tittelistä

  7. 7

   Raportti: Yhä useampi kuolee ampumisen seurauksena Ruotsissa, erityisesti miehet uhreina

  8. 8

   Miten Kurdistanin itsenäisyys ja sadan vuoden takainen Viipuri liittyvät Espoon turvallisuuteen? Annetaan Espoon valtuuston kertoa

  9. 9

   Kauppojen vapaat aukiolot ovat kaataneet yrityksiä ja lisänneet silpputyötä – kohta Helsingissä on Prisma, joka ei sulkeudu ikinä

  10. 10

   Oscar-skandaalin syy selvisi lopulta: Palkinnon julkistajille annettiin väärä kuori – mutta johtuiko se kirjanpitäjän hurjasta twiittailusta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  2. 2

   Oudoilla havainne­kuvilla yritetään vaikuttaa – Helsinkiläis­mies turhautui ja kokeili, miltä Pasilan tornitalot näyttäisivät todellisuudessa

  3. 3

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  4. 4

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  5. 5

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  6. 6

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  7. 7

   Uusi tiedonmuru Herttoniemestä kadonneen Harry Karjalaisen etsinnöissä – nähty Sipoonkorven liepeillä

  8. 8

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  9. 9

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  10. 10

   Pyöräteiden rakentamisessa on menty liiallisuuksiin Helsingissä – Miksi pyöräilyväylä tarvitsee moottoritien verran tilaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  8. 8

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  9. 9

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  10. 10

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  11. Näytä lisää