Valikko
Ruoka

Max Grönholm, 26, kyllästyi kalatiskien antimiin ja perusti kalakaupan: ”Jos kalan ja kalsarit saa samasta kaupasta, toisen laatu kärsii”

Kalakauppias Max Grönholm on ilahtunut siitä, miten monipuolisesti erilaiset kalat maistuvat asiakkaille.

Tiesitkö, että kalatiskien ”tuoreena myytävä” kala voi olla todellisuudessa pyydetty jopa 10 päivää sitten?

Espoolainen Max Grönholm, 26, tietää. Ja juuri tästä syystä hän päätti perustaa oman kalapuodin. Pieni, myymäläpinta-alaltaan isoa olohuonetta vastaava Maxin Kala avasi Espoon Kauklahdessa marraskuun puolivälissä.

”Olin kuluttajana pettynyt kalakauppojen tarjontaan. Suomessa kaloille myönnetään kohtuuttoman pitkiä myyntiaikoja. Jos tiskiini tulee eilen pyydetty kuha, saisin myydä sitä 9–12 päivää. Se ei kuitenkaan ole se tapa, jolla haluan kalakauppaa tehdä.”

Ennen oman puodin avaamista Grönholm ehti työskennellä kahdeksan vuoden ajan kolmella eri kalatiskillä pääkaupunkiseudulla. Koulutukseltaan hän on opinnäytetyötä vaille valmis ravintola-alan liikkeenjohdon restonomi ammattikorkeakoulusta. Grönholm on myös innokas vapaa-ajankalastaja.

Espoolaiset ottivat kalakaup­piaan vastaan ilolla. Jo avajaisviikonloppuna liikkeen ulkopuolella oli jono, ja Grönholmin mukaan jonon purkaminen jatkuu edelleen.

”Kun lauantaisin avaan, jonoa on ulos asti niin kauan, että tavara loppuu.”

Tuoreus ja nopea kierto ovatkin pääperiaatteet Grönholmin kaupanteossa. Hän myy asiakkaille sitä, mitä tarjolla on. Maxin Kala on auki vain keskiviikosta lauantaihin, jotta kalat olisivat varmasti tuoreita. Maanantait ja tiistait kuluvat paperitöiden parissa.

”Kalakauppa on sesonkiluonteista toimintaa. Jos kuha on loppu, se on loppu. Asiakkaat ovat ymmärtäneet sen hyvin.”

Grönholm kuvaa kauppiastapaansa eurooppalaiseksi. Se tarkoittaa sitä, että kun kala on tiskissä varmasti tuoretta, sen voi hakea viikonloppukokkausta varten jo torstaina.

”Yksikään kotimaisista tuotteistani ei ole ollut tiskissä kolmea päivää pidempään. Norjan lohi ja ruotsalainen nieriä liikkuvat asiakkaille viimeistään neljä päivää pyynnistä. Se on ehdoton takarajani. Tavoitteenani on, että edellispäivänä pyydetty kala olisi myyty seuraavan päivän iltaan mennessä.”

Myös Maxin Kalan Facebook-sivulla käy kova kuhina, kun kauppias kertoo siellä päivän tarjonnasta. Grönholm haluaa olla lähellä asiakkaitaan ja jakaa mieluusti kalankäsittelyvinkkejä ja -reseptejä asiakkaille. Tulevaisuudessa hän aikookin tarjota enemmän reseptejä sekä puodissaan että sosiaalisessa mediassa.

”Tarkoitus on olla oikeasti palveleva kalakauppa, ja reseptit ovat iso osa tätä suunnitelmaa.”

Pääkaupunkiseudulla on toistakymmentä yksityistä kalakauppaa, joista iso osa toimii kauppahalleissa. Espoossa kalaa myy Grönholmin lisäksi esimerkiksi Kalabaari Heikintorin ostoskeskuksessa Tapiolassa.

Pääasiassa kalakauppa käy markettien palvelutiskeillä. Grönholm kuitenkin uskoo, että myös pieniin erikoisliikkeisiin saattaisi riittää tulevaisuudessa asiakkaita.

”Olen aina ollut sitä mieltä, että jos kalan ja kalsarit saa samasta kaupasta, toisen laatu kärsii.”

Varsinainen rahasampo kalakaupan pitäminen ei ole, mutta Grönholm sanoo, että pystyy elättämään perheensä kalakaupalla. Myös Grönholmin puoliso on nykyään kokoaikaisesti perheen kalakaupassa töissä.

Ennen oman puodin avaamista Grönholm uskoi, että asiakkaat ostaisivat lähinnä norjalaista lohta. Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan oletuksessa onkin perää. Vuonna 2015 suomalaiset söivät kymmenisen kiloa tuontikalaa henkeä kohti. Tästä yli neljä kiloa oli ulkomaista lohta. Kotimaista kalaa suomalaiset söivät reilu neljä kiloa henkeä kohti fileepainoksi laskettuna.

Lohi käy kaupaksi myös Maxin Kalassa, mutta Grönholm on ilahtunut siitä, miten monipuolisesti erilaiset kalat maistuvat asiakkaille.

”Meillä on paljon asiakkaita, jotka ovat lisänneet omaa kalansyöntiään. He kertovat syöneensä aiemmin kerran viikossa kalaa, mutta saattavat nykyään käydä kolmena päivänä viikossa ja ostavat joka päivä eri kalaa.”

”Eniten on yllättänyt kokonaisen, perkaamattoman silakan menekki. Olen myynyt sitä viiden euron kilohintaan. Asiakkaita tulee sen perässä kauempaakin.”

Grönholm on huomannut, että suomalaiset suosivat varsin perinteisiä kalanvalmistusmenetelmiä. Siika ja kuha paistetaan, ja uunikala on suosittua ruokaa vuodesta toiseen. Matkailun lisääntyminen näkyy kiinnostuksena äyriäisiä ja erikoisempia kalaruokia kohtaan.

”Raa’an kalan syöminen on lisääntynyt paljon. Sashimiasiakkaita käy varsinkin viikonlopun tienoilla kymmenen per päivä.”

Grönholm toivoo, että suomalaiset innostuisivat tänä vuonna kalan grillaamisesta, sillä grillaus tuo kalaan oman makunsa ja kesäisen tunnelman.

Näin helmikuun alussa kalatiskeillä käy kaupaksi made. Grönholm uskoo, että ehdoton enemmistö hänen asiakkaistaan valmistaa mateesta perinteisiä herkkuja kuten keittoa tai muhennosta. Ne maistuvat myös Grönholmille, joskin kokkauksen saa hoitaa hänen äitinsä, joka on mestari valmistamaan mademuhennosta.

Grönholm puolestaan valmisti mateesta fish & chipsiä. Hän leikkasi mateen ruodottomiksi fileiksi, maustoi suolalla ja pippurilla sekä leivitti kalapalat kaurajauhoilla, kananmunalla ja ruiskorppujauhoilla. Lopuksi Grönholm paistoi mateet pannulla voin ja öljyn seoksessa.

”Made on kiinteälihainen kala, joten paistaminen oli helppoa. Siitä tehty fish & chips oli ihan tajuttoman hyvää.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • kalaruoat
 • Kauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi lopettaa Rautatientorin Suomi ensin -mielenosoituksen – syynä viimeaikaiset pahoinpitelyt ja jatkuvat häiriöt

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  5. 5

   Terroristien sieppaama ruotsalaismies vapautettiin vihdoin – oli al-Qaidan vankina kuusi vuotta

  6. 6

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

  7. 7

   Dramaattiset kuvat näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  8. 8

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  10. 10

   Taidemaalari Salvador Dalín ruumis kaivetaan haudasta isyystestiä varten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Poliisi lopettaa Rautatientorin Suomi ensin -mielenosoituksen – syynä viimeaikaiset pahoinpitelyt ja jatkuvat häiriöt

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  9. 9

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  10. 10

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää