Valikko
Ruoka

Max Grönholm, 26, kyllästyi kalatiskien antimiin ja perusti kalakaupan: ”Jos kalan ja kalsarit saa samasta kaupasta, toisen laatu kärsii”

Kalakauppias Max Grönholm on ilahtunut siitä, miten monipuolisesti erilaiset kalat maistuvat asiakkaille.

Tiesitkö, että kalatiskien ”tuoreena myytävä” kala voi olla todellisuudessa pyydetty jopa 10 päivää sitten?

Espoolainen Max Grönholm, 26, tietää. Ja juuri tästä syystä hän päätti perustaa oman kalapuodin. Pieni, myymäläpinta-alaltaan isoa olohuonetta vastaava Maxin Kala avasi Espoon Kauklahdessa marraskuun puolivälissä.

”Olin kuluttajana pettynyt kalakauppojen tarjontaan. Suomessa kaloille myönnetään kohtuuttoman pitkiä myyntiaikoja. Jos tiskiini tulee eilen pyydetty kuha, saisin myydä sitä 9–12 päivää. Se ei kuitenkaan ole se tapa, jolla haluan kalakauppaa tehdä.”

Ennen oman puodin avaamista Grönholm ehti työskennellä kahdeksan vuoden ajan kolmella eri kalatiskillä pääkaupunkiseudulla. Koulutukseltaan hän on opinnäytetyötä vaille valmis ravintola-alan liikkeenjohdon restonomi ammattikorkeakoulusta. Grönholm on myös innokas vapaa-ajankalastaja.

Espoolaiset ottivat kalakaup­piaan vastaan ilolla. Jo avajaisviikonloppuna liikkeen ulkopuolella oli jono, ja Grönholmin mukaan jonon purkaminen jatkuu edelleen.

”Kun lauantaisin avaan, jonoa on ulos asti niin kauan, että tavara loppuu.”

Tuoreus ja nopea kierto ovatkin pääperiaatteet Grönholmin kaupanteossa. Hän myy asiakkaille sitä, mitä tarjolla on. Maxin Kala on auki vain keskiviikosta lauantaihin, jotta kalat olisivat varmasti tuoreita. Maanantait ja tiistait kuluvat paperitöiden parissa.

”Kalakauppa on sesonkiluonteista toimintaa. Jos kuha on loppu, se on loppu. Asiakkaat ovat ymmärtäneet sen hyvin.”

Grönholm kuvaa kauppiastapaansa eurooppalaiseksi. Se tarkoittaa sitä, että kun kala on tiskissä varmasti tuoretta, sen voi hakea viikonloppukokkausta varten jo torstaina.

”Yksikään kotimaisista tuotteistani ei ole ollut tiskissä kolmea päivää pidempään. Norjan lohi ja ruotsalainen nieriä liikkuvat asiakkaille viimeistään neljä päivää pyynnistä. Se on ehdoton takarajani. Tavoitteenani on, että edellispäivänä pyydetty kala olisi myyty seuraavan päivän iltaan mennessä.”

Myös Maxin Kalan Facebook-sivulla käy kova kuhina, kun kauppias kertoo siellä päivän tarjonnasta. Grönholm haluaa olla lähellä asiakkaitaan ja jakaa mieluusti kalankäsittelyvinkkejä ja -reseptejä asiakkaille. Tulevaisuudessa hän aikookin tarjota enemmän reseptejä sekä puodissaan että sosiaalisessa mediassa.

”Tarkoitus on olla oikeasti palveleva kalakauppa, ja reseptit ovat iso osa tätä suunnitelmaa.”

Pääkaupunkiseudulla on toistakymmentä yksityistä kalakauppaa, joista iso osa toimii kauppahalleissa. Espoossa kalaa myy Grönholmin lisäksi esimerkiksi Kalabaari Heikintorin ostoskeskuksessa Tapiolassa.

Pääasiassa kalakauppa käy markettien palvelutiskeillä. Grönholm kuitenkin uskoo, että myös pieniin erikoisliikkeisiin saattaisi riittää tulevaisuudessa asiakkaita.

”Olen aina ollut sitä mieltä, että jos kalan ja kalsarit saa samasta kaupasta, toisen laatu kärsii.”

Varsinainen rahasampo kalakaupan pitäminen ei ole, mutta Grönholm sanoo, että pystyy elättämään perheensä kalakaupalla. Myös Grönholmin puoliso on nykyään kokoaikaisesti perheen kalakaupassa töissä.

Ennen oman puodin avaamista Grönholm uskoi, että asiakkaat ostaisivat lähinnä norjalaista lohta. Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan oletuksessa onkin perää. Vuonna 2015 suomalaiset söivät kymmenisen kiloa tuontikalaa henkeä kohti. Tästä yli neljä kiloa oli ulkomaista lohta. Kotimaista kalaa suomalaiset söivät reilu neljä kiloa henkeä kohti fileepainoksi laskettuna.

Lohi käy kaupaksi myös Maxin Kalassa, mutta Grönholm on ilahtunut siitä, miten monipuolisesti erilaiset kalat maistuvat asiakkaille.

”Meillä on paljon asiakkaita, jotka ovat lisänneet omaa kalansyöntiään. He kertovat syöneensä aiemmin kerran viikossa kalaa, mutta saattavat nykyään käydä kolmena päivänä viikossa ja ostavat joka päivä eri kalaa.”

”Eniten on yllättänyt kokonaisen, perkaamattoman silakan menekki. Olen myynyt sitä viiden euron kilohintaan. Asiakkaita tulee sen perässä kauempaakin.”

Grönholm on huomannut, että suomalaiset suosivat varsin perinteisiä kalanvalmistusmenetelmiä. Siika ja kuha paistetaan, ja uunikala on suosittua ruokaa vuodesta toiseen. Matkailun lisääntyminen näkyy kiinnostuksena äyriäisiä ja erikoisempia kalaruokia kohtaan.

”Raa’an kalan syöminen on lisääntynyt paljon. Sashimiasiakkaita käy varsinkin viikonlopun tienoilla kymmenen per päivä.”

Grönholm toivoo, että suomalaiset innostuisivat tänä vuonna kalan grillaamisesta, sillä grillaus tuo kalaan oman makunsa ja kesäisen tunnelman.

Näin helmikuun alussa kalatiskeillä käy kaupaksi made. Grönholm uskoo, että ehdoton enemmistö hänen asiakkaistaan valmistaa mateesta perinteisiä herkkuja kuten keittoa tai muhennosta. Ne maistuvat myös Grönholmille, joskin kokkauksen saa hoitaa hänen äitinsä, joka on mestari valmistamaan mademuhennosta.

Grönholm puolestaan valmisti mateesta fish & chipsiä. Hän leikkasi mateen ruodottomiksi fileiksi, maustoi suolalla ja pippurilla sekä leivitti kalapalat kaurajauhoilla, kananmunalla ja ruiskorppujauhoilla. Lopuksi Grönholm paistoi mateet pannulla voin ja öljyn seoksessa.

”Made on kiinteälihainen kala, joten paistaminen oli helppoa. Siitä tehty fish & chips oli ihan tajuttoman hyvää.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • kalaruoat
 • Kauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  3. 3

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  4. 4

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  5. 5

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  6. 6

   Poliisi tutkii, yritettiinkö turvapaikanhakijoiden mielenosoitusteltta polttaa – teko oli ”ilmeisen tahallinen”

  7. 7

   Alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin liittyvät ”epätoivon kuolemat” tappavat USA:n valkoisia ennätystahtiin

  8. 8

   Trump on rakennellut itselleen ansoja – voiko niistä seurata jotain todella dramaattista?

  9. 9

   Patrik Laine laukoi todellisen tuurimaalin – supertähti Sidney Crosby löi vastustajan sormen tohjoksi

  10. 10

   Lauri Markkasen kausi ja kenties koko yliopistoura päättyi – Golden Globe -voittaja Bill Murray tuuletti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  3. 3

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  4. 4

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  5. 5

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  9. 9

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  10. 10

   Kuusi naista perusti vertaiskoulutusverkoston, jonka suosio räjähti – ”Miehillä on pörssiklubit ja muut. Tämä on meidän juttu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää