Valikko
Ruoka

Max Grönholm, 26, kyllästyi kalatiskien antimiin ja perusti kalakaupan: ”Jos kalan ja kalsarit saa samasta kaupasta, toisen laatu kärsii”

Kalakauppias Max Grönholm on ilahtunut siitä, miten monipuolisesti erilaiset kalat maistuvat asiakkaille.

Tiesitkö, että kalatiskien ”tuoreena myytävä” kala voi olla todellisuudessa pyydetty jopa 10 päivää sitten?

Espoolainen Max Grönholm, 26, tietää. Ja juuri tästä syystä hän päätti perustaa oman kalapuodin. Pieni, myymäläpinta-alaltaan isoa olohuonetta vastaava Maxin Kala avasi Espoon Kauklahdessa marraskuun puolivälissä.

”Olin kuluttajana pettynyt kalakauppojen tarjontaan. Suomessa kaloille myönnetään kohtuuttoman pitkiä myyntiaikoja. Jos tiskiini tulee eilen pyydetty kuha, saisin myydä sitä 9–12 päivää. Se ei kuitenkaan ole se tapa, jolla haluan kalakauppaa tehdä.”

Ennen oman puodin avaamista Grönholm ehti työskennellä kahdeksan vuoden ajan kolmella eri kalatiskillä pääkaupunkiseudulla. Koulutukseltaan hän on opinnäytetyötä vaille valmis ravintola-alan liikkeenjohdon restonomi ammattikorkeakoulusta. Grönholm on myös innokas vapaa-ajankalastaja.

Espoolaiset ottivat kalakaup­piaan vastaan ilolla. Jo avajaisviikonloppuna liikkeen ulkopuolella oli jono, ja Grönholmin mukaan jonon purkaminen jatkuu edelleen.

”Kun lauantaisin avaan, jonoa on ulos asti niin kauan, että tavara loppuu.”

Tuoreus ja nopea kierto ovatkin pääperiaatteet Grönholmin kaupanteossa. Hän myy asiakkaille sitä, mitä tarjolla on. Maxin Kala on auki vain keskiviikosta lauantaihin, jotta kalat olisivat varmasti tuoreita. Maanantait ja tiistait kuluvat paperitöiden parissa.

”Kalakauppa on sesonkiluonteista toimintaa. Jos kuha on loppu, se on loppu. Asiakkaat ovat ymmärtäneet sen hyvin.”

Grönholm kuvaa kauppiastapaansa eurooppalaiseksi. Se tarkoittaa sitä, että kun kala on tiskissä varmasti tuoretta, sen voi hakea viikonloppukokkausta varten jo torstaina.

”Yksikään kotimaisista tuotteistani ei ole ollut tiskissä kolmea päivää pidempään. Norjan lohi ja ruotsalainen nieriä liikkuvat asiakkaille viimeistään neljä päivää pyynnistä. Se on ehdoton takarajani. Tavoitteenani on, että edellispäivänä pyydetty kala olisi myyty seuraavan päivän iltaan mennessä.”

Myös Maxin Kalan Facebook-sivulla käy kova kuhina, kun kauppias kertoo siellä päivän tarjonnasta. Grönholm haluaa olla lähellä asiakkaitaan ja jakaa mieluusti kalankäsittelyvinkkejä ja -reseptejä asiakkaille. Tulevaisuudessa hän aikookin tarjota enemmän reseptejä sekä puodissaan että sosiaalisessa mediassa.

”Tarkoitus on olla oikeasti palveleva kalakauppa, ja reseptit ovat iso osa tätä suunnitelmaa.”

Pääkaupunkiseudulla on toistakymmentä yksityistä kalakauppaa, joista iso osa toimii kauppahalleissa. Espoossa kalaa myy Grönholmin lisäksi esimerkiksi Kalabaari Heikintorin ostoskeskuksessa Tapiolassa.

Pääasiassa kalakauppa käy markettien palvelutiskeillä. Grönholm kuitenkin uskoo, että myös pieniin erikoisliikkeisiin saattaisi riittää tulevaisuudessa asiakkaita.

”Olen aina ollut sitä mieltä, että jos kalan ja kalsarit saa samasta kaupasta, toisen laatu kärsii.”

Varsinainen rahasampo kalakaupan pitäminen ei ole, mutta Grönholm sanoo, että pystyy elättämään perheensä kalakaupalla. Myös Grönholmin puoliso on nykyään kokoaikaisesti perheen kalakaupassa töissä.

Ennen oman puodin avaamista Grönholm uskoi, että asiakkaat ostaisivat lähinnä norjalaista lohta. Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan oletuksessa onkin perää. Vuonna 2015 suomalaiset söivät kymmenisen kiloa tuontikalaa henkeä kohti. Tästä yli neljä kiloa oli ulkomaista lohta. Kotimaista kalaa suomalaiset söivät reilu neljä kiloa henkeä kohti fileepainoksi laskettuna.

Lohi käy kaupaksi myös Maxin Kalassa, mutta Grönholm on ilahtunut siitä, miten monipuolisesti erilaiset kalat maistuvat asiakkaille.

”Meillä on paljon asiakkaita, jotka ovat lisänneet omaa kalansyöntiään. He kertovat syöneensä aiemmin kerran viikossa kalaa, mutta saattavat nykyään käydä kolmena päivänä viikossa ja ostavat joka päivä eri kalaa.”

”Eniten on yllättänyt kokonaisen, perkaamattoman silakan menekki. Olen myynyt sitä viiden euron kilohintaan. Asiakkaita tulee sen perässä kauempaakin.”

Grönholm on huomannut, että suomalaiset suosivat varsin perinteisiä kalanvalmistusmenetelmiä. Siika ja kuha paistetaan, ja uunikala on suosittua ruokaa vuodesta toiseen. Matkailun lisääntyminen näkyy kiinnostuksena äyriäisiä ja erikoisempia kalaruokia kohtaan.

”Raa’an kalan syöminen on lisääntynyt paljon. Sashimiasiakkaita käy varsinkin viikonlopun tienoilla kymmenen per päivä.”

Grönholm toivoo, että suomalaiset innostuisivat tänä vuonna kalan grillaamisesta, sillä grillaus tuo kalaan oman makunsa ja kesäisen tunnelman.

Näin helmikuun alussa kalatiskeillä käy kaupaksi made. Grönholm uskoo, että ehdoton enemmistö hänen asiakkaistaan valmistaa mateesta perinteisiä herkkuja kuten keittoa tai muhennosta. Ne maistuvat myös Grönholmille, joskin kokkauksen saa hoitaa hänen äitinsä, joka on mestari valmistamaan mademuhennosta.

Grönholm puolestaan valmisti mateesta fish & chipsiä. Hän leikkasi mateen ruodottomiksi fileiksi, maustoi suolalla ja pippurilla sekä leivitti kalapalat kaurajauhoilla, kananmunalla ja ruiskorppujauhoilla. Lopuksi Grönholm paistoi mateet pannulla voin ja öljyn seoksessa.

”Made on kiinteälihainen kala, joten paistaminen oli helppoa. Siitä tehty fish & chips oli ihan tajuttoman hyvää.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • kalaruoat
 • Kauppa

Tilaa Ruokatorstain uutiskirje

Ruokatorstain uutiskirje tarjoaa viikonvaihdetta varten parhaat reseptit sekä ruokamaailman puheenaiheet ilmaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  4. 4

   Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

  5. 5

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  6. 6

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  7. 7

   Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

  8. 8

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  9. 9

   Erdoğan, Le Pen ja Trump ovat oire, eivät ongelma – on helpompaa syyllistää muutama ihminen kuin miettiä, miksi heitä kannatetaan

  10. 10

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  6. 6

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  7. 7

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  8. 8

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  9. 9

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  10. 10

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää