Valikko
Ruoka

Max Grönholm, 26, kyllästyi kalatiskien antimiin ja perusti kalakaupan: ”Jos kalan ja kalsarit saa samasta kaupasta, toisen laatu kärsii”

Kalakauppias Max Grönholm on ilahtunut siitä, miten monipuolisesti erilaiset kalat maistuvat asiakkaille.

Tiesitkö, että kalatiskien ”tuoreena myytävä” kala voi olla todellisuudessa pyydetty jopa 10 päivää sitten?

Espoolainen Max Grönholm, 26, tietää. Ja juuri tästä syystä hän päätti perustaa oman kalapuodin. Pieni, myymäläpinta-alaltaan isoa olohuonetta vastaava Maxin Kala avasi Espoon Kauklahdessa marraskuun puolivälissä.

”Olin kuluttajana pettynyt kalakauppojen tarjontaan. Suomessa kaloille myönnetään kohtuuttoman pitkiä myyntiaikoja. Jos tiskiini tulee eilen pyydetty kuha, saisin myydä sitä 9–12 päivää. Se ei kuitenkaan ole se tapa, jolla haluan kalakauppaa tehdä.”

Ennen oman puodin avaamista Grönholm ehti työskennellä kahdeksan vuoden ajan kolmella eri kalatiskillä pääkaupunkiseudulla. Koulutukseltaan hän on opinnäytetyötä vaille valmis ravintola-alan liikkeenjohdon restonomi ammattikorkeakoulusta. Grönholm on myös innokas vapaa-ajankalastaja.

Espoolaiset ottivat kalakaup­piaan vastaan ilolla. Jo avajaisviikonloppuna liikkeen ulkopuolella oli jono, ja Grönholmin mukaan jonon purkaminen jatkuu edelleen.

”Kun lauantaisin avaan, jonoa on ulos asti niin kauan, että tavara loppuu.”

Tuoreus ja nopea kierto ovatkin pääperiaatteet Grönholmin kaupanteossa. Hän myy asiakkaille sitä, mitä tarjolla on. Maxin Kala on auki vain keskiviikosta lauantaihin, jotta kalat olisivat varmasti tuoreita. Maanantait ja tiistait kuluvat paperitöiden parissa.

”Kalakauppa on sesonkiluonteista toimintaa. Jos kuha on loppu, se on loppu. Asiakkaat ovat ymmärtäneet sen hyvin.”

Grönholm kuvaa kauppiastapaansa eurooppalaiseksi. Se tarkoittaa sitä, että kun kala on tiskissä varmasti tuoretta, sen voi hakea viikonloppukokkausta varten jo torstaina.

”Yksikään kotimaisista tuotteistani ei ole ollut tiskissä kolmea päivää pidempään. Norjan lohi ja ruotsalainen nieriä liikkuvat asiakkaille viimeistään neljä päivää pyynnistä. Se on ehdoton takarajani. Tavoitteenani on, että edellispäivänä pyydetty kala olisi myyty seuraavan päivän iltaan mennessä.”

Myös Maxin Kalan Facebook-sivulla käy kova kuhina, kun kauppias kertoo siellä päivän tarjonnasta. Grönholm haluaa olla lähellä asiakkaitaan ja jakaa mieluusti kalankäsittelyvinkkejä ja -reseptejä asiakkaille. Tulevaisuudessa hän aikookin tarjota enemmän reseptejä sekä puodissaan että sosiaalisessa mediassa.

”Tarkoitus on olla oikeasti palveleva kalakauppa, ja reseptit ovat iso osa tätä suunnitelmaa.”

Pääkaupunkiseudulla on toistakymmentä yksityistä kalakauppaa, joista iso osa toimii kauppahalleissa. Espoossa kalaa myy Grönholmin lisäksi esimerkiksi Kalabaari Heikintorin ostoskeskuksessa Tapiolassa.

Pääasiassa kalakauppa käy markettien palvelutiskeillä. Grönholm kuitenkin uskoo, että myös pieniin erikoisliikkeisiin saattaisi riittää tulevaisuudessa asiakkaita.

”Olen aina ollut sitä mieltä, että jos kalan ja kalsarit saa samasta kaupasta, toisen laatu kärsii.”

Varsinainen rahasampo kalakaupan pitäminen ei ole, mutta Grönholm sanoo, että pystyy elättämään perheensä kalakaupalla. Myös Grönholmin puoliso on nykyään kokoaikaisesti perheen kalakaupassa töissä.

Ennen oman puodin avaamista Grönholm uskoi, että asiakkaat ostaisivat lähinnä norjalaista lohta. Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan oletuksessa onkin perää. Vuonna 2015 suomalaiset söivät kymmenisen kiloa tuontikalaa henkeä kohti. Tästä yli neljä kiloa oli ulkomaista lohta. Kotimaista kalaa suomalaiset söivät reilu neljä kiloa henkeä kohti fileepainoksi laskettuna.

Lohi käy kaupaksi myös Maxin Kalassa, mutta Grönholm on ilahtunut siitä, miten monipuolisesti erilaiset kalat maistuvat asiakkaille.

”Meillä on paljon asiakkaita, jotka ovat lisänneet omaa kalansyöntiään. He kertovat syöneensä aiemmin kerran viikossa kalaa, mutta saattavat nykyään käydä kolmena päivänä viikossa ja ostavat joka päivä eri kalaa.”

”Eniten on yllättänyt kokonaisen, perkaamattoman silakan menekki. Olen myynyt sitä viiden euron kilohintaan. Asiakkaita tulee sen perässä kauempaakin.”

Grönholm on huomannut, että suomalaiset suosivat varsin perinteisiä kalanvalmistusmenetelmiä. Siika ja kuha paistetaan, ja uunikala on suosittua ruokaa vuodesta toiseen. Matkailun lisääntyminen näkyy kiinnostuksena äyriäisiä ja erikoisempia kalaruokia kohtaan.

”Raa’an kalan syöminen on lisääntynyt paljon. Sashimiasiakkaita käy varsinkin viikonlopun tienoilla kymmenen per päivä.”

Grönholm toivoo, että suomalaiset innostuisivat tänä vuonna kalan grillaamisesta, sillä grillaus tuo kalaan oman makunsa ja kesäisen tunnelman.

Näin helmikuun alussa kalatiskeillä käy kaupaksi made. Grönholm uskoo, että ehdoton enemmistö hänen asiakkaistaan valmistaa mateesta perinteisiä herkkuja kuten keittoa tai muhennosta. Ne maistuvat myös Grönholmille, joskin kokkauksen saa hoitaa hänen äitinsä, joka on mestari valmistamaan mademuhennosta.

Grönholm puolestaan valmisti mateesta fish & chipsiä. Hän leikkasi mateen ruodottomiksi fileiksi, maustoi suolalla ja pippurilla sekä leivitti kalapalat kaurajauhoilla, kananmunalla ja ruiskorppujauhoilla. Lopuksi Grönholm paistoi mateet pannulla voin ja öljyn seoksessa.

”Made on kiinteälihainen kala, joten paistaminen oli helppoa. Siitä tehty fish & chips oli ihan tajuttoman hyvää.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • kalaruoat
 • Kauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  2. 2

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  3. 3

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  4. 4

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  7. 7

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  8. 8

   Tutkijat paikansivat 40 geeniä, jotka säätelevät älykkyyttä – niistä löytyi myös yllättävän vahva yhteys autismiin

  9. 9

   Poliisi nimesi Salman Abedin Manchesterin iskun epäillyksi tekijäksi – tämä hänestä tiedetään

  10. 10

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  6. 6

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  7. 7

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  8. 8

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  9. 9

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  9. 9

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää