Valikko
Ruoka

Onko valmiiksi pilkottujen kasvisten ostaja uusavuton vai trendikäs? Kysyimme dosentilta, mitä niistä pitäisi ajatella

Esikäsitellyt kasvikset valtaavat vähitellen kauppojen hevi-osastot. ”Suomessa on pysynyt pitkään kunnon emännän ajatus, että kaikki pitää tehdä alusta asti itse”, dosentti Piia Jallinoja sanoo.

Kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoille on viime vuosina ilmestynyt yhä enemmän esikäsiteltyjä kasviksia. Valmiit salaattisekoitukset ja paloitellut keittojuurekset ovat monille tuttuja, mutta niiden seuraksi on tullut esimerkiksi wok-sekoituksia.

Osa on voinut aluksi pyöritellä päätään pakkauksille, mutta valikoima kasvaa koko ajan. Jokuhan näitä ostaa!

”Moni kokee juuresten ja kasvisten käsittelyn työlääksi tai vaikeaksi”, vahvistaa dosentti Piia Jallinoja Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

Jallinoja muistuttaa, että sopivassa yhteydessä ruuanlaitto tuottaa mielihyvää ja mahdollisuuden päästä tekemään jotain käsillään. Esikäsiteltyjen kasvisten kanssa ruuanlaitto helpottuu ja nopeutuu mutta kokkaajalla säilyy tunne, että hän kuitenkin jollain lailla valmistaa ruokaa.

Kokemus ruuanlaitosta on monille kuitenkin tärkeä asia.

”Kasvikset saa maustaa itse, joten makumaailmaan säilyy pieni määräysvalta.”

Suurin syy esikäsiteltyjen kasvisten lisääntyneelle tarjonnalle on kuitenkin tämänhetkinen kasvisbuumi, Jallinoja sanoo.

”Se lisää kasvisten syömistä myös heillä, jotka eivät ole vegaaneja. Tähän asti kasviksiin on saattanut liittyä kielteisiä mielikuvia, vaikkapa että ne ovat ’pupunruokaa’ tai eivät pidä nälkää. Nyt kasvisten syöminen on saanut myös trendiruokanostetta.”

Esikäsitellyt kasvispakkaukset voivat myös auttaa ruokahävikin torjumiseen. Valmiista annoksesta ei jää kasviksia yli, jos pakkauksen koko on sopiva.

Apetit toi Tuorekset-sarjan kauppoihin viime elokuussa. Tällä hetkellä ”käyttövalmiiden kasvisten” sarjaan kuuluu kuusi erilaista tuotetta, kuten thaiwok-sekoitus ja perhewok. Valikoima vaihtuu vuoden kuluessa sesongin mukaan. Kesällä myynnissä voi olla grilliin sopivia kasvissekoituksia, syksyllä taas uunikypsennykseen soveltuvia sekoituksia.

Tuoreksien vastaanotto on markkinointijohtaja Miika Heleniuksen mukaan ollut hyvä. Hän ei halua kertoa myyntilukuja, mutta sarjan tuotteita on myynnissä noin tuhannessa kaupassa.

”Jos haluat tehdä nopeasti ruokaa, kuoriminen ja paloittelu helposti tuplaavat tai triplaavat kokkaamiseen kuluvan ajan”, Helenius huomauttaa.

Helmikuun alussa esikäsitellyt kasvikset ilmestyivät myös valmisruokiin, kun Saarioinen toi markkinoille 5 vaille valmis -nimisen valmisruokasarjan. Siihen kuuluu kolme erilaista wokkiruokaa, joiden pakkauksessa on mukana tuoreita, esikäsiteltyjä kasviksia, valmiiksi keitettyä riisiä tai nuudeleita, kypsennettyä nautaa tai broileria sekä maustekastike.

Pakkauksen sisällöstä saa kypsennettyä aterian valmiiksi paistinpannulla viidessä minuutissa.

”Halusimme tarjota kokonaisen, tarkkaan mietityn aterian, jonka kaikki tarveaineet ovat valmiiksi pakkauksessa”, sanoo Saarioisten innovaatiojohtaja Mirja Lonka.

Esikäsiteltyjen kasvisten pioneeri löytyy kuitenkin Satakunnasta. Honkajoella toimiva perheyritys Isokaski Oy toi myyntiin valmiiksi kuoritut ja pilkotut keittojuurekset jo 1960- ja 1970-luvun taitteessa.

”Kasvisten käyttö ja kulutus on lisääntynyt kovasti siitä, kun aloitimme. 40 vuotta sitten, kun aloitimme pilkottujen juuresten pakkaamisen, ihmiset ihmettelivät, että ostetaanko noita muka”, sanoo talouspäällikkö Aino Isokaski. Hän on itse ollut yrityksessä töissä 40 vuoden ajan.

Tällä hetkellä Isokasken valikoimiin kuuluvat keittojuuresten lisäksi muun muassa juureskuutiot, kaalisuikaleet ja kaali-porkkana-purjomix. Kaalisuikaleet ovat olleet myynnissä pari vuotta ja kaali-porkkana-purjomix noin vuoden verran.

Kaali-porkkana-purjomixin myynti on kasvanut vuoden aikana 20–30 prosenttia. Aino Isokaski uskoo, että se johtuu valistustyöstä. Kasvisten terveellisyydestä puhutaan nykyään paljon, joten ihmiset haluavat lisätä niiden osuutta ruokavaliossaan.

”Kauppa lisääntyy pikkuhiljaa. Ottaa aikansa, että asiakkaat tutustuvat tuotteisiin ja ottavat ne omakseen”, sanoo Isokaski.

”Suomessa on pysynyt pitkään kunnon emännän ajatus, että kaikki pitää tehdä alusta asti itse. Mitä pidemmälle aika kuluu, sitä vähemmän esikäsiteltyjen tuotteiden käyttöä tarvitsee perustella”, dosentti Piia Jallinoja sanoo.

Nyt kuluttajien asenteissa on voinut tapahtua muutos, hän arvioi. Esikäsiteltyjä kasviksia ei välttämättä mielletä enää uusavuttomien tuotteiksi.

Asenteisiin vaikuttaa myös väestörakenteen muuttuminen.

”Kohta tulevat vanhoiksi ne, jotka ovat olleet nuoria 70-luvulla. Jos nuoruudessa on ollut eineksiä, kynnys käyttää niitä myöhemmin on matalampi. Mallia voidaan ottaa myös omilta lapsilta tai lapsenlapsilta.”

Apetitin Miika Heleniuksen mukaan valmiiksi kuoritut ja paloitellut kasvikset kiinnostavat myös varttuneempia kuluttajia, joilla saattaa olla motorisia hankaluuksia kasvisten käsittelyssä.

Jos valmiiksi pakatut, esikäsitellyt kasvikset saavat Suomessa tarpeeksi suosiota, se voi näkyä jatkossa entistä voimakkaammin kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoilla.

Jallinojan mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Britanniassa kaupoissa on reilusti erilaisia syöntivalmiiksi käsiteltyjä, pakattuja hedelmä- ja vihannestuotteita.

Jallinoja kertoo olleensa hiljattain matkalla Cambridgessä.

”Siellä vihannesosaston painopiste oli esivalmistelluissa aineksissa. Suomessa osastoa hallitsevat peruna- ja banaanikeot.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Kasvikset
 • valmisruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  2. 2

   Mitä asunnonvälittäjät ajattelevat oikeasti asiakkaistaan? Järjettömiä hintapyyntöjä, harhaisia omakotiunelmia ja olemattomia miljoonaperintöjä

  3. 3

   Ei vanhoja kuvia, ei paidattomia saliselfieitä: Tämä nainen korjaa työkseen miesten kehnoja Tinder-profiileja ja jakaa nyt vinkkinsä

  4. 4

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  5. 5

   Mensan jäsenten tapaaminen lähti lapasesta Ruotsissa, hotellissa örvellettiin kuin viimeistä päivää ja vasta poliisi sai tilanteen rauhoitettua

  6. 6

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  7. 7

   ”Neitsyys on paras lahja, jonka nainen voi aviomiehelleen antaa”, luennoitsija opetti – ja Kiinassa roihahti someraivo

  8. 8

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  9. 9

   Baltialaiset huolestuivat: Maailmaa valloittanut koominen venäläisanimaatio Maša ja karhu saattaakin olla osa Venäjän hybridi­sodan­käyntiä

  10. 10

   Suomen ja viron samankaltaisuus huvittaa – nykyään virolaisetkin nauravat ”vilkuttamiselle” ja ”ratsastajapatsaalle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  2. 2

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  3. 3

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  4. 4

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  5. 5

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  6. 6

   Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

  7. 7

   Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

  8. 8

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  9. 9

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  10. 10

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää