Valikko
Ruoka

Onko valmiiksi pilkottujen kasvisten ostaja uusavuton vai trendikäs? Kysyimme dosentilta, mitä niistä pitäisi ajatella

Esikäsitellyt kasvikset valtaavat vähitellen kauppojen hevi-osastot. ”Suomessa on pysynyt pitkään kunnon emännän ajatus, että kaikki pitää tehdä alusta asti itse”, dosentti Piia Jallinoja sanoo.

Kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoille on viime vuosina ilmestynyt yhä enemmän esikäsiteltyjä kasviksia. Valmiit salaattisekoitukset ja paloitellut keittojuurekset ovat monille tuttuja, mutta niiden seuraksi on tullut esimerkiksi wok-sekoituksia.

Osa on voinut aluksi pyöritellä päätään pakkauksille, mutta valikoima kasvaa koko ajan. Jokuhan näitä ostaa!

”Moni kokee juuresten ja kasvisten käsittelyn työlääksi tai vaikeaksi”, vahvistaa dosentti Piia Jallinoja Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

Jallinoja muistuttaa, että sopivassa yhteydessä ruuanlaitto tuottaa mielihyvää ja mahdollisuuden päästä tekemään jotain käsillään. Esikäsiteltyjen kasvisten kanssa ruuanlaitto helpottuu ja nopeutuu mutta kokkaajalla säilyy tunne, että hän kuitenkin jollain lailla valmistaa ruokaa.

Kokemus ruuanlaitosta on monille kuitenkin tärkeä asia.

”Kasvikset saa maustaa itse, joten makumaailmaan säilyy pieni määräysvalta.”

Suurin syy esikäsiteltyjen kasvisten lisääntyneelle tarjonnalle on kuitenkin tämänhetkinen kasvisbuumi, Jallinoja sanoo.

”Se lisää kasvisten syömistä myös heillä, jotka eivät ole vegaaneja. Tähän asti kasviksiin on saattanut liittyä kielteisiä mielikuvia, vaikkapa että ne ovat ’pupunruokaa’ tai eivät pidä nälkää. Nyt kasvisten syöminen on saanut myös trendiruokanostetta.”

Esikäsitellyt kasvispakkaukset voivat myös auttaa ruokahävikin torjumiseen. Valmiista annoksesta ei jää kasviksia yli, jos pakkauksen koko on sopiva.

Apetit toi Tuorekset-sarjan kauppoihin viime elokuussa. Tällä hetkellä ”käyttövalmiiden kasvisten” sarjaan kuuluu kuusi erilaista tuotetta, kuten thaiwok-sekoitus ja perhewok. Valikoima vaihtuu vuoden kuluessa sesongin mukaan. Kesällä myynnissä voi olla grilliin sopivia kasvissekoituksia, syksyllä taas uunikypsennykseen soveltuvia sekoituksia.

Tuoreksien vastaanotto on markkinointijohtaja Miika Heleniuksen mukaan ollut hyvä. Hän ei halua kertoa myyntilukuja, mutta sarjan tuotteita on myynnissä noin tuhannessa kaupassa.

”Jos haluat tehdä nopeasti ruokaa, kuoriminen ja paloittelu helposti tuplaavat tai triplaavat kokkaamiseen kuluvan ajan”, Helenius huomauttaa.

Helmikuun alussa esikäsitellyt kasvikset ilmestyivät myös valmisruokiin, kun Saarioinen toi markkinoille 5 vaille valmis -nimisen valmisruokasarjan. Siihen kuuluu kolme erilaista wokkiruokaa, joiden pakkauksessa on mukana tuoreita, esikäsiteltyjä kasviksia, valmiiksi keitettyä riisiä tai nuudeleita, kypsennettyä nautaa tai broileria sekä maustekastike.

Pakkauksen sisällöstä saa kypsennettyä aterian valmiiksi paistinpannulla viidessä minuutissa.

”Halusimme tarjota kokonaisen, tarkkaan mietityn aterian, jonka kaikki tarveaineet ovat valmiiksi pakkauksessa”, sanoo Saarioisten innovaatiojohtaja Mirja Lonka.

Esikäsiteltyjen kasvisten pioneeri löytyy kuitenkin Satakunnasta. Honkajoella toimiva perheyritys Isokaski Oy toi myyntiin valmiiksi kuoritut ja pilkotut keittojuurekset jo 1960- ja 1970-luvun taitteessa.

”Kasvisten käyttö ja kulutus on lisääntynyt kovasti siitä, kun aloitimme. 40 vuotta sitten, kun aloitimme pilkottujen juuresten pakkaamisen, ihmiset ihmettelivät, että ostetaanko noita muka”, sanoo talouspäällikkö Aino Isokaski. Hän on itse ollut yrityksessä töissä 40 vuoden ajan.

Tällä hetkellä Isokasken valikoimiin kuuluvat keittojuuresten lisäksi muun muassa juureskuutiot, kaalisuikaleet ja kaali-porkkana-purjomix. Kaalisuikaleet ovat olleet myynnissä pari vuotta ja kaali-porkkana-purjomix noin vuoden verran.

Kaali-porkkana-purjomixin myynti on kasvanut vuoden aikana 20–30 prosenttia. Aino Isokaski uskoo, että se johtuu valistustyöstä. Kasvisten terveellisyydestä puhutaan nykyään paljon, joten ihmiset haluavat lisätä niiden osuutta ruokavaliossaan.

”Kauppa lisääntyy pikkuhiljaa. Ottaa aikansa, että asiakkaat tutustuvat tuotteisiin ja ottavat ne omakseen”, sanoo Isokaski.

”Suomessa on pysynyt pitkään kunnon emännän ajatus, että kaikki pitää tehdä alusta asti itse. Mitä pidemmälle aika kuluu, sitä vähemmän esikäsiteltyjen tuotteiden käyttöä tarvitsee perustella”, dosentti Piia Jallinoja sanoo.

Nyt kuluttajien asenteissa on voinut tapahtua muutos, hän arvioi. Esikäsiteltyjä kasviksia ei välttämättä mielletä enää uusavuttomien tuotteiksi.

Asenteisiin vaikuttaa myös väestörakenteen muuttuminen.

”Kohta tulevat vanhoiksi ne, jotka ovat olleet nuoria 70-luvulla. Jos nuoruudessa on ollut eineksiä, kynnys käyttää niitä myöhemmin on matalampi. Mallia voidaan ottaa myös omilta lapsilta tai lapsenlapsilta.”

Apetitin Miika Heleniuksen mukaan valmiiksi kuoritut ja paloitellut kasvikset kiinnostavat myös varttuneempia kuluttajia, joilla saattaa olla motorisia hankaluuksia kasvisten käsittelyssä.

Jos valmiiksi pakatut, esikäsitellyt kasvikset saavat Suomessa tarpeeksi suosiota, se voi näkyä jatkossa entistä voimakkaammin kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoilla.

Jallinojan mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Britanniassa kaupoissa on reilusti erilaisia syöntivalmiiksi käsiteltyjä, pakattuja hedelmä- ja vihannestuotteita.

Jallinoja kertoo olleensa hiljattain matkalla Cambridgessä.

”Siellä vihannesosaston painopiste oli esivalmistelluissa aineksissa. Suomessa osastoa hallitsevat peruna- ja banaanikeot.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • kasvikset
 • valmisruoka

Tilaa Ruokatorstain uutiskirje

Ruokatorstain uutiskirje tarjoaa viikonvaihdetta varten parhaat reseptit sekä ruokamaailman puheenaiheet ilmaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   ”Ruotsi, kuka olisi uskonut tällaista?” – Ruotsi vaatii Yhdysvalloilta selitystä Trumpin puheille

  2. 2

   Merivoimat hakee uutta asetta, jossa ”vain mielikuvitus on rajana” – erikoinen tietopyyntö herätti kummastusta

  3. 3

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  4. 4

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  5. 5

   Sastamalan kuolonkolaria epäillään tahalliseksi: Poliisi oli saanut jo aikaisemmin yleisövinkkejä tapoista epäillyn liikkumisesta

  6. 6

   Onko Trumpin presidenttikauden alku maailmanhistorian suurin piilokamera?

  7. 7

   Kymmenet vapaaehtoiset etsivät helsinkiläismiestä sunnuntaina Östersundomissa – ”On menty syvemmälle metsiin”

  8. 8

   Joka viides teatterissa katsottu elokuva on 3d – kolmiulotteinen televisio on kuollut, myöntävät valmistajat

  9. 9

   Yliopistojen korruptio on akateemista vehkeilyä – monet opetus- ja tutkimustehtävät täytetään hyvä veli -verkostoissa

  10. 10

   Rintamamiestalot tulevat takaisin – Helsingissä uusi talo voi maksaa tontteineen jo 700 000 euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  2. 2

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  3. 3

   Sastamalan kuolonkolaria epäillään tahalliseksi: Poliisi oli saanut jo aikaisemmin yleisövinkkejä tapoista epäillyn liikkumisesta

  4. 4

   Aki Kaurismäki palkittiin Berliinissä parhaana ohjaajana – ei tullut lavalle hakemaan palkintoaan

  5. 5

   Maailman etsityin mies nukkuu pommiliivissä voidakseen tarvittaessa räjäyttää itsensä – näin Isis-johtajaa jahdataan

  6. 6

   Yliopistojen korruptio on akateemista vehkeilyä – monet opetus- ja tutkimustehtävät täytetään hyvä veli -verkostoissa

  7. 7

   Masennuksesta selvinnyt Elina kertoo, miten mielenterveyshäiriöitä pitäisi oikeasti hoitaa – ja vielä ilman lisärahaa

  8. 8

   Tältä näytti 1 500 abin valtaamassa Viru-hotellissa – ”Täällä on spesiaalimeininki”

  9. 9

   ”Ruotsi, kuka olisi uskonut tällaista?” – Ruotsi vaatii Yhdysvalloilta selitystä Trumpin puheille

  10. 10

   Ero avomiehestä paransi stressin ja pahan olon – ”Oli vaikeaa hyväksyä, että perhe voi aiheuttaa pahoinvointia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  2. 2

   Persoonallisuus vaikuttaa ystävyyssuhteisiin – Tee ystävyystesti, joka kertoo millainen olet itse

  3. 3

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  4. 4

   Rap-artisti käski Helsingissä naiset ja vähemmistöt eturiviin ja miehet antamaan tilaa, koska emme itse tajua sitä tehdä

  5. 5

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  6. 6

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  7. 7

   16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

  8. 8

   Pohjois-Korean naisagentit diktaattorin palveluksessa: Kim Hyon-hui pudotti matkustajakoneen, ei ehtinyt nielaista syanidikapselia ja jäi kiinni

  9. 9

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  10. 10

   Suomalaisten suosikkitaloja odottaa purku tai täysremontti – nämä asiat kannattaa huomioida rintamamiestalon remontissa

  11. Näytä lisää