Valikko
Ruoka

Onko valmiiksi pilkottujen kasvisten ostaja uusavuton vai trendikäs? Kysyimme dosentilta, mitä niistä pitäisi ajatella

Esikäsitellyt kasvikset valtaavat vähitellen kauppojen hevi-osastot. ”Suomessa on pysynyt pitkään kunnon emännän ajatus, että kaikki pitää tehdä alusta asti itse”, dosentti Piia Jallinoja sanoo.

Kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoille on viime vuosina ilmestynyt yhä enemmän esikäsiteltyjä kasviksia. Valmiit salaattisekoitukset ja paloitellut keittojuurekset ovat monille tuttuja, mutta niiden seuraksi on tullut esimerkiksi wok-sekoituksia.

Osa on voinut aluksi pyöritellä päätään pakkauksille, mutta valikoima kasvaa koko ajan. Jokuhan näitä ostaa!

”Moni kokee juuresten ja kasvisten käsittelyn työlääksi tai vaikeaksi”, vahvistaa dosentti Piia Jallinoja Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

Jallinoja muistuttaa, että sopivassa yhteydessä ruuanlaitto tuottaa mielihyvää ja mahdollisuuden päästä tekemään jotain käsillään. Esikäsiteltyjen kasvisten kanssa ruuanlaitto helpottuu ja nopeutuu mutta kokkaajalla säilyy tunne, että hän kuitenkin jollain lailla valmistaa ruokaa.

Kokemus ruuanlaitosta on monille kuitenkin tärkeä asia.

”Kasvikset saa maustaa itse, joten makumaailmaan säilyy pieni määräysvalta.”

Suurin syy esikäsiteltyjen kasvisten lisääntyneelle tarjonnalle on kuitenkin tämänhetkinen kasvisbuumi, Jallinoja sanoo.

”Se lisää kasvisten syömistä myös heillä, jotka eivät ole vegaaneja. Tähän asti kasviksiin on saattanut liittyä kielteisiä mielikuvia, vaikkapa että ne ovat ’pupunruokaa’ tai eivät pidä nälkää. Nyt kasvisten syöminen on saanut myös trendiruokanostetta.”

Esikäsitellyt kasvispakkaukset voivat myös auttaa ruokahävikin torjumiseen. Valmiista annoksesta ei jää kasviksia yli, jos pakkauksen koko on sopiva.

Apetit toi Tuorekset-sarjan kauppoihin viime elokuussa. Tällä hetkellä ”käyttövalmiiden kasvisten” sarjaan kuuluu kuusi erilaista tuotetta, kuten thaiwok-sekoitus ja perhewok. Valikoima vaihtuu vuoden kuluessa sesongin mukaan. Kesällä myynnissä voi olla grilliin sopivia kasvissekoituksia, syksyllä taas uunikypsennykseen soveltuvia sekoituksia.

Tuoreksien vastaanotto on markkinointijohtaja Miika Heleniuksen mukaan ollut hyvä. Hän ei halua kertoa myyntilukuja, mutta sarjan tuotteita on myynnissä noin tuhannessa kaupassa.

”Jos haluat tehdä nopeasti ruokaa, kuoriminen ja paloittelu helposti tuplaavat tai triplaavat kokkaamiseen kuluvan ajan”, Helenius huomauttaa.

Helmikuun alussa esikäsitellyt kasvikset ilmestyivät myös valmisruokiin, kun Saarioinen toi markkinoille 5 vaille valmis -nimisen valmisruokasarjan. Siihen kuuluu kolme erilaista wokkiruokaa, joiden pakkauksessa on mukana tuoreita, esikäsiteltyjä kasviksia, valmiiksi keitettyä riisiä tai nuudeleita, kypsennettyä nautaa tai broileria sekä maustekastike.

Pakkauksen sisällöstä saa kypsennettyä aterian valmiiksi paistinpannulla viidessä minuutissa.

”Halusimme tarjota kokonaisen, tarkkaan mietityn aterian, jonka kaikki tarveaineet ovat valmiiksi pakkauksessa”, sanoo Saarioisten innovaatiojohtaja Mirja Lonka.

Esikäsiteltyjen kasvisten pioneeri löytyy kuitenkin Satakunnasta. Honkajoella toimiva perheyritys Isokaski Oy toi myyntiin valmiiksi kuoritut ja pilkotut keittojuurekset jo 1960- ja 1970-luvun taitteessa.

”Kasvisten käyttö ja kulutus on lisääntynyt kovasti siitä, kun aloitimme. 40 vuotta sitten, kun aloitimme pilkottujen juuresten pakkaamisen, ihmiset ihmettelivät, että ostetaanko noita muka”, sanoo talouspäällikkö Aino Isokaski. Hän on itse ollut yrityksessä töissä 40 vuoden ajan.

Tällä hetkellä Isokasken valikoimiin kuuluvat keittojuuresten lisäksi muun muassa juureskuutiot, kaalisuikaleet ja kaali-porkkana-purjomix. Kaalisuikaleet ovat olleet myynnissä pari vuotta ja kaali-porkkana-purjomix noin vuoden verran.

Kaali-porkkana-purjomixin myynti on kasvanut vuoden aikana 20–30 prosenttia. Aino Isokaski uskoo, että se johtuu valistustyöstä. Kasvisten terveellisyydestä puhutaan nykyään paljon, joten ihmiset haluavat lisätä niiden osuutta ruokavaliossaan.

”Kauppa lisääntyy pikkuhiljaa. Ottaa aikansa, että asiakkaat tutustuvat tuotteisiin ja ottavat ne omakseen”, sanoo Isokaski.

”Suomessa on pysynyt pitkään kunnon emännän ajatus, että kaikki pitää tehdä alusta asti itse. Mitä pidemmälle aika kuluu, sitä vähemmän esikäsiteltyjen tuotteiden käyttöä tarvitsee perustella”, dosentti Piia Jallinoja sanoo.

Nyt kuluttajien asenteissa on voinut tapahtua muutos, hän arvioi. Esikäsiteltyjä kasviksia ei välttämättä mielletä enää uusavuttomien tuotteiksi.

Asenteisiin vaikuttaa myös väestörakenteen muuttuminen.

”Kohta tulevat vanhoiksi ne, jotka ovat olleet nuoria 70-luvulla. Jos nuoruudessa on ollut eineksiä, kynnys käyttää niitä myöhemmin on matalampi. Mallia voidaan ottaa myös omilta lapsilta tai lapsenlapsilta.”

Apetitin Miika Heleniuksen mukaan valmiiksi kuoritut ja paloitellut kasvikset kiinnostavat myös varttuneempia kuluttajia, joilla saattaa olla motorisia hankaluuksia kasvisten käsittelyssä.

Jos valmiiksi pakatut, esikäsitellyt kasvikset saavat Suomessa tarpeeksi suosiota, se voi näkyä jatkossa entistä voimakkaammin kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoilla.

Jallinojan mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Britanniassa kaupoissa on reilusti erilaisia syöntivalmiiksi käsiteltyjä, pakattuja hedelmä- ja vihannestuotteita.

Jallinoja kertoo olleensa hiljattain matkalla Cambridgessä.

”Siellä vihannesosaston painopiste oli esivalmistelluissa aineksissa. Suomessa osastoa hallitsevat peruna- ja banaanikeot.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Kasvikset
 • valmisruoka

Tilaa Ruokatorstain uutiskirje

Ruokatorstain uutiskirje tarjoaa viikonvaihdetta varten parhaat reseptit sekä ruokamaailman puheenaiheet ilmaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  2. 2

   Asuntotukileikkuri rankaisee pääkaupunkiseudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

  3. 3

   Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

  4. 4

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  5. 5

   Helsingin rikkaimmilla alueilla on usein surkeat palvelut – HS:n laskuri näyttää: idän lähiöt lyövät monet eliitti­kaupunginosat mennen tullen

  6. 6

   Asuntojen myynti katkesi kuin seinään, syynä kirkon toimet – Helsingin Lehtisaaren asukkaat yrittävät vielä estää tontinvuokran korotukset

  7. 7

   Johtaja otti lastenkodin rahoja omiin taskuihinsa: teetti itselleen huonekaluja, osti elektroniikkaa ja hankki lohkolämmittimen

  8. 8

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  9. 9

   Diabeteksen esiaste yleistyy hälyttävästi suomalais­lapsilla, ja syynä on lihavuus – moni vanhempi ei tiedä lapsensa olevan ylipainoinen

  10. 10

   Asiantuntijat kertovat kuusi vinkkiä, miten saat parempaa suodatinkahvia halvalla – Älä törsää kahvinkeittimeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  2. 2

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  3. 3

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  4. 4

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  5. 5

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  6. 6

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  7. 7

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  8. 8

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  9. 9

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  10. 10

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää