Valikko
Ruoka

Olut ei saa olla olutmyymälän päätuote – myyntiluvan edellytyksenä ”riittävän monipuolinen elintarvikevalikoima”

Asiantuntevia olutpuoteja muun Euroopan malliin ei Suomesta vielä löydy kuin yksi. Lain mukaan alkoholin lisäksi myymälässä pitää myydä myös elintarvikkeita.

Olutkulttuuri Suomessa kehittyy hurjaa vauhtia, mutta erikoistuneet olutpuodit ovat jääneet pienpanimobuumin ja uusien olutravintoloiden varjoon. Liikkeitä on vasta yksi, viime elokuussa Helsingin keskustaan avattu pullokauppa Pien.

”Huomasimme, että olutkulttuuri menee selkeästi eurooppalaisempaan suuntaan, mutta tällainen puuttuu Suomesta. Euroopassa hyviä olutpuoteja on joka kylässä”, sanoo Erkki Häme, toinen liikkeen perustajista.

Myymälätila Ateneuminkujalla on pieni, mutta pitää sisällään laajan olutvalikoiman. Hyllystä löytyvät lähes kaikki suomalaiset pienten panimoiden kauppavahvuiset oluet sekä ­valikoima erikoisempia ulkomaisia oluita.

Osa kotimaisista oluista on paikallisia harvinaisuuksia eri puolelta Suomea, kuten Tornion panimon oluet, joita ei Etelä-Suomessa muualla myydä. Liike tekee myös yhteistyötä suoraan panimoiden kanssa saadakseen hyllyynsä pienimpiäkin tuotantoeriä.

Hämeen mukaan trendikkäitä hapanoluita menisi enemmänkin, niitä ihmiset osaavat puodista hakea. Mutta suomalaiset hapanoluet on vielä harvassa, joten valikoima on siltä osin maahantuojien varassa.

Vastaavia kauppoja on vireillä muissakin kaupungeissa, vaikka vielä toistaiseksi muita ei ole avattu, Häme tietää.

Yksi iso hidaste on Suomen laki, joka käytännössä kieltää alkoholiin erikoistuneen kaupan perustamisen. Käymisteitse valmistettuja enintään 4,7-prosenttisia alkoholijuomia saa myydä vain elintarvikeliikkeissä ja myyntiluvan edellytyksenä on ”riittävän monipuolinen elintarvikevalikoima”.

”Alkoholijuomien myynti ei saa olla liiketoiminnassa määräävässä asemassa. Olemme tätä säädöstä tulkinneet ja ohjeistaneet niin, että myyntipaikan valikoimissa tulisi olla tuotteita siinä määrin, että myyntipaikka voi toimia perheen normaalien peruselintarvikkeiden ostopaikkana”, selventää ryhmäpäällikkö Kari Kunnas Valvirasta.

Myös Pienin myymälätilasta puolet on varattu lähituotetuille elintarvikkeille. Hämeen mukaan kaupassa myytäisiin elintarvikkeita vaikka laki ei sitä edellyttäisikään, mutta ilman lain vaatimusta ”monipuolisuudesta” valikoima voisi keskittyä tuotteisiin, jotka sopivat hyvin yhteen oluen kanssa.

”Se säädös tuntuu vähän vanhanaikaiselta tällaisen kaupan näkökulmasta. Toki ymmärrän sen sikäli, ettei haluta halpaa kaljaa myyviä koppeja joka kulmaan. Me mennään sääntöjen mukaan”, Häme sanoo.

Pienin kohdalla vaatimuksen täyttäminen on tasapainottelua ja tulkintaa. Valvira onkin suositellut hallituksen esittämään alkoholilain muutokseen tarkennusta elintarvikevalikoiman määrittelyyn.

”Elintarvikevalikoimaa ei ole määritelty lainsäädännössä sen tarkemmin, joten rajan vetäminen on todella hankalaa, etenkin pienten kioskien tapauksessa”, Valviran Kunnas myöntää.

Vaatimus elintarvikevalikoimasta pätee myös tuottajien omaan ulosmyyntiin, lukuunottamatta tilaviinejä ja sahtia. Jos panimo haluaa myydä oluitaan suoraan kuluttajalle, sen on perustettava elintarvikemyymälä.

Panimoiden osalta vaatimus on alkoholilain uudistuksen myötä ehkä poistumassa, mutta muutoin alkoholituotteita saa jatkossakin myydä vain osana päivittäistavarakauppojen elintarviketarjontaa. Monet isot ruokakaupat ovat jo ottaneet monia pienpanimoiden tuotteita valikoimiinsa, mutta Hämeen mukaan myös erikoistuneelle myymälälle on kysyntää.

”Jos haluaa syvempää palvelua, esimerkiksi suosituksia olut-ruokapareista, niin sellaista saa vain erikoisliikkeestä. Eivätkä marketit pysty samanlaiseen valikoimaan, meillä on tuotteita niin pieniltä panimoilta pidemmän matkan päästä, ettei niitä hyvistäkään marketeista löydä”, Häme sanoo.

Pien, Ateneuminkuja, Helsinki, avoinna ma–la 11–20. www.pien.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Olut
 • Ruoka
 • Pienpanimot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  2. 2

   ”En enää itke hautajaisissa” – 22 kaveria kuoli, Malmön rikollispiireistä päässyt Sandro näkee kaduilla yhä nuorempia uhreja ja ampujia

  3. 3

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  4. 4

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  5. 5

   Voiko Rinkebyn mellakointi toistua Helsingissä? Tuskin, mutta pulassa ollaan, kun kouluttamattomille ja kielitaidottomille ei enää löydy töitä

  6. 6

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  7. 7

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  8. 8

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  9. 9

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  10. 10

   Kiista korvauksista kärjistyy: Joukko ilmaisia tv-kanavia uhkaa pimetä kaapelitalouksissa lähipäivinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  2. 2

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  3. 3

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  4. 4

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  5. 5

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  6. 6

   Arviossa näyttelijä Ville Haapasalon ravintola, jonka lihavartaat loistivat, mutta ei kaikki suinkaan auvoista ollut

  7. 7

   ”Miksei Suomikin eroaisi EU:sta?” – Britannian pettynyt työväenluokka saattaa tarjota torstain äänestyksessä uuden yllätyksen

  8. 8

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  9. 9

   Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

  10. 10

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  11. Näytä lisää