Valikko
Ruoka

Kaksi makua hallitsee Suomen sipsimarkkinoita – maailmalla perunalastussa voi maistua kokonainen ateria

Yksi norjalainen vastaa kahta suomalaista, mitä tulee sipsien syömiseen. Testaa, onko sipsimakusi erilainen kuin muilla.

Suomalaisten sipsimakua voisi kuvata kolmella sanalla: selkeä, perinteinen ja vakaa. Parhaiten suomalaisille maistuvat tavalliset, suolalla maustetut perunalastut. Toiseksi suosituin maku on hapankerman ja sipulin yhdistelmä, eli sipsitermein sourcream & onion.

”Suosituimmat sipsit ovat olleet samoja vuosikymmenestä toiseen”, sanoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Ritva Mäenpää Taffel-sipsejä tekevältä Orklalta.

Taffel aloitti poimutettujen perusperunalastujen valmistamisen vuonna 1970. Hapankerman ja sipulin makuiset Broadway-sipsit taas täyttävät tänä vuonna 20 vuotta.

Samat sipsimaut käyvät parhaiten kaupaksi myös toisella suurella sipsivalmistajalla Estrellalla, sanoo markkinoinnin vetäjä Nanna Järvinen.

”Tutkimustemme mukaan suomalaiset ostavat sipsejä ensisijaisesti maun perusteella. Usein valitaan tuttuja ja turvallisia makuja. Tavalliset suolatut sipsit ja sourcream & onion ovat suomalaisten suosikkimaut.”

Sipsimaku on varsin paikallinen asia, Järvinen huomauttaa. Esimerkiksi sourcream & onion on Järvisen mukaan pidetty sipsimaku muissakin Pohjoismaissa, etenkin Ruotsissa.

Järvinen arvelee sen johtuvan historiallisista makutottumuksista. Hapanmaitotuotteet ovat suosittuja Suomessa ja muissa pohjoismaissa. Keski-Euroopassa taas pidetään paprikasipseistä, ja norjalaisille maistuvat lihaisat, esimerkiksi pekoninmakuiset sipsit. Tällaiset sipsimaut ovat Suomessa vielä harvinaisia.

”Viime aikoina olemme huomanneet, että myös uudet, jännittävät maut kasvattavat suosiotaan. Sipsimaku on kehittymässä niin, että tuttujen ja turvallisten rinnalle halutaan myös jotain vaihtelua”, sanoo Järvinen.

Järvisen esimerkki villimmästä mausta ovat tzatzikisipsit. Tzatziki on kreikkalaista, kastikkeenoloista kurkkusalaattia, jossa maistuvat muun muassa jogurtti ja valkosipuli.

”Tzatzikisipsit ovat toimineet todella hyvin. Lanseerasimme ne tänä vuonna, ja tällä hetkellä ne ovat viidenneksi myydyin maku.”

Uusia sipsimakuja kehitellään hyvin järjestelmällisesti. Siinä vaiheessa, kun tuote on hyllyssä kuluttajien saatavilla, uutuussipsien ominaisuuksia on pähkäilty jo pitkään.

Estrellalla kehittely alkaa työpajassa, jota varten yhteispohjoismainen tuotekehitystiimi on laatinut eräänlaisia makupolkuja. Polut perustuvat erilaisiin maailmalla pyöriviin sipsimakutrendeihin. Tuotekehitystiimissä on mukana edustajia Suomesta, Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta.

”Mietimme ensin, mitkä ovat meidän mielestämme potentiaalisimpia, sitten kukin markkina valitsee omaan kuluttajaprofiiliinsa sopivimmat maut testattavaksi”, sanoo Järvinen.

Sipsihyllyyn päätyvät ne tuotteet, jotka pärjäävät parhaiten kuluttajatesteissä.

”Lopullinen päätös tehdään Suomessa paikallisesti.”

Maailmalla tällä hetkellä trendikäs sipsimaku on esimerkiksi street food eli katuruoka, Järvinen sanoo. Nousussa ovat myös niin sanotut ateriasipsit, joissa sipsit saattavat maistua vaikkapa juustohampurilaiselta. Järvinen kertoo maistaneensa hiljattain sipsejä, joissa maistui perunan lisäksi liha, kastike ja sipuli.

”Ne olivat omaan makuuni hieman erikoisia. Suomalaiset pitävät selkeämmistä mauista. Yhdessä lastussa on vaikea maistaa kokonainen ateria, mutta konsepti oli jännittävä. On makukehittäjille iso haaste, miten saadaan kokonainen ateria yhteen perunalastuun.”

Orklan Ritva Mäenpään mukaan etenkin Britannian ja Yhdysvaltojen sipsimarkkinoita seurataan tarkkaan.

”Britanniassa sipseissä saattaa olla etnisiä mausteita, kuten tikka masalaa tai currya, joita meillä näkee vähemmän. Se toki perustuu siihen, että Britanniassa on enemmän väestöä, joka syö sen tyyppistä ruokaa.”

Maailmalla käyvät kaupaksi myös tuliset sipsit, mutta Mäenpään mukaan ne eivät ole vielä lyöneet Suomessa läpi, vaikka tulisesti maustettu ruoka onkin nykyään suositumpaa kuin ennen.

”Valtaosa sipseistä myydään isoissa pusseissa ja ostetaan jaettavaksi, joten maun pitää miellyttää kaikkia. Se voi hidastaa tulisten sipsien myyntiä.”

Estrellan Nanna Järvisellä on myönteisempi näkemys tulisten sipsien suosiosta.

”Lanseerasimme tänä vuonna cheddar-chipotle-sipsit, ne ovat myyneet hyvin.”

Mäenpää arvioi, että sipsit voivat muuttua myös nykyistä makeammiksi. Makeispuolella on jo varsin tavallista, että esimerkiksi suklaassa voi olla popcornia tai suolapähkinää.

”Ehkä jonain päivänä Suomessakin nähdään makeaa ja suolaista yhdistäviä sipsejä.”

Maku ei ole kuitenkaan ainoa sipsivalmistajia kiinnostava asia. Ritva Mäenpään mukaan erilaiset leikkaukset ovat tällä hetkellä yksi isoista kansainvälisistä sipsitrendeistä. Leikkauksella tarkoitetaan sipsien muotoa ja poimutusastetta.

Esimerkiksi Taffelin Sips-perunalastut on poimutettu reilusti. Broadway-sipseissä poimut ovat aavistuksen pienemmät. Myynnissä on myös täysin sileitä perunalastuja.

Viime toukokuussa Taffelilta tuli myyntiin vohvelimaiseen muotoon leikatut Waffel-sipsit, jotka on maustettu mustapippurilla. Mäenpään mukaan kuluttajat ottivat Waffelit erittäin hyvin vastaan.

”Uusi leikkausmuoto muutti makukokemusta ja suutuntumaa niin, että lastuista tuli entistäkin rapeampia. Se yllätti meidät positiivisesti. Waffel on ensimmäinen tuote pitkään aikaan, joka hätyyttelee kolmen kärkeä. Se on myydyimpien sipsien joukossa.”

Mäenpään mukaan poimujen koko ja sipsien leikkausmuoto vaikuttaa ennen kaikkea sipsien purutuntumaan.

”On tutkittu, että rouskuva ääni vaikuttaa makukokemukseen.”

Sopivan rouskuvaisuuden arvioiminen on kuitenkin tarkkaa puuhaa. Sipsit eivät saa olla liian rapeita.

”On myös niin sanottuja kettle cooked -sipsejä, jotka ovat lasimaisen ohuita ja kovia. Ne eivät ole lyöneet läpi Suomessa, kun taas Britanniassa niitä myydään paljonkin. Ne saattavat olla liian kovia suurelle yleisölle.”

Hyvinvointi ja terveellisyys ovat tällä hetkellä isoja trendejä sekä Suomessa että maailmalla. Se näkyy – ehkä vähän yllättäen – myös sipsimarkkinoilla.

1990-luvulta tuttujen kevytperunalastujen aika on Järvisen ja Mäenpään mielestä ohi, mutta

terveellisyystrendi voi näkyä Järvisen mukaan muutenkin kuin rasvan kautta, esimerkiksi pienempänä suolan määränä tai isompana kuidun määränä.

Nanna Järvisen mukaan Ruotsissa Estrellalla on jo myynnissä esimerkiksi linssisipsejä.

”Niitä olen maistanut, ja ne olivat tosi hyviä! Niissä on enemmän kuitua kuin tavallisissa sipseissä. Suomessa linssisipsejä on testattu ajatuksen tasolla, mutta silloin niistä ei innostuttu. Suomalaisen kuluttajan mielestä terveysjutut eivät kuulu tähän kategoriaan. Silloin kun nautitaan, nautitaan kunnolla”, sanoo Järvinen.

Sipsejä tehdään perunan sijaan muistakin juureksista, kuten porkkanasta, bataatista tai punajuuresta.

”Juuressipsejä on jo ollut jonkin verran, mutta ne on tehty samalla tavalla kuin perunalastut, joten ne eivät ole sen terveellisempiä. Erilaisten kasvisten käyttö sipseissä laajenee varmasti”, sanoo Ritva Mäenpää.


Suomalaisten sipsienkulutuksesta ei ole tarkkoja tilastoja, mutta Järvisellä on siitä jonkinlaisia arvioita.

”Norjalaiset syövät sipsejä arviolta noin kuusi kiloa vuodessa per nuppi, ja arviomme mukaan suomalaiset syövät alle puolet siitä.”

Järvisen mukaan suomalaisten sipsienkulutus on myös pysynyt vakaana pitkään, vaikka kulutus onkin hienoisessa kasvussa.

Mäenpään mukaan Suomessa valtaosa sipseistä myydään viikonloppuisin ja sesonkeina, kuten vappuna ja uutena vuotena.

”Sipsimarkkina on pieni. Välipalasyöminen Suomessa on vielä melko pientä, mutta uskon sen kasvuun.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • sipsit
 • Perunalastut

Tilaa Ruokatorstain uutiskirje

Ruokatorstain uutiskirje tarjoaa viikonvaihdetta varten parhaat reseptit sekä ruokamaailman puheenaiheet ilmaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  2. 2

   Lennolla kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen osuttua koneeseen – kosminen säteily voi sekoittaa elektroniikkaa

  3. 3

   Maailman suosituin tubettaja joutui keskelle poliittisen korrektiuden kamppailua, joka ravistelee länsimaita – Tästä on kyse PewDiePie-kohussa

  4. 4

   ”No English? No problem!” Japanilaisurheilijan hillitön tv-haastattelu kiertää nyt netissä – ja toimii inspiraationa kaikille

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Venäjän YK-lähettiläs Vitali Tšurkin kuoli New Yorkissa

  7. 7

   Ruotsin pääministeri Löfven vihjaili Trumpin olevan hakoteillä faktojen tarkistamisessa – Trump syytti jälleen valeuutisia

  8. 8

   Nokialla pahoinpideltynä löytynyt 17-vuotias tyttö kuoli vammoihinsa

  9. 9

   Tutkimus: Gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa yllättävän riskin terveydelle

  10. 10

   Kaivosyhtiö lähetti vahingossa koko henkilöstölle listan työkavereiden rikkeistä – Professorin mielestä työelämän tietosuoja on liian ”löperö”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  2. 2

   Tutkimus: Gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa yllättävän riskin terveydelle

  3. 3

   Lennolla kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen osuttua koneeseen – kosminen säteily voi sekoittaa elektroniikkaa

  4. 4

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  5. 5

   Meni kahdeksan vuotta, mutta nyt olen onnellinen yksin

  6. 6

   Pekka Väänänen viettää Nuuksion metsissä vähintään 300 päivää vuodessa ja on huolissaan luonnosta vieraantuneista ihmisistä – ”Yksi sukupolvi on mennyt”

  7. 7

   ”No English? No problem!” Japanilaisurheilijan hillitön tv-haastattelu kiertää nyt netissä – ja toimii inspiraationa kaikille

  8. 8

   Maailman suosituin tubettaja joutui keskelle poliittisen korrektiuden kamppailua, joka ravistelee länsimaita – Tästä on kyse PewDiePie-kohussa

  9. 9

   Vuokrat karkasivat käsistä

  10. 10

   Trump selitti Ruotsissa hämmentäneitä terrorismi­vihjailujaan – kertoo viitanneensa Fox-kanavan uutislähetykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  2. 2

   Persoonallisuus vaikuttaa ystävyyssuhteisiin – Tee ystävyystesti, joka kertoo millainen olet itse

  3. 3

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  6. 6

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  7. 7

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  8. 8

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  9. 9

   Pohjois-Korean naisagentit diktaattorin palveluksessa: Kim Hyon-hui pudotti matkustajakoneen, ei ehtinyt nielaista syanidikapselia ja jäi kiinni

  10. 10

   Yli neljännes suomalaisista tyydyttää itsensä monta kertaa viikossa – ”Masturboinnista on tullut trendiseksiä”

  11. Näytä lisää