Valikko
Ruoka

Kaksi makua hallitsee Suomen sipsimarkkinoita – maailmalla perunalastussa voi maistua kokonainen ateria

Yksi norjalainen vastaa kahta suomalaista, mitä tulee sipsien syömiseen. Testaa, onko sipsimakusi erilainen kuin muilla.

Suomalaisten sipsimakua voisi kuvata kolmella sanalla: selkeä, perinteinen ja vakaa. Parhaiten suomalaisille maistuvat tavalliset, suolalla maustetut perunalastut. Toiseksi suosituin maku on hapankerman ja sipulin yhdistelmä, eli sipsitermein sourcream & onion.

”Suosituimmat sipsit ovat olleet samoja vuosikymmenestä toiseen”, sanoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Ritva Mäenpää Taffel-sipsejä tekevältä Orklalta.

Taffel aloitti poimutettujen perusperunalastujen valmistamisen vuonna 1970. Hapankerman ja sipulin makuiset Broadway-sipsit taas täyttävät tänä vuonna 20 vuotta.

Samat sipsimaut käyvät parhaiten kaupaksi myös toisella suurella sipsivalmistajalla Estrellalla, sanoo markkinoinnin vetäjä Nanna Järvinen.

”Tutkimustemme mukaan suomalaiset ostavat sipsejä ensisijaisesti maun perusteella. Usein valitaan tuttuja ja turvallisia makuja. Tavalliset suolatut sipsit ja sourcream & onion ovat suomalaisten suosikkimaut.”

Sipsimaku on varsin paikallinen asia, Järvinen huomauttaa. Esimerkiksi sourcream & onion on Järvisen mukaan pidetty sipsimaku muissakin Pohjoismaissa, etenkin Ruotsissa.

Järvinen arvelee sen johtuvan historiallisista makutottumuksista. Hapanmaitotuotteet ovat suosittuja Suomessa ja muissa pohjoismaissa. Keski-Euroopassa taas pidetään paprikasipseistä, ja norjalaisille maistuvat lihaisat, esimerkiksi pekoninmakuiset sipsit. Tällaiset sipsimaut ovat Suomessa vielä harvinaisia.

”Viime aikoina olemme huomanneet, että myös uudet, jännittävät maut kasvattavat suosiotaan. Sipsimaku on kehittymässä niin, että tuttujen ja turvallisten rinnalle halutaan myös jotain vaihtelua”, sanoo Järvinen.

Järvisen esimerkki villimmästä mausta ovat tzatzikisipsit. Tzatziki on kreikkalaista, kastikkeenoloista kurkkusalaattia, jossa maistuvat muun muassa jogurtti ja valkosipuli.

”Tzatzikisipsit ovat toimineet todella hyvin. Lanseerasimme ne tänä vuonna, ja tällä hetkellä ne ovat viidenneksi myydyin maku.”

Uusia sipsimakuja kehitellään hyvin järjestelmällisesti. Siinä vaiheessa, kun tuote on hyllyssä kuluttajien saatavilla, uutuussipsien ominaisuuksia on pähkäilty jo pitkään.

Estrellalla kehittely alkaa työpajassa, jota varten yhteispohjoismainen tuotekehitystiimi on laatinut eräänlaisia makupolkuja. Polut perustuvat erilaisiin maailmalla pyöriviin sipsimakutrendeihin. Tuotekehitystiimissä on mukana edustajia Suomesta, Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta.

”Mietimme ensin, mitkä ovat meidän mielestämme potentiaalisimpia, sitten kukin markkina valitsee omaan kuluttajaprofiiliinsa sopivimmat maut testattavaksi”, sanoo Järvinen.

Sipsihyllyyn päätyvät ne tuotteet, jotka pärjäävät parhaiten kuluttajatesteissä.

”Lopullinen päätös tehdään Suomessa paikallisesti.”

Maailmalla tällä hetkellä trendikäs sipsimaku on esimerkiksi street food eli katuruoka, Järvinen sanoo. Nousussa ovat myös niin sanotut ateriasipsit, joissa sipsit saattavat maistua vaikkapa juustohampurilaiselta. Järvinen kertoo maistaneensa hiljattain sipsejä, joissa maistui perunan lisäksi liha, kastike ja sipuli.

”Ne olivat omaan makuuni hieman erikoisia. Suomalaiset pitävät selkeämmistä mauista. Yhdessä lastussa on vaikea maistaa kokonainen ateria, mutta konsepti oli jännittävä. On makukehittäjille iso haaste, miten saadaan kokonainen ateria yhteen perunalastuun.”

Orklan Ritva Mäenpään mukaan etenkin Britannian ja Yhdysvaltojen sipsimarkkinoita seurataan tarkkaan.

”Britanniassa sipseissä saattaa olla etnisiä mausteita, kuten tikka masalaa tai currya, joita meillä näkee vähemmän. Se toki perustuu siihen, että Britanniassa on enemmän väestöä, joka syö sen tyyppistä ruokaa.”

Maailmalla käyvät kaupaksi myös tuliset sipsit, mutta Mäenpään mukaan ne eivät ole vielä lyöneet Suomessa läpi, vaikka tulisesti maustettu ruoka onkin nykyään suositumpaa kuin ennen.

”Valtaosa sipseistä myydään isoissa pusseissa ja ostetaan jaettavaksi, joten maun pitää miellyttää kaikkia. Se voi hidastaa tulisten sipsien myyntiä.”

Estrellan Nanna Järvisellä on myönteisempi näkemys tulisten sipsien suosiosta.

”Lanseerasimme tänä vuonna cheddar-chipotle-sipsit, ne ovat myyneet hyvin.”

Mäenpää arvioi, että sipsit voivat muuttua myös nykyistä makeammiksi. Makeispuolella on jo varsin tavallista, että esimerkiksi suklaassa voi olla popcornia tai suolapähkinää.

”Ehkä jonain päivänä Suomessakin nähdään makeaa ja suolaista yhdistäviä sipsejä.”

Maku ei ole kuitenkaan ainoa sipsivalmistajia kiinnostava asia. Ritva Mäenpään mukaan erilaiset leikkaukset ovat tällä hetkellä yksi isoista kansainvälisistä sipsitrendeistä. Leikkauksella tarkoitetaan sipsien muotoa ja poimutusastetta.

Esimerkiksi Taffelin Sips-perunalastut on poimutettu reilusti. Broadway-sipseissä poimut ovat aavistuksen pienemmät. Myynnissä on myös täysin sileitä perunalastuja.

Viime toukokuussa Taffelilta tuli myyntiin vohvelimaiseen muotoon leikatut Waffel-sipsit, jotka on maustettu mustapippurilla. Mäenpään mukaan kuluttajat ottivat Waffelit erittäin hyvin vastaan.

”Uusi leikkausmuoto muutti makukokemusta ja suutuntumaa niin, että lastuista tuli entistäkin rapeampia. Se yllätti meidät positiivisesti. Waffel on ensimmäinen tuote pitkään aikaan, joka hätyyttelee kolmen kärkeä. Se on myydyimpien sipsien joukossa.”

Mäenpään mukaan poimujen koko ja sipsien leikkausmuoto vaikuttaa ennen kaikkea sipsien purutuntumaan.

”On tutkittu, että rouskuva ääni vaikuttaa makukokemukseen.”

Sopivan rouskuvaisuuden arvioiminen on kuitenkin tarkkaa puuhaa. Sipsit eivät saa olla liian rapeita.

”On myös niin sanottuja kettle cooked -sipsejä, jotka ovat lasimaisen ohuita ja kovia. Ne eivät ole lyöneet läpi Suomessa, kun taas Britanniassa niitä myydään paljonkin. Ne saattavat olla liian kovia suurelle yleisölle.”

Hyvinvointi ja terveellisyys ovat tällä hetkellä isoja trendejä sekä Suomessa että maailmalla. Se näkyy – ehkä vähän yllättäen – myös sipsimarkkinoilla.

1990-luvulta tuttujen kevytperunalastujen aika on Järvisen ja Mäenpään mielestä ohi, mutta

terveellisyystrendi voi näkyä Järvisen mukaan muutenkin kuin rasvan kautta, esimerkiksi pienempänä suolan määränä tai isompana kuidun määränä.

Nanna Järvisen mukaan Ruotsissa Estrellalla on jo myynnissä esimerkiksi linssisipsejä.

”Niitä olen maistanut, ja ne olivat tosi hyviä! Niissä on enemmän kuitua kuin tavallisissa sipseissä. Suomessa linssisipsejä on testattu ajatuksen tasolla, mutta silloin niistä ei innostuttu. Suomalaisen kuluttajan mielestä terveysjutut eivät kuulu tähän kategoriaan. Silloin kun nautitaan, nautitaan kunnolla”, sanoo Järvinen.

Sipsejä tehdään perunan sijaan muistakin juureksista, kuten porkkanasta, bataatista tai punajuuresta.

”Juuressipsejä on jo ollut jonkin verran, mutta ne on tehty samalla tavalla kuin perunalastut, joten ne eivät ole sen terveellisempiä. Erilaisten kasvisten käyttö sipseissä laajenee varmasti”, sanoo Ritva Mäenpää.


Suomalaisten sipsienkulutuksesta ei ole tarkkoja tilastoja, mutta Järvisellä on siitä jonkinlaisia arvioita.

”Norjalaiset syövät sipsejä arviolta noin kuusi kiloa vuodessa per nuppi, ja arviomme mukaan suomalaiset syövät alle puolet siitä.”

Järvisen mukaan suomalaisten sipsienkulutus on myös pysynyt vakaana pitkään, vaikka kulutus onkin hienoisessa kasvussa.

Mäenpään mukaan Suomessa valtaosa sipseistä myydään viikonloppuisin ja sesonkeina, kuten vappuna ja uutena vuotena.

”Sipsimarkkina on pieni. Välipalasyöminen Suomessa on vielä melko pientä, mutta uskon sen kasvuun.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  2. 2

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  3. 3

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  6. 6

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

  9. 9

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  10. 10

   It-yhtiön johtaja Sami Karkkila: Tekoälyn ja robottien kehitys tuo osan Intiaan menetetyistä työpaikoista pian takaisin Suomeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  7. 7

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  8. 8

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  9. 9

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  10. 10

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää