Valikko
Ruoka

Kaksi makua hallitsee Suomen sipsimarkkinoita – maailmalla perunalastussa voi maistua kokonainen ateria

Yksi norjalainen vastaa kahta suomalaista, mitä tulee sipsien syömiseen. Testaa, onko sipsimakusi erilainen kuin muilla.

Suomalaisten sipsimakua voisi kuvata kolmella sanalla: selkeä, perinteinen ja vakaa. Parhaiten suomalaisille maistuvat tavalliset, suolalla maustetut perunalastut. Toiseksi suosituin maku on hapankerman ja sipulin yhdistelmä, eli sipsitermein sourcream & onion.

”Suosituimmat sipsit ovat olleet samoja vuosikymmenestä toiseen”, sanoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Ritva Mäenpää Taffel-sipsejä tekevältä Orklalta.

Taffel aloitti poimutettujen perusperunalastujen valmistamisen vuonna 1970. Hapankerman ja sipulin makuiset Broadway-sipsit taas täyttävät tänä vuonna 20 vuotta.

Samat sipsimaut käyvät parhaiten kaupaksi myös toisella suurella sipsivalmistajalla Estrellalla, sanoo markkinoinnin vetäjä Nanna Järvinen.

”Tutkimustemme mukaan suomalaiset ostavat sipsejä ensisijaisesti maun perusteella. Usein valitaan tuttuja ja turvallisia makuja. Tavalliset suolatut sipsit ja sourcream & onion ovat suomalaisten suosikkimaut.”

Sipsimaku on varsin paikallinen asia, Järvinen huomauttaa. Esimerkiksi sourcream & onion on Järvisen mukaan pidetty sipsimaku muissakin Pohjoismaissa, etenkin Ruotsissa.

Järvinen arvelee sen johtuvan historiallisista makutottumuksista. Hapanmaitotuotteet ovat suosittuja Suomessa ja muissa pohjoismaissa. Keski-Euroopassa taas pidetään paprikasipseistä, ja norjalaisille maistuvat lihaisat, esimerkiksi pekoninmakuiset sipsit. Tällaiset sipsimaut ovat Suomessa vielä harvinaisia.

”Viime aikoina olemme huomanneet, että myös uudet, jännittävät maut kasvattavat suosiotaan. Sipsimaku on kehittymässä niin, että tuttujen ja turvallisten rinnalle halutaan myös jotain vaihtelua”, sanoo Järvinen.

Järvisen esimerkki villimmästä mausta ovat tzatzikisipsit. Tzatziki on kreikkalaista, kastikkeenoloista kurkkusalaattia, jossa maistuvat muun muassa jogurtti ja valkosipuli.

”Tzatzikisipsit ovat toimineet todella hyvin. Lanseerasimme ne tänä vuonna, ja tällä hetkellä ne ovat viidenneksi myydyin maku.”

Uusia sipsimakuja kehitellään hyvin järjestelmällisesti. Siinä vaiheessa, kun tuote on hyllyssä kuluttajien saatavilla, uutuussipsien ominaisuuksia on pähkäilty jo pitkään.

Estrellalla kehittely alkaa työpajassa, jota varten yhteispohjoismainen tuotekehitystiimi on laatinut eräänlaisia makupolkuja. Polut perustuvat erilaisiin maailmalla pyöriviin sipsimakutrendeihin. Tuotekehitystiimissä on mukana edustajia Suomesta, Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta.

”Mietimme ensin, mitkä ovat meidän mielestämme potentiaalisimpia, sitten kukin markkina valitsee omaan kuluttajaprofiiliinsa sopivimmat maut testattavaksi”, sanoo Järvinen.

Sipsihyllyyn päätyvät ne tuotteet, jotka pärjäävät parhaiten kuluttajatesteissä.

”Lopullinen päätös tehdään Suomessa paikallisesti.”

Maailmalla tällä hetkellä trendikäs sipsimaku on esimerkiksi street food eli katuruoka, Järvinen sanoo. Nousussa ovat myös niin sanotut ateriasipsit, joissa sipsit saattavat maistua vaikkapa juustohampurilaiselta. Järvinen kertoo maistaneensa hiljattain sipsejä, joissa maistui perunan lisäksi liha, kastike ja sipuli.

”Ne olivat omaan makuuni hieman erikoisia. Suomalaiset pitävät selkeämmistä mauista. Yhdessä lastussa on vaikea maistaa kokonainen ateria, mutta konsepti oli jännittävä. On makukehittäjille iso haaste, miten saadaan kokonainen ateria yhteen perunalastuun.”

Orklan Ritva Mäenpään mukaan etenkin Britannian ja Yhdysvaltojen sipsimarkkinoita seurataan tarkkaan.

”Britanniassa sipseissä saattaa olla etnisiä mausteita, kuten tikka masalaa tai currya, joita meillä näkee vähemmän. Se toki perustuu siihen, että Britanniassa on enemmän väestöä, joka syö sen tyyppistä ruokaa.”

Maailmalla käyvät kaupaksi myös tuliset sipsit, mutta Mäenpään mukaan ne eivät ole vielä lyöneet Suomessa läpi, vaikka tulisesti maustettu ruoka onkin nykyään suositumpaa kuin ennen.

”Valtaosa sipseistä myydään isoissa pusseissa ja ostetaan jaettavaksi, joten maun pitää miellyttää kaikkia. Se voi hidastaa tulisten sipsien myyntiä.”

Estrellan Nanna Järvisellä on myönteisempi näkemys tulisten sipsien suosiosta.

”Lanseerasimme tänä vuonna cheddar-chipotle-sipsit, ne ovat myyneet hyvin.”

Mäenpää arvioi, että sipsit voivat muuttua myös nykyistä makeammiksi. Makeispuolella on jo varsin tavallista, että esimerkiksi suklaassa voi olla popcornia tai suolapähkinää.

”Ehkä jonain päivänä Suomessakin nähdään makeaa ja suolaista yhdistäviä sipsejä.”

Maku ei ole kuitenkaan ainoa sipsivalmistajia kiinnostava asia. Ritva Mäenpään mukaan erilaiset leikkaukset ovat tällä hetkellä yksi isoista kansainvälisistä sipsitrendeistä. Leikkauksella tarkoitetaan sipsien muotoa ja poimutusastetta.

Esimerkiksi Taffelin Sips-perunalastut on poimutettu reilusti. Broadway-sipseissä poimut ovat aavistuksen pienemmät. Myynnissä on myös täysin sileitä perunalastuja.

Viime toukokuussa Taffelilta tuli myyntiin vohvelimaiseen muotoon leikatut Waffel-sipsit, jotka on maustettu mustapippurilla. Mäenpään mukaan kuluttajat ottivat Waffelit erittäin hyvin vastaan.

”Uusi leikkausmuoto muutti makukokemusta ja suutuntumaa niin, että lastuista tuli entistäkin rapeampia. Se yllätti meidät positiivisesti. Waffel on ensimmäinen tuote pitkään aikaan, joka hätyyttelee kolmen kärkeä. Se on myydyimpien sipsien joukossa.”

Mäenpään mukaan poimujen koko ja sipsien leikkausmuoto vaikuttaa ennen kaikkea sipsien purutuntumaan.

”On tutkittu, että rouskuva ääni vaikuttaa makukokemukseen.”

Sopivan rouskuvaisuuden arvioiminen on kuitenkin tarkkaa puuhaa. Sipsit eivät saa olla liian rapeita.

”On myös niin sanottuja kettle cooked -sipsejä, jotka ovat lasimaisen ohuita ja kovia. Ne eivät ole lyöneet läpi Suomessa, kun taas Britanniassa niitä myydään paljonkin. Ne saattavat olla liian kovia suurelle yleisölle.”

Hyvinvointi ja terveellisyys ovat tällä hetkellä isoja trendejä sekä Suomessa että maailmalla. Se näkyy – ehkä vähän yllättäen – myös sipsimarkkinoilla.

1990-luvulta tuttujen kevytperunalastujen aika on Järvisen ja Mäenpään mielestä ohi, mutta

terveellisyystrendi voi näkyä Järvisen mukaan muutenkin kuin rasvan kautta, esimerkiksi pienempänä suolan määränä tai isompana kuidun määränä.

Nanna Järvisen mukaan Ruotsissa Estrellalla on jo myynnissä esimerkiksi linssisipsejä.

”Niitä olen maistanut, ja ne olivat tosi hyviä! Niissä on enemmän kuitua kuin tavallisissa sipseissä. Suomessa linssisipsejä on testattu ajatuksen tasolla, mutta silloin niistä ei innostuttu. Suomalaisen kuluttajan mielestä terveysjutut eivät kuulu tähän kategoriaan. Silloin kun nautitaan, nautitaan kunnolla”, sanoo Järvinen.

Sipsejä tehdään perunan sijaan muistakin juureksista, kuten porkkanasta, bataatista tai punajuuresta.

”Juuressipsejä on jo ollut jonkin verran, mutta ne on tehty samalla tavalla kuin perunalastut, joten ne eivät ole sen terveellisempiä. Erilaisten kasvisten käyttö sipseissä laajenee varmasti”, sanoo Ritva Mäenpää.


Suomalaisten sipsienkulutuksesta ei ole tarkkoja tilastoja, mutta Järvisellä on siitä jonkinlaisia arvioita.

”Norjalaiset syövät sipsejä arviolta noin kuusi kiloa vuodessa per nuppi, ja arviomme mukaan suomalaiset syövät alle puolet siitä.”

Järvisen mukaan suomalaisten sipsienkulutus on myös pysynyt vakaana pitkään, vaikka kulutus onkin hienoisessa kasvussa.

Mäenpään mukaan Suomessa valtaosa sipseistä myydään viikonloppuisin ja sesonkeina, kuten vappuna ja uutena vuotena.

”Sipsimarkkina on pieni. Välipalasyöminen Suomessa on vielä melko pientä, mutta uskon sen kasvuun.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • sipsit
 • Perunalastut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  5. 5

   Trump ryhtyy romuttamaan ilmastopolitiikkaa – Tänään allekirjoitettavan asetuksen ennustetaan elvyttävän kannattamatonta hiilivoimaa

  6. 6

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  7. 7

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  8. 8

   C-juniorin seuranvaihto maksoi salibandyssa 5 000 euroa – tässä syy

  9. 9

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  10. 10

   Rikkoiko tien kuoppa renkaasi – korvausta ei välttämättä saa, tietää viranomaisten tiukkuuteen törmännyt espoolaisnainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  2. 2

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  5. 5

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  6. 6

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  7. 7

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  8. 8

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  9. 9

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  10. 10

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää