Valikko
Ruoka

Onko kallis luksushunaja tai oliiviöljy varmasti aitoa? Väärennetty elintarvike on vaikea tunnistaa

Elintarvikeväärennösten kohteeksi joutuvat usein kalliit tuotteet, joita on helppo jatkaa tai laimentaa heikkolaatuisemmalla tuotteella.

Luontaistuote- ja ekokaupoissa myytävä manuka-hunaja on terveysintoilijoiden suosiossa ja yksi maailman kalleimmista hunajista.

Elintarvikkeisiin perehtynyt tietokirjailija Mari Koistinen sanoo, että manuka-hunajaa tuotetaan ainoastaan Uudessa-Seelannissa ja Australiassa. Manukapuun medestä valmistetulla hunajalla on ulkoisesti käytettynä antibakteerisia ominaisuuksia, joiden takia sitä käytetään esimerkiksi haavanhoitotuotteissa.

”Manuka-hunajan kilohinta on yli sadan euron luokkaa Suomessakin”, sanoo Koistinen, joka on kirjoittanut Hunaja – luonnon oma makeuttaja -nimisen tietokirjan (2015).

Manuka-hunaja on arvokas tuote, joten se kiinnostaa myös huijareita. Hunaja on maailmanlaajuisesti yksi väärennetyimmistä elintarvikkeista.

Eviran erikoistutkija Annikki Wellingin mukaan elintarvikeväärennökset koskevat usein kalliita elintarvikkeita, joita on helppo laimentaa tai vaihtaa toiseen.

”Esimerkiksi extra virgin -oliiviöljyn sekaan saatetaan panna huonompaa öljyä. Tällaisia väärennöksiä on vaikea tunnistaa.”

Oliiviöljyn lisäksi muita usein väärennettyjä elintarvikkeita ovat esimerkiksi kala, luomutuotteet, maitotuotteet, viljatuotteet, hunaja ja vaahterasiirappi, kahvi ja tee, mausteet, viini ja tietyt hedelmämehut. Tämä selviää vuonna 2013 EU-parlamentille laaditusta mietinnöstä.

Wellingin mukaan EU-tasolla selvitettiin vuonna 2015, ovatko vaalealihaiset kalat samoja kuin pakkauksissa. Prosessoimattomista kaloista kuusi prosenttia ja prosessoiduista viisi prosenttia oli jotain muuta, kuin pakkauksessa annettiin ymmärtää.

Suomi pärjäsi kyseisessä kalaselvityksessä varsin hyvin. 83:sta tutkitusta näytteestä vain yksi kala oli jotain muuta kuin oli ilmoitettu.

Wellingin mukaan elintarvikeväärennökset eivät tiettävästi ole aiheuttaneet vaaratilanteita suomalaisille kuluttajille. Kuluttajat saattavat kuitenkin maksaa kalliin hinnan kehnosta tuotteesta, vaikka luulevat ostavansa laadukasta tavaraa.

”Myös rehelliset toimijat joutuvat kärsimään, kun huijarit myyvät huonoa tavaraa.”

Pahimmillaan elintarvikeväärennökset kuitenkin aiheuttavat jopa hengenvaaran, kuten tapahtui esimerkiksi Kiinan maitoskandaalissa vuonna 2008.

Tuolloin kiinalaisiin maitotuotteisiin oli lisätty melamiinia, jotta maito näyttäisi testeissä proteiinipitoisemmalta kuin se todellisuudessa oli. Melamiini tappoi ainakin kuusi vauvaa ja sairastutti satoja tuhansia ihmisiä.

Wellingin mukaan iso elintarvikeväärennöksiä koskeva ongelma on, ettei niitä koskevaa lainsäädäntöä ole. Laki sanoo ainoastaan, että kuluttajaa ei saa johtaa harhaan, mutta sitä ei ole eritelty, millaisen tuomion mistäkin petoksesta saa.

”Tehokkaampi viranomaisyhteistyö voisi tuoda tapauksia enemmän esille. Jos vaikkapa jokin elintarvike paljastuu toisessa maassa väärennetyksi, ne voitaisiin paikantaa myös muissa maissa.”

Tavallisen kuluttajan on vaikea tunnistaa elintarvikeväärennös, sillä niiden osoittaminen vaatii usein laboratorio-olosuhteet. Wellingin mukaan pahimmilta huijauksilta voi välttyä maalaisjärkeä käyttämällä.

”Jos tuotteen hinta vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, on hälytyskellojen syytä soida.”

Mutta palataan vielä väärennettyyn hunajaan. Netissä kiertää vinkkejä siihen, miten hunajan aitouden voisi kotona varmistaa. Mitään keinoa esimerkiksi hunajan mahdollisten sokerilisäysten selvittämiseen kotioloissa ei kuitenkaan ole, muistuttaa Suomen Mehiläishoitajain liitto tiedotteessaan.

Mari Koistisen mukaan hunajaväärennökset koskevat usein alkuperää. Tällöin väärentäjä saattaa hämärtää esimerkiksi hunajan tuotantomaan.

”Kiinalaista hunajaa saatetaan myydä unkarilaisena.”

Koistinen laskee alkuperäväärennöksiin myös yritykset hämärtää hunajan tuotantokasvi. Tällöin esimerkiksi tavanomaisemmista kukista tehtyä hunajaa saatetaan yrittää myydä manuka-hunajana.

Yksi hunajan alkuperäväärennösten muoto on myös kertoa lajihunajan kasvialkuperä väärin. Lajihunajien mesi on pääsääntöisesti peräisin tietystä kasvista, esimerkiksi voikukasta tai lehmuksesta, mutta mehiläistarhaaja voi joskus arvioida kasvialkuperän väärin vahingossakin.

”Tarhaaja saattaa siis luulla tuottaneensa jotakin lajihunajaa, mutta analyyseissa paljastuu, että tuottaja on arvioinut hunajan mesialkuperän väärin.”

Alkuperäväärennösten lisäksi hunajabisnestä vaivaa jonkin verran myös aiemmin mainittu sokerilisäys. EU-tasolla sokerilisäyksiä löytyi noin kuudesta prosentista kaikesta tutkitusta hunajasta. Tällöin valmiiseen hunajaan on sekoitettu jotain sokeria kuten maissisiirappia. Yleensä siirappimaisia sokereita sekoitetaan juokseviin hunajiin, sanoo Koistinen.

Tarhaaja voi myös ruokkia mehiläisiä sokerilla, koska se on helpompaa ja halvempaa. Silloin mehiläiset tuottavat hunajan kaltaista ainetta, mutta koska sen alkuperä ei ole kokonaan mettä, se ei ole aitoa hunajaa. Suomalaisissa hunajissa sokeriväärennöksiä ei Koistisen mukaan ole havaittu.

Koistinen muistuttaa, että talviaikaan mehiläisiä ruokitaan sokerilla joka tapauksessa, koska kukkia ei ole. Jos talvi on pitkä, sokeriruokintaa saattaa joutua jatkamaan keväälläkin. Tästä voi joskus jäädä jälkiä alkukesästä kerättävään hunajaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • hunaja
 • tuotteiden alkuperä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  4. 4

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  5. 5

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  6. 6

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  7. 7

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  8. 8

   Konkarisijoittajat paljastavat HS:lle pahimmat mokansa – ”Tarkkaa tappiota en ole tohtinut edes laskea”

  9. 9

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  10. 10

   ”Ei, ei, ei” – presidentiksi pyrkivä Marine Le Pen tapasi Putinin, mutta kiistää saavansa rahaa Venäjältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  9. 9

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  10. 10

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää