Valikko
Ruoka

Mikä on hunajamarinoidun broilerin suosion salaisuus? ”Olen itsekin katsonut suikaleita nenänvartta pitkin”, myöntää tutkija

Tutkijat kertovat, miksi 25 vuotta täyttävä suosikkituote herättää niin paljon intohimoja puolesta ja vastaan.

Lapsiperheiden lempeän makuinen arki-iltojen suosikki vai läjä lihanpaloja epämääräisen kellertävässä marinadissa?

Hunajamarinoidut broilerinsuikaleet saavat aikaan intohimoja puolesta ja vastaan. Samalla kun ruokahifistelijät paheksuvat valmiiksi suikaloitua ja maustettua broileria, tuotteella on vannoutunut fanijoukko.

Ja faneja on paljon. Pelkästään Kariniemen kananpojan hunajamarinoituja fileesuikaleita myydään viisi miljoonaa pakettia vuodessa. Se tekee 14 000 rasiaa päivässä. Hunajamarinadi on suosituin maku broilerin fileesuikaleissa ja leikkeissä myös Atrialla, joskaan tarkkoja myyntilukuja yritys ei kerro.

Mikä on hunajamarinoidun broilerin suosion salaisuus?

Tohtorikoulutettava Kaisa Torkkeli Helsingin yliopistosta arvioi, että hunajamarinoitu broileri on vannoutuneiden ruokaharrastajien piireissä samankaltainen tuote kuin vaikkapa uunilenkki tai mikroaaltouuni: niitä ei arvosteta eikä myöskään käytetä. Torkkeli tekee väitöskirjaa lapsiperheiden ruuanlaitosta.

”Olen itsekin elänyt sen vaiheen, kun olen katsonut suikaleita nenänvartta pitkin.”

Nykyään Torkkeli kertoo suhtautuvansa hunajamarinoituihin broilerisuikaleisiin myönteisesti. Hän arveleekin, että hunajamarinoidut broilerisuikaleet ovat tuote, joka kuuluu vahvasti tietyntyyppisiin elämäntilanteisiin.

”Nuorena, lapsettomana ja ruuasta kiinnostuneena aikuisena arjessa on mahdollisuus käyttää ruuanvalmistukseen eri tavalla aikaa ja rahaa. Olen kuitenkin itse saanut konkreettisesti huomata, että mikrolla ja hunajamarinoidulla broilerilla on paikkansa. Suikaleilla on monta hyvää puolta lapsiperheen kannalta. Ne ovat mureita, maukkaita, helppoja ja nopeita.”

Hunajamarinoitu broileri täytti juuri 25 vuotta, sillä ensimmäiset hunajamarinoidut tuotteet tulivat kauppoihin helmikuussa 1992. Kun Kariniemellä aloitettiin hunajamarinoidun broilerin tuotekehittely, tavoitteena oli löytää täsmätuote lapsiperheiden ruokapöytään.

”Ruuanlaittoon ei kulu aikaa työpäivän jälkeen. Broilerisuikaleista tuli arjen pelastaja jauhelihan kylkeen”, sanoo Kariniemen markkinointipäällikkö Vesa Saarenmaa, joka oli mukana hunajamarinadin tuotekehitystiimissä 1990-luvun alussa.

Saarenmaan mukaan hunajamarinoidun broilerin suosiolle on useita syitä. Hunajamarinoitu broileri on miedon makuista, fileesuikaleet valmistuvat nopeasti ja niitä voi maustaa mieleisekseen, joten ne ovat Saarenmaan mukaan etenkin lapsiperheiden mieleen.

Saarenmaan mukaan sekä broilerinlihaan että hunajaan liitetään myös positiivisia ominaisuuksia ja mielikuvia.

”Broilerinliha on vähärasvaista ja sopii terveelliseen ruokavalioon. Siinä on myös paljon proteiinia. Hunaja taas on terveellinen luonnontuote, joka maistuu hyvältä.”

Miksi iso joukko ihmisiä sitten nyrpistelee sille?

”Ruokaihmisille sanat helppo ja nopea eivät ole niitä, joilla perustellaan omia valintoja”, Torkkeli huomauttaa.

Ruokaharrastajat haluavat tehdä valintoja raaka-aineen ja maun suhteen itse. Jotkut kuluttajat ovat sitä mieltä, että kaikki marinadit maistuvat samalta ja toiset taas epäilevät, että marinadilla peiteltäisiin heikkolaatuista lihaa.

”On vanha käsitys, että kaikki marinadit maistuvat samalta. Tosin aiemmin se varmasti pitikin paikkansa, kun tarjolla oli pelkkää punaista marinadia”, Saarenmaa sanoo.

Myös se on Saarenmaan mukaan ikivanha käsitys, että valmiiksi marinoitu liha olisi laadultaan huonompaa.

”Marinoitu liha on yhtä laadukasta kuin marinoimaton.”

Saarenmaa muistelee, että marinadikritiikki käynnistyi uudestaan muutama vuosi sitten. Silloin arvosteltiin etenkin marinadien lisäaineita. Saarenmaan mukaan esimerkiksi hunajamarinadin suolamäärää on kuitenkin laskettu huomattavasti 1990-luvulta, ja natriumglutamaatin käytöstä on luovuttu kokonaan.

Ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelän mielestä olennainen kysymys hunajamarinoituja broilerisuikaleita koskevissa mielipiteissä on se, mikä oikeastaan on ”hyvää” tai ”oikeaa” ruuanvalmistusta.

”Hunajamarinoidusta broilerista on tullut prosessoidun, persoonattoman massaruuan merkki, jota voi kritisoida. Usein ihmiset moittiessaan tällaisia tuotteita ottavat kantaa teolliseen valmistusprosessiin ja korostavat omaa hyvää makuaan ja taitojaan ruuanvalmistajina”, hän pohtii.

Mäkelän mukaan lähes kaikki suomalaiset tietävät, mitä hunajamarinoidut broilerisuikaleet ovat, mutta ne koetaan persoonattomaksi ruuaksi.

”Vastustajat pohtivat, kuinka vaikeaa broileri muka on pilkkoa tai maustaa itse. Samalla hunajamarinoidut broilerisuikaleet mahdollistavat sen, että ihmiset kodeissaan ylipäänsä tekevät ruokaa. Annamme samalle tuotteelle erilaisia merkityksiä ja samalla tuomitsemme toisiamme syöjinä.”

Mäkelän mukaan jo jonkin aikaa kuluttajatutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että ihmiset kaipaavat ruuanlaitolta helppoutta, nopeutta ja vaivattomuutta.

Ihmiset haluavat silti kaiken kiireen keskellä myös laittaa ruokaa, tai ainakin kokemuksen ruuanlaitosta. Vaikka hunajamarinoidut broilerinsuikaleet on paloiteltu ja maustettu valmiiksi, ne pitää valmistaa itse.

Vaikka hunajamarinoituja broilerituotteita myydään hurjia määriä, Saarenmaan mukaan maustamattomat tuotteet ovat viime vuosien aikana olleet nopeiten kasvava tuoteryhmä.

”Kiinnostus ruuanlaittoa kohtaan on kasvanut, kiitos kokkiohjelmien. Reseptejä on tarjolla paljon, ja ihmiset kokeilevat niitä mielellään. Silloin lähdetään tekemään ruokaa maustamattomasta lihasta”, sanoo Saarenmaa.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Broileri

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Vuosaaressa surmatun naisen Facebook-profiilia päivitettiin vielä puoli kahdelta surmayönä – kuvaksi vaihdettiin hääkuva

    2. 2

      Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

    3. 3

      Itä-Suomen yliopisto lähetti vahingossa hyväksymisilmoituksia kymmenille hakijoille, joita ei ollut hyväksytty – ”Tuli tosi huijattu olo”

    4. 4

      Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

    5. 5

      Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

    6. 6

      Tiesitkö tätä? Lukusanat kahdeksan ja yhdeksän sisältävät kahden ja yhden ainekset eli kertovat, kuinka lähellä kymmentä ollaan – Luvut eivät siis ole vain matematiikkaa, ne ovat myös kieltä

    7. 7

      Suomalaisyrityksen epäillään salakuljettaneen yli 180 tonnia jätettä luontoon Virossa – röykkiöistä löytyneet kotiosoitteet johdattivat Suomeen

    8. 8

      Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

    9. 9

      Game of Thrones -tähti teki juuri suurimman paljastuksen sarjan lopusta, internetissä nousi äläkkä, vaikka eihän se edes ole mikään spoileri – tästä on kyse

    10. 10

      Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

    2. 2

      Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

    3. 3

      Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

    4. 4

      Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

    5. 5

      Vuosaaressa surmatun naisen Facebook-profiilia päivitettiin vielä puoli kahdelta surmayönä – kuvaksi vaihdettiin hääkuva

    6. 6

      Itä-Suomen yliopisto lähetti vahingossa hyväksymisilmoituksia kymmenille hakijoille, joita ei ollut hyväksytty – ”Tuli tosi huijattu olo”

    7. 7

      Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

    8. 8

      Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

    9. 9

      Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

    10. 10

      Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

    2. 2

      Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

    3. 3

      Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

    4. 4

      Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

    5. 5

      Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

    6. 6

      Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

    7. 7

      Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

    8. 8

      Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

    9. 9

      Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

    10. 10

      HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

    11. Näytä lisää