Valikko
Ruoka

Haluatko tehdä rapeaa pizzaa kotona? Keittiömestari kertoo kolme vinkkiä

Harvalla on kotona pizzauuni, mutta muutamalla niksillä kotitekoiseenkin pizzaan saa rapeamman pohjan.

Mikä neuvoksi, jos haluaisi syödä kotona samanlaista rapeakuorista pizzaa kuin ravintoloissa?

Harvalla on kotonaan aitoa pizzauunia, mutta muutamalla kikalla pizzapohjasta saa ainakin hieman rapeamman myös kotioloissa.

Pizzoistaan tunnetun helsinkiläisravintola Tenhon keittiömestari Kari Alavuotunki kertoi HS:lle kolme vinkkiä rapeapohjaista pizzaa mieliville.

Vaivaa taikinaan kunnon sitko

Taikina vaikuttaa olennaisesti pizzapohjan rapeuteen. Taikinaan kannattaa vaivata hyvä sitko, ja lisäksi siitä olisi hyvä saada mahdollisimman ohut, sillä ohut pohja paistuu rapeammaksi kuin paksu.

Käytä vain niukasti täytteitä

Ohutta pohjaa ei kannata vetistää liioilla täytteillä. Mitä enemmän pizzalle kasaa täytteitä, sitä kauemmin pizzaa pitää paistaa.

”Itse pidän sellaisesta pizzasta, jossa ei ole liikaa täytteitä. Jos täytteitä on paljon, teen mieluummin pari pizzaa tai jaan pizzan osiin, jotka täytän eri tavoin”, sanoo Alavuotunki.

Kosteat raaka-aineet, kuten kirsikkatomaatit, päästävät helposti nesteet ulos paistamisen aikana, joten Alavuotunki suosittelee lisäämään ne pizzan päälle vasta paistamisen jälkeen. Myös rucola, tuoreet yritit ja vaikkapa marinoitu punasipuli pysyvät raikkaampina, jos ne lisää pizzalle vasta paistamisen jälkeen.

”Minä pidän tällä hetkellä pizzassani eniten jokiravuista tai scampinpyrstöistä. Ne ja muut tuoreet merenelävät ovat hyvä vaihtoehto kinkku-ananasmeiningille.”

Pizzakivi tekee pohjasta rapean

Kotioloissa – eli ilman pizzauunia – rapean pohjan saavuttaa helpoiten pizzakiven avulla, vinkka Alavuotunki.

”Lämpö siirtyy kivestä suoraan pizzaan, jolloin se kypsyy nopeammin. Pizzauunissakin pizza kypsyy kiven päällä.”

Jos kotona ei ole pizzakiveä, voi kokeilla myös uunipellin kuumentamista ennen pizzan paistamista. Alavuotunki tosin muistuttaa, että pelti ei varaa lämpöä yhtä hyvin kuin pizzakivi, joten lopputulos ei ole yhtä rapea.

Pizzakiven kanssa pizzan voi paistaa korkeammassakin lämpötilassa, mutta jos kiveä ei ole, Alavuotunki kehottaa paistamaan pizzan noin 200 asteessa, jotta pohja ehtii kypsyä tarpeeksi.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • ruuanlaitto
  • Pizza

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

    2. 2

      Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

    3. 3

      Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

    4. 4

      Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen väri, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

    5. 5

      Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

    6. 6

      Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

    7. 7

      Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

    8. 8

      Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

    9. 9

      EU-pomot hahmottelevat jo Britannian hajoamista – Brexit-huippukokous toivottamassa Pohjois-Irlannin suoraan EU:hun, jos Irlanti yhdistyy

    10. 10

      Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

    2. 2

      Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

    3. 3

      22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

    4. 4

      Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

    5. 5

      Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

    6. 6

      Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

    7. 7

      Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

    8. 8

      Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

    9. 9

      Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

    10. 10

      Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

    2. 2

      ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

    3. 3

      Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

    4. 4

      Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

    5. 5

      Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

    6. 6

      Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

    7. 7

      Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

    8. 8

      Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

    9. 9

      Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

    10. 10

      ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

    11. Näytä lisää