Valikko
Ruoka

Näitä ruokia Suomen lounasravintoloissa syödään nyt – tulevaisuuden ruokalistoilla on terveellisiä välipaloja ja ehkä aivoruokaa

Kasvisruoka maistuu suomalaisille hyvin, mikä näkyy lounasravintoloiden ruokalistoilla. Tuleva trendi on entistä yksilöllisempi ruoka.

Jos haluaa nähdä, mitä Suomessa syödään, kannattaa kääntää katse lounasravintoloihin. Tällä hetkellä valttia on kasvispainotteisuus ja terveellisyys, tulevaisuuden lounasruokailussa näkyy entistä vahvempi yksilöityminen.

”Aiemminhan tarjolla oli yksi ruokalista kaikille”, huomauttaa Sodexon ruokapalveluiden kehitysjohtaja Tiina Yrjölä. Sodexolla on Suomessa noin 200 ravintolaa.

Yksilöllisyys voi heijastua entistä enemmän koko tapaan toteuttaa lounasruokailu. Yrjölä arvioi, että lounaslinjastojen kupeeseen saattaa nousta enemmän esimerkiksi grillipisteitä, joista asiakas saa haluamansa burgerin tai lämpimän salaatin. Jossain vaiheessa saattavat Yrjölän mukaan yleistyä myös erilaiset mobiilisovellukset, joilla asiakas valitsee ja tilaa haluamansa aterian, ja saapuu ravintolaan vain noutamaan ja syömään sen.

”Palvelun osuus lisääntyy. Ihmisillä on kova kiire, joten lounaasta tulee yhä enemmän omaa aikaa, joten sen pitää olla myös laatuaikaa. Lounaalle kuuluu hyvä palvelu ja kaunis annos. Asiakkaat haluavat yksilöityjä annoksia”, sanoo Yrjölä.

Tuotekehitys- ja gastronomiajohtaja Marianne Nordblom kertoo, että Fazer Food Services seuraa aktiivisesti etenkin Euroopan ruokatrendejä. Suomessa toimii noin 600 Fazer Food Servicesin ravintolaa. Hän veikkaa, että seuraavaksi esille saattavat nousta hyvinvointia tukevat, niin sanotut täsmäruuat, kuten vaikkapa aivoruoka.

”Tummat vihannekset ja rasvainen kala ovat hyväksi aivoille”, sanoo Nordblom.

”Kasvisruoka näyttelee koko ajan isompaa osaa. Kasvisruuan lisääntyminen ei ole loppumassa samaan tyyliin kuin karppaus”, huomauttaa helsinkiläisten Pihka-lounasravintoloiden ravintoloitsija Ilja Björs.

Hyvinvointibuumi heijastuu tarjontaan. Nordblomin mukaan esimerkiksi erilaiset hummukset maistuvat asiakkaille leivänpäällisinä, ja myös puuro- ja rahkabaarit ovat edelleen suosittuja.

Nordblom uskookin, että terveellisten välipalatuotteiden, kuten smoothieiden tai proteiinivälipalojen myynti kasvaa myös jatkossa. Tämä johtuu työelämän muutoksesta.

”Kaikki eivät välttämättä ole lounaalla puolilta päivin tai syö kahta lämmintä ateriaa päivässä. Lounasravintoloiden pitää pystyä tarjoamaan myös erilaisia uusia vaihtoehtoja, esimerkiksi hyviä ja terveellisiä välipaloja. Monilla on nykyään yksilöllinen tapa syödä.”

Joustava kasvissyönti eli fleksaus sekä kiinnostus omasta terveydestä ja hyvinvoinnista ovat lisänneet kasvisruuan suosiota lounasravintoloissa. Fleksaus tarkoittaa kasvisvoittoista ruokavaliota, mutta sitä noudattava saattaa silloin tällöin syödä myös lihaa.

”Kuluttajat ovat alkaneet selkeästi suosia kasvisruokaa. Tosin esimerkiksi pinaattiletut ja laaja, raikas ja vaihteleva lisäkesalaattipöytä ovat aina olleet suosittuja”, Nordblom sanoo. Suomessa toimii noin 600 Fazer Food Servicesin ravintolaa, joista tunnetuin brändi on Amica. Ne valmistavat noin 130 000 lounasta päivässä, mikä tekee vuositasolla noin 30 miljoonaa lounasta.

Amica-ravintoloissa vietetään joka helmikuussa lempiruokaviikkoa, jolloin asiakkaat saavat toivoa suosikkiruokiaan kyselyn avulla. Tänä vuonna kasvisruoka yleisellä tasolla nousi ensi kertaa lempiruokien kolmen kärkeen. Ykkössijalla oli lasagne ja kakkosena paistetut muikut.

Nordblomin mukaan Amica on keskittynyt kahden viime vuoden ajan kehittämään kasvisruokareseptejä ja kouluttanut henkilökuntaa valmistamaan sitä. Ruokalistalle on myös noussut uusia raaka-aineita, kuten lehtikaalia, eri värisiä porkkanoita sekä linssejä ja papuja, kuten härkäpapuja.

”Nyt kasvisruuat vastaavat kuluttajien odotuksia. Maku ja ravintosisältö ovat kohdallaan ja ruuissa on riittävästi proteiinia. Käytämme vaihtelevasti sesongin kasviksia ja tarjoamme uusia makuja ja makumaailmoja”, sanoo Nordblom.

Kiinnostuksen kasvisruokaa kohtaan on huomannut myös ravintoloitsija Ilja Björs, jolla on tällä hetkellä Helsingissä kolme Pihka-lounasravintolaa ja lounasravintola Maritori. Neljäs Pihka aukeaa ensi syksynä ja viides ensi vuoden alussa. Näissä valmistuu 1000–1200 annosta päivässä.

Pihkat panostavat Björsin mukaan etenkin vihreään pöytään eli kasviksiin ja salaatteihin.

”Vihreä pöytä on tärkeä ja siitä pitää olla ylpeä. Se on ennemminkin vahva osa kokonaisuutta kuin lisuke.”

Pihka-ravintoloiden vihreät pöydät kyseenalaistavat perinteiset kurkun, tomaatin ja salaatin, Björs kertoo. Runsaan salaattipöydän kasvikset on usein maustettu tai marinoitu ja tarjonta seuraa sesonkeja.

”Kannattaako tarjota kovaa tomaattia silloin, kun se on kallista ja huonoa? Tarjoan mieluummin marinoitua palsternakkaa. Mutta jos porkkana on parhaimmillaan, ei sitä tietenkään tarvitse maustaa.”

Sodexon Tiina Yrjölä muistuttaa, että kasvisruuan yleistymiseen liittyy terveysajattelun lisäksi myös eettisiä seikkoja, kuten eläinten hyvinvointi tai ruuan hiilijalanjälki.

”Täysin lihatonta päivää on hankala tarjota, mutta suurimmassa osassa ravintoloista on aina tarjolla kasvisvaihtoehto”, sanoo Yrjölä.

Kasvisbuumi on tuonut Sodexon listoille esimerkiksi quornia, couscousia, siemeniä ja pähkinöitä. Asiakkaat toivovat paljon myös nyhtökauran ja härkiksen kaltaisia tuotteita, mutta niiden saaminen suurtalouskeittiöihin on Yrjölän mukaan haastavaa, sillä tuotantomäärät eivät ole tarpeeksi isoja suurkeittiöihin.

Myös lähiruoka ja ruuan alkuperä ovat lounasasiakkaille entistä tärkeämpiä arvoja.

”Etenkin maakunnissa toivotaan paikallisten tuotteiden näkyvyyttä listoilla, ja totta kai mekin haluamme tuoda niitä asiakkaille”, sanoo Yrjölä.

Suosikkiruuat ja ihmisten syömistottumukset vaihtelevat huomattavasti riippuen siitä, onko ravintola pääkaupunkiseudulla vai jossain muualla Suomessa.

Sodexon ravintoloissa valmistetaan 35 000 annosta päivässä. Yrjölän mukaan pääkaupunkiseudun toimistotyötä tekeville asiakkaille maistuvat esimerkiksi burgerit, wokit, pastat, pizzat ja aasialaiset maut, kun taas maakunnan teollisuusyrityksen lounasravintolassa asiakkaat syövät vaikkapa wieninleikettä, uunimakkaraa, jauhelihapihvejä ja muusia tai makaronilaatikkoa. Myös annosten koossa on eroja.

”Jos tekee fyysistä työtä, on totuttu syömään tuhdimmin. Näissä paikoissa hyvin tehty, perinteinen kotiruoka on arvossaan. Tosin paistettu lohi on kaikkialla hitti”, sanoo Yrjölä.

Ilja Björsin mukaan makumieltymyksissä on eroja jo Helsingin sisällä. Hän muistuttaa, että on tärkeää oppia tuntemaan kunkin lounasravintolan asiakkaat.

”Esimerkiksi Lintulahden Pihkassa menee hyvin kaupaksi vege ja erikoisemmat makumaailmat”, sanoo Björs.

Pihkojen asiakkaille maistuvat esimerkiksi vahvat itämaiset maut, Välimeren ruoka ja Lähi-idän makumaailma. Suosikkiruokia ovat olleet esimerkiksi flank steak -naudanpihvi chimichurrikastikkeen kanssa, paistetut pad thai -nuudelit, bouillabaisse ja fish & chips.

”Myös lihapullapäivä on ikiaikainen klassikko, joka toimii aina hyvin”, sanoo Björs.

Hän korostaa, että ruokalistojen laatiminen, siis se miten päivän tarjonnasta kerrotaan asiakkaille, on myös tärkeä asia.

”Tietyt adjektiivit luovat hyvää fiilistä. Paahdettu kirjolohi houkuttelee enemmän kuin keitetty kirjolohi. Jopa sata asiakasta voi jättää tulematta, jos päivän lista on kirjoitettu huonosti.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Lounas
 • Ravintolat
 • Terveys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  4. 4

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  5. 5

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  6. 6

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  7. 7

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  8. 8

   Konkarisijoittajat paljastavat HS:lle pahimmat mokansa – ”Tarkkaa tappiota en ole tohtinut edes laskea”

  9. 9

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  10. 10

   ”Ei, ei, ei” – presidentiksi pyrkivä Marine Le Pen tapasi Putinin, mutta kiistää saavansa rahaa Venäjältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  9. 9

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  10. 10

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää