Valikko
Ruoka

Asiantuntija: Kupillinen mustikkaa päivässä voi parantaa muistia ja oppimista, sokerit taas ovat erityisen haitallisia aivoille

Violetit kasvikset ja hedelmät auttavat aivojen toimintaa. ”Jos ruokavalio on pielessä, ei kupillinen mustikkaa pelasta sitä”, muistuttaa ravitsemusterapeutti.

”Jos haluat pitää aivosi kunnossa, syö monipuolisesti luonnollisessa muodossa olevia ruoka-aineita”, neuvoo laillistettu ravitsemusterapeutti Marja Ruuti. Siis ruoka-aineita, joita on käsitelty teollisesti mahdollisimman vähän.

Ruuti on työssään perehtynyt muun muassa ravitsemuksen ja aivojen välisiin yhteyksiin. Hän on myös yksi vuonna 2010 julkaistun Parasta aivoillesi – ohjeita aivojen hyvinvointiin -kirjan kirjoittajista. Hän muistuttaa, että ravinto vaikuttaa kaikkeen.

”Aivotoiminta vie paljon energiaa. Aivot kuluttavat noin 20 prosenttia syömistämme kaloreista. Aivojen ja ravitsemuksen yhteys on erittäin suuri. Mitä syöt, sitä olet.”

Miten sitten kannattaisi syödä, jos haluaa pitää aivoistaan mahdollisimman hyvää huolta?

Kotoisa mustikka on Ruutin mukaan varsinaista aivojen superruokaa. Sen terveysvaikutukset on osoitettu tieteellisissä tutkimuksissa.

”Kun vanhuksilla lisätään päivittäiseen ruokavalioon kupillinen eli 2,5 desilitraa mustikoita, heidän muistinsa ja oppimisensa paranevat selvästi.”

Mustikoissa on antosyaani-nimisiä väriaineita, jotka toimivat antioksidantteina. Samoja hyötyjä on myös muilla siniseen ja violettiin vivahtavilla kasvikunnan tuotteilla, kuten punakaalilla, tummilla viinirypäleillä tai munakoisolla.

”Antosyaaneja on erilaisia. Onkin tärkeä syödä monipuolisesti, että elimistö saa erilaisia ravintoaineita.”

Hyvät rasvat ovat erityisen tärkeitä aivojen toiminnan kannalta.

”Aivojen kuiva-aineista 60 prosenttia on rasvaa. On iso merkitys, millaista rasvaa syömme. Se vaikuttaa siihen, miten hermosolut koostuvat”, Ruuti kertoo.

”Aivot ottavat todella mielellään vastaan kalan rasvoja eli kalaöljyä. Sieltä saa suoraan EPA- ja DHA-rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä aivoille.”

Rasvahappoja tarvitaan hermosolujen solukalvojen muodostamiseen. Nämä solut ylläpitävät aivotoimintaa. Lisäksi rasvahappoja tarvitaan välittäjäaineiden muodostamiseen. Välittäjäaineet vievät viestejä hermosolusta toiseen.

”Vaikka muutakin totta kai tarvitaan, aivot toimivat rasvan avulla.”

Aivot tarvitsevat myös antioksidantteja ja vitamiineja.

”Esimerkiksi E-vitamiini on erittäin tärkeä. Se on nimenomaan antioksidanttivitamiini eli se estää haitallista hapettumista koko kehossa mutta myös aivoissa. Haitallinen hapettuminen aiheuttaa matala-asteista tulehdusta, joka on monien kansantautiemme kuten Alzheimerin taudin taustalla.”

Hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat Ruutin mukaan esimerkiksi kasviöljyt, siemenet, pähkinät ja mantelit.

”Muita antioksidantteja saa erityisesti kasvikunnan tuotteista ja muun muassa parjatusta kananmunan keltuaisesta. Vaikka keltuaisessa on kolesterolia, siinä on myös paljon antioksidantteja, jotka ovat hyödyllisiä aivoille.”

Myös B12-vitamiini on Ruutin mukaan tärkeää, sillä hermosolut tarvitsevat sitä toimiakseen.

”Muistiongelmat tulevat usein esiin vanhoilla ihmisillä, joilla on usein myös B12-vitamiinin puutosta. Se voi johtua esimerkiksi vatsalaukun huonosta kunnosta eli mahakatarrista. Silloin mahan limakalvoista ei erity niin sanottua sisäistä tekijää, jota tarvitaan B12-vitamiinin imeytymiseen.”

Ruutin mielestä myös vegaanien olisi hyvä olla tarkkana riittävästä B12-vitamiinin saamisesta. Sitä on lisätty esimerkiksi moniin kasvijuomiin.

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio kokonaisuutena on kuitenkin kaikkein tärkeintä, Ruuti muistuttaa.

”Jos ruokavalio sisältää paljon nopeita hiilihydraatteja, ei yksi kupillinen mustikkaa pelasta sitä. Se voi parantaa tilannetta, mutta pelastaa ei.”

Sokerit taas ovat aivoille erityisen haitallisia, sanoo Ruuti.

”Jos verensokeri on koholla, se aiheuttaa hiljaista tulehdusta, joka on meidän kaikkien kansantautiemme taustalla. Jopa Alzheimerin taudista on arveltu, että sen taustalla voisi olla matala-asteinen tulehdus.”

Sokerin lisäksi aivojen kannalta haitallisia ovat Ruutin mukaan muutkin nopeat hiilihydraatit.

”Aivoille on haitaksi, jos syö liikaa valkojauhotuotteita, kuten pullaa ja valkoista leipää, tai tärkkelyspitoisia perunavalmisteita, kuten sipsejä, ranskalaisia tai jauhoisesta perunasta tehtyä perunamuusia.”

Ravinnon lisäksi aivot kaipaavat nestettä. Tarvittava määrä riippuu Ruutin mukaan ruokavaliosta.

”Jos syö lähinnä makkaraa, juustoa ja leipää, tarvitsee kaksi tai kolme litraa nestettä päivässä. Mutta jos syö puoli kiloa tai kilon kasviksia päivässä, sieltä tulee jo melkein litra vettä.”

Tällä viikolla vietetään aivoviikkoa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • aivot
 • Hyvinvointi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen väri, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  5. 5

   Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

  6. 6

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  7. 7

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  8. 8

   Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

  9. 9

   EU-pomot hahmottelevat jo Britannian hajoamista – Brexit-huippukokous toivottamassa Pohjois-Irlannin suoraan EU:hun, jos Irlanti yhdistyy

  10. 10

   Aivosyöpään sairastuneen tekoälytutkijan joukkorahoitushanke keräsi ennätyssumman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  8. 8

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  9. 9

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  10. 10

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää