Valikko
Ruoka

Kuluttaja-lehti: Kauraleivässä voi olla kauraa vain alle 10 prosenttia – ”Leivän nimi ei kerro mitään kaurapitoisuudesta”

Eviran ohjeistuksen mukaan ruisleiväksi saa kutsua leipää, jonka viljaraaka-aineesta vähintään 50 prosenttia on ruista. Kauraleivistä vastaavaa ohjeistusta ei toistaiseksi ole.

Uusin Kuluttaja-lehti (2/2017) kertoo, että monissa kauraleivissä on varsin vähän kauraa.

Lehden vertailussa oli mukana 15 leipää, joista vähiten kauraa oli Pirkka kaurapaloissa. Niissä kauran osuus kaikista raaka-aineista oli 8,5 prosenttia ja viljan osuudesta 13 prosenttia. Vertailun leivistä kaurapitoisin oli Vaasan 100 % kauraleipä, jossa on kauraa 73 prosenttia kaikista raaka-aineista.

Suurimmassa osassa Kuluttaja-lehden vertailemista kauraleivistä kauraa oli alle neljännes kokonaisraaka-aineista. Monissa leivissä viljan osuudestakin oli kauraa alle puolet.

Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntijan Annikka Koivun mukaan leipien kaurapitoisuuskeskustelu putkahtaa säännöllisesti esille.

Koivun mukaan ongelma on siinä, ettei Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ole laatinut selkeää ohjeistusta siitä, mitä leipää kauraleiväksi saa kutsua. Ruisleivästä Evira sen sijaan on tehnyt ohjeistuksen. Ruisleiväksi saa kutsua leipää, jonka viljaraaka-aineista vähintään 50 prosenttia on ruista.

”Nyt tarvitaan Eviralta ohjeistus. Se on ainoa tapa parantaa tilannetta. Kauraleipiä tulee koko ajan lisää, joten ihmisten pitää voida tietää, mitä he ostavat. Ruisleivän ohjeistusta noudatetaan erittäin hyvin”, sanoo Koivu.

Eviran jaostopäällikkö Annika Nurttila huomauttaa, että elintarvikkeen nimi on kuluttajan kannalta tärkeimpiä merkintöjä elintarvikepakkauksissa. Nurttilan mukaan nimen tulee ilmoittaa lyhyesti ja täsmällisesti, mistä elintarvikkeesta on kyse.

”Lainsäädäntö kertoo yleisellä tasolla, miten nimi tulisi muodostaa, mutta joskus tarvitaan tulkintaa. Siksi Evira on laatinut ohjeita ja erityistapauksissa, kuten ruisleivän ollessa kyseessä, laatinut suosituksen nimen muodostamisesta. Kauraleipä on noussut keskusteluissa esille ajoittain ja Evirassa on harkinnassa, olisiko myös kauraleivän nimen käytöstä tarpeen laatia vastaava suositus”, sanoo Nurttila.

Koivun mukaan kauratuotteet kiinnostavat kuluttajia niiden terveysvaikutusten takia. Kauran sisältämällä beetaglukaanilla on kolesterolia alentava vaikutus.

”Ihmiset etsivät kauraleipää kaurabuumin takia, mutta leivän nimi ei kerro mitään kaurapitoisuudesta. Se on ongelma”, sanoo Koivu.

Lisäksi kuluttajia hämmentää tapa, jolla leivän kaurapitoisuus ilmoitetaan. Lainsäädännön mukaan leivässä käytetyt viljat pitää kertoa ainesosaluettelossa prosentteina kaikkien käytettyjen ainesosien yhteismäärästä. Tämä ei kuitenkaan vielä kerro, kuinka iso osa leivässä käytetystä viljasta on esimerkiksi kauraa.

Koivun mielestä leipäpakkauksissa olisikin tarpeen ilmoittaa, kuinka iso osa leipään käytetyistä viljoista on kauraa. Moni valmistaja tekeekin niin jo nyt.

Koivun mukaan kuluttaja saa olla kuitenkin tarkkana, onko leivän kaurapitoisuus ilmoitettu osana kokonaisraaka-aineita vai osana viljaraaka-aineita.

”Luvut ovat silloin aivan erilaiset. Kaurapitoisuus pitäisi ehdottomasti ilmoittaa viljaraaka-aineen mukaan. Ihmiset haluavat nimenomaan tietää rukiin tai kauran osuuden viljan määrästä. Jos se on vaikka 30 prosenttia, se kertoo, että mukana on muitakin viljoja”, sanoo Koivu.

Kuluttaja-lehden mukaan kauraleivät olivat myös varsin suolaisia. Yksikään vertailun leivistä ei ollut vähäsuolainen, mikä tarkoittaa alle 0,3 grammaa suolaa sataa leipägrammaa kohden. Voimakassuolaisia leipiä vertailussa oli viisi. Suolaisin oli Lidlin Luomukaurasydän, jossa on suolaa 1,8 grammaa.

”Se on törkeän paljon leivälle. Suolan määrä ei tosin hämmästytä, koska leipien suolamäärät ovat viime vuosina hilautuneet ylös”, sanoo Koivu.

Tämä johtuu Koivun mukaan muun muassa paistopisteleipien suosiosta. Ne tulevat kauppoihin raakapakasteina esimerkiksi Keski-Euroopasta, missä leipä on suolaisempaa kuin täällä.

Leipien korkeat suolamäärät saattavat johtua myös lähiruoka- ja luonnonmukaisuustrendeistä.

”Olisivatko ihmiset tottuneet lähileipäbuumin takia suolaisempaan leipään? Lisäksi markkinoinnin painopiste on ollut luonnollisuudessa ja lisäaineettomuudessa, jolloin suolattomuus ei ole ollut markkinointivaltti”, sanoo Koivu.

Helpoiten vähäsuolaiset leivät tunnistaa Koivun mukaan pakkauksessa olevasta Sydänmerkistä. Se kertoo, että suolan osuus on 0,7 grammaa tai sen alle.

Koivun mielestä myös kaupat voisivat tuoda vähäsuolaisia leipiä paremmin esille.

”Kaupoissa voisi olla vähäsuolaisille leiville oma hylly samaan tapaan kuin vaikka ruisleiville”, sanoo Koivu.

Koivun mukaan kauran beetaglukaanista saa hyödyt irti, jos sitä nauttii vähintään kolme grammaa päivässä. Yhdessä kauraleipäviipaleessa on Koivun mukaan beetaglukaania noin yhden gramman verran, kunhan leivän viljoista 100 prosenttia on kauraa ja mukana on myös leseitä.

”Mutta leivissä on paljon suolaa, joten puuro tai smoothieen lisätyt kaurahiutaleet ja kauraleseet voivat olla parempi vaihtoehto”, Koivu arvioi.

Juttua päivitetty 15.3.2017 klo 16.37: Vähäsuolaisessa leivässä suolan määrä on 0,3 grammaa sataa grammaa kohti eikä 0,8 grammaa, kuten jutussa alun perin kerrottiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Ravitsemus
 • Leipä
 • Kauraleipä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen väri, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  5. 5

   Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

  6. 6

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  7. 7

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  8. 8

   Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

  9. 9

   EU-pomot hahmottelevat jo Britannian hajoamista – Brexit-huippukokous toivottamassa Pohjois-Irlannin suoraan EU:hun, jos Irlanti yhdistyy

  10. 10

   Aivosyöpään sairastuneen tekoälytutkijan joukkorahoitushanke keräsi ennätyssumman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  8. 8

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  9. 9

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  10. 10

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää