Valikko
Ruoka

Kuluttaja-lehti: Kauraleivässä voi olla kauraa vain alle 10 prosenttia – ”Leivän nimi ei kerro mitään kaurapitoisuudesta”

Eviran ohjeistuksen mukaan ruisleiväksi saa kutsua leipää, jonka viljaraaka-aineesta vähintään 50 prosenttia on ruista. Kauraleivistä vastaavaa ohjeistusta ei toistaiseksi ole.

Uusin Kuluttaja-lehti (2/2017) kertoo, että monissa kauraleivissä on varsin vähän kauraa.

Lehden vertailussa oli mukana 15 leipää, joista vähiten kauraa oli Pirkka kaurapaloissa. Niissä kauran osuus kaikista raaka-aineista oli 8,5 prosenttia ja viljan osuudesta 13 prosenttia. Vertailun leivistä kaurapitoisin oli Vaasan 100 % kauraleipä, jossa on kauraa 73 prosenttia kaikista raaka-aineista.

Suurimmassa osassa Kuluttaja-lehden vertailemista kauraleivistä kauraa oli alle neljännes kokonaisraaka-aineista. Monissa leivissä viljan osuudestakin oli kauraa alle puolet.

Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntijan Annikka Koivun mukaan leipien kaurapitoisuuskeskustelu putkahtaa säännöllisesti esille.

Koivun mukaan ongelma on siinä, ettei Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ole laatinut selkeää ohjeistusta siitä, mitä leipää kauraleiväksi saa kutsua. Ruisleivästä Evira sen sijaan on tehnyt ohjeistuksen. Ruisleiväksi saa kutsua leipää, jonka viljaraaka-aineista vähintään 50 prosenttia on ruista.

”Nyt tarvitaan Eviralta ohjeistus. Se on ainoa tapa parantaa tilannetta. Kauraleipiä tulee koko ajan lisää, joten ihmisten pitää voida tietää, mitä he ostavat. Ruisleivän ohjeistusta noudatetaan erittäin hyvin”, sanoo Koivu.

Eviran jaostopäällikkö Annika Nurttila huomauttaa, että elintarvikkeen nimi on kuluttajan kannalta tärkeimpiä merkintöjä elintarvikepakkauksissa. Nurttilan mukaan nimen tulee ilmoittaa lyhyesti ja täsmällisesti, mistä elintarvikkeesta on kyse.

”Lainsäädäntö kertoo yleisellä tasolla, miten nimi tulisi muodostaa, mutta joskus tarvitaan tulkintaa. Siksi Evira on laatinut ohjeita ja erityistapauksissa, kuten ruisleivän ollessa kyseessä, laatinut suosituksen nimen muodostamisesta. Kauraleipä on noussut keskusteluissa esille ajoittain ja Evirassa on harkinnassa, olisiko myös kauraleivän nimen käytöstä tarpeen laatia vastaava suositus”, sanoo Nurttila.

Koivun mukaan kauratuotteet kiinnostavat kuluttajia niiden terveysvaikutusten takia. Kauran sisältämällä beetaglukaanilla on kolesterolia alentava vaikutus.

”Ihmiset etsivät kauraleipää kaurabuumin takia, mutta leivän nimi ei kerro mitään kaurapitoisuudesta. Se on ongelma”, sanoo Koivu.

Lisäksi kuluttajia hämmentää tapa, jolla leivän kaurapitoisuus ilmoitetaan. Lainsäädännön mukaan leivässä käytetyt viljat pitää kertoa ainesosaluettelossa prosentteina kaikkien käytettyjen ainesosien yhteismäärästä. Tämä ei kuitenkaan vielä kerro, kuinka iso osa leivässä käytetystä viljasta on esimerkiksi kauraa.

Koivun mielestä leipäpakkauksissa olisikin tarpeen ilmoittaa, kuinka iso osa leipään käytetyistä viljoista on kauraa. Moni valmistaja tekeekin niin jo nyt.

Koivun mukaan kuluttaja saa olla kuitenkin tarkkana, onko leivän kaurapitoisuus ilmoitettu osana kokonaisraaka-aineita vai osana viljaraaka-aineita.

”Luvut ovat silloin aivan erilaiset. Kaurapitoisuus pitäisi ehdottomasti ilmoittaa viljaraaka-aineen mukaan. Ihmiset haluavat nimenomaan tietää rukiin tai kauran osuuden viljan määrästä. Jos se on vaikka 30 prosenttia, se kertoo, että mukana on muitakin viljoja”, sanoo Koivu.

Kuluttaja-lehden mukaan kauraleivät olivat myös varsin suolaisia. Yksikään vertailun leivistä ei ollut vähäsuolainen, mikä tarkoittaa alle 0,3 grammaa suolaa sataa leipägrammaa kohden. Voimakassuolaisia leipiä vertailussa oli viisi. Suolaisin oli Lidlin Luomukaurasydän, jossa on suolaa 1,8 grammaa.

”Se on törkeän paljon leivälle. Suolan määrä ei tosin hämmästytä, koska leipien suolamäärät ovat viime vuosina hilautuneet ylös”, sanoo Koivu.

Tämä johtuu Koivun mukaan muun muassa paistopisteleipien suosiosta. Ne tulevat kauppoihin raakapakasteina esimerkiksi Keski-Euroopasta, missä leipä on suolaisempaa kuin täällä.

Leipien korkeat suolamäärät saattavat johtua myös lähiruoka- ja luonnonmukaisuustrendeistä.

”Olisivatko ihmiset tottuneet lähileipäbuumin takia suolaisempaan leipään? Lisäksi markkinoinnin painopiste on ollut luonnollisuudessa ja lisäaineettomuudessa, jolloin suolattomuus ei ole ollut markkinointivaltti”, sanoo Koivu.

Helpoiten vähäsuolaiset leivät tunnistaa Koivun mukaan pakkauksessa olevasta Sydänmerkistä. Se kertoo, että suolan osuus on 0,7 grammaa tai sen alle.

Koivun mielestä myös kaupat voisivat tuoda vähäsuolaisia leipiä paremmin esille.

”Kaupoissa voisi olla vähäsuolaisille leiville oma hylly samaan tapaan kuin vaikka ruisleiville”, sanoo Koivu.

Koivun mukaan kauran beetaglukaanista saa hyödyt irti, jos sitä nauttii vähintään kolme grammaa päivässä. Yhdessä kauraleipäviipaleessa on Koivun mukaan beetaglukaania noin yhden gramman verran, kunhan leivän viljoista 100 prosenttia on kauraa ja mukana on myös leseitä.

”Mutta leivissä on paljon suolaa, joten puuro tai smoothieen lisätyt kaurahiutaleet ja kauraleseet voivat olla parempi vaihtoehto”, Koivu arvioi.

Juttua päivitetty 15.3.2017 klo 16.37: Vähäsuolaisessa leivässä suolan määrä on 0,3 grammaa sataa grammaa kohti eikä 0,8 grammaa, kuten jutussa alun perin kerrottiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Ravitsemus
 • Leipä
 • Kauraleipä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  4. 4

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  5. 5

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  6. 6

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  7. 7

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  8. 8

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Useiden satojen tuhansien eurojen vahingot”

  9. 9

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  10. 10

   Konkarisijoittajat paljastavat HS:lle pahimmat mokansa – ”Tarkkaa tappiota en ole tohtinut edes laskea”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  9. 9

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  10. 10

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää