Valikko
Ruoka

Viinien sokeripitoisuus on alkanut kiinnostaa uudella tavalla – Punaviineihin lisätty sokeri on monelle yllätys

Viineissä on ollut sokeria aina, mutta nyt suomalaisten viinimaku on muuttunut entistä kuivemmaksi. Siihen voi vaikuttaa myös sokerinvälttelytrendi, sanovat asiantuntijat.

Sokerista ja etenkin sen välttelemisestä on tullut kuuma puheenaihe. Nyt sokeri on alkanut jossain määrin kiinnostaa myös viiniharrastajia.

Altian innovation manager Markus Hannula kertoo, että aihe on noussut pinnalle esimerkiksi Ruotsissa. Systembolaget alkoi merkitä viinien sokeripitoisuudet hyllyihin vasta vuoden 2016 alussa, kun ruotsalaisille kuluttajille oli selvinnyt edellisenä vuotena, että tietyt viinit sisältävät yllättävän paljon sokeria. Asia on herättänyt runsaasti keskustelua.

Viinien sokerisuuskyselyihin on törmännyt myös ”viinivelho” Kirsi Ahonen Collaboratoriosta. Se on helsinkiläinen arkkitehtitoimisto, joka myös tuo maahan italialaisia viinejä, päätuotteena proseccoja.

Ahosen mukaan sokeri on kiinnostanut viini-tastingeihin osallistuneita asiakkaita viime talvesta lähtien. Ja sokerin määrä kiinnostaa hänen mukaansa nimenomaan suomalaisia tasting-asiakkaita.

”Sokeri kiinnostaa jopa enemmän kuin viinin alkoholipitoisuus. Sokerin ja alkoholin määrä kerrotaan usein tastingeissa muutenkin, sillä proseccoissa, kuten kaikissa kuohuviineissä, sokerin määrä vaihtelee paljon. Sokeri kiinnostaa ihmisiä kuitenkin myös esimerkiksi punaviinien osalta, vaikka niiden makuun sokeri ei niinkään vaikuta”, sanoo Ahonen.

Ahosen mukaan Collaboratorion väki on pohtinut, mistä sokerikyselyt johtuvat. Niiden takana saattaa olla sokerinvälttelytrendi, joka on tällä hetkellä pinnalla.

”En ole varma, liittyykö ilmiö sokerin välttelyyn vai siihen, että joku viiniguru on neuvonut, että asia kannattaa ottaa esille”, sanoo Ahonen.

Hannulan mukaan viinejä koskeva sokerikeskustelu on pyörinyt nimenomaan punaviinien ympärillä, sillä ihmiset ovat pitäneet niitä kuivina. Valko- ja kuohuviinejä sokerikeskustelu ei niinkään ole koskenut, Hannula arvioi.

”Perinteisesti on ajateltu, ettei punaviineissä ole sokeria, vaikka kyllä niissä on. Jos punaviiniin on lisätty sokeria, sitä pidetään pahana. Samalla kuohuviinissä voi olla 10 grammaa sokeria, mutta se ei tunnu haittaavan samalla tavalla.”

Hannula myös huomauttaa, että viineissä on ollut sokeria aina, eikä kyseessä ole tuottajien vastikään keksimä temppu. Asia vain on noussut puheenaiheeksi vasta viime aikoina.

Peruspunaviinien sokerimäärät pyörivät Hannulan mukaan noin 2–6 gramman kieppeillä litraa kohden.

”Se ei ole paljon verrattuna vaikka limonadiin, mutta alkoholin ja sokerin yhdistelmä tuntuu olevan monelle erityisen paha”, sanoo Hannula.

Suomen Alkoissa asiakkaat eivät ole toistaiseksi kyselleet sen kummemmin vähäsokeristen tai sokerittomien viinien perään, kertoo tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna.

Tosin viinien sokerimäärä on Vilkunan mukaan Alkoissa esillä niin selvästi, että asiakkaat löytävät sokerittomat viinit helposti myös ilman henkilökunnan apua. Viinin sokerimäärä on Alkon hyllyissä esillä, jos sitä on enemmän kuin 2 grammaa litraa kohti.

Yleisesti ottaen suomalaisten viinimaku on mennyt kuivempaan suuntaan, asiantuntijat kertovat.

”Se on parin tekijän summa. Ihmisten makutottumukset muuttuvat ja samalla terveystrendi on ollut pinnalla ja sokeria paheksutaan”, sanoo Hannula.

Myös viinintekomenetelmät kehittyvät Hannulan mukaan jatkuvasti, joten tuottajat saavat viineihinsä kuluttajien toivomaa runsautta, pehmeyttä ja hedelmäisyyttä muutenkin kuin sokeria lisäämällä.

Alkon Taina Vilkunan mukaan viinimaailmassa onkin tällä hetkellä pinnalla muun muassa raikkaus, keveys ja hedelmäisyys.

”Viinin kuivuus nähdään positiivisena asiana, ja esimerkiksi väkevien viinien myynti on laskenut. Ne ovat usein sekä väkeviä että makeita. Välillä asiakkaille on vaikea suositella puolimakeaa viiniä itämaisen ja chilisen ruuan pariksi, vaikka se sopisi ruualle paremmin kuin kuiva viini”, sanoo Vilkuna.

Lopulta kyse onkin makuasioista, Markus Hannula muistuttaa. Jotkut juovat mielellään makeampia viinejä, koska pitävät niiden mausta.

Samalla Hannula kuitenkin pitää tärkeänä, että viinin sokerimäärä kerrotaan kuluttajalle, jotta tämä voi arvioida itse, onko sokeri tärkeä seikka ja vaikuttaako se ostopäätökseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viinit
 • Sokeri
 • Ruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  5. 5

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  6. 6

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  7. 7

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  8. 8

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  9. 9

   Soinin jälkeen perussuomalaisiin tulee sukupolvenvaihdos

  10. 10

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää