Valikko
Ruoka

Viinien sokeripitoisuus on alkanut kiinnostaa uudella tavalla – Punaviineihin lisätty sokeri on monelle yllätys

Viineissä on ollut sokeria aina, mutta nyt suomalaisten viinimaku on muuttunut entistä kuivemmaksi. Siihen voi vaikuttaa myös sokerinvälttelytrendi, sanovat asiantuntijat.

Sokerista ja etenkin sen välttelemisestä on tullut kuuma puheenaihe. Nyt sokeri on alkanut jossain määrin kiinnostaa myös viiniharrastajia.

Altian innovation manager Markus Hannula kertoo, että aihe on noussut pinnalle esimerkiksi Ruotsissa. Systembolaget alkoi merkitä viinien sokeripitoisuudet hyllyihin vasta vuoden 2016 alussa, kun ruotsalaisille kuluttajille oli selvinnyt edellisenä vuotena, että tietyt viinit sisältävät yllättävän paljon sokeria. Asia on herättänyt runsaasti keskustelua.

Viinien sokerisuuskyselyihin on törmännyt myös ”viinivelho” Kirsi Ahonen Collaboratoriosta. Se on helsinkiläinen arkkitehtitoimisto, joka myös tuo maahan italialaisia viinejä, päätuotteena proseccoja.

Ahosen mukaan sokeri on kiinnostanut viini-tastingeihin osallistuneita asiakkaita viime talvesta lähtien. Ja sokerin määrä kiinnostaa hänen mukaansa nimenomaan suomalaisia tasting-asiakkaita.

”Sokeri kiinnostaa jopa enemmän kuin viinin alkoholipitoisuus. Sokerin ja alkoholin määrä kerrotaan usein tastingeissa muutenkin, sillä proseccoissa, kuten kaikissa kuohuviineissä, sokerin määrä vaihtelee paljon. Sokeri kiinnostaa ihmisiä kuitenkin myös esimerkiksi punaviinien osalta, vaikka niiden makuun sokeri ei niinkään vaikuta”, sanoo Ahonen.

Ahosen mukaan Collaboratorion väki on pohtinut, mistä sokerikyselyt johtuvat. Niiden takana saattaa olla sokerinvälttelytrendi, joka on tällä hetkellä pinnalla.

”En ole varma, liittyykö ilmiö sokerin välttelyyn vai siihen, että joku viiniguru on neuvonut, että asia kannattaa ottaa esille”, sanoo Ahonen.

Hannulan mukaan viinejä koskeva sokerikeskustelu on pyörinyt nimenomaan punaviinien ympärillä, sillä ihmiset ovat pitäneet niitä kuivina. Valko- ja kuohuviinejä sokerikeskustelu ei niinkään ole koskenut, Hannula arvioi.

”Perinteisesti on ajateltu, ettei punaviineissä ole sokeria, vaikka kyllä niissä on. Jos punaviiniin on lisätty sokeria, sitä pidetään pahana. Samalla kuohuviinissä voi olla 10 grammaa sokeria, mutta se ei tunnu haittaavan samalla tavalla.”

Hannula myös huomauttaa, että viineissä on ollut sokeria aina, eikä kyseessä ole tuottajien vastikään keksimä temppu. Asia vain on noussut puheenaiheeksi vasta viime aikoina.

Peruspunaviinien sokerimäärät pyörivät Hannulan mukaan noin 2–6 gramman kieppeillä litraa kohden.

”Se ei ole paljon verrattuna vaikka limonadiin, mutta alkoholin ja sokerin yhdistelmä tuntuu olevan monelle erityisen paha”, sanoo Hannula.

Suomen Alkoissa asiakkaat eivät ole toistaiseksi kyselleet sen kummemmin vähäsokeristen tai sokerittomien viinien perään, kertoo tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna.

Tosin viinien sokerimäärä on Vilkunan mukaan Alkoissa esillä niin selvästi, että asiakkaat löytävät sokerittomat viinit helposti myös ilman henkilökunnan apua. Viinin sokerimäärä on Alkon hyllyissä esillä, jos sitä on enemmän kuin 2 grammaa litraa kohti.

Yleisesti ottaen suomalaisten viinimaku on mennyt kuivempaan suuntaan, asiantuntijat kertovat.

”Se on parin tekijän summa. Ihmisten makutottumukset muuttuvat ja samalla terveystrendi on ollut pinnalla ja sokeria paheksutaan”, sanoo Hannula.

Myös viinintekomenetelmät kehittyvät Hannulan mukaan jatkuvasti, joten tuottajat saavat viineihinsä kuluttajien toivomaa runsautta, pehmeyttä ja hedelmäisyyttä muutenkin kuin sokeria lisäämällä.

Alkon Taina Vilkunan mukaan viinimaailmassa onkin tällä hetkellä pinnalla muun muassa raikkaus, keveys ja hedelmäisyys.

”Viinin kuivuus nähdään positiivisena asiana, ja esimerkiksi väkevien viinien myynti on laskenut. Ne ovat usein sekä väkeviä että makeita. Välillä asiakkaille on vaikea suositella puolimakeaa viiniä itämaisen ja chilisen ruuan pariksi, vaikka se sopisi ruualle paremmin kuin kuiva viini”, sanoo Vilkuna.

Lopulta kyse onkin makuasioista, Markus Hannula muistuttaa. Jotkut juovat mielellään makeampia viinejä, koska pitävät niiden mausta.

Samalla Hannula kuitenkin pitää tärkeänä, että viinin sokerimäärä kerrotaan kuluttajalle, jotta tämä voi arvioida itse, onko sokeri tärkeä seikka ja vaikuttaako se ostopäätökseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viinit
 • Sokeri
 • Ruoka

Tilaa Ruokatorstain uutiskirje

Ruokatorstain uutiskirje tarjoaa viikonvaihdetta varten parhaat reseptit sekä ruokamaailman puheenaiheet ilmaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  2. 2

   Asuntotukileikkuri rankaisee pääkaupunkiseudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

  3. 3

   Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

  4. 4

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  5. 5

   Helsingin rikkaimmilla alueilla on usein surkeat palvelut – HS:n laskuri näyttää: idän lähiöt lyövät monet eliitti­kaupunginosat mennen tullen

  6. 6

   Asuntojen myynti katkesi kuin seinään, syynä kirkon toimet – Helsingin Lehtisaaren asukkaat yrittävät vielä estää tontinvuokran korotukset

  7. 7

   Johtaja otti lastenkodin rahoja omiin taskuihinsa: teetti itselleen huonekaluja, osti elektroniikkaa ja hankki lohkolämmittimen

  8. 8

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  9. 9

   Diabeteksen esiaste yleistyy hälyttävästi suomalais­lapsilla, ja syynä on lihavuus – moni vanhempi ei tiedä lapsensa olevan ylipainoinen

  10. 10

   Asiantuntijat kertovat kuusi vinkkiä, miten saat parempaa suodatinkahvia halvalla – Älä törsää kahvinkeittimeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  2. 2

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  3. 3

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  4. 4

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  5. 5

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  6. 6

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  7. 7

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  8. 8

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  9. 9

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  10. 10

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää