Valikko
Ruoka

Viinien sokeripitoisuus on alkanut kiinnostaa uudella tavalla – Punaviineihin lisätty sokeri on monelle yllätys

Viineissä on ollut sokeria aina, mutta nyt suomalaisten viinimaku on muuttunut entistä kuivemmaksi. Siihen voi vaikuttaa myös sokerinvälttelytrendi, sanovat asiantuntijat.

Sokerista ja etenkin sen välttelemisestä on tullut kuuma puheenaihe. Nyt sokeri on alkanut jossain määrin kiinnostaa myös viiniharrastajia.

Altian innovation manager Markus Hannula kertoo, että aihe on noussut pinnalle esimerkiksi Ruotsissa. Systembolaget alkoi merkitä viinien sokeripitoisuudet hyllyihin vasta vuoden 2016 alussa, kun ruotsalaisille kuluttajille oli selvinnyt edellisenä vuotena, että tietyt viinit sisältävät yllättävän paljon sokeria. Asia on herättänyt runsaasti keskustelua.

Viinien sokerisuuskyselyihin on törmännyt myös ”viinivelho” Kirsi Ahonen Collaboratoriosta. Se on helsinkiläinen arkkitehtitoimisto, joka myös tuo maahan italialaisia viinejä, päätuotteena proseccoja.

Ahosen mukaan sokeri on kiinnostanut viini-tastingeihin osallistuneita asiakkaita viime talvesta lähtien. Ja sokerin määrä kiinnostaa hänen mukaansa nimenomaan suomalaisia tasting-asiakkaita.

”Sokeri kiinnostaa jopa enemmän kuin viinin alkoholipitoisuus. Sokerin ja alkoholin määrä kerrotaan usein tastingeissa muutenkin, sillä proseccoissa, kuten kaikissa kuohuviineissä, sokerin määrä vaihtelee paljon. Sokeri kiinnostaa ihmisiä kuitenkin myös esimerkiksi punaviinien osalta, vaikka niiden makuun sokeri ei niinkään vaikuta”, sanoo Ahonen.

Ahosen mukaan Collaboratorion väki on pohtinut, mistä sokerikyselyt johtuvat. Niiden takana saattaa olla sokerinvälttelytrendi, joka on tällä hetkellä pinnalla.

”En ole varma, liittyykö ilmiö sokerin välttelyyn vai siihen, että joku viiniguru on neuvonut, että asia kannattaa ottaa esille”, sanoo Ahonen.

Hannulan mukaan viinejä koskeva sokerikeskustelu on pyörinyt nimenomaan punaviinien ympärillä, sillä ihmiset ovat pitäneet niitä kuivina. Valko- ja kuohuviinejä sokerikeskustelu ei niinkään ole koskenut, Hannula arvioi.

”Perinteisesti on ajateltu, ettei punaviineissä ole sokeria, vaikka kyllä niissä on. Jos punaviiniin on lisätty sokeria, sitä pidetään pahana. Samalla kuohuviinissä voi olla 10 grammaa sokeria, mutta se ei tunnu haittaavan samalla tavalla.”

Hannula myös huomauttaa, että viineissä on ollut sokeria aina, eikä kyseessä ole tuottajien vastikään keksimä temppu. Asia vain on noussut puheenaiheeksi vasta viime aikoina.

Peruspunaviinien sokerimäärät pyörivät Hannulan mukaan noin 2–6 gramman kieppeillä litraa kohden.

”Se ei ole paljon verrattuna vaikka limonadiin, mutta alkoholin ja sokerin yhdistelmä tuntuu olevan monelle erityisen paha”, sanoo Hannula.

Suomen Alkoissa asiakkaat eivät ole toistaiseksi kyselleet sen kummemmin vähäsokeristen tai sokerittomien viinien perään, kertoo tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna.

Tosin viinien sokerimäärä on Vilkunan mukaan Alkoissa esillä niin selvästi, että asiakkaat löytävät sokerittomat viinit helposti myös ilman henkilökunnan apua. Viinin sokerimäärä on Alkon hyllyissä esillä, jos sitä on enemmän kuin 2 grammaa litraa kohti.

Yleisesti ottaen suomalaisten viinimaku on mennyt kuivempaan suuntaan, asiantuntijat kertovat.

”Se on parin tekijän summa. Ihmisten makutottumukset muuttuvat ja samalla terveystrendi on ollut pinnalla ja sokeria paheksutaan”, sanoo Hannula.

Myös viinintekomenetelmät kehittyvät Hannulan mukaan jatkuvasti, joten tuottajat saavat viineihinsä kuluttajien toivomaa runsautta, pehmeyttä ja hedelmäisyyttä muutenkin kuin sokeria lisäämällä.

Alkon Taina Vilkunan mukaan viinimaailmassa onkin tällä hetkellä pinnalla muun muassa raikkaus, keveys ja hedelmäisyys.

”Viinin kuivuus nähdään positiivisena asiana, ja esimerkiksi väkevien viinien myynti on laskenut. Ne ovat usein sekä väkeviä että makeita. Välillä asiakkaille on vaikea suositella puolimakeaa viiniä itämaisen ja chilisen ruuan pariksi, vaikka se sopisi ruualle paremmin kuin kuiva viini”, sanoo Vilkuna.

Lopulta kyse onkin makuasioista, Markus Hannula muistuttaa. Jotkut juovat mielellään makeampia viinejä, koska pitävät niiden mausta.

Samalla Hannula kuitenkin pitää tärkeänä, että viinin sokerimäärä kerrotaan kuluttajalle, jotta tämä voi arvioida itse, onko sokeri tärkeä seikka ja vaikuttaako se ostopäätökseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viinit
 • Sokeri
 • Ruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  5. 5

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  8. 8

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  9. 9

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  10. 10

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää