Valikko
Ruoka

Otitko töissä kahviautomaatista aamun ensimmäisen kupillisen? Sait kahviisi ehkä putkistossa seisonutta vettä

Kahviautomaatit ovat nykyisin entistä laadukkaampia, ja parhaisiin pystyy ohjelmoimaan oman erikoiskahvin vaikka jokaiselle työntekijälle.

Viikonloppu on ohi, ja saavut ensimmäisenä toimistolle. Pakko saada kahvia!

Mutta onko muutaman päivän ajan käyttämättä seisoneesta automaatista tuleva kahvi tuoretta ja raikasta?

Yleensä kyllä, sillä nykyisistä kahviautomaateista iso osa on liitetty vesijohtoverkkoon.

”Kun juoman tilaa, laite ottaa veden, lämmittää sen ja suodattaa sen kahviksi. Yleisesti ottaen Suomessa on erittäin korkealaatuinen vesi. Tarvittaessa automaateissa käytetään suodattimia, jos kiinteistön veden laatu sen vaatii”, sanoo coffee master Kaija Paltemaa Selectasta.

Näin laitteen käyttämä vesi on yhtä raikasta kuin hanasta tuleva vesi.

Toisaalta moni laskee usein vesihanastakin putkessa seisonutta vettä pois, ennen kuin ottaa vesilasillisen.

”Jos haluaa varmasti tuoretta kahvia, kannattaa laitteesta laskea ensin muutama kupillinen kuumaa vettä”, sanoo Pauligin Professionalin kaupallinen johtaja Rami Kuusisto.

Hän kertoo, että kahvilaitteet myös puhdistavat nykyään itsensä automaattisesti.

Kahviautomaattien maidonkaan ei pitäisi hapantua viikonlopun aikana. Automaattien maito on Kaija Paltemaan mukaan useimmiten maitojauhetta, sillä se säilyy huoneenlämmössä. Jotkut laitteet käyttävät myös tuoretta maitoa, mutta silloin niihin on yhdistetty jääkaappi, joka pitää maidon hyvänä.

Myös Rami Kuusiston mukaan kahviautomaattien maito säilyy hyvänä pitkienkin viikonloppujen yli, kunhan maidon päiväykset ovat riittävät. Tuore maito on etenkin premium-luokan kahviautomaattien ominaisuus.

”Markkina on koko ajan menossa kohti premium-luokan malleja. Yritykset ovat selvästi panostaneet hyviin kahviratkaisuihin”, sanoo Kuusisto.

Tuoreen maidon lisäksi premium-malliset kahviautomaatit myös jauhavat pavut juuri ennen kahvin uuttamista. Tällaiset laitteet kiinnostavat yrityksiä monesta syystä.

”Yritykset investoivat työntekijöihin ja pitävät huolta työhyvinvoinnista. Kahvilaite on myös brändinhallintaa, sillä se on usein ensimmäisiä asioita, mitä vieraat näkevät yrityksen tiloihin tullessaan”, sanoo Kuusisto.

Nykyisin automaatista voi saada esimerkiksi erilaisista pavuista tehtyjä kahveja, ja suodatinkahvin lisäksi automaatit tekevät myös erikoiskahveja. Paltemaan mukaan suomalaisten kahvimaku on mennyt tummemman paahdon suuntaan.

”Trendi on jatkunut jo viimeiset viisi vuotta. Ihmisten kiinnostus kahviin on lisääntynyt, kahvin makuun kiinnitetään entistä enemmän huomiota ja samalla valikoima on monipuolistunut ja muuttunut tummemmaksi”, sanoo Paltemaa.

Rami Kuusistokin on huomannut, että tummapaahtoinen kahvi maistuu tällä hetkellä työpaikoilla. Myös espressot ja cappuccinot ja latet ovat nosteessa, samoin työntekijöiden yksilöllisiin tarpeisiin laaditut erikoiskahvit.

”Kahvilaitteiden teknologia kehittyy koko ajan. Uusiin laitteisiin voi ohjelmoida oman erikoiskahvin vaikka tietylle työntekijälle. Meidän laitteessamme on esimerkiksi uusi suosittu flat white -niminen kahvi, jossa on kaksi espressoa ja samettista maitovaahtoa. Juoma on alun perin nimetty laitteeseen työntekijämme mukaan Andre’s specialiksi”, Kuusisto sanoo.

Paltemaa uskoo, että tulevaisuudessa juuri monipuolisuus ja räätälöitävyys ovat nousevia trendejä kahviautomaateissa.

”Myös teen juojat huomioidaan. He saavat enemmän laadukkaita tuotteita ja teevalikoimassa on valinnanvaraa”, sanoo Paltemaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kahvi
 • Ruoka
 • Työhyvinvointi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Espoo täyttyy tornitaloista länsimetron myötä, Helsingissä ”merellinen siluetti” hillitsee nousuhimoja – tältä näyttävät seudun uudet tornit

  2. 2

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  5. 5

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa – myös siuntiolaiselta golfkentältä havainto

  6. 6

   Tutkimus vahvisti: Jos tunnistat kielteiset puolesi, ymmärrät paremmin myös muita

  7. 7

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  8. 8

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  9. 9

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  10. 10

   Moni juoksee lenkillä aivan liian kovaa – Jatkuva täysillä juokseminen voi jopa heikentää kuntoa, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  5. 5

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  6. 6

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  9. 9

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  10. 10

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää