Valikko
Ruoka

Korvasienten syömistä ei suositella muissa Pohjoismaissa – Miksi suomalaiset suhtautuvat korvasieniin niin huolettomasti?

Korvasienisato on pari viikkoa myöhässä. Korvasienet ovat Suomessa kevään sesonkiherkku, vaikka ne ovat käsittelemättöminä tappavan myrkyllisiä.

Korvasienet käynnistävät suomalaisten sieniharrastajien suosikkisesongin. Vaikka korvasienet ovat sellaisenaan tappavan myrkyllisiä, niiden asianmukainen keittäminen (katso korvasienten käsittelyohjeet jutun lopusta) poistaa gyromitriini-nimisen myrkyn lähes kokonaan, sillä se on vesiliukoinen myrkky.

Gyromitriini on solumyrkky, joka aiheuttaa isoina määrinä akuutin myrkytyksen. Oireina voi olla pahoinvointia, oksentelua, vatsakipuja ja kovaa ripulia. Myös neurologiset oireet, kuten huimaus, heikotus ja päänsärky ovat mahdollisia.

”Käsittelemättömistä tai väärin käsitellyistä korvasienistä saa ihan kunnon myrkytyksen”, sanoo ylitarkastaja Anna Mizrahi Evirasta.

Lisäksi gyromitriini ja sen aineenvaihduntatuotteet ovat syöpävaarallisia yhdisteitä eli karsinogeenejä. Syöpäriski tosin vaatii pitkäaikaista ja usein toistuvaa korvasienten syömistä, ja monille korvasienet ovat kausiruokaa, jota syödään muutaman kerran vuodessa.

Suomalaisten suhde korvasieniin on varsin huoleton, ja niitä pidetään kevään kausiherkkuna. Sen sijaan muissa Pohjoismaissa korvasienet on listattu aiemmin syötävien mutta nykyään ei syötävien sienten listalle.

”Muissa Pohjoismaissa katsotaan hieman kieroon sitä, että Suomessa sallitaan korvasienten syöminen”, sanoo ylitarkastaja Niina Matilainen Evirasta.

Matilaisen mukaan Evirassa ei ole edes harkittu korvasienten käytön kieltämistä. Hän muistuttaa, että kenenkään ei ole pakko syödä korvasieniä, ja nekin jotka pitävät niitä suurena herkkuna, eivät yleensä syö korvasieniä suuria määriä ympäri vuoden.

Eviralla ei myöskään ole linjausta siitä, miten usein tai kuinka paljon korvasieniä voi huoletta syödä. Jos korvasieniä pääsee syömään muutaman kerran kasvukauden aikana ja sienet on keitetty oikein, ei myrkystä pitäisi aiheutua ongelmia.

”Keskivertoihminen syö korvasieniä luultavasti pari annosta kaudessa”, sanoo Matilainen.

Keittäminen ei poista korvasienten gyromitriinia kokonaan. Eviran mukaan oikein keittämällä korvasienten gyromitriinista saadaan pois 99,5 %. Tosin herkemmät kuluttajaryhmät voivat saada oireita pienemmistäkin myrkkymääristä, minkä vuoksi raskaana oleville, imettäville tai lapsille korvasientä ei suositella käytettäväksi lainkaan.

Aiemmin korvasienet saatettiin kuivata, mutta nykyään tiedetään, että se ei poista gyromitriini-myrkkyä sienistä. Jos korvasieniä aikoo syödä, ne pitää keittää kahteen kertaan runsaassa vedessä ainakin viisi minuuttia kerrallaan ja huuhdella sienet huolellisesti keittokertojen välissä.

”Sieniin voi jäädä pieni määrä myrkkyä, mutta mitä huolellisemmin korvasienet käsittelee, sitä turvallisempaa niitä on syödä”, Mizrahi sanoo.

Korvasienet pitää kuitenkin keittää hyvin tuuletetussa tilassa, sillä gyromitriini haihtuu ilmaan, jolloin sitä saattaa vahingossa päätyä hengityksen mukana elimistöön.

Matilainen arvelee, että suomalaiset ovat muita pohjoismaalaisia tottuneempia syömään ja käsittelemään sieniä.

”Idän perintönä meillä on ehkä pidempi historia sienten tuntemuksessa ja käsittelyssä. Suomessa on syöty sieniä jo pitkään”, sanoo Matilainen.

Myös puheenjohtaja Jorma Palmén Suomen Sieniseurasta sanoo, että Suomen naapurimaissa korvasienet ovat lähinnä innokkaimpien sieniharrastajien suosiossa.

”Esimerkiksi Baltiasta on tullut kyselyjä korvasieniviennistä, sillä siellä ne eivät käy kaupaksi”, sanoo Palmén.

Palménin mukaan Suomessa onkin muita Pohjoismaita pidempi perinne ruokasienten käyttämisestä. Suomessa on myös oltu valveutuneempia korvasienten myrkyllisyyden ja esikäsittelyn kanssa. Myrkytystietokeskuksen tiedossa ei ole, että korvasienten aiheuttamia kuolemantapauksia olisi sattunut Suomessa sitten 1940–1950-luvun, ja silloinkin kyse on todennäköisesti ollut pienistä lapsista, jotka ovat vahingossa syöneet raakoja ja käsittelemättömiä korvasieniä.

”Suomen Sieniseura täyttää ensi vuonna 70 vuotta. Sieniseuran perustajat ovat luoneet pohjan tehokkaalle valistukselle”, sanoo Palmén.

Tällä hetkellä Suomen Sieniseurassa on 1400 jäsentä. Kiinnostuneita on kuitenkin kosolti enemmän, sillä seuran Facebook-ryhmässä on yli 22 000 sieniharrastajaa. Palménin mukaan se on maailman suurin sieniharrastukseen keskittyvä Facebook-ryhmä.

”Suomessa on menossa eräänlainen sienibuumi. Se ei ole muotivillitys, vaan ihmiset ovat löytäneet sienten arvon. Täällä kuka tahansa voi mennä toisen omistamaan metsään ja kerätä itselleen sieniä. Ulkomailla tällainen on harvinaista.”

Vaikka korvasieni on periaatteessa helppo tunnistaa, Palmén ei suosittele sitä ihan aloitteleville sieniharrastajille.

”Aloittelijan kannattaa lähteä metsään kokeneen sienestäjän kanssa, joka myös näyttää kädestä pitäen, miten sienet käsitellään myrkyttömiksi ja valmistetaan ruuaksi.”

Tämän vuoden korvasienisato on Palménin mukaan lykkääntynyt pari viikkoa. Korvasieniä voi kuitenkin jo etsiä. Hyviä paikkoja ovat esimerkiksi hiekkapohjaiset kankaat ja hakkuupaikat.

”Asetelma on kuitenkin kohtuullisen hyvä. Satoa tulee vuorenvarmasti.”

Korvasienten käsittely

 Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä). Sieniä keitetään vähintään viisi minuuttia kerrallaan ja ne huuhdellaan hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä.

 Korvasieniä keitettäessä on tuuletettava hyvin.

 Korvasienten keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.

Lähde: Evira

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • sienet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Espoo täyttyy tornitaloista länsimetron myötä, Helsingissä ”merellinen siluetti” hillitsee nousuhimoja – tältä näyttävät seudun uudet tornit

  2. 2

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  5. 5

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa – myös siuntiolaiselta golfkentältä havainto

  6. 6

   Tutkimus vahvisti: Jos tunnistat kielteiset puolesi, ymmärrät paremmin myös muita

  7. 7

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  8. 8

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  9. 9

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  10. 10

   Moni juoksee lenkillä aivan liian kovaa – Jatkuva täysillä juokseminen voi jopa heikentää kuntoa, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  5. 5

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  6. 6

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  9. 9

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  10. 10

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää