Valikko
Ruoka

Korvasienten syömistä ei suositella muissa Pohjoismaissa – Miksi suomalaiset suhtautuvat korvasieniin niin huolettomasti?

Korvasienisato on pari viikkoa myöhässä. Korvasienet ovat Suomessa kevään sesonkiherkku, vaikka ne ovat käsittelemättöminä tappavan myrkyllisiä.

Korvasienet käynnistävät suomalaisten sieniharrastajien suosikkisesongin. Vaikka korvasienet ovat sellaisenaan tappavan myrkyllisiä, niiden asianmukainen keittäminen (katso korvasienten käsittelyohjeet jutun lopusta) poistaa gyromitriini-nimisen myrkyn lähes kokonaan, sillä se on vesiliukoinen myrkky.

Gyromitriini on solumyrkky, joka aiheuttaa isoina määrinä akuutin myrkytyksen. Oireina voi olla pahoinvointia, oksentelua, vatsakipuja ja kovaa ripulia. Myös neurologiset oireet, kuten huimaus, heikotus ja päänsärky ovat mahdollisia.

”Käsittelemättömistä tai väärin käsitellyistä korvasienistä saa ihan kunnon myrkytyksen”, sanoo ylitarkastaja Anna Mizrahi Evirasta.

Lisäksi gyromitriini ja sen aineenvaihduntatuotteet ovat syöpävaarallisia yhdisteitä eli karsinogeenejä. Syöpäriski tosin vaatii pitkäaikaista ja usein toistuvaa korvasienten syömistä, ja monille korvasienet ovat kausiruokaa, jota syödään muutaman kerran vuodessa.

Suomalaisten suhde korvasieniin on varsin huoleton, ja niitä pidetään kevään kausiherkkuna. Sen sijaan muissa Pohjoismaissa korvasienet on listattu aiemmin syötävien mutta nykyään ei syötävien sienten listalle.

”Muissa Pohjoismaissa katsotaan hieman kieroon sitä, että Suomessa sallitaan korvasienten syöminen”, sanoo ylitarkastaja Niina Matilainen Evirasta.

Matilaisen mukaan Evirassa ei ole edes harkittu korvasienten käytön kieltämistä. Hän muistuttaa, että kenenkään ei ole pakko syödä korvasieniä, ja nekin jotka pitävät niitä suurena herkkuna, eivät yleensä syö korvasieniä suuria määriä ympäri vuoden.

Eviralla ei myöskään ole linjausta siitä, miten usein tai kuinka paljon korvasieniä voi huoletta syödä. Jos korvasieniä pääsee syömään muutaman kerran kasvukauden aikana ja sienet on keitetty oikein, ei myrkystä pitäisi aiheutua ongelmia.

”Keskivertoihminen syö korvasieniä luultavasti pari annosta kaudessa”, sanoo Matilainen.

Keittäminen ei poista korvasienten gyromitriinia kokonaan. Eviran mukaan oikein keittämällä korvasienten gyromitriinista saadaan pois 99,5 %. Tosin herkemmät kuluttajaryhmät voivat saada oireita pienemmistäkin myrkkymääristä, minkä vuoksi raskaana oleville, imettäville tai lapsille korvasientä ei suositella käytettäväksi lainkaan.

Aiemmin korvasienet saatettiin kuivata, mutta nykyään tiedetään, että se ei poista gyromitriini-myrkkyä sienistä. Jos korvasieniä aikoo syödä, ne pitää keittää kahteen kertaan runsaassa vedessä ainakin viisi minuuttia kerrallaan ja huuhdella sienet huolellisesti keittokertojen välissä.

”Sieniin voi jäädä pieni määrä myrkkyä, mutta mitä huolellisemmin korvasienet käsittelee, sitä turvallisempaa niitä on syödä”, Mizrahi sanoo.

Korvasienet pitää kuitenkin keittää hyvin tuuletetussa tilassa, sillä gyromitriini haihtuu ilmaan, jolloin sitä saattaa vahingossa päätyä hengityksen mukana elimistöön.

Matilainen arvelee, että suomalaiset ovat muita pohjoismaalaisia tottuneempia syömään ja käsittelemään sieniä.

”Idän perintönä meillä on ehkä pidempi historia sienten tuntemuksessa ja käsittelyssä. Suomessa on syöty sieniä jo pitkään”, sanoo Matilainen.

Myös puheenjohtaja Jorma Palmén Suomen Sieniseurasta sanoo, että Suomen naapurimaissa korvasienet ovat lähinnä innokkaimpien sieniharrastajien suosiossa.

”Esimerkiksi Baltiasta on tullut kyselyjä korvasieniviennistä, sillä siellä ne eivät käy kaupaksi”, sanoo Palmén.

Palménin mukaan Suomessa onkin muita Pohjoismaita pidempi perinne ruokasienten käyttämisestä. Suomessa on myös oltu valveutuneempia korvasienten myrkyllisyyden ja esikäsittelyn kanssa. Myrkytystietokeskuksen tiedossa ei ole, että korvasienten aiheuttamia kuolemantapauksia olisi sattunut Suomessa sitten 1940–1950-luvun, ja silloinkin kyse on todennäköisesti ollut pienistä lapsista, jotka ovat vahingossa syöneet raakoja ja käsittelemättömiä korvasieniä.

”Suomen Sieniseura täyttää ensi vuonna 70 vuotta. Sieniseuran perustajat ovat luoneet pohjan tehokkaalle valistukselle”, sanoo Palmén.

Tällä hetkellä Suomen Sieniseurassa on 1400 jäsentä. Kiinnostuneita on kuitenkin kosolti enemmän, sillä seuran Facebook-ryhmässä on yli 22 000 sieniharrastajaa. Palménin mukaan se on maailman suurin sieniharrastukseen keskittyvä Facebook-ryhmä.

”Suomessa on menossa eräänlainen sienibuumi. Se ei ole muotivillitys, vaan ihmiset ovat löytäneet sienten arvon. Täällä kuka tahansa voi mennä toisen omistamaan metsään ja kerätä itselleen sieniä. Ulkomailla tällainen on harvinaista.”

Vaikka korvasieni on periaatteessa helppo tunnistaa, Palmén ei suosittele sitä ihan aloitteleville sieniharrastajille.

”Aloittelijan kannattaa lähteä metsään kokeneen sienestäjän kanssa, joka myös näyttää kädestä pitäen, miten sienet käsitellään myrkyttömiksi ja valmistetaan ruuaksi.”

Tämän vuoden korvasienisato on Palménin mukaan lykkääntynyt pari viikkoa. Korvasieniä voi kuitenkin jo etsiä. Hyviä paikkoja ovat esimerkiksi hiekkapohjaiset kankaat ja hakkuupaikat.

”Asetelma on kuitenkin kohtuullisen hyvä. Satoa tulee vuorenvarmasti.”

Korvasienten käsittely

 Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä). Sieniä keitetään vähintään viisi minuuttia kerrallaan ja ne huuhdellaan hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä.

 Korvasieniä keitettäessä on tuuletettava hyvin.

 Korvasienten keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.

Lähde: Evira

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • sienet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  4. 4

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää