Ruoka

Kesätyöntekijä pääsi unelmahommiin kehittämään uusia jäätelöitä – Rosa Tauriaisen, 25, keksintö toi porkkanan ja punajuuren mehujäihin

Rosa Tauriainen haluaa kehittää entistä terveellisempiä elintarvikkeita.

Kurkistus kauppojen hyllyihin sen jo kertoo – kasviksia lisätään yhä useammin myös sellaisiin elintarvikkeisiin, joissa niitä ei ole aiemmin totuttu näkemään.

Kasvisbuumi on tuonut kauppoihin esimerkiksi porkkanalla ryyditettyä jauhelihaa, bataatilla, härkäpavulla ja tomaatilla vahvistettua juuresleipää ja mehujäitä, joissa maistuvat punajuuri ja mansikka, keltainen porkkana ja ananas sekä porkkana ja mango.

Mehujäiden – joita niiden valmistaja Apetit kutsuu Vegepops-kasvishedelmäjäiksi – kehittäjä on Rosa Tauriainen, 25. Hän työskentelee tuotekehittäjänä Apetitilla ja viimeistelee elintarviketieteen opintojaan Helsingin yliopistossa.

Tauriaisen oma ruokafilosofia sopii hyvin nykyisiin ruokatrendeihin:
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”En rajoita ruokavaliossani mitään, vaan yritän pikemminkin ajatella, että mitä kaikkea päivän aikana tulisi syödä, että saa tarpeeksi esimerkiksi kuituja, hyviä rasvoja ja kasviksia.”

Kun Tauriainen pääsi viime kesänä kesätöihin Turengin jäätelötehtaan tuotekehitykseen, hän sai kuulla, että elintarvikeyritys Apetitilla oli ollut jo jonkin aikaa suunnitteilla uudenlainen tuoteidea.

”Tiimistä moni muu oli kesälomalla, niin sain Vegepops-projektin itselleni. Tehtäväni oli ratkaista, miten vihanneksista saataisiin tehtyä jotain jäätelön muodossa olevaa. On mahtavaa, että opiskelijalle annettiin mahdollisuus päästä mukaan tällaiseen projektiin”, Tauriainen kertoo.

Helsingin Pitäjänmäessä varttunut Tauriainen opiskeli lukion jälkeen biologiaa avoimessa yliopistossa, mutta huomasi pian olevansa enemmän kiinnostunut ruuasta. Tauriainen löysi elintarviketieteiden oppiaineen Helsingin yliopistosta, haki ja pääsi sisään.

”Elintarviketiede on tosi poikkitieteellinen ja käytännönläheinen oppiaine. Meillä opiskellaan fysiikkaa, kemiaa, elintarvikelainsäädäntöä, ravitsemustiedettä ja elintarvikkeiden prosessointia. Lisäksi meillä on paljon labrakursseja ja pääsemme tekemään itse elintarvikkeita. Olemme valmistaneet juustoa, jogurttia ja oluttakin.”

Tauriaisella oli jo aiempaa elintarvikealan työkokemusta tuotantolinjalta asti. Kesätyö jäätelötehtaalla polkaisi työuran kunnolla käyntiin.

”Se oli unelmien täyttymys, sillä olin haaveillut, että minusta tulisi joskus tuotekehittäjä. Ja olihan työpaikkana vielä jäätelötehdas!”

Kun maallikko miettii tuotekehittäjän työtä, mieleen tulee jonkinlainen kokin ja kemistin välimuoto, joka käyttää päivänsä keittiölaboratoriossa uusia makuyhdistelmiä kehitellen. Tauriaisen mukaan työ sisältää paljon muutakin.

Teollinen tuotekehitys eroaa kokin työstä, koska puhutaan isoista tuotantolinjoista ja koneista. Ongelmat ovat erilaisia kuin kotikeittiöissä.

”Sydäntäni lähellä on etenkin vastuullisuus eli vaikkapa se, onko elintarvike oikeasti terveellinen vai ei. Esimerkiksi se on olennaista, miten ravintoaineet saa säilymään tuotteissa. Seuraamme myös tarkasti, mitä elintarvikelainsäädännössä tapahtuu ja kehitämme myös jo olemassa olevaa toimintaa.”

Turengin jäätelötehdasta pyörittää nykyisin jäätelöyritys Froneri Finland, jonka omistavat elintarvikejätti Nestlé ja brittiläinen jäätelöyritys R&R.

Kun Tauriainen tarttui mehujäähaasteeseen, työ alkoi tuotteen konseptoinnilla. Apetit oli teettänyt aiheesta kuluttajatutkimuksen, jossa kävi ilmi, että kuluttajat halusivat vähemmän lisättyä sokeria ja lisäaineita. Tuotteissa piti myös olla aidot värit ja maut.


Tauriainen kertoo, että jäätelönvalmistus on teknologisesti haastavaa. Pelkkä maun saavuttaminen ei riitä, vaan on tärkeää, että rakenne on oikeanlainen.

Esimerkiksi kermajäätelöpuikko on syödessä sulavan pehmeä, koska siinä on sokeria ja rasvaa. Jos niitä ei saa käyttää, on miellyttävän rakenteen saaminen hankalaa. Lisäksi Tauriaisen piti käyttää jäätelöprojektin raaka-aineena kasviksia. Ne eivät ole kovin tuttu näky jäätelötehtaalla.

”Oli aikamoinen pohtiminen, miten saamme kasvikset mukaan toimivalla tavalla. Lähestyimme asiaa värien kautta. Halusimme punaisen, oranssin ja keltaisen tuotteen. Oranssi puikko on porkkana-mango, punainen puikko punajuuri-mansikka ja keltainen puikko keltaisesta porkkanasta ja ananaksesta.”

Tauriaisen mukaan makuyhdistelmät on päätetty suomalaisten makua ajatellen, vaikka suomalainen jäätelömaku onkin varsin perinteinen, ja jäätelökioskeilla myydään paljon vanhan ajan vaniljaa, suklaata ja mansikkaa.

”Nykyisin on noussut kuluttajaryhmä, joka haluaa kokeilla koko ajan jotain uutta. Vegepopseista porkkana-mango on perinteisempään makuun ja punajuuri-mansikka eksoottisempi. Keltainen porkkana ja ananas taas sopii perheen pienimmille, koska sen maku on mieto.”

Pääraaka-aineena käytetyt kasvikset ovat kotimaisia. Kasvisbuumi on Tauriaisen mielestä elintarvikealalle mahdollisuus luoda jotain aivan uutta.

”Kun tilastoja katsoo, kasvisten kulutus on noussut lähes joka vuosi. Siitä huolimatta ihmiset eivät syö suositeltua 500 grammaa kasviksia päivässä. Vaikka mennään parempaan suuntaan, vielä on tekemistä.”

Vuoden alussa lanseeratut mehujäät ovat poikineet Tauriaiselle myös työpaikan, sillä hän toimii tällä hetkellä tuotekehittäjänä Apetitilla. Vegepopseja käsittelevä gradu on loppusuoralla.

”Vegepopsien jälkeen toivon, että tulee vastaavia tuoteprojekteja, joissa pääsee tarjoamaan kuluttajille jotain aivan uutta. Toivoisin, että tarjolla olisi enemmän terveellisiä vaihtoehtoja ja että niiden valitseminen olisi yhtä helppoa ja kivaa kuin suklaapatukan nappaaminen kaupasta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • tuotekehitys
 • mehujäätelö
 • Kasvisruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje –Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  6. 6

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  7. 7

   Baseball-ottelussa vakava onnettomuus, pelaajat järkyttyivät: Pallo osui pienen tytön kasvoihin täydellä nopeudella

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  10. 10

   Fafa’s kasvoi kioskista 16 ravintolan ketjuksi – perustaja Doron Karavani yrittää nyt viedä falafelinsa Tukholmaan ja Lontooseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää