Ruoka

Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

”Pohjoismaisesta ruokavaliosta löytyy lähes samat tuotteet kuin terveellisenä pidetystä Välimeren ruokavaliosta”, huomauttaa ravitsemustieteen professori Marjukka Kolehmainen.

Haluaisitko saada syömästäsi ruuasta myös terveysvaikutuksia?

Unohda gojimarjat, spirulina, maca-jauhe ja chiansiemenet. Suomessa on syöty superruokaa jo pitkään.

”Pohjoismaisesta ruokavaliosta löytyy lähes samat tuotteet kuin terveellisenä pidetystä Välimeren ruokavaliosta, mutta meille tuttuina tuotteina”, huomauttaa ravitsemustieteen professori Marjukka Kolehmainen Itä-Suomen yliopistosta.

Mutta kuusi kaikille suomalaisille tuttua ruokaa nousee terveysvaikutuksissaan yli muiden. Nyt Kolehmainen kertoo, miksi niitä kannattaa syödä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

1. Ruisleipä pitää verensokerin aisoissa

”Ruis on meidän perinteinen superfoodimme. Olemme oppineet syömään ruisleivän täysjyväisenä, joten se on ravintoaineiden lähteenä monipuolisempi kuin vehnäleipä. Rukiissa on runsaasti esimerkiksi B-ryhmän vitamiineja, kuitua ja rautaa”, sanoo Kolehmainen.

Ruisleipä pitää yllä hyvää verensokeritasapainoa. Se tarkoittaa, että kun ruisleipää syö, päivittäiset aterioiden jälkeiset verensokeritason vaihtelut pysyvät maltillisina, mikä puolestaan auttaa pitämään vireystasoa hyvänä.

Ruisleipä vähentää myös matala-asteista tulehdusta. Matala-asteinen tulehdus eli inflammaatio puolestaan liittyy Kolehmaisen mukaan erityisesti keskivartalolihavuuteen ja selittää osaltaan sitä, miksi ylipaino on riskitekijä kroonisille sairauksille, kuten kakkostyypin diabetekselle ja sydän- ja verisuonitaudeille.

”Kun kehoon kertyy ylenmäärin rasvaa, se päätyy lopulta myös muualle kuin rasvakudokseen, kuten lihaksiin ja maksaan. Elimistö menee fysiologiseen stressitilaan, jolloin rasvakudos alkaa tuottaa tulehduksellisia tekijöitä.”

Kolehmainen suosittelee erityisesti hapatettua ruisleipää.

”Hapatuksen ansiosta keho saa enemmän irti rukiin sisältämistä vitamiineista, kivennäisaineista ja bioaktiivisista yhdisteistä, kuten polyfenoleista ja antioksidanteista.”

Monet eksoottisetkin hapatetut ruuat, kuten korealainen kimchi ja kefiiri-maitojuoma, ovat olleet suosittuja jo muutaman vuoden ajan.

2. Trendikäs kaura auttaa alentamaan kolesterolia

Moni meistä aloittaa päivänsä kaurapuurolla. Se likimain hellii elimistöä.

Kaurassa on paljon vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten rautaa, magnesiumia, seleeniä ja sinkkiä. Lisäksi siinä on polyfenoleita ja antioksidantteja.

Yksi tärkeimmistä kauran ominaisuuksista on sen sisältämä beetaglukaani, joka tutkimusten mukaan sitoo itseensä ruuansulatuselimistöstä muun muassa kolesterolia ja sappihappoja sekä vaikuttaa niiden imeytymiseen.

Kauran hyödyt on huomattu myös elintarviketeollisuudessa. Perinteisten kaurahiutaleiden ja -leipien rinnalle on tullut esimerkiksi kaurapuuteria ja nyhtökauraa.

”Kaura nousee koko ajan eri muodoissa”, sanoo Kolehmainen.

3. Suomalaismustikoilla on supervoimia

Kotimaiset metsä- ja puutarhamarjat ovat Kolehmaisen mukaan kaikki terveellisiä, mutta mustikan ominaisuudet ovat vertaansa vailla.

Suomen kesä on valoisa, mikä lisää bioaktiivisten yhdisteiden, kuten polyfenolien ja antioksidanttien, määrää kotimaisissa metsämustikoissa. Ne ovat osa kasvin omaa puolustusjärjestelmää, mutta niillä on myös terveysvaikutuksia. Polyfenolien on osoitettu ehkäisevän tulehduksia ja bakteerien kasvua.

Metsämustikka on superruokaa verrattuna pensasmustikkaan, sillä fenolisten yhdisteiden pitoisuus on suurempi. Siitä kertoo jo metsämustikan tumma väri. Se on tumma myös sisältä, kun pensasmustikat voivat olla sisältä vaaleampia.

”Mustikalla on edullinen vaikutus verensokeriaineenvaihduntaan ja se vähentää matala-asteista tulehdusta. Lisäksi se on monipuolinen vitamiinien, kivennäisaineiden ja kuidun lähde. Ja jos mustikat poimii itse metsästä, saa vielä liikuntaakin”, sanoo Kolehmainen.

4. Kala alentaa verenpainetta

Rasvaisten kalojen, kuten lohen, rasvahapot tekevät elimistölle hyvää. Kolehmainen suosittelee syömään kalaa kaksi kolme kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen.

”Kalan rasvassa on runsaasti N-3-sarjan rasvahappoja ja D-vitamiinia, joilla on useita hyvinvointia ylläpitäviä vaikutuksia, mutta myös vähärasvaisessa järvikalassa on hyviä ja terveyttä edistäviä ominaisuuksia”, Kolehmainen muistuttaa.

”Kalan syöminen pitää yllä hyvää verensokeriaineenvaihduntaa, alentaa verenpainetta ja matala-asteista tulehdusta sekä vähentää sairastumista sydän- ja verisuonisairauksiin.”

Kalan syönti vähentää joidenkin tutkimusten mukaan sydän- ja verisuonitautikuolemia. On myös tutkimustietoa, jonka mukaan kalan syönti vähentää aivoinfarktin riskiä ja vaikuttaa muutenkin aivojen terveyteen.

5. Rypsiöljy on hyväksi iholle

Välimeren ruokavaliossa suositaan oliiviöljyä, mutta tuttu kotimainen rypsiöljy on vähintään yhtä hyvä, jollei parempikin valinta.

”Rypsiöljyn rasvahappokoostumus on monipuolisempi kuin oliiviöljyssä, ja se sisältää elimistölle välttämättömiä rasvahappoja. Lisäksi rypsiöljyn maku on neutraali, joten se sopii moniin ruokiin.”

Kolehmaisen mukaan rypsiöljyn sisältämät rasvahapot parantavat rasva-aineenvaihduntaa, vahvistavat osaltaan elimistön puolustusmekanismeja, edesauttavat hyvää verensokeriaineenvaihduntaa ja vaikuttavat suotuisasti myös ihon ja limakalvojen hyvinvointiin.

”Atooppinen tai hilseilevä iho kaipaa usein tyydyttymättömiä rasvahappoja.”

6. Hapanmaitotuotteet auttavat vatsaa

Kotimaisiin superruokiin voi Kolehmaisen mukaan laskea myös vähärasvaiset maitotuotteet. On olemassa jonkin verran tutkimusnäyttöä siitä, että hapanmaitotuotteet, esimerkiksi piimä, vähäsokerinen jogurtti tai rahka, edistävät terveyteen edullisesti vaikuttavien suolistobakteerien määrää ja ylläpitävät sitä kautta myös hyvinvointia edistävää aineenvaihduntaa.

Maito sisältää myös bioaktiivisia peptidejä, jotka voivat laskea verenpainetta.

Maito on Kolehmaisen mukaan tärkeä proteiinin ja kalsiumin lähde.

”Kalsium pitää yllä luuston terveyttä. Maito on suomalaisille myös tärkeä D-vitamiinin lähde.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Ravitsemus
 • Superruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  2. 2

   Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  6. 6

   Muistisairauksia on todettu jo kolmekymppisillä – Unohtelu ja väsymys johtuvat yleensä silti jostain muusta kuin muistisairaudesta

  7. 7

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  8. 8

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  9. 9

   Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

  10. 10

   Katossa reikä ja kellarissa vettä – pala suomalais-virolaista kulttuurihistoriaa uhkaa tuhoutua rakennusyhtiön omistuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  5. 5

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää