Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fideus mar i muntanya, katalonialainen pastapannu

Ruoka
 
Helsingin Sanomat
Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Katalonialainen pastapannu muistuttaa paellaa, mutta se valmistetaan pätkäspagetista. Parhaan maun takaamiseksi pasta paistetaan ensin kuivana pannulla. Lopulta se saa kypsyessään imeä upeita aromeja ruuan muista aineksista.

5–6 annosta

valmistusaika 30 min +8–10 h

  • 180 g pakastettuja isoja katkaravunpyrstöjä
  • 450 g pakastettuja sinisimpukoita
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 punainen paprika
  • 2 tomaattia
  • 100 g chorizomakkaraa
  • ¾ dl oliiviöljyä
  • 350 g ohutta pätkäspagettia (esimerkiksi rakettispagetti)
  • 7 dl vettä
  • 2 rkl kanafondia
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 tl timjamia
  • ½ tl mustapippuria
  • ½–1 tl suolaa
  • kourallinen tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
Valkosipulimajoneesi:
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 dl majoneesia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 tl sokeria
  • ½ tl suolaa
Tarjoiluun:
  • sitruunalohkoja

 Ota katkaravut ja simpukat jääkaappiin sulamaan 8–10 tuntia ennen ruuanlaittoa.

 Valmista ensin allioli eli valkosipulimajoneesi maustumaan. Kuori ja purista valkosipulit öljyn joukkoon joko pieneen mikronkestävään kulhoon tai pieneen kattilaan. Kuumenna seosta mikrossa tai liedellä hieman, vain sen verran, että öljy kuumenee. Tarkoituksena on poistaa valkosipulin raaka terävyys ja pehmentää sen makua. Anna öljyn jäähtyä.

 Sekoita valkosipuliöljy majoneesiin. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja sokerilla. Laita jääkaappiin maustumaan.

 Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.

 Poista paprikasta kanta ja siemenet, pilko pieniksi kuutioiksi.

 Poista tomaateista kanta ja siemenet, pilko kuutioiksi.

Poista chorizosta kuori ja halkaise se pitkittäin. Leikkaa chorizo ohuiksi paloiksi.

 Mittaa puolet oliiviöljystä mahdollisimman suureen paistinpannuun, paellapannuun tai laakeaan wokkipannuun. Kuumenna.

 Kaada pannulle kuiva, keittämätön pätkäspagetti ja paista käännellen 3–5 minuuttia, kunnes pasta on väriltään kullanruskeaa. Siirrä syrjään odottamaan.

 Mittaa pannuun loput oliiviöljystä ja paista sipulisilppua noin 5 minuuttia. Lisää valkosipuli, paprika, tomaatit ja chorizo. Jatka paistamista 3–5 minuuttia.

 Lisää vesi, kanafondi, sitruunamehu, timjami ja mustapippuri. Anna kiehahtaa.

 Lisää paistettu pasta. Keitä pari minuuttia ilman kantta.

 Lisää sinisimpukat ja jatka keittämistä 4–5 minuuttia, eli siihen asti kunnes pasta on kypsää ja neste on imeytynyt siihen kokonaan. Älä sekoita keittämisen aikana. Poimi pois sinisimpukat, jotka eivät ole avautuneet.

 Lisää loppuvaiheessa katkaravut niin, että ne lämpenevät, mutta eivät kypsy sitkeiksi. Tarkista maku, ja lisää tarvittaessa suolaa.

 Viimeistele lehtipersiljalla. Tarjoa valkosipulimajoneesin ja sitruunalohkojen kera.

Resepti: Laura Kaapro

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit