Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mehevä omenapiirakka

Ruoka
 
Helsingin Sanomat

Tässä piirakassa on perinteinen pohja, jonka neste kiehautetaan. Päälle tulee runsaasti omenaa, vaniljakiisseliä ja kinuskinmakuista murua. Työvaiheita on monta, mutta maku saa unohtamaan vaivan.

20 palaa (1 uunipellillinen)

valmistusaika 1½ h

Pohja:
  • 4½ dl vehnäjauhoja
  • 2½ tl leivinjauhetta
  • ½ tl suolaa
  • 3 kananmunaa
  • 2½ dl sokeria
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 dl maitoa
  • 100 g voita kuutioituna
 Täyte:
  • 1,7 l omenakuutioita (noin 5 isoa omenaa, hapokas lajike)
  • 2 tl kanelia
  • 1½ dl vaniljakreemijauhetta
  • 3½ dl vettä
 Murupinta:
  • 1½ dl fariinisokeria
  • 1½ dl vehnäjauhoja
  • 60 g voita

 Tee ensin murupinta. Nypi kulhossa fariinisokeri, vehnäjauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Nosta kulho pakastimeen siksi aikaa, kun teet muita työvaiheita. Vuoraa uunipelti (noin 35 cm x 35 cm) leivinpaperilla ja laita uuni kuumenemaan 175-asteiseksi.

 Huuhtele ja kuivaa omenat. Poista siemenkodat omenaporalla. Kuutioi omenat sivuiltaan noin 1½ cm:n paloiksi. Laita palat kulhoon ja mausta kanelilla.

 Mittaa pohjaan tulevat jauhot, leivinjauhe ja suola toiseen kulhoon. Sekoita.

 Vatkaa kolmannessa kulhossa pohjan kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi.

 Mittaa kerma, maito ja voi kattilaan ja kuumenna. Kun voi on kokonaan sulanut ja seos on kiehahtanut, nosta kattila liedeltä. Kaada kuuma kerma-maito-voiliemi kananmuna-sokerivaahtoon ohuena nauhana samalla sähkövatkaimella sekoittaen.

 Siivilöi jauhoseos taikinapohjan joukkoon. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä vatkaamista, jotta seokseen ei muodostu sitkoa.

 Mittaa erilliseen kulhoon vaniljakreemijauhe ja vesi. Vatkaa sähkövatkaimella noin minuutin ajan.

 Levitä taikina uunipellille tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele omenapalat taikinan päälle. Lusikoi omenapalojen päälle vaniljakreemiä ”kasoihin” sinne tänne. Ota muruseos pakastimesta ja jaa muru muiden ainesten pinnalle sinne tänne niin, että joissakin kohdissa sitä on paljon, joissakin kohdissa ei lainkaan.

 Nosta pelti 175-asteisen uunin alaosaan ja kypsennä piirakkaa noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoamista, jotta pehmeä täyte jähmettyy kunnolla.

 

Omenapiirakka pyöreään vuokaan

(vuoan halkaisija 22–24 cm)

Pohja:
  • 1¾ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 1 kananmuna
  • 1 dl sokeria
  • 0,7 dl kermaa tai maitoa
  • 35 g voita kuutioituna
 Täyte:
  • 6 dl omenakuutioita (hapokas lajike)
  • ¾ tl kanelia
  • ½ dl vaniljakreemijauhetta
  • 1 dl vettä
 Murupinta:
  • ½ dl fariinisokeria
  • ½ dl vehnäjauhoja
  • 20 g voita

 Noudata yllä olevia ohjeita, mutta tee leivonnainen pyöreään, halkaisijaltaan 22–24 cm:n vuokaan. Voitele vuoka voilla ennen kuin kaadat taikinan siihen.

 Piirakasta tulee hieman ohuempi kuin pellille tehtävästä. Myös pienempi koko vaikuttaa paistoaikaan. Paista pientä pyöreää piirakkaa noin 40 minuuttia 175-asteisen uunin alaosassa.

Resepti: Katja Bäcksbacka

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit