Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suvun jatkajat

Thorsvikin kartanolla kohtaa kaksi isokenkäistä, miljardööri Antti Herlin ja rotusonni Charmer. Toinen tuottaa lihaa ja spermaa, toinen johtaa Konetta ja pian myös Sanomaa.

Sunnuntai
 
Kuvat: Juhani Niiranen HS

A ntti Herlinin kaksikerroksisessa kodissa on tietenkin hissi. Sen huomaa, jos sattuu tulemaan Koneen pääomistajan kartanoon väärästä ovesta.

"Tulit sitten keittiön ovesta. Heitä takki naulaan", tokaisee Antti Herlin. Metsästyskoira Sissi nuuhkii vierasta.

Kuka

Antti Juhani Herlin

 Syntyi 14.11.1956 Kirkkonummella.

 Kirjoitti ylioppilaaksi SYK:sta 1976. Ei akateemista loppututkintoa, mutta useita kunniatohtorin arvonimiä.

 Puoliso opettaja Tiina Haglund.

 Maanviljelijä 1983–1996, Koneen pääjohtaja 1996–2006, hallituksen puheenjohtaja vuodesta 2003. Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja 2007–2008.

 Oaisuuden arvo runsaat kaksi miljardia euroa.

 Lapset Anna, Jussi, Emma ja Iiris. Jussi on Koneen hallituksessa.

 Harrastuksia metsästys, purjehdus, kirjallisuus ja historia.

Herlin näyttää oikeaa kättään. Kämmen on turvonnut ja sinertävä. "Olen nyt sitten vasenkätinen", hän sanoo. Ruhjeita on kuulemma muuallakin neljää päivää aiemmin sattuneen onnettomuuden jäljiltä.

"Ajoin Hankoniemellä moottorikelkalla päin aitaa. Mutta ei siitä sen enempää."

Jos Herlin olisi istunut eikä seissyt kelkassa, rautavaijeri olisi osunut kurkun kohdalle. Hän olisi kuulemma päätön mies.

Herlin vie vieraan ruokasalin viereiseen sohvanurkkaukseen. Mahtipontiset muotokuvat muistuttavat suvun historiasta. Seinältä katselee Antti Herlinin isoisän isä Harald Herlin, joka osti tämän Thorsvikin kartanon Kirkkonummella vuonna 1912. Kotiapulainen tuo kahvia ja teetä.

Herlin on varautunut. Katse on läpitunkeva: ei ihme, että jotkut pitävät häntä pelottavana.

Antti Herlin on Suomen elinkeinoelämän suurimpia vallankäyttäjiä, miljardööri ja karjankasvattaja, josta tulee ensi viikolla mediayhtiö Sanoman hallituksen puheenjohtaja. Silloin Herlin ottaa vastuulleen Aatos Erkon henkisen perinnön. Vaikka Herlin on yksi Suomen vaikutusvaltaisimpia ihmisiä, harva tunnistaisi häntä valokuvasta.

Puuh. Pitkä huokaus seuraa joka kysymystä, joka koskee häntä. Herlin ei ole tottunut puhumaan itsestään.

Minä olen sattunut saamaan rahallisessa mielessä positiiviset geenit.

Radikaalivasemmisto teki vuonna 1969 Suomen kahdestakymmenestä vaikutusvaltaisesta suvusta pilkkalaulun. Siinä ei vielä mainittu Herlinejä.

Kymmenkunta vuotta myöhemmin Antin isä Pekka Herlin teki uhkarohkeilla yrityskaupoillaan Koneesta Suomen ensimmäisen oikeasti kansainvälisen teollisuusyrityksen.

Pekka Herlin oli oikukas porvari, joka ei säästellyt sanojaan: Hän kuvaili aikoinaan Suomea verohelvetiksi, jossa kuitenkin kannatti asua. Ja kun pilkkalaulu kahdestakymmenestä perheestä sanoitettiin uudelleen vuonna 2006, Herlinit olivat jo mukana.

Nuoruudessaan 1970-luvulla Antti Herlin kävi Suomalaista Yhteiskoulua. Koulumatka Thorsvikistä Haagaan oli noin 30 kilometriä. Välillä hän kulki autonkuljettajan kyydillä, välillä bussilla.

Koulukavereiden mukaan Antti oli taustastaan huolimatta hyvin tavallinen poika. Esimerkiksi rahat ensimmäiseen moottoripyörään piti hankkia itse.

15-vuotiaana Antti työskenteli Suomenlinnan vesibussissa rahastajana, seuraavana kesänä apupoikana Keijo Saarisen telakalla Susisaaressa, lukioaikana huoltomiehenä Koneen hissitehtaassa Britanniassa ja Saksassa ja ennen ylioppilaskirjoituksia Masalassa postinjakajana.

Moottoripyörää hän ajoi nahkatakki päällä.

Artikkeliin liittyvät

"Kun asuu täällä Thorsvikissä, josta on neljä kilometriä lähimmälle bussipysäkille, se oli pitkä matka kävellä. Sitten oli tietenkin sitä riippumattomuutta, että pystyy liikkumaan vapaasti. Olen aina tykännyt pärisevistä laitteista", Herlin sanoo.

Yksi Antin hyvistä koulukavereista oli Jan Kaila, nykyinen kuvataiteilija.

"Antti oli rasavilli ja kova jätkä, joka ei koskaan tuonut esiin taustaansa. SYK oli osittain eliittikoulu, jossa suuri osa oppilaista oli jotenkin erityisiä", sanoo Kaila. Hän muistelee, että Antti sai keväällä vapaata koulusta kylvön takia, mikä oli kaupunkilaislapsista jännittävää.

Samanlaisia muistikuvia on toisella luokkakaverilla, mallitoimisto Paparazzin toimitusjohtajalla Laila Snellmanilla, jonka siskon kanssa Antti aikoinaan seurusteli.

"Antti tykkäsi uhota, koska hän oli aika jätkämäinen. Toisaalta hän oli hyvin helposti lähestyttävä ja erittäin hauska. Thorsvikissä oli juhlia, joissa oli aika raju meininki. Muistan, kun kerran bileissä joku tuli vahingossa uima-altaan lähellä olevan lasioven läpi. Siitä tuli sairaalareissu. Kaikkihan me olimme siellä humalassa, mikä oli ihan normaalia."

Kolmas vanha tuttu muistelee, että Antilla oli myös maine turpaan vetäjänä ja raggarina. "Hyvää hänessä on se, että hän osaa tehdä päätöksiä. Ikävä puoli on, että hän ei koskaan voi myöntää olleensa yhdessäkään asiassa väärässä", tuttu sanoo.

Koulu ei Anttia aina kiinnostanut. Kailan mukaan Herlinien sivistys on avoimuutta erilaisille ihmisille: "Antilla on paljon ystäviä, jotka ovat poliittiselta katsomukseltaan etäällä hänestä. Se ei haittaa häntä lainkaan."

Ylioppilaskirjoitusten aikaan Antin mielessä alkoi kypsyä ensimmäinen ja ainoa urasuunnitelma. Hän halusi maanviljelijäksi. Pekka Herlin oli hankkinut maineikasta herefordpihvikarjaa Thorsvikiin jo vuonna 1975, jolloin muissa Suomen navetoissa ammuivat lypsylehmät.

"Olin elänyt täällä tilalla koko elämäni ja tehdyt duunia, joten oli luontevaa miettiä maanviljelijän ammattia. Sitä teinkin kymmenen vuotta", Antti Herlin muistelee.

Herlin heittäätakin päälleen ja astuu ulos keittiön ovesta. Hän ei valitse pihalla seisovaa kuraista Mersua, vaan avolava-auton. Sillä ajetaan Thorsvikin tilusten halki. Ajomatkan varrella näkyy Herlinin äidin Kirstin talo, joka on myös Antin lapsuudenkoti.

Auto pysähtyy kivinavetalle. Sen edessä aitauksessa on jättimäisiä otuksia, joilla on mopon kokoinen pää. Nämä ovat Herlinin ylpeys: huolellisesti jalostettuja herefordsonneja, joista parhaat maksavat vähintään 5 000 euroa.

Herlin kiipeää aidan yli ja taputtaa järkälemäisen sonnin turpaa. Sen nimi on Charmer, hurmaaja.

"Kannattaa varoa jalkoja. Tämä painaa 1 300 kiloa."

Karjastaan Herlin puhuu mielellään ja pitkään. Hän rinnastaa karjankasvatuksen liiketoimintaan, koska siinä on kaikki hyvän valmistavan teollisuuden piirteet.

"Ensiksi on rodunjalostus, jossa on paljon tiedettä mukana. Siinä on ihan sama idea kuin jonkin yrityksen tutkimus- ja tuotekehityksessä. Sitten on eläimen kasvattaminen, joka on kuin hissin valmistaminen tehtaassa: pitää tehdä nopeasti ja tehokkaasti mahdollisimman pienillä kustannuksilla ja mahdollisimman suurella tuotolla. Elävän eläimen myymisessä hyvällä markkinoinnilla voi vaikuttaa paljon siihen, kuinka paljon eläimestä saa rahaa."

Kiteytettynä sonnien ja hissien yhtälö on siis: tuotekehitys, valmistus ja markkinointi.

Toisin kuin hissit, suurin osa Herlinin lihasta menee viiden kilometrin säteellä asuvien ihmisten pöytiin.

Paljonko maksaa kilo Thorsvikin herefordsisäfileetä?

Herlin ei muista. Hän ottaa kännykän esiin.

"Tässä on Antti moi. Soitatko mulle, kun kuulet viestin."

Pian puhelin soi.

"Kuinka paljon maksaa meidän lihalaatikko kiloa kohti? Ahaa, 15,50 euroa. Entä sisäfilee? 45 euroa kilo."

Kummassa liiketoiminnassa on paremmat katteet?

"Hissipuolella on paremmat liksat ja pidemmät lomat", Herlin vastaa.

Liksat ja lomat eivät kuitenkaan ratkaisseet Herlinin uravalintaa. Jos hänen nuoruudensuunnitelmansa olisi toteutunut, elämä olisi mennyt näiden sonnien parissa.

Tässä hän muistuttaa sekä omaa isäänsä, joka haaveili elämästä karjankasvattajana, että Aatos Erkkoa, joka olisi halunnut merille.

"Pitää paikkansa. Kaipuu merille", Herlin sanoo.

Mutta sitten olivat isän odotukset.

Antti Herlin kasvattaa kotitilallaan Thorsvikissä mahtisonneja. Yksi herefordsonni voi painaa 1 300 kiloa. Charmer (vas.) on syntynyt Tanskassa.
Antti Herlin kasvattaa kotitilallaan Thorsvikissä mahtisonneja. Yksi herefordsonni voi painaa 1 300 kiloa. Charmer (vas.) on syntynyt Tanskassa.

Perheen patriarkka Pekka Herlin alkoi 1990-luvulla miettiä elämäntyölleen jatkajaa. Yksikään hänen viidestä lapsestaan ei ollut halukas ottamaan vastuuta Koneesta. Pekka Herlin oli ehkä suunnitellut työnsä jatkajaksi nuorinta poikaansa Niklasta, joka ainoana lapsista opiskeli kauppatieteitä. Tämä ei kuitenkaan halunnut.

Niklas oli myös kova juomaan. Siihen aikaan viina maistui Antillekin.

"Nykyään nuorisolla on järkevämpi suhtautuminen alkoholiin. 1970-luvun miehen malli oli se, että kun otettiin, otettiin sitten oikein kunnolla. Roolimallin takia olimme kaikki aika samanlaisia", muistelee Kaila.

1970-luvun loppupuolella Koneesta oli tullut menestys. Pekka Herlin oli ostanut Konetta suurempia hissien valmistajia ja lujittanut yhtiön aseman yhtenä maailman johtavista hissien ja liukuportaiden valmistajista. Sillä oli kuitenkin hintansa.

"Moni kunnioitti isääni, mutta harva halusi olla samanlainen kuin hän. En usko, että isä eli kovin onnellista elämää. Se on tietenkin hyvin surullinen asia, kun otetaan huomioon kaikki saavutukset, jotka olisivat voineet tuoda hänelle onnea", Antti Herlin sanoo.

Kulmikkaan isän särmät tulivat ajan myötä entistä terävimmiksi, ja alkoholismi paheni. Lapset ottivat tietoisesti etäisyyttä isään. Niklas kutsui isäänsä tämän kuoleman jälkeen ihmishirviöksi, joka ei olisi saanut levittää "sairaita geenejään".

Isoveli Antin mielestä menneitä on turha murehtia.

"Vanhimpana poikana varhaislapsuuteeni ei ehkä vaikuttanut isän alkoholismi yhtä paljon kuin esimerkiksi pikkuveljeeni Nikoon. Siinä mielessä lapsuuteni on ehkä ollut onnellisempaa kuin nuoremmilla sisaruksilla", Antti Herlin sanoo.

Hän sanoo oppineensa genetiikan kurssilla, että jokaisessa ihmisessä on 50 prosenttia isää ja 50 prosenttia äitiä. "En mielestäni muistuta isääni, vaikka ehkä nuorempana yritin olla jonkin roolimallin mukainen."

Kun lapset eivät halunneet perheyrityksen johtoon, Koneen tulevaisuus itsenäisenä perheyhtiönä oli vaakalaudalla vuonna 1994. Saksalainen kilpailija Thyssen oli tosissaan ostamassa Konetta. Pekka Herlin oli neuvotteluissa ahdistunut, koska hän oli myymässä elämäntyötään.

Silloin tapahtui jotakin, joka muutti Antti Herlinin elämän. Kun Koneen myynti kariutui, yhtiön johtajat sattuivat olemaan koolla Berliinissä.

"Sanoin, että jonkun perheenjäsenistä on mentävä sinne joukkojen eteen sanomaan, että unohdetaan menneet ja katsotaan tulevaisuuteen. Isä ja Ilkka [pikkuveli] kieltäytyivät. Silloin sanoin vaimolleni, että jos lähden Berliiniin, meidän elämä muuttuu aika paljon."

Hän lähti. Se oli Antin mielestä ratkaiseva hetki: kaksi vuotta myöhemmin hänet nimitettiin Koneen pääjohtajaksi.

Koneen ruhtinas -elämäkerran mukaan Pekka Herlin testamenttasi Koneen Antti Herlinille muiden sisarusten tietämättä. Siksi Antin välit sisaruksiin menivät poikki eivätkä ole toistaiseksi palautuneet ennalleen.

Kevätaurinkopaistaa  ikkunasta. Herlin on jo rentoutunut, mutta kysymys perintöriidasta saa hänet vakavaksi.

"Eikö se asia ollut kirjassa käsitelty aika hyvin."

Koneen ruhtinaassa kuvataan, kuinka Pekka Herlinin perinnönjaossa Antti sai Koneen osakkeet ja neljä muuta sisarusta lastinkäsittelylaitteita valmistavan Cargotegin osakkeet. Antti Herlinistä tuli myös Thorsvikin isäntä. Sisarusten yhteisiä joulujuhlia siellä ei kuitenkaan enää pidetä.

Herlin korostaa, että isä ei pakottanut häntä seuraajakseen.

"Eihän kukaan voi sellaista valintaa tehdä toisen puolesta, vaan ainoastaan tarjota mahdollisuuden. Kyse oli ajautumisesta, koska kukaan muu ei halunnut sitä tehdä", Herlin sanoo.

"Velvollisuuden – tai miksi sitä haluaakin kutsua – täyttäminen ei ole aiheuttanut kärsimystä, enkä ole joutunut tekemään sen takia elämässäni uhrauksia."

Toisin kuin isänsä, Antti Herlin sanoo eläneensä onnekkaan ja onnellisen elämän. Hänestä onnellisuus on ihmisen persoonallisuudesta kiinni. "Osa on onnellisia, vaikka ei olisi mitään, ja osa onnettomia, vaikka olisi kuinka paljon. Minä olen sattunut saamaan rahallisessa mielessä positiiviset geenit", hän sanoo sarkasmia äänessään.

Nimitystä Koneen johtoon seurasi maanviljelijäelämän vaihtuminen jatkuvaan reissaamiseen.

"Tulin siihen hommaan suoraan pellolta. Onneksi yhtiössä oli runsaasti hissialan huippuammattilaisia, joihin pystyin luottamaan. Tehtäväksi jäi lähinnä miettiä, kuka on sopivin mihinkin tehtävään. En juuri puuttunut ammattilaisten hommiin."

Herlin jätti Koneen pääjohtajan tehtävät vuonna 2006 ja siirtyi hallituksen puheenjohtajaksi, kuten isänsä aikanaan.

Kaksi viikkoa sen jälkeen kun tieto Antti Herlinin ehdokkuudesta Sanoman hallituksen puheenjohtajaksi tuli, pikkuveli Niklas nimitettiin Sanoman kotimaisen pääkilpailijan Alma Median hallitukseen. Veljekset eivät ole tavanneet kymmeneen vuoteen, vaan pitävät tarvittaessa yhteyttä sähköpostitse.

"Jos koko omaisuus on kiinni kansainvälisessä liiketoiminnassa, on järkevää hajauttaa sijoituksia vähän Suomeenkin. Niko on tehnyt vastaavasti ihan fiksusti ja loogisesti", Antti Herlin sanoo. "Turha kuvitella, että tämä olisi jotakin Dallasia."

Kilpailun kiistää myös Niklas.

"Antti päättää omista sijoituksistaan ja minä omistani. Kyse ei ole meidän välisestämme nokkapokasta", Niklas Herlin sanoo.

Herlinit eivät ole valinneet helppoa alaa. Viime viikolla Sanoma antoi ruman tulosvaroituksen. Media-ala on ollut jo vuosia vaikeuksissa.

Kone oli Pekka Herlinille enemmän kuin liiketoimintaa, se oli myös vaikutusvallan väline.

Onko Sanoman hallituksen puheenjohtajuus hänen pojalleenkin sitä?

"Sanoma on erittäin mielenkiintoinen yhtiö ja hyvä haaste. Kuten olen aikaisemmin sanonut, minusta on tärkeää, että suomalainen media on suomalaisten omistamaa", Herlin sanoo.

"Suomalaisessa mediassa tärkeintä on laatu."

Herlin näyttää kotiaan. Se on miljardöörin asunnoksi vaatimaton: ei kultaisia kynttilänjalkoja eikä ylellisiä huonekaluja.

"Tämä on minulle ja vaimolleni vähän liian iso talo asua kahdestaan. Siksi toinen puoli on kylmänä", Herlin sanoo.

Kylmällä puolella on salonki, josta avautuu hieno näköala merenlahdelle. Salongin viereinen kirjasto on täynnä kaunokirjallisuutta: Tammen keltaisen kirjaston teokset erottuvat hyllystä.

Tuttavan mukaan Herlin järjestää pitkiä kulttuurilounaita, mutta itse hän ei mainosta niitä.

"Minusta on tehty kulttuuriharrastaja, koska se kuulostaa kivalta. En usko harrastavani kulttuuria juuri enempää kuin muutkaan suomalaiset keskimäärin. Minulla ei ole mitään halua jättää kulttuurin kautta jälkeäni", Herlin sanoo.

Kirjaston valokuvista paljastuu Herlinille kulttuuria rakkaampi harrastus: purjehtiminen. Hän kertoo olleensa jo 8–9-vuotiaana purjehduskilpailuissa maskottina ja oppineensa näin elämään miesten maailmassa.

"Kuva on Kaivarin edustalta. Siinä on broaching lähellä."

Broaching tarkoittaa vaaratilannetta, jossa vene kallistuu voimakkaasti myötätuulessa ja ohjaaminen on vaikeaa, koska vain pieni osa peräsimestä on kallistuksen takia vedessä. Kaikki näyttävät jännittyneiltä, paitsi kapteeni. Antti seisoo ruorissa ja tähyilee merimerkkejä.

"Kerran purjehdimme Hangosta Sandhamniin yhdeksän solmun keskinopeudella. Parhaimmillaan nopeus oli yli 18 solmua. Perässä tullut venekunta oli pelästynyt broachingia. Meillä oli matkalla 17 broachingia", Herlin kertoo tyytyväisenä.

Hän lainaa koulukaveriaan Hannu "Tuomari" Nurmiota:

"Minkä sille voi, miksi luoja miehen loi."

HS on osa Sanoma-yhtiötä.


Thorsvikin kirjastossa on paljon kaunokirjallisuutta. Herlinillä itsellään on kesken Leo Tolstoin Sota ja rauha, toista kertaa.
Thorsvikin kirjastossa on paljon kaunokirjallisuutta. Herlinillä itsellään on kesken Leo Tolstoin Sota ja rauha, toista kertaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat