Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen venäjänkielinen media riutuu

Yle aloitti venäjänkieliset tv-uutiset, mutta Suomen venäjänkieliset lehdet tekevät tappiota. Moskovasta olisi tarjolla rahaa uutisiin siitä, kuinka venäläisiä sorretaan.

Sunnuntai
 
Outi Pyhäranta HS
Galina Gulakina jaAndrei Gulakin katsovat kotonaan Yleisradion venäjänkielisiä uutisia.
Galina Gulakina jaAndrei Gulakin katsovat kotonaan Yleisradion venäjänkielisiä uutisia. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Kulaginin perhe istuu kotonaan Helsingin Jakomäessä. Ruudussa Yleisradion venäjänkielinen uutisankkuri Levan Tvaltvadze kertoo, että Suomen kilpailukyky on laskenut. Viidessä minuutissa hän ehtii käsitellä vielä matkailijavirtoja, Leningrad Cowboysia ja säätä.

"Hyvät uutiset, vain turhan lyhyet ja väärään aikaan", lastentarhanopettaja Galina Kulagina summaa lähetyksen, joka esitetään päivittäin kello 16.50.

Yle alkoi paikata Suomen venäjänkielistä mediatyhjiötä aloittamalla toukokuussa päivittäiset venäjänkieliset tv-uutiset. Suomessa on oltu huolissaan, mistä maassa asuvat venäjänkieliset saavat tietonsa. Lapsikohuista omaa versiotaan on tarjonnut Venäjän televisio.

Kaksikymmentä vuotta sitten Petroskoista muuttaneet Galina ja huoltoyrittäjä Andrei Kulagin kertovat seuraavansa Suomen asioita suomenkielisistä tv-uutisista, Ilta-Sanomista ja HS:sta.

"Venäjänkieliset tv-uutiset ovat hyvä vanhemmille ihmisille, jotka eivät osaa suomea", Galina sanoo.

Kaikki Suomen 62 000 venäjänkielistä eivät kuitenkaan kaipaa venäjänkielistä tiedotusta. Kulaginien Suomessa syntynyt poika, 16-vuotias Artur seuraa vain suomenkielisiä viestimiä.

"Uutiset luen Ilta-Sanomista ja Facebook-linkeistä. Venäläistä mediaa en oikeastaan seuraa yhtään", Artur kertoo.

 

Ylen Tvaltvadzen mukaan uutiset ovat olleet menestys: "Lähetys on saanut noin 180 000 katsojaa, kolme kertaa enemmän kuin tavoiteltiin."

"Tämä oli Yleltä viisas päätös, jos haluamme, että meillä ei olisi marginalisoituvaa väestöä, joka ikään kuin asuu Suomessa, mutta ei tiedä mitään ympäröivästä yhteiskunnasta."

Lähetyksissä keskitytään kotimaan uutisiin ja maahanmuuttajia kiinnostaviin teemoihin.

Haasteena on Suomen venäjänkielisten monimuotoisuus.

"Suomalaiset eivät käsitä, miten kirjavaa joukkoa venäjänkieliset ovat", sanoo Tvaltvadze, joka on taustaltaan venäjänkielinen georgialainen Moskovasta.

Ylen uudistetulla venäjänkielisellä uutissivulla on Tvaltvadzen mukaan kuussa jo 100 000 kävijää, joista neljännes tulee Venäjältä.

Venäjän viestimet siteeraavat välillä Ylen sivua ahkerasti.

Venäjänkielistä radio-ohjelmaa Yle lähettää muutaman tunnin viikossa.

 

Kaupallinen venäjänkielinen media sen sijaan kituuttaa kannattavuuden rajalla eikä pysty tarjoamaan omia uutisia.

"Mainosten saaminen venäjänkieliseen lehteen on todella vaikeaa. Kertaakaan ei ole ollut tilannetta, että tietäisi, mistä saa rahat seuraavaan numeroon", sanoo 15 vuotta ilmestyneen Spektr-lehden päätoimittaja Eilina Gusatinsky.

Gusatinsky on lehden ainoa toimittaja. Avustajabudjetti on nolla. Toimitusjohtajaveli jakaa lehtinippuja pakettiautollaan.

Kerran kuussa ilmestyvän lehden parasta antia ovat Gusatinskyn kantaa ottavat kolumnit. Muut sivut täyttävät ennakkojutut kulttuuririennoista ja avustajien historiakatsaukset. 19 000 kappaleen painoksellaan Spektr on tärkeä ilmoitusväylä venäjänkielisten järjestöille.

Mainospula riivaa myös Suomen ainoaa venäjänkielistä radiokanavaa, kaupallista Radio Sputnikia, joka tekee tappiota.

Omistajat ovat vaihtuneet monta kertaa. Nyt he ovat Venäjällä kaupallista Russkoje Radiota pyörittänyt Sergei Arhipov ja Pietarissa elintarvikebisneksessä toimiva Maksim Ivanov.

Sputnik on musiikki- ja viihdekanava, joka sirottelee popin sekaan jutustelevia makasiiniohjelmia. Ajankohtaiskanava se ei ole: sähkeuutisista moni on kopioitu venäjänkieliseltä Yleltä.

 

Useimmat Suomen venäjänkieliset lehdet ilmestyvät verkossa, ja niitä jaetaan myös rajalla ja Venäjällä. Matkailijoille suunnattuja mainoslehtiä ovat Pohjoinen kauppatie ja Stop in Finland.

Novyje Gorizonty on Helsingissä toimitettava, Pohjoismaita käsittelevä talousaikakauslehti.

Eniten julkista tukea venäjänkielisistä viestimistä saa kaksikielinen Mozaika-aikauslehti, joka sai viime vuonna RAY:ltä 208 000 euroa mediaprojektiinsa. Tavoitteena on "tiedotussateenvarjo, jonka alla on helpompi kotoutua". Kovin monta ei varjon alle mahdu, sillä lehden painos on vain 3 000 kappaletta. Helsingissä julkaisun löytää vain Maahanmuuttovirastosta ja Inkerikeskuksesta.

RAY:n viestintäjohtaja on näköjään saanut lehteen kirjoituksensa, ja siinä on julkaistu myös Kelan tiedote.

 

Venäjänkielisten lehtien uusin tulokas on kymmenen kertaa vuodessa ilmestyvä Novosti Helsinki, jonka perusti Moskovasta kolme vuotta sitten muuttanut Irina Tabakova.

Lehti on kuin selostus Tabakovan sukelluksesta Suomeen: siinä kerrotaan koulutuksesta, avioliitoista ja armeijasta. Onpa lehti päässyt haastattelemaan Timo Soiniakin.

Myös Novosti Helsingin taloustilanne on vaikea. Tabakova kertoo kolkutelleensa kolme vuotta turhaan opetusministeriön ovia. Moskovasta sen sijaan olisi ollut tarjolla rahaa: "Kävin Moskovassa Maanmiesten tukisäätiössä. He kehottivat hakemaan 18 000 euron apurahaa palstaan siitä, kuinka venäläisten oikeuksia loukataan Suomessa."

Ulkomailla asuvien maanmiesten tuki- ja oikeuspuolustussäätiö (pravfond.ru) on perustettu viime vuonna Venäjän presidentin ukaasilla, ja se toimii Venäjän ulkoministeriön alaisuudessa.

"Meitä kiinnostaa ennen muuta, kuinka Venäjän kansalaisten oikeuksia tuetaan ja rikotaan ulkomailla", vahvistaa säätiön media-asiamies Natalia Veršinina.

Säätiö antoi lopulta Novosti Helsingille kielteisen päätöksen. Veršininan mukaan "ilmeisesti Venäjän suurlähetystön arvio lehdestä ei ollut myönteinen".

Tabakovan mukaan lähetystö on kuitenkin luvannut pienen, 1 500 euron avustuksen.

YLE
Uutisankkuri Levan Tvaltvadzen mukaan omat uutiset TV1:ssä ovat venäjänkielisille tärkeä signaali.
Uutisankkuri Levan Tvaltvadzen mukaan omat uutiset TV1:ssä ovat venäjänkielisille tärkeä signaali.
Lehdet Spektr ja Mozaika on suunnattu Suomessa asuville venäläisille, Stop in Finland venäläisturisteille.
Lehdet Spektr ja Mozaika on suunnattu Suomessa asuville venäläisille, Stop in Finland venäläisturisteille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat